Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

raven
    Na dosc duze moce szkoda tracic tyle ciepla, lepiej chyba juz cos w klasie D zrobic, te Siemensy ciekawostka w sumie b.fajna ale chyba tylko jako ciekawostka, jak jeden mosfet bedzie pracowal zrodlem do spikera a drugi zrodlem do ujemnego zasilania to niestety fajne sterowanie nimi bedzie ciezkie (no chyba zeby byl P-kanalowy).

np.
    http://www.irf.com/product-info/data...ta/irs2092.pdf

Prosto, tanio i gra to fajnie (takie bynajminej sa recenzje).
    i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
    https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Sterownik do wzmacniacza z potencjometrem na ds1802, ma on 60 poziomów lecz przy 30 już ledwo słychać, że coś gra więc skróciłem do regulacji 30 stopniowej.
      Przede mną jeszcze obsługa pilota na RC5 ale muszę się jeszcze podszkolić w tej kwestii.

Skomentuj

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
        Prosto, tanio i gra to fajnie (takie bynajminej sa recenzje).
        http://bynajmniej.pl/bynajmniej-to-nie-przynajmniej

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
        Sterownik do wzmacniacza z potencjometrem na ds1802, ma on 60 poziomów lecz przy 30 już ledwo słychać, że coś gra więc skróciłem do regulacji 30 stopniowej.
        Przede mną jeszcze obsługa pilota na RC5 ale muszę się jeszcze podszkolić w tej kwestii.
        Kiedyś zbudowałem potencjometr cyfrowy na DS1807 - cała płytka w elementach SMD z prockiem Attiny13 także w SMD i wszystko wyszło bardzo małe, świetna sprawa do każdego wzmacniacza a jedyny minus to oczywiście wymagane dodatkowe zasilanie.
        http://diyaudio.pl/showthread.php/38...l=1#post344340

W każdym wypadku życzę powodzenia w projekcie :)

Skomentuj

Jeśli mowa o elementach mocy :

SKM300BG124D
          300A
          1,2kV

pójdą na około 2kA w impulsie przy 100kHz

Skomentuj

chyba tylko jako ciekawostka,
            jasne że tylko ciekawostka
            No właśnie mam kilka pomysłów jak to sterować i chce popróbować :)

---------- Post dodany o 10:11 ---------- Poprzedni post o 10:09 ----------

klasie D
            też można na nich zrobić.
            Tylko do suba taki wzmak by się nadawał ale za to śmocy by dawał

Skomentuj

Dodatkowe zasilanie w przypadku niesymetrycznego 5V to nie problem, układy pobierają malutki prąd, więc użyć 7805 gotowy stabilizator i nie powinno być problemu do 35V na wejściu.

Mam nadzieję, że jak poskładam to na płytce to nie będę miał problemów bo na razie na pająku słychać ciche brumienie.

W moim przypadku Atmega steruje wyświetlaczem, i przekaźnikami: zasilania i głośników - jest realizacja opóźnionego włączania i szybszego odłączania głośników oraz wyłączanie głośników po wsadzeniu słuchawek do gniazda jack.

Skomentuj

Obudowa testowa złożona:

Teraz tylko zabawa z wytłumieniem.
                Już wiem że mogłem zrobić węższe to wykończenie bulprenem, podnieść lekko do góry i bardziej zaokrąglić, lepiej by to wyglądało.

Skomentuj

Jest moc
                  marcinsywala.pl
                  Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

potwierdzam, jest moc:)

Skomentuj

moja moc czeka na grawer :(

Skomentuj

Ja na mojego P-5000 nie mam czasu wogóle żeby dokończyć :/

Skomentuj

wczoraj sie mega wkurzalem, dzisiaj wyszlo
                          troche mam fornir do poprawki na pierwszej, ale druga wyszla idealnie

Skomentuj

Nie wytrzymałem i zkleciłem monitorki :)

Na górze mój HDS tw (very cute )
                            Na dole al170 Bartek-a Wawa.

Po pomiarach, pierwszych osłuchach... zabieram się za BR i zwrotkę :)

PS
                            Oczywiście całkiem skopałem frezy przy tw ( w obu kolumnach :mad: )
                            Ale się zaklei

Skomentuj

Raven, kojarzysz może te płytki? :P

Skomentuj

coś mi tam świta

Skomentuj

Niestety dopiero gdzieś w drugiej połowie tego miesiąca lub nawet później będę się za to brał z powodu braku czasu :( Ale nie zmienia to faktu, że przynajmniej mam już praktycznie "cały" komplet części więc gdy tylko będzie chwila czasu to polutuję a muszę przyznać, że jestem bardzo ciekawy :)

Jeszcze do tego dziesięć innych wzmacniaczy w tym klon Accuphase do złożenia więc może troszkę więcej czasu niż "chwilkę" będę potrzebował.

Skomentuj

Skusiłem się na AMY Blueline 130 za 50zł na podmiankę za fabryczne TVM'y szerokopasmowe z nadzieją na poprawę basu.
                                    Głośnik trochę przypomina Tonsile 13 cm z membraną polipropylenową. Sporo kleju nawalili do przyklejenia kopułki, jest on bardzo elastyczny i widać jak się ugina podczas grania , sama kopułka jest bardzo miekka, prawie jak resor.
                                    Zastanawiam się czy one wejdą bo fabryczne są 130mm a te 135mm.
                                    W paczce nawet dorzucili kabelki. Konektory wyglądają na identycznie jak w fabryczych więc mam nadzieję, że wystarczy tylko przepiąć kabel.

Skomentuj

wszyscy polscy hejterzy czepiaja sie STXa i pytaja o wiarygodnosc parametrow...

mam w naprawie renomowane i bardzo znane morele tempo, o ktorych nikt zlego slowa nie napisze...
                                      http://www.morelhifi.com/wp-content/...empo-2-way.pdf
                                      http://www.morelhifi.com/wp-content/...5-2013_web.pdf
                                      Voice Coil Diameter mm 32
                                      Voice Coil Height mm (inch) 12(0.48)
                                      rozklejam glosnik, mierze cewke i...
                                      25,5mm srednicy i 9mm wysokosci uzwojenia!

wiec dlaczego nikt sie tej firmy nie czepi?

podobny przypadek mialem wczesniej z tonsilem

Skomentuj

Z karty katalogowej:
                                        Morel operates a policy of continuous products design improvement, consequently specifications are subject to alteration without prior notice.
                                        Tak więc, jak każda inna firma, chociaż nie jest to bezproblemowe dla klientów (a większość firm dodaje taką, jak zacytowana, adnotację) może sobie wszystko dowolnie i w każdej chwili zmieniać .
                                        Nie myl pojęć Paweł, STX-a czepiają się za - mówiąc delikatnie - nie najwyższej klasy dźwięk z ich głośników w porównaniu z powszechną na forum propagandą jakoby hi-endu z nich, co jest po prostu kłamstwem. Morel natomiast pod względem jakości dźwięku STX-a miażdży i rozjeżdża . Nikt się tu nie czepia, bo ta opinia jest prawdziwa.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                          wszyscy polscy hejterzy czepiaja sie STXa i pytaja o wiarygodnosc parametrow...

mam w naprawie renomowane i bardzo znane morele tempo, o ktorych nikt zlego slowa nie napisze...
                                          http://www.morelhifi.com/wp-content/...empo-2-way.pdf
                                          http://www.morelhifi.com/wp-content/...5-2013_web.pdf

rozklejam glosnik, mierze cewke i...
                                          25,5mm srednicy i 9mm wysokosci uzwojenia!

wiec dlaczego nikt sie tej firmy nie czepi?

podobny przypadek mialem wczesniej z tonsilem

Możliwe, że masz dane ze starszej/nowszej serii aniżeli ta która ty rozkręcałeś - musiałbys poszukać we wszystkich datasheet'ach tych przetworników w historii morela - a jak wiadomo pare lat są juz na rynku.

Miałem te głośniki - co do jakosci wykonania czy gry (za dane pieniążki) nie miałem większych zastrzeżeń.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X