Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
    Mam takie pytanie --> czy sa latwo dostepne laminaty bialy/czarny fortepianowy ? Chyba sylwek taki zastosowal w swoich kolumnach ?
    Laminaty występują w różnych kolorach i strukturach , ale nie spotkałem się z fortepianowym. Prawdziwy lakier fortepianowy uzyskuje się tylko przy zastosowaniu lakierów poliestrowych. Głębię w wyglądzie uzyskuje się przez to, że barwnikiem do lakieru czarnego ( z takim do czynienia miałem ) jest specjalna czarna pasta, która nie do końca zabarwia na czarno lakier. Oczywiście później szlifowanie i polerowanie na taśmówkach i na koniec polerowanie polerkami wolnoobrotowymi.
    Pozdrawiam

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
    Borys niestety cięcie formatkę na 45st nie pomoże w problemach z klawiszowaniem
    Tam zamiast pękać na laczeniach płyt bedzie pękać na rogach
    Sprawdzone
    Najlepiej to zrobic obudowe w najprostszy z możliwych sposób i nałożyć t-shirt na nia i zazywicowac
    Potem szpachla zwykła i wykonczeniowa i do lakieru
    Przy dobrze zrobionych połączeniach na 45st. na pewno nie będzie klawiszowania. Klawiszowanie występuje na płaskich powierzchniach przy łączeniu materiałów, a szczególnie przy materiałach różnie pracujących - czoło i wierzch MDF-u. Dlatego aby tego uniknąć, łączenie materiałów robi się na narożnikach. Jeżeli powstają pęknięcia to albo jest źle sklejone, albo źle zaszpachlowane. Pod lakiery fortepianowe nie robi się ostrych krawędzi obudowy- promień min. 2mm.
    Pozdrawiam

Skomentuj

Doszedłem do wniosku że same fronty mogą czuć się samotnie, więc dorobiłem im centralny i tyły

niestety jeszcze nie grają, bo ze zwrotnicami jestem w czarnej d...

Skomentuj

Zamieszczone przez Janekzet Zobacz posta
        Przy dobrze zrobionych połączeniach na 45st. na pewno nie będzie klawiszowania. Klawiszowanie występuje na płaskich powierzchniach przy łączeniu materiałów, a szczególnie przy materiałach różnie pracujących - czoło i wierzch MDF-u. Dlatego aby tego uniknąć, łączenie materiałów robi się na narożnikach. Jeżeli powstają pęknięcia to albo jest źle sklejone, albo źle zaszpachlowane. Pod lakiery fortepianowe nie robi się ostrych krawędzi obudowy- promień min. 2mm.
        A ja to cwiczylem
        I dechy zamawialem cięte dla pewności
        Ale jak używasz :)

Mozna użyć maty ale koszulka tez jest ok
        Mozna kupic tez materiał od dls'a
        Last edited by lklukasz; 20.04.2014, 11:33.
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez Makaron Zobacz posta
          więc dorobiłem im centralny i tyły
          Ten z układem MTM to centralny?
          Rozumiem że masz rozwijany ekran i za nim chcesz postawić tą kolumnę?

Skomentuj

Za nim nie da się, ale obok będzie..

Skomentuj

obok będzie..
              Trochę kiepsko :unsure:

Skomentuj

Życie jest pełne kompromisów, z odległości 5 metrów myślę że nie będzie to stanowiło większego problemu..

Skomentuj

Mi sie wydaje, ze wiekszy problem jest z samym materialem jakim jest mdf, ktory po prostu ma duze wahania rozmiaru w zaleznosci od wilgotnosci, a nie tyle sposobu skladania Nawet plyta wiorowa nie jest tak wrazliwa na wilgoc.
                  Dlatego jak ktos ma czas i warunki, to mozna tak material wysezonowac, ze typowe klejenie na 45stopni jest w pelni wystarczajace. Potem przygotowanie, zagruntowanie i mozna dalej klasc lakier.

Skomentuj

Może gruba warstwa jakiegoś gęstego lakieru na surowy MDF dałaby radę ? powłazi w szczeliny i pozakleja je , potem wyszlifować ?

Skomentuj

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
                      Dzieki chlopaki.

Zostala mi jeszcze zwrotnica. Mam nadzieje ze uda sie ja jakos ogarnac.

Proces malowania --> ja tylko przygotowywalem obudowe, reszta zajal sie lakiernik. Na front poszla chyba tylko baza zeby uzyskaąc mat. Proces przygotowania jest w pdf'ie ponizej.
                      Po oklejeniu mdf'em 3mm i przygotowaniu obudowa byla perfekt ale po odebraniu od lakiernika widac ze mdf zaczal troche pracowac (klawiszowac) i widac miejsce laczenia sie plyt.
                      Nie wiem za bardzo jak tego w przyszlosci uniknac w przypadku robienia tego typu obudow. Jezeli obudowa ma byc prostopadloscienna to wystarczy mdf laczyc na tzw 45 stopni i po sprawie, nie powinno klawiszowac.
                      Jak cos sie bedzie dalej dzialo to bedzie szlifierka i fornir.

Mam takie pytanie --> czy sa latwo dostepne laminaty bialy/czarny fortepianowy ? Chyba sylwek taki zastosowal w swoich kolumnach ?

Wesolych Swiat dla wszystkich DIYowcow, szybkich tranzystorow, smacznych rezystorow i mokrych elektrolitow
                      W tej chwili jestem w trakcie robienia drugich kolumn w połysku malowanym. Dwie pierwsze konstrukcje były w fornirze i przy czarnym nie ma problemu bo łączenia są czarne i praktycznie niewidoczne, mozna je dla pogłębienia efektu przemalować łączenia czarnym markerem. Niestety na zwykłym białym fornirze widać brązowe łączenia wyjsciem jest oklejeni frontu na czarno i to ukryje łączenia.
                      Teraz siedzę obok moich bialych kolumn i nie widzę zadnych pęknięć, kolumny po pocieciu leżały około 2 tygodnie, potem przez 3 tygodnie je składałem i około 2 tygodnie malowałem. Stoją tak już miesiąc są oklejone MDF-em 5mm i mają zaokrglenia na krawedziach 5mm.
                      Drugie robię czarne, zobaczymy jaki będzie efekt.

Skomentuj

Doszedłem do wniosku że same fronty mogą czuć się samotnie, więc dorobiłem im centralny i tyły
                        odwaznie z tym centralnym

Mozna kupic tez materiał od dls'a
                        fajny, ale strasznie drogi :/

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                        Mi sie wydaje, ze wiekszy problem jest z samym materialem jakim jest mdf, ktory po prostu ma duze wahania rozmiaru w zaleznosci od wilgotnosci, a nie tyle sposobu skladania Nawet plyta wiorowa nie jest tak wrazliwa na wilgoc.
                        wszystko zalezy od jakosci uzytej plyty
                        roznice w jakosci i w obrobce sa ogromne!
                        dlatego znajomy "stolarz" jezdzi daleko po sprawdzone plyty zamiast brac smieci z lokalnych hurtowni

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
                        Może gruba warstwa jakiegoś gęstego lakieru na surowy MDF dałaby radę ? powłazi w szczeliny i pozakleja je , potem wyszlifować ?
                        od tego jest podklad do MDFu. ale po zmianie warunkow (np przeprowadzka do innego lokalu) material znowu zaczyna pracowac :(
                        dlatego ja staram sie to robic w domu a nie w garazu

Skomentuj

Życie jest pełne kompromisów, z odległości 5 metrów myślę że nie będzie to stanowiło większego problemu..
                          te ogladam wszystko na projektorze, filmy i gry. Zalezy jaki tryb ustawisz na kinie... Jesli caly dialog pojdzie centralem, bedzie wielki problem bo bedzisz slyszal glosy z boku a nie od postaci. Mogles zrobic lezacy na nozce. U mnie dialogi ida tylko i wylacznie z centrala w tylach i frontach ich nie slychac i jest duza roznica gdzie on stoi. W kinie rozmieszczenie glosnikow jest mega wazne. Fronty nie rowno od centrala i od ogladajacego i masz wrazenie ze jeden nie gra... To samo z tylemi przy efektach. Musi byc rowno bo bedziesz mial krzywa scene, a przy efektach np przelotu smiglowca czy strzaly nie bedzie slychac przejscia z lewego glosnika na prawy itp. Mam dwa kina i dlugo walczylem z ustawieniami :) mozna to zniwelowac poglasniajac i sciszajac poszczegolne glosniki ale to juz mega kompromis ktory strasznie okroi efekty :)

Skomentuj

Od takich rzeczy sa opcje ustawienia odległości poszczególnych z głośników od słuchacza
                            Jednak nie zweryfikuje to złej pozycji centralnego lub rożnego poziomu kolumn
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Od takich rzeczy sa opcje ustawienia odległości poszczególnych z głośników od słuchacza
                              Jednak nie zweryfikuje to złej pozycji centralnego lub rożnego poziomu kolumn
                              nie kazdy ampli ma takie opcje a na pewno nie starsze :) dobre rozstawienie glosnikow zalatwia sprawe

Skomentuj

Zamieszczone przez konradzik88 Zobacz posta
                                Mogles zrobic lezacy na nozce. U mnie dialogi ida tylko i wylacznie z centrala w tylach i frontach ich nie slychac i jest duza roznica gdzie on stoi. W kinie rozmieszczenie glosnikow jest mega wazne. Fronty nie rowno od centrala i od ogladajacego i masz wrazenie ze jeden nie gra... To samo z tylemi przy efektach. Musi byc rowno bo bedziesz mial krzywa scene
                                Centralny jest u mnie równo po środku między głównymi, wszystkie są rozmieszczone symetrycznie,
                                po prostu ekran jest nie po środku tylko nieco z boku i tak musi zostać, więc dałem go między centralny a front..
                                Wcześniej był mały centralny i było za nisko, dziurawienie ścian odpada, więc stwierdziłem że zrobię coś wysokiego :)

Skomentuj

ja ogladam na scianie to nie mam z tym problemu obraz mam 70cm od ziemii do 2,5m do konca sufitu. Juz ogladales na centralu? nie denerwuje Cie ze dialog idzie bokiem? mnie strasznie to draznilo

Skomentuj

U mnie nie idzie dialog bokiem, tylko z boku jest obraz,
                                    z odległości 5 metrów mi to nie przeszkadza, albo się przyzwyczaiłem,
                                    tego jeszcze nie odpaliłem, bo kondensatory nie dojechały,
                                    ale stary stawiałem obok i było jak dla mnie do zaakceptowania..

Skomentuj

W sprzęcie z 2000r juz jest
                                      Ale pokazują sie dopiero po odpowiednim podpieciu amplitunera
                                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Materiały do nauki. Może coś z tego wyjdzie

Skomentuj

niestety jeszcze nie grają, bo ze zwrotnicami jestem w czarnej d...
                                          Centrala chcesz z boku ekranu ustawić? Ale tam powinna stać jedna z frontowych kolumn. utnij go pod midwooferem albo dorób nowe budy i półóż centrala na bok, tak jak powinien być ustawiony. Szczególnie jeśli zrobiłeś układ MTM.

- - - - - aktualizacja - - - - -

U mnie nie idzie dialog bokiem, tylko z boku jest obraz,
                                          z odległości 5 metrów mi to nie przeszkadza, albo się przyzwyczaiłem,
                                          Ok teraz doczytałem, że masz bokiem obraz. To w takim razie jak wytrzymujesz przy oglądaniu filmów? Kino domowe musi być ustawione symetrycznie. Ekran równo pomiędzy frontami, central tak samo nad lub pod ekranem i dwa surroundy ustawione w miejscu dwóch wierzchołków trójkąta rownoramiennego, którego trzecim wierzchołkiem jest twoja głowa. oczywiście da sie, jak sam udowadniasz, mieć ekran niesymetrycznie, lub centrala ale samochodem tez da się jeździć bez dobrze napompowanych opon ale gdzie tu przyjemność? I w jednym i w drugim przypadku ja jej nie dostrzegam.
                                          Last edited by gooralesko; 20.04.2014, 17:01.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X