Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Zamieszczone przez marian Zobacz postaNiestety, w porównaniu wychodzi że w TL brakuje wyższego basu tak bardzo, że niektóre gatunki muzyczne po prostu "nie grają".
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaMajac w pasmie dziure na 10db, to nie moze grac dobrze
Robiłeś pomiary?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez marian Zobacz postaA dokładniej?
Robiłeś pomiary?
Bez urazy, naprawde :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaMarian, widze to po Twojej obudowie testowej. Po pewnym czasie zabawy z TL i pomiarami, czasami wystarczy rzucic okiem, aby bez pomiarow wiedziec, ze jest zle.
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaBajera. Tylko te przegrode tweetera usun, albo zmien na skos, tak aby glosnik mial lekki offset. Daj mu oddychac, a nawet tak nieduzy offset bedzie pozytywnie wplywal na pasmo
Zmieniłeś zdanie gdy teraz napisałem że nie gra?
No bez jaj...
Teraz zastanawia mnie co byś napisał, gdybym napisał że gra super.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez marian Zobacz postaZrobiłem tak jak zaleciłeś, usunąłem tą przegrodę.
Zamieszczone przez marian Zobacz postaZmieniłeś zdanie gdy teraz napisałem że nie gra?
No bez jaj...
Teraz zastanawia mnie co byś napisał, gdybym napisał że gra super.
Nie bronie tutaj TL, zeby czasem ktos o niej nie pisal, ze gra do kitu, tylko staram sie zachecic do projektowania jej w oparciu o pewne zasady, pomiary, wielokrotne testowanie i odsluchy. Nie da sie inaczej zrobic dobrej TL. Byc moze zbyt pochopnie wyciagasz wynioski, a przez to sam siebie odciagasz od zaprojektowanie naprawde dobrej TL.
Skomentuj
-
Ok, tyle że to jest to samo co z TL-ką Dabyla.
Co z tego że była robiona za pomocą pomiarów, skoro i tak nie ma wyższego basu i niektórzy ludzie są zawiedzeni?
Jakoś na Ushera 8935a w TL nie narzekałem, a obudowa również była robiona bez pomiarów.
No ale Fountek to nie Usher, i chyba tu jest problem.
Z tego co wiem Dolphin też będzie robił linię na FW168, zobaczymy co On wykombinuje.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez marian Zobacz postaOk, tyle że to jest to samo co z TL-ką Dabyla.
Co z tego że była robiona za pomocą pomiarów, skoro i tak nie ma wyższego basu i niektórzy ludzie są zawiedzeni?
Zamieszczone przez marian Zobacz postaJakoś na Ushera 8935a w TL nie narzekałem, a obudowa również była robiona bez pomiarów.
No ale Fountek to nie Usher, i chyba tu jest problem.
Co do Founteka, ja takich glosnikow chyba nigdy nie wozylbym w obudowe podlogowa, chyba ze wykorzystujac tylko czesc jej pojemnosci. Jestem zdania, ze tak duze pojemnosci nie sluza dobrze tak malym glosnikom, a juz szczegolnie takim, ktore maja parametry zdecydowanie pod BR.
Zamieszczone przez marian Zobacz postaZ tego co wiem Dolphin też będzie robił linię na FW168, zobaczymy co On wykombinuje.
Marian. Jesli mimo niepowodzenia, masz ochote sie pobawic, to uzyj metody jaka Ci po krotce opisalem. Dorob drugie dno obudowy, oraz przetnij przegrode na mniejsze kawalki, ktore pozniej mozna laczyc klejem na goraco z pistoletu. Bedzie mial regulacje pojemnosci i dlugosci tunelu. Dorob dluga deche na front, ktora bedzie sie przesuwac regulujac offset. Dla uzyskania najrowniejszego pasma trzymaj sie offsetu nie mniejszego niz 1/6, czasami mozna sprobowac nawet 1/3, ktory wyrowna calkowicie pasmo basu, a wyzsze rezonanse wychodzace z tunelu juz nie beda dodawac sie do glosnika, nie tak jakby wynikalo z pomiaru. Nie boj sie stosowac wiekszej ilosci gabki, szczegolnie w krotszych tunelach.
Co do dynamiki basu, tego nieszczesnego kickbasu, to zauwazylem, ze aby obudowa grala dynamicznie, lepiej jest jak tunel jest na przedniej sciance, choc to tworzy zupelnie inne problemy, ale to juz nie miejsce na ich opisywanie...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez marian Zobacz postaZ tego co wiem Dolphin też będzie robił linię na FW168, zobaczymy co On wykombinuje.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz postaNie będę robił TLki na FW168, nie wiem skąd masz takie informacje...
Zamieszczone przez dolphin123FW146 będą w monitorkach i TLce...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz postaKilka osób prosiło mnie na PW o zdjęcia lepszej rozdzielczości mojego DIY nie Audio
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ploter Zobacz postaDrobne przymiarki...Last edited by BraWo; 29.12.2013, 22:17.
Skomentuj
-
Nie na temat...Zamieszczone przez BraWo Zobacz postaChodzisz spać z tym wężem ???) ale boję sie że mnie ten boa udusi :)
Skomentuj
Skomentuj