Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

ogólnie to nie dla mnie tylko chciałem je zrobić na sprzedaż bo miałem wcześniej 2x ARN 150 + ARV 104 i do tego zwrote z JANBO a teraz chciałem to opchnąć i myślałem żeby zrobić zwrotkę dedykowaną do tego zestawu...
    Ale z drógiej strony nie wiem czy jest sens inwestować bo i tak pewnie nie odzyskam tej kasy...

Skomentuj

co do zwrotki to nijaki luke666 będzie pomocną dłonią, gdyż ma system pomiarowy a więc będzie jak należy.
      Takero jakbym to brał na swój pokój to bym dał przynajmniej sc10N ale że to ma być do pokoju mojej siostry [wymiar9m2] tak więc: bądź spokojny :wink:

Skomentuj

jeśli chcesz na tym zarobić to daruj sobie...

Skomentuj

a kto tu mówi o zarobkach. Ja wiem że to nie jest szczyt rewelacji. Jak to mówią:

Jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma :roll:

Skomentuj

Skomentuj

przemo-lukas, to juz wiem na czym bedzie druga konstrukcja :mrgreen:

[ Dodano: 2007-11-23, 17:11 ]

:mrgreen:
              (duze cewki pokazane tylko na jedna zwrotnice)

Skomentuj

dzisiaj zaczynam skladac suba :)

Skomentuj

damiani
                  Po kilku odsłuchach zauważysz jak bardzo odczówalna jest "ciasna" kierunkowość tych głosników :-/

Skomentuj

a co sadzicie o wsadzeniu tego glosnika razem z br od gory? tak zeby gral do sufitu, chyba kierunkowosc nie bedzie za bardzo odczuwalna :P ?

Skomentuj

MormoN, przestan pier... , zacznij uzywac systemu pomiarowego a nie robic wszystko na oko i pier... glupoty

damiani, powiedz co Ty chcesz zrobic i na jakich glosnikach?

Skomentuj

Zamieszczone przez djrobo
                        damiani, powiedz co Ty chcesz zrobic i na jakich glosnikach?
                        zobacz fotke wyzej. sub na gdn 20/80/2

Zamieszczone przez damiani
                        a co sadzicie o wsadzeniu tego glosnika razem z br od gory?
                        bedzie sie kurzylo

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.

Zamieszczone przez damiani
                          a co sadzicie o wsadzeniu tego glosnika razem z br od gory?
                          bedzie sie kurzylo
                          Na froncie też sie kurzy... ale jest pronto :P

Skomentuj

Zamieszczone przez mirro---
                            Na froncie też sie kurzy... ale jest pronto
                            Tu chodziło raczej o to że kurz bedzie wpadał do środka skrzyni przez co czasem jak troche sie przywaci to zakończy sie to efektownym gejzerem kurzu :P

Skomentuj

damiani, nic nie kombinuj z dawaniem glosnika od gory. tylko daj standardowo , lub w dol jesli chcesz, choc wtedy musialbys miec dluzsze nogi/kolce.

mowilem juz ze MormoN, pier.... jakis glupoty o kierunkowym promieniowaniu niskich tonow. jakby jeszcze ktos mial watpliwosci, to niech zapamieta ze czestotliwosci przetwarzane przez subwoofer (typowo 20-100Hz) maja dlugosci fali od kilku do kilkunastu metrow i dlatego rozchodza sie dookolnie . swoja droga z tego samego powodu w subach nie powstaja fale stojace. takze umiejscowienie glosnika w subie jest dowolne, jak i umieszczenie subwofera w pomieszczeniu jest dowolne. trzeba jedynie pamietac o wymogu plynnej regulacji fazy.

Skomentuj

Zamieszczone przez djrobo
                                jak i umieszczenie subwofera w pomieszczeniu jest dowolne. trzeba jedynie pamietac o wymogu plynnej regulacji fazy.
                                Tu bym się nie zgodził i to zdecydowanie.
                                Kierunkowość częstotliwości rzędu 100hz w teorii (szerokopojętej) nie istnieje w domowych warunkach, jednak przede wszystkim nie jest to przecież tak że filtr odcina na 100 czy tam niżej i powyżej już nic nie ma - po prostu jest już spadek, mniejszy lub większy.
                                Sama kierunkowość suba zależy również właśnie od jego ustawienia - ustaw suba za plecami jeśli słuchasz stereo :)
                                A na koniec dużo zależy też od samego suba, głośnika - jego charakteru grania, to jest nieco jak ze sceną - nie wszystkie zestawy głośnikowe ją mają - niektóre suby wtapiają się w muzykę, inne już nie, niezależnie od ich ustawienia itd.

Gdy wstawisz suba w powiedzmy róg pokoju - skrajny przypadek, choćbyś miał przesuwnik - płynny + przełącznik fazy - 180 stopni np na opampie (należy pamiętać o tym że płynny przesuwnik fazy zmienia ją tylko w okolicach f odcięcia) to i tak nie zniwelujesz tego wpływu pomieszczenia.

Skomentuj

siem awszystkim:)
                                  dzisiaj zacząłem budować kolumienki estradowe małe jak narazie bo to pierwsze:)
                                  wymiary 68x43 przód bok 68x40
                                  narazie jedna bo mało czasu miałem a jutro nadrobie drugą:)
                                  głośników jeszcze nie mam bo się zastanawiam ale na pewno będzie dwudrożna i niskotonowy 30 cm. raczej będę kupował stx:) pozdro

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...a925ac15f.html
                                  http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...d6a68eed4.html

Skomentuj

Ta wkrętarka pneumatyczna nie jest chyba konieczna??

Jak na pierwszy raz to nawet równo

Czym tniecie płyty?? Bo wyżynarką nawet z dorobioną prowadnicą ciężko uciąć idealnie po linii prostej :)

Skomentuj

Wg mnie wyrzynarka wcale sie nienadaje do rownego ciecia plyt no chyba ze zgrubnie a potem do lini zjechac tarnikiem ale to kupa roboty i ne mozna ciac od razu 2 plyty bo tez trzeba wyrownac, wyrzynarka nawet z prowadnica sie nie nadaje bo problemem jest tu brzeszczot ktory nie jest wystarczajaco sztywno zamocowany zeby zapewnic kat prosty miedzy brzeszczotem a plyta to po pierwsze a po drugie tro wyrzynarka wyrywa material do gory i nie widac linii, najlepsza bylaby tu pila stolarska duza z przystawka do formatowania ale wiadomo ze nie bedziesz kupowal specjalnie takiej pily specjalnie do kolumn a wiec jedyne wyjscie to albo kupic pile lub gorzej ale zawsze to cos, to pilarke reczna.
                                      Takie moje zdanie.
                                      Pozdrawiam!!!

Skomentuj

mam zakład stolarski i przez to:) ciąłem na pile formatowej... :) wiertarką po to aby mieć pewność że napewno nie puści a wygodniejsza pneumatyczna niż wiertarko-wkretarka:P

Skomentuj

jutro reszta bo dopiero wisniewski2 pozyczyl mi wyrzynarke

Skomentuj

Czaruję...
                                          X