Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez gi Zobacz posta
    Sklecone, polakierowane, wypolerowane, jeszcze tylko wosk położyć i finisz ;-)

Jakoś w połowie maja może wrzucę lepsze foty, bo tym kalkulatorem nie bardzo się da ;-)
    Zarzuć fotkę z maskownicą, może być z kalkulatora ;d

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
      Zarzuć fotkę z maskownicą, może być z kalkulatora ;d
      Jak tylko ją zrobię (projekt jest, kwestia wycięcia i powiercenia tego miliarda dziurek) ;-)
      Last edited by gi; 08.05.2014, 13:45.

Skomentuj

Zamieszczone przez tomekk_ Zobacz posta
        Ee, tyle to robilem 6 letnim altronem al-13 z badziewnym stopniem i nizszym napieciem.
        Ten to co innego, 5 par, wyzsze napiecie i poprawne wzmocnienie
        Dobrze ze LAB 12 jest 6 Ohm.
        Tutaj odnosiłem się do transformatora, a nie do samej końcówki mocy :P Moje transformatory (od tego samego sprzedawcy) potrafią trochę spadać z napięciem pod obciążeniem, także, jedynie co może uratować tą sytuację to odpowiedniej pojemności kondensatory zasilające. Chociaż mam nadzieję, że nie trafiłeś na takie badziewie co ja mam, ani to tanie nie było, ani dobre.

Może się poprawił, kupowałem je grubo ponad rok temu.

Zamieszczone przez tomekk_ Zobacz posta
        Widze rezy 1Ohm / 50W na alledrogo - zastanawiam sie nad kupnem i pomiarem, oscyloskop radziecki by byl - o ile ruszy.
        Mam rezystory zarówno 4 i 8 ohmowe, 100W - jeden w głębokiej wodzie destylowanej zazwyczaj wystarcza do oszacowania dużych mocy :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
          Subwoofery o bardzo niskim strojeniu maja jedna, niezaprzeczalna zalete. Otoz przesuwa sie opoznienia grupowe ponizej typowego zakresu basu w muzyce, co wplywa pozytywnie na odbior basu.
          Poza tym oczywiscie czestotliwosci z okolic 20hz wystepuja raczej w sciezkach dzwiekowych do filmow, w muzyce trudno je znalesc, ale nie mozna powiedziec, ze ich nie ma.
          Niższe strojenie poprawia odbior basu?
          Całkowicie sie z tym nie zgadzam!
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
            Niższe strojenie poprawia odbior basu?
            Całkowicie sie z tym nie zgadzam!
            Zalezy o jak niskim strojeniu piszemy. Jesli o 20hz to owszem. Odsuniecie duzych opoznien grupowych ponizej czestotliwosci odtwarzania muzyki daje poprawe jakosci basu.

Skomentuj

Pisałem wcześniej, że są ostre na górze ale z lekko zamulającą elektroniką są na razie spoko

Skomentuj

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
                Oświecam Cię bo widzę, że chęci zdobycia wiedzy samemu to nie masz. 20Hz to fala akustyczna. Jak można w to wątpić? To, że jedna osoba nie słyszy od 20Hz od razu musi oznaczać, że takie fale akustyczne nie istnieją lub, jak napisał Marios, są zbędne? Nie akceptuję takiego podejścia do tematu i kropka.

Pokaż dowód na to, że w każdym kinie są subwoofery nie potrafiące zagrać głośno 20Hz. Bo ja na razie to jest bzdura wyssana z palca. I nijak ma się do tego co stosują chociażby kinowi giganci obecni w Polsce.
                Spoko, tylko jakbyś nie zauważył to wszystkie fale z zakresu akustycznego i po za, są falami mechanicznymi W zakres akustyczny wliczamy te częstotliwości fal które ludzkie ucho potrafi odebrać i zlokalizować jako wyraźny dźwięk, w teorii to pasmo 20-20000Hz. Padło pytanie czy 20Hz to jeszcze czestotliwość którą można usłyszeć czy już tylko "odczuć". Twoje uniesienie było zbędne. Jeśli uważasz że infra dźwięki są istotne i potrzebne, ok szanuje to, ale mam odmienne zdanie.

Powtarzam jeszcze raz że przyznaje co do kina, takie infra dźwięki mogą mieć pewne efekty w filmach, ale w mojej ocenie to pasmo jest na tyle problemowe, mało efektywne, że aż nie ekonomiczne.

Słuchaj podałem tylko jeden przykład zestawu głośnikowego do zastosowań profesjonalnych w kinach, ba ogólnikowo przytoczyłem bez konkretów. Dlaczego mi imputujesz że mówie o każdym kinie ? Nie grasz fair play

ps1. z tą lokalizacja dzwięku to trochę przegiałem, jakby nie było im niższa częstotliwośc tym bardziej dookólny charakter propagacji fali
                p2. moderatorzy - wiem że offtopuje, ale to już ostatni raz!... mam nadzieje
                Last edited by dragon; 08.05.2014, 21:00.

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                  Nie na temat...
                  gooralesko jak widzisz to nie tylko ja mam takie zdanie
                  Jakie? Że nie ma sensu posiadać sprzętu, który odtworzy głośno pasmo 20-30Hz? To chcesz powiedzieć? Jeśli tak to napiszę w twoim stylu - całkowicie się z tym nie zgadzam! Jest i to wymierny sens.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez dragon Zobacz posta
                  Nie grasz fair play
                  Jak rzucasz na wiatr ogólniki to tak później masz. Konkrety podaj to wtedy możesz liczyć na to, że nie będą ludzie chcieli od ciebie dowodu na poparcie danych słów.

Jeśli uważasz że infra dźwięki są istotne i potrzebne, ok szanuje to, ale mam odmienne zdanie.
                  Są potrzebne bo dodają kolorytu ścieżkom filmowym, urealniają efekty specjalne. Ponadto zakres 20-30Hz jest coraz śmielej wykorzystywany w utworach muzycznych. I nie mówię tu o muzyce wykorzystującej klasyczne instrumenty bo ileż można takiego czegoś słuchać ale o popie czy wszelakiej muzyce elektronicznej. Skoro szanujesz to nie zaczynaj dyskusji od pytania:

Zamieszczone przez dragon Zobacz posta
                  A ja się zapytam, po co komu te 20Hz ?
                  Bo takie zaczepki się kłótnią zawsze kończą, tak jak teraz. Szanujesz pogląd innego człowieka? To nie atakuj go zadając durne pytania retoryczne.

Bolonietoperz - yhy, jasne. Na powietrzu nie usłyszysz niskich częstotliwości. Jeden przykład - ciężarówka jadąca ponad 17 metrów od ciebie przy przyśpieszaniu generuje 20Hz, które ja słyszę. Ale wszystko się właśnie rozbija o indywidualne możliwości danego człowieka.
                  Last edited by gooralesko; 08.05.2014, 21:27.

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                    Bazuje on na projekcie Raven'a
                    Jak masz czas i chęci to mogę Ci jeszcze wzmak podesłać
                    Tylko problem może być z dostaniem FET-ów na wejście obecnie i trzeba by coś wymyślić .
                    Klas A , ala Pass , kilka tranzystorów .
                    Możliwa płynna regulacja zawartości 2 harmonicznej potkiem w konfiguracji odwracającej .

Skomentuj

Jeśli proste pytanie odbierasz jako atak to sory ale to już nie mój problem. Nie wiem gdzie to było pytanie retoryczne skoro jak sam widzisz kilka innych użytkowników również nie podziela Twojego zdania.

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                        Jak masz czas i chęci to mogę Ci jeszcze wzmak podesłać
                        Tylko problem może być z dostaniem FET-ów na wejście obecnie i trzeba by coś wymyślić .
                        Klas A , ala Pass , kilka tranzystorów .
                        Możliwa płynna regulacja zawartości 2 harmonicznej potkiem w konfiguracji odwracającej .
                        Pewnie :) Teraz i tak na płytki poczekam jeszcze dobre 2-3 tygodnie, w tym czasie mógłbym coś innego poskładać, tym bardziej, że jest to coś interesującego. Jeśli chodzi o FET'y to musiałbym pierw zobaczyć, może gdzieś w PL się znajdą, a jak nie to zawsze ebay.

Przy okazji - dzisiaj dostałem nowy oscyloskop Rigol DS2072A, kupiłem go z nadzieją na odblokowanie na model DS2302A ( http://www.rigolna.com/products/digi...2000a/ds2302a/ ) i przez jego możliwości dekodowania I2C / SPI, czy też nagrywania przebiegów z b. dużą pamięcią 56 Mpts, i co wyszło? Jak zwykle się udało

Pasmo z 70 MHz poszło na 300 MHz, są to dokładnie te same modele, ale ich różnica polega na różnym firmware (blokowanie pasma i opcji).

Gałka od nagrywania i odtwarzania przebiegów w tym oscyloskopie to potęga, nie wspominając o samplowaniu 2 GSa/s i zaawansowanych wyzwalaczach, czy wspomnianych opcjach dekodowania protokołów.

Skomentuj

Otoz przesuwa sie opoznienia grupowe ponizej typowego zakresu basu w muzyce, co wplywa pozytywnie na odbior basu.
                          Odsuniecie duzych opoznien grupowych ponizej czestotliwosci odtwarzania muzyki daje poprawe jakosci basu.
                          Osobiscie nie widze zwiazku. Mozesz przyblizyc temat i wyjasnic co ma opoznienie grupowe do jakosci basu ?

Skomentuj

Zamieszczone przez Q Zobacz posta
                            Osobiscie nie widze zwiazku. Mozesz przyblizyc temat i wyjasnic co ma opoznienie grupowe do jakosci basu ?
                            Kiedys przez forum przetoczyla sie dyskusja, na temat opoznien grupowych i ich percepcji w zaleznosci od czestotliwosci i czasu opoznienia. Generalnie zwolennicy obudowy zamknietej utrzymali stanowisko, ze taka obudowa daje najlepszy bas, poniewaz ma bardzo male opoznienia grupowe, ktore sa slyszalne. Natomiast obudowy BR i TL, ktore z uwagi na generowanie basu z tylnej czesci membrany, wprowadzaja opoznienia, przez ktore dzwiek basu z tych obudow jest niezbyt dobry. Jesli uznac to za fakt, to budujac subwoofer, lub duzy zestaw wielodrozny, w BR lub TL, ktorego punkt strojenia bedzie bardzo nisko, poza granica pasma dzwiekow w muzyce, to mozna osiagnac niskie opoznienia grupowe jak dla obudowy zamknietej, lecz z dodatkowym wzmocnieniem pasma subniskotonowego, wlasciwie infradzwiekow.
                            Last edited by Pogromca mitow; 08.05.2014, 22:14.

Skomentuj

Ok. Ale przeciez opoznienie grupowe to nic innego jak obraz fazy tyle, ze wyrazony czasem, a nie katem... Czy aby na pewno da sie uslyszec stosunkowo niewielkie przesuniecia fazowe na basie ? Moim skromnym zdaniem jestesmy juz na skraju obszaru Audio Voodoo :) Zgodzilbym sie z ta teza gdyby dotyczyla odpowiedzi impulsowej, ale nie opoznienia grupowego.
                              Last edited by Q; 08.05.2014, 23:06.

Skomentuj

Coz, debata byla niezla. Ja mysle, ze wiecej napsuje nam zle pomieszczenie niz sam rodzaj obudowy. Prosciej mowiac, da sie uzyskac dobrej jakosci bas z obudow innych niz OZ.

Skomentuj

Zabaw z CADem ciąg dalszy :)

Skomentuj

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
                                    Bolonietoperz - yhy, jasne. Na powietrzu nie usłyszysz niskich częstotliwości. Jeden przykład - ciężarówka jadąca ponad 17 metrów od ciebie przy przyśpieszaniu generuje 20Hz, które ja słyszę. Ale wszystko się właśnie rozbija o indywidualne możliwości danego człowieka.
                                    gooralesko , ścieżki filmowe to nie prawdziwe życie ,strzelanie z kałacha w filmie brzmi inaczej niż w naturze ,/wiem bo kiedyś strzelałem/ , ciężarówka generuje 20 hz , niesamowite... jak zmierzyłeś , a może 10 hz.
                                    Last edited by bolonietoperz; 09.05.2014, 08:21.
                                    audiofil nie lubi plików i DSP nie chcąc wiedzieć że w studiu cały czas używa się DSP i nagrywa się najpierw do plików 24 bit ...
                                    http://www.rane.com/note160.html
                                    Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                                      Moje transformatory (od tego samego sprzedawcy) potrafią trochę spadać z napięciem pod obciążeniem, także, jedynie co może uratować tą sytuację to odpowiedniej pojemności kondensatory zasilające.
                                      Ale to przecież najzupełniej normalne, że transformator przysiada pod obciążeniem. Jeszcze nie wymyślono takiego trafa co nie przysiadzie .

Zamieszczone przez Q Zobacz posta
                                      Ok. Ale przeciez opoznienie grupowe to nic innego jak obraz fazy tyle, ze wyrazony czasem, a nie katem... Czy aby na pewno da sie uslyszec stosunkowo niewielkie przesuniecia fazowe na basie ? Moim skromnym zdaniem jestesmy juz na skraju obszaru Audio Voodoo Zgodzilbym sie z ta teza gdyby dotyczyla odpowiedzi impulsowej, ale nie opoznienia grupowego.
                                      Obniżając strojenie przesuwamy szczyt GD na niższe częstotliwości a na wyższych przebieg GD jest "lepszy". Dodatkowo biorąc zależność częstotliwości wystąpienia szczytu GD do jego wartości okazuje się, że obniżanie strojenia ma działanie korzystne. Czyli biorąc najgorszy przypadek, tam gdzie mamy szczyt GD, relacja częstotliwości wyrażonej w jako okres w ms (1/f) do wartości GD w ms się poprawia. Mówiąc inaczej, wartość GD w stosunku do okresu sygnału na którym występuje, się zmniejsza czyli opóźnienie de facto będzie mniej słyszalne.

Dlaczego tak jest i dlaczego to poprawia? Wyjaśnić można to dość prosto. Wystarczy przyjąć warunek skrajny, czyli obudowę BR o zerowej częstotliwości strojenia w wyniku czego otrzymamy obudowę zamkniętą . Żeby nie było róży bez kolców warto pamiętać o tym, że owszem GD poprawimy ale kosztem basu. Moim zdaniem dużo gorsze są zbyt wysoko zestrojone bas reflexy od zbyt nisko. To zbyt wysoko strojone mają problemy ze zbyt wydajną praca układu BR i efektami typu pierdzenie czy świszczenie. Przy niskich strojeniach okazuje się, że można stosować rurki o niewielkich przekrojach nawet do dość sporych głośników i nie będzie problemu :).

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                                        Ale to przecież najzupełniej normalne, że transformator przysiada pod obciążeniem. Jeszcze nie wymyślono takiego trafa co nie przysiadzie .
                                        Oj Yoshi :) Nie rób ze mnie takiego lamusa, akurat jego tranformatory mają większy spadek pod obciążeniem niż inne, które także posiadam (min. toroidy.pl)

Skomentuj

Jeżeli transformator pod znamionowym obciążeniem trzyma znamionowe napięcie to wszystko jest ok. W czym problem, że trochę przysiada ? Ma po prostu trochę większe napięcie na biegu jałowym. Dzięki temu masz nawet mocniejszy wzmacniasz bo zasilany nieco wyższym napięciem . Tyle co tam masz to jest pikuś bo małe trafa do druku o mocy 5-10W to mają dopiero różnice miedzy jałowym i obciążeniem sięgające czasem 25% napięcia. U mnie trafo 9V miało na wyjściu prawie 12..

Ale faktem jest, że gościu w pewnym momencie zmienił wykonanie traf i chyba zaczął przycinać lub zmienił rdzenie na inne. Sam u niego kupowałem i moje 200VA a kupione parę miesięcy później dla kumpla różniły się znacząco wielkością, moje było większe. A tak na prawdę nie zdziwiłbym się gdyby te jego trafa była nawijane w toroidach :lol:

Skomentuj

Czaruję...
                                          X