Fajne fajne, ale dokładność 0.25mm to raczej chwyt marketingowy ... Dziury owszem są, ale linijka jest na tyle giętka, że w zależności od siły docisku "pomiar" może się różnic nawet o 1mm ;-) Kwestia wprawy, wiadomo, ale o powtarzalność mimo wszystko ciężko.
W trakcie testowania ujawnił się problem... uszkodzone górne zawieszenie w Beyma 12" K-200. Może ktoś mi doradzi, gdzie mogę znaleźć podobne, bo w Umifonie oferują troszkę inne i obawiam się że te negatywnie wpłynie na parametry głośnika. Elmuz sprzedaje jedynie kompletne zestawy w kwocie 200zł ;/
Tak wygląda:
Czeka je jeszcze strojenie i montaż kraty :) Mile widziane jakieś opinie, ewentualnie przydatne informacje- szczególnie do projektowania zwrotnicy pod beyme 12k200, 8m100 i Monacor'a mhd-120.
Co jest uszkodzone w tym zawieszeniu bo na zdjęciu nic nie widze. Jest rozerwane/przeciete ?
Porozcinane. Chciałem pokazać jedynie kształt zawieszenia :) Nie wiem w jaki sposób to się stało, bo taki już nabyłem- ja to prowizorycznie pokleiłem i przy mniejszych mocach spełniało swoją rolę. Jednak nie jest wystarczająco elastyczne, przy 300W membrana nie wychyla się równomiernie i słychać obcieranie cewki ;/ Nie wiem, gdy nie znajdę sklepu z takim zawieszeniem to będę musiał spróbować tego Z30 z Umifonu. Może miał je ktoś i wie jak jest elastyczne?
Nawet jeśli rozcięte jest na długości kilku cm, nie wpłynie to na równa prace membrany. Jak ociera coś to zgaduje że gość od którego to kupiłeś próbował je regenerować z marnym skutkiem. Na przyszłość odradzam kupowanie używanych starych beym w obojętnie jakich cenach by nie były. Sporo tego przerobiłem, zawsze jakieś problemy były.
Rozcięcia nie tylko są podłużne, ale również poprzeczne. Z ocieraniem moja wina, wszystko było dobrze dopóki nie podbiłem basu. Przypuszczam że jak zatrzymało membranę z jednej strony, to karkas uderzył w magnes i musiał się lekko odkształcić. Ruszając nie podłączoną membraną słychać ocieranie, ale gdy dam niewielki sygnał to nie ma żadnych problemów. Głośniki wyglądają na oryginalne. Na dniach będę zabierał się za rozklejanie, dlatego szukam już zawieszenia. Dragon, wiesz może jakie tam są kleje i czym najlepiej usunąć?
Ocieranie pewnie dalej słychać jak podasz sygnał tylko wytnij wszystko oprócz basu, daj głośniej i posluchaj. Niestety nie wiem czym rozpuścić klej. Sugerowałbym jednak wysłanie do elmuza na naprawę.
Skomentuj