Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zostało jeszcze oklejenie mdf'em i kombinowanie z rączkami.

Skomentuj

CD, poczynań z cyburgh-ami :)

oryginalne kołnierze do JVC były nieładne, a te pasują też pod TB W3 881 SI

jeszcze fornirek i będzie cacy
      Last edited by BraWo; 29.12.2013, 11:56.

Skomentuj

Po długich odsłuchach FW168 w linii i BR, wybieram jednak obudowę BR jako finalną obudowę.
        Niestety, w porównaniu wychodzi że w TL brakuje wyższego basu tak bardzo, że niektóre gatunki muzyczne po prostu "nie grają".
        Będzie obudowa BR nisko strojona.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
          Niestety, w porównaniu wychodzi że w TL brakuje wyższego basu tak bardzo, że niektóre gatunki muzyczne po prostu "nie grają".
          Wcale sie nie dziwie. Majac w pasmie dziure na 10db, to nie moze grac dobrze :P

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
            Majac w pasmie dziure na 10db, to nie moze grac dobrze
            A dokładniej?
            Robiłeś pomiary?

Skomentuj

A dokładniej?
              Robiłeś pomiary?
              Marian, widze to po Twojej obudowie testowej. Po pewnym czasie zabawy z TL i pomiarami, czasami wystarczy rzucic okiem, aby bez pomiarow wiedziec, ze jest zle.
              Bez urazy, naprawde :)

Skomentuj

Jakby to powiedzieć... sprzęt na sylwestra jest ;]

Skomentuj

Marian, widze to po Twojej obudowie testowej. Po pewnym czasie zabawy z TL i pomiarami, czasami wystarczy rzucic okiem, aby bez pomiarow wiedziec, ze jest zle.
                  Tydzień temu pisałeś co innego:

Bajera. Tylko te przegrode tweetera usun, albo zmien na skos, tak aby glosnik mial lekki offset. Daj mu oddychac, a nawet tak nieduzy offset bedzie pozytywnie wplywal na pasmo
                  Zrobiłem tak jak zaleciłeś, usunąłem tą przegrodę.
                  Zmieniłeś zdanie gdy teraz napisałem że nie gra?
                  No bez jaj...

Teraz zastanawia mnie co byś napisał, gdybym napisał że gra super.

Skomentuj

Zrobiłem tak jak zaleciłeś, usunąłem tą przegrodę.
                    I dobrze zrobiles, bo dzieki temu jest troche lepiej ale dalej bedzie dziura.

Zmieniłeś zdanie gdy teraz napisałem że nie gra?
                    No bez jaj...

Teraz zastanawia mnie co byś napisał, gdybym napisał że gra super.
                    Marian, a co mialem Ci napisac? Ze masz do dupy obudowe, ktora robisz na pale bez pomiarow? Napisalem Ci, ze jest ok dla zachety, zebys nad nia popracowal. Masz fajna obudowe testowa, mozesz ja przestrajac, zmniejszac pojemnosc przesuwajac dno do gory, mozesz dorobic przesuwana przednia scianke, tak aby dopasowac idealny offset dla glosnika ale z drugiej strony jak to zrobic nie robiac pomiarow? Rozumiesz?

Nie bronie tutaj TL, zeby czasem ktos o niej nie pisal, ze gra do kitu, tylko staram sie zachecic do projektowania jej w oparciu o pewne zasady, pomiary, wielokrotne testowanie i odsluchy. Nie da sie inaczej zrobic dobrej TL. Byc moze zbyt pochopnie wyciagasz wynioski, a przez to sam siebie odciagasz od zaprojektowanie naprawde dobrej TL.

Skomentuj

Ok, tyle że to jest to samo co z TL-ką Dabyla.
                      Co z tego że była robiona za pomocą pomiarów, skoro i tak nie ma wyższego basu i niektórzy ludzie są zawiedzeni?

Jakoś na Ushera 8935a w TL nie narzekałem, a obudowa również była robiona bez pomiarów.
                      No ale Fountek to nie Usher, i chyba tu jest problem.

Z tego co wiem Dolphin też będzie robił linię na FW168, zobaczymy co On wykombinuje.

Skomentuj

Ok, tyle że to jest to samo co z TL-ką Dabyla.
                        Co z tego że była robiona za pomocą pomiarów, skoro i tak nie ma wyższego basu i niektórzy ludzie są zawiedzeni?
                        Mysle, ze jakby Dabyl robil drugi raz te obudowe, to zrobilbym ja inaczej. Pisalem o tym, ze jak dla mnie obudowa jest za duza i tylko nieliczne glosniki dobrze sie czuja w takiej pojemnosci. W pomiarach wypada bardzo dobrze, ale to jeszcze za malo do dobrego dzwieku.

Jakoś na Ushera 8935a w TL nie narzekałem, a obudowa również była robiona bez pomiarów.
                        No ale Fountek to nie Usher, i chyba tu jest problem.
                        Mogles miec po prostu farta, ze zagralo to dobrze, choc z pewnoscia mozna by w niej cos poprawic.

Co do Founteka, ja takich glosnikow chyba nigdy nie wozylbym w obudowe podlogowa, chyba ze wykorzystujac tylko czesc jej pojemnosci. Jestem zdania, ze tak duze pojemnosci nie sluza dobrze tak malym glosnikom, a juz szczegolnie takim, ktore maja parametry zdecydowanie pod BR.

Z tego co wiem Dolphin też będzie robił linię na FW168, zobaczymy co On wykombinuje.
                        No ciekawe. Sam mialem kupic ten glosnik i cos pogrzebac, ale jakos ciagle cos innego wpada mi w rece.

Marian. Jesli mimo niepowodzenia, masz ochote sie pobawic, to uzyj metody jaka Ci po krotce opisalem. Dorob drugie dno obudowy, oraz przetnij przegrode na mniejsze kawalki, ktore pozniej mozna laczyc klejem na goraco z pistoletu. Bedzie mial regulacje pojemnosci i dlugosci tunelu. Dorob dluga deche na front, ktora bedzie sie przesuwac regulujac offset. Dla uzyskania najrowniejszego pasma trzymaj sie offsetu nie mniejszego niz 1/6, czasami mozna sprobowac nawet 1/3, ktory wyrowna calkowicie pasmo basu, a wyzsze rezonanse wychodzace z tunelu juz nie beda dodawac sie do glosnika, nie tak jakby wynikalo z pomiaru. Nie boj sie stosowac wiekszej ilosci gabki, szczegolnie w krotszych tunelach.

Co do dynamiki basu, tego nieszczesnego kickbasu, to zauwazylem, ze aby obudowa grala dynamicznie, lepiej jest jak tunel jest na przedniej sciance, choc to tworzy zupelnie inne problemy, ale to juz nie miejsce na ich opisywanie...

Skomentuj

Nie będę robił TLki na FW168, nie wiem skąd masz takie informacje... :)

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                            Nie będę robił TLki na FW168, nie wiem skąd masz takie informacje...
                            A przepraszam, pomyliłem głośniki :)

Zamieszczone przez dolphin123
                            FW146 będą w monitorkach i TLce...

Skomentuj

Kilka osób prosiło mnie na PW o zdjęcia lepszej rozdzielczości mojego DIY nie Audio:)

Wrzucam wiec jedno dodatkowe:

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz posta
                                Kilka osób prosiło mnie na PW o zdjęcia lepszej rozdzielczości mojego DIY nie Audio
                                Mam nadzieje, ze nie zmarnowales tej powierzchni pod materacem i jest tam odpowiednia ilosc miejsca na subwoofer?

Skomentuj

Drobne przymiarki...

Skomentuj

Zamieszczone przez ploter Zobacz posta
                                    Drobne przymiarki...
                                    Chodzisz spać z tym wężem ???
                                    Last edited by BraWo; 29.12.2013, 22:17.

Skomentuj

Nie na temat...
                                      Zamieszczone przez BraWo Zobacz posta
                                      Chodzisz spać z tym wężem ???
                                      Od dziś lubię takie gady (12mm średnicy to nie byle co ) ale boję sie że mnie ten boa udusi :)

Skomentuj

nowy rok nowe plany :biggrin:

szczescilwego nowego roku życze

Skomentuj

Czy to nie 8948 od kolegi w forum? Ciekawy jestem jak się zgrają z wstegą

Skomentuj

Czaruję...
                                          X