Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
    Jak szumi, to glowna przyczyna jest zle zasilanie.
    Ja mam zasilacz za 5zł do niego i nie mam żadnych brumów :) Będę jednak zmieniał zasilanie na coś bardziej stabilnego :)

Skomentuj

U mnie od niedawna taka sytuacja:

Łączenie przyjemnego z pożytecznym: wygrzewanie i sezonowanie w miejscu docelowym przed aplikacją wykończenia.

Skomentuj

Co na górze? :) Na środku RS250 czy RS125?

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
          Co na górze? Na środku RS250 czy RS125?
          RS 225, RS 150, RS28a

Skomentuj

wersja 1.1 , myślę że jest lepsza od poprzedniej, zostało mi tylko pozmieniać nazwy elementów i parę wartości dobrać.

Skomentuj

scythe1123 żółte "x" i żółte kreski to synonim niedziałającego układu :)
              Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
              Grado SR125i

Skomentuj

Projekt idzie jak krew z nosa, głównie z powodu roboty, ale kiedyś będzie gotowy ten przedwzmacniacz :P Nowe płytki, doszedł poboczny procesor, który będzie się zajmował innymi zadaniami.

Skomentuj

Wiem, ale w tym przypadku to jest bardziej bug EAGLE niż błąd, bo jak usunę ścieżkę i ją na nowo poprowadzę to czasami zostaje taki syf :|
                  Tam gdzie są żółte X to powinna być przelotka, bo używałem top layer jako zworki i w te miejsca wstawię ręcznie via.
                  Nie wiem czemu on sam nie tworzy, bo początkowe generuje.
                  Last edited by scythe1123; 04.03.2015, 21:07.

Skomentuj

Jak prowadzisz ścieżkę, to shift i klikasz lewym, przelotka się sama utworzy.
                    Last edited by ampli; 04.03.2015, 21:14.

Skomentuj

Klikasz lewym, klikasz rolke i warstwa sie zmienia prowadzisz i nie ma nic żółtego

Skomentuj

Zamieszczone przez Żółwik Zobacz posta
                        U mnie od niedawna taka sytuacja:

Łączenie przyjemnego z pożytecznym: wygrzewanie i sezonowanie w miejscu docelowym przed aplikacją wykończenia.
                        Bardzo mi sie podoba twoja sytuacja
                        Napisz lepiej jak sie ta wysokotonowka sprawuje.

Super
                        i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                        https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123
                          Dzięki, shift pomaga :)
                          Żółty "x" i kreska świadczy o braku przelotki i połączeniwa.
                          W eagle masz narzędzia do sprawdzania poprawności tworzenia swojego projektu:
                          dla schematu (schematic) jest to "erc" (połączenia na schemacie rysujemy za pomocą "net"-nigdy "wire")
                          dla pcb (board) jest to "drc".
                          w "drc" konfigurujesz między innymi; szerokość minimalną ścieżek, odległości pomiędzy nimi, min. odległości od krawędzi pcb, min. otwory itd, po ustaleniu tych parametrów uruchamiasz test "drc" i wtedy w twoim wypadku wyświetla ci brak połączeń, przelotek między warstwami itd. Gdy na liście błędów "drc" klikniesz jakiś błąd to eagle graficznie ci go połączy z miejscem problemu na pcb.
                          A przede wszystkim masz pewność, że jest pełna zgodność pomiędzy schematem a pcb.

Jest taka książka "Eagle pierwsze kroki"Henryk Wieczorek,
                          po jej lekturze w parę minut można tworzyć swoje biblioteki elementów, co jest w tym programie niesamowicie proste.

Skomentuj

W zasadzie powinienem jakąś konkretną literaturę przestudiować ale brakuje mi cierpliwości do tego i posiłkuję się fragmentami tutoriali i tym co w internecie znajdę.

Skomentuj

TL-ka z nudów na 10-400.
                              Dwa wyloty kanału po bokach obudowy.

Skomentuj

Co tak dużo tej gumy do żucia do ścianek przykleiłeś? O.o

Skomentuj

To stara TL-ka była, pozostałość po kleju który trzymał gąbkę.

Skomentuj

Szpachelką sie dobrze odrywa

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta

Projekt idzie jak krew z nosa, głównie z powodu roboty, ale kiedyś będzie gotowy ten przedwzmacniacz :P Nowe płytki, doszedł poboczny procesor, który będzie się zajmował innymi zadaniami.
                                      Jak się sprawuje TEA? Gra to jakoś w miarę czysto?

Zamiast tego PCFa mogłeś dać gotowy moduł z DS3231 - razem z bateryjką masz wszystko gotowe i kwarc kalibrowany w układzie.

Niezły las goldpinów :)
                                      Last edited by piotreq123; 05.03.2015, 19:13.

Skomentuj

Gra całkiem czysto, w większości testowałem jedną mocną stację, ale to z powodu braku sensownej anteny (zwykła drucik wystający dziesięć centymetrów nad układem). W obudowie będzie już lepsza i to z tyłu.

Jeśli chodzi o DS3231 to nie lubię gotowców używać, które w sumie tylko miejsce zajmują i podnoszą niepotrzebnie cenę. Poza tym, tam jest bateria a u mnie kondensator o pojemności 1F / 5V, który utrzyma czas na ponad miesiąc (testowane) i ładuje się za każdym razem jak jest dostępne zasilanie. Następna sprawa jest taka, że ten RTC ma utrzymać czas do następnej synchronizacji z DCF77 ( zewnętrzny moduł, jeden na las gold-pinów :) ).
                                        Last edited by .3lite; 05.03.2015, 19:22.

Skomentuj

Takie coś miałem na myśli - pewnie niewiele większe niż TEA.
                                          Ale faktycznie bateryjka kiedyś się wyczerpie (gdzieś czytałem że ma na 10 lat wystarczyć) a jak masz synchronizacje to lepiej na kondensatorze podtrzymać.
                                          Last edited by piotreq123; 05.03.2015, 19:32.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X