Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
[QUOTE=authority;369855]Mój projekt kolumn i subwoofera zbliża się ku końcowi, muszę tylko zrobić półokrągłe boki. Zamierzam przykleić HDF 3mm, który jest dość sztywny, do zaokrąglenia na zdjęciu (wymiary 29x15mm). Jak sądzicie, nie będzie problemów z przyklejeniem HDF na Wikol i ewentualnym jego odklejaniem lub rozwarstwianiem? :glare:
Przy takim łuku nie będzie problemów. Jednak do tego typu zadań najlepiej stosować poliuretan - bez problemów można kleić HDF nawet przy promieniu gięcia 500mm, tylko wtedy trzeba robić kopyto.
Pozdrawiam
Skomentuj
-
Zamieszczone przez authority Zobacz postaJak sądzicie, nie będzie problemów z przyklejeniem HDF na Wikol i ewentualnym jego odklejaniem lub rozwarstwianiem?
Tego pasami samego nie ściągniesz, cały element by się wygiął.
Chyba że znajdziesz taką płytę kilka cm większą od klejonego elementu, i to samo zrobisz co opisywałem wyżej, tyle że wszystko ściągniesz pasami, element wraz z płytą. Będziesz mógł wtedy to sobie przestawiać gdzie chcesz.
Odkleić się nie powinien, rozwarstwiać też nie.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz postaŁadny fornir, po lakierze będzie jeszcze ładniejszy :)
Co to za projekt?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Kuman Zobacz postaUsher Audio 8948A + T9950-20 w BR
Skomentuj
-
Zamieszczone przez marian Zobacz postaJaki litraż i strojenie?
w miedzyczasie robia sie nowe obudowy do mission + sony ktore wyląduja u brata :)Last edited by Kuman; 14.09.2013, 10:29.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postaKuman powalczysz z zwrotnica jeszcze czy tamten projekt zostaje?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez authority Zobacz postaJaki klej poliuretanowy polecacie
Skomentuj
-
Zamieszczone przez marian Zobacz postaA dlaczego poliuretanowy a nie vikolowy?
Skomentuj
-
Na początku planowałem kleić na Wikol, ale kolega Janekzet polecił poliuretan.
Zamieszczone przez Janekzet Zobacz postaPrzy takim łuku nie będzie problemów. Jednak do tego typu zadań najlepiej stosować poliuretan - bez problemów można kleić HDF nawet przy promieniu gięcia 500mm, tylko wtedy trzeba robić kopyto.
Pozdrawiam
Skomentuj
-
Zamieszczone przez marian Zobacz postaA dlaczego poliuretanowy a nie vikolowy?
Nie posiada jednak ważnej cechy wikola , która jest czasami potrzebna tzn. możliwość klejenia żelazkiem.
W przypadku klejenia mocno giętych elementów to tylko poliuretan, w tym przypadku wikol też pewnie da radę - ale trzeba dłużej poczekać , żeby być pewnym.
U mnie w firmie w takich przypadkach po różnych doświadczeniach, stosujemy tylko poliuretan.
Pozdrawiam
Skomentuj
-
Kilka lat temu u znajomego na warsztacie do klejenia kolumn (zero użycia wkrętów) używaliśmy czegoś takiego http://usa.weiss-chemie.com/html/pdf...OLL_FL44_p.pdf jakby nie było po 8 latach obudowy dalej się trzymają bardzo dobrze.
Dzisiaj pierwsze uruchomienie BSW 184II w prowizorycznej obudowie z odzysku. Puki co napędza go para na 2N3055... ale już jest dobrze ;]Załączone pliki
Skomentuj
Skomentuj