Zamieszczone przez Pawel S.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Zamieszczone przez Pawel S.gi, brakuje tylko frezu pod GDNa - i tu pojawil sie problem :/
Jeżeli chodzi o zrobienie szablonu to chyba najłatwiej zrobić obrys ostrym ołówkiem, zeskanować i przerobić na wektory coby móc pomniejszać/powiększać do odpowiedniego rozmiaru (najłatwiej chyba spline-ami) :)
Mając dokładny obrys w dużej rozdzielczości można się nawet pokusić o wykorzystanie progsów Raster2Vector np:
http://www.raster-vector.com/
Gi
PS: Znalazłem tylko mały obrys jakiś i go przerobiłem na wektory, więc pewnie niezbyt dokładnie:
[center:b6d0a2c0d5]GDN 13/40/2 (Obrys/Szablon)[/center:b6d0a2c0d5]
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S.gi, mam juz dawno dobrze to rozrysowane ale jak robilem szablony to z taka domowa dokladnoscia bedize ciezko :/
no chyba ze z 10 szablonow zrobie :P
Jeżeli chodzi o dokładność wykonania szablonu to chyba tylko wyrzynarka, ale z dokładnościa pewnie nie bardzo :/ Jakieś pomysły na obejście tego ? Mi przychodzi do łba tylko zlecenie wykonania szablonu w metalu (większa żywotność) jakiejś firmie, ale to dodatkowe koszta (pewnie spore).
Gi
Skomentuj
-
Zamieszczone przez damianito juz taniej bedzie zaniesc obudowe razem z tysunkiem technicznym do zakladu gdzie maja frezarke cnc :P
Gi
Skomentuj
-
robilem szablon frezarka i wlasnie niezbyt dokladnie rozstaw wychodzi. po frezowaniu z uzyciem szablonu wyrabia sie troche i z czasem robi wieksze otwory.
zrobienie szablonu w metalu na zamowienie by pomoglo ale to by kosztowalo ok 30-50zl a wasz budzet juz dawno sie skonczyl... no i w dodatku kolega u ktorego mialbym to zrobic mial wypadek :cry:
Skomentuj
Skomentuj