mozesz mi to pozyczyc - nie mam na czym sluchac :p
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Zamieszczone przez CASHpirovski Zobacz postaTo nie Mite, to coś na kształt WLM Stella Monitor :)
Skomentuj
-
Mam mały problem :huh:.
Kolumna na samych kolcach będzie się dosyć gibała. Od środka ciężkości do osi obrotu jest ~10cm (oś w linii kolców). Przy sile ~3-4kg przyłożonej na samej górze, kolumna już się zacznie gibać.
Stąd też potrzeba cokołu. Jakoś nie mam zbytnio pomysłu na coś lepszego niż na screenach. Brakuję mi natchnienia.
Sypnijcie proszę jakimiś pomysłami :)
Skomentuj
-
Z tym piachem dobry pomysł. Muszę to przeliczyć.
Z samą podstawą to szersza jak najbardziej. Wersja z szerszymi już jest zrobiona.
Bardziej mnie martwi połączenie zaokrąglenia z cokołem. Samo przejście kolumny w cokół, w miejscu zaokrąglenia.
Właśnie mnie naszła kolejna koncepcja. Zaraz raz dwa namaluję :)Last edited by swiety1337; 20.01.2015, 22:19.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez _NATAN_5064 Zobacz posta"Opuść" to zaokrąglenie żeby robiło za osłonę podstawy, taki jakby wysunięty parpecik tylko pionowo
Efekt zostanie.
To jest chyba to czego szukałem. Długo to nie trwało. Pośrednio czy bezpośrednio ale chyba mnie natchnąłeś. Dzięki
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Branża Zobacz postaI co planujesz w nich modyfikować ?
Pierwsze co zrobiłem to je podłączyłem aby zobaczyć jak grają... 20sek. i podziękowałem :rolleyes:
Wykręciłem głośniki, odlutowałem i zabrałem się za wyciąganie pokręteł, no i na tym etapie się zatrzymałem ponieważ z jednym męczyłem się 15min aby go wyciągnąć (na spokojnie)... w końcu nie wytrzymałem i w ruch poszedł młotek.
Jedno pokrętło wyciągnąłem, wyczyściłem i poprawiłem luty... na więcej dziś już nie mam nerwów.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez marian Zobacz postaPierwsze co zrobiłem to je podłączyłem aby zobaczyć jak grają... 20sek. i podziękowałem
Skomentuj
-
Nie na temat...Zamieszczone przez marian Zobacz postaPierwsze co zrobiłem to je podłączyłem aby zobaczyć jak grają... 20sek. i podziękowałem
Skomentuj
-
Zamieszczone przez swiety1337 Zobacz postaSypnijcie proszę jakimiś pomysłami
unikniesz obijania naroznikow podczas np przysuwania do sciany
Skomentuj
-
Panowie, wyciągnąłem pokrętła:
Pokrętło od wysokotonówki:
Dwa rezystory 8,2ohm, polutowane odpowiednio.
A tutaj pokrętło od średniotonówki:
Nie dość że polutowane źle, to jeszcze jest jeden rezystor.
Czy w sekcji średniotonowej powinny być rezystory tej samej wartości co w wysokotonówce (8,2ohm)?
Ktoś coś wie na ten temat?
Głośniki były regenerowane, wymienione zostało górne zawieszenie.
Poprzednik nawet się nie przejął starym zawieszeniem które mu wpadło do obudowy, oraz poucinanymi kawałkami kabla, wszystko zostawił... co za ludzie :rolleyes:
Skomentuj
-
https://diyaudio.pl/i/14607/3z8fbm9w...1371229985.jpg
Tu masz schemat zwrotki do altusów.
Nigdy się temu nie przyglądałem z bliska więc trzeba stwierdzić, że jest Hi-Endowo ! Zwrotki pierwszego rzęduLast edited by waloos; 21.01.2015, 14:19.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez waloos Zobacz postahttps://diyaudio.pl/i/14607/3z8...1371229985.jpgZamieszczone przez czekin1 Zobacz posta(2x8,2 ohma na wysokich i to samo na średnich)
Skomentuj
-
Dzięki za poprzednie rady. W miarę poskutkowały :). Pozostała jeszcze jedna kwestia. Jako cokół użyję MDFu lub płyty z czarnego kamienia ~15-25mm (zależnie od $$ i dostępności). Chciałem mocować cokół do dna kolumny poprzez śruby, zakręcane od środka. Myślę, że to powinno zagrać.
Druga sprawa to czy lepiej dać dystans między kolumną a cokołem, czy stawiać kolumnę bezpośrednio na cokole. Na rys. są dwie wersje. Jedna bez dystansu, druga z dystansem o grubości 5mm mniejszym od dna (doklejony MDF).
Skomentuj
Skomentuj