Zamieszczone przez gi
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Zamieszczone przez Rfck Zobacz postaZarzuć fotkę z maskownicą, może być z kalkulatora ;dLast edited by gi; 08.05.2014, 13:45.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez tomekk_ Zobacz postaEe, tyle to robilem 6 letnim altronem al-13 z badziewnym stopniem i nizszym napieciem.
Ten to co innego, 5 par, wyzsze napiecie i poprawne wzmocnienie
Dobrze ze LAB 12 jest 6 Ohm.
Może się poprawił, kupowałem je grubo ponad rok temu.
Zamieszczone przez tomekk_ Zobacz postaWidze rezy 1Ohm / 50W na alledrogo - zastanawiam sie nad kupnem i pomiarem, oscyloskop radziecki by byl - o ile ruszy.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaSubwoofery o bardzo niskim strojeniu maja jedna, niezaprzeczalna zalete. Otoz przesuwa sie opoznienia grupowe ponizej typowego zakresu basu w muzyce, co wplywa pozytywnie na odbior basu.
Poza tym oczywiscie czestotliwosci z okolic 20hz wystepuja raczej w sciezkach dzwiekowych do filmow, w muzyce trudno je znalesc, ale nie mozna powiedziec, ze ich nie ma.
Całkowicie sie z tym nie zgadzam!Juz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postaNiższe strojenie poprawia odbior basu?
Całkowicie sie z tym nie zgadzam!
Skomentuj
-
Zamieszczone przez gooralesko Zobacz postaOświecam Cię bo widzę, że chęci zdobycia wiedzy samemu to nie masz. 20Hz to fala akustyczna. Jak można w to wątpić? To, że jedna osoba nie słyszy od 20Hz od razu musi oznaczać, że takie fale akustyczne nie istnieją lub, jak napisał Marios, są zbędne? Nie akceptuję takiego podejścia do tematu i kropka.
Pokaż dowód na to, że w każdym kinie są subwoofery nie potrafiące zagrać głośno 20Hz. Bo ja na razie to jest bzdura wyssana z palca. I nijak ma się do tego co stosują chociażby kinowi giganci obecni w Polsce.W zakres akustyczny wliczamy te częstotliwości fal które ludzkie ucho potrafi odebrać i zlokalizować jako wyraźny dźwięk, w teorii to pasmo 20-20000Hz. Padło pytanie czy 20Hz to jeszcze czestotliwość którą można usłyszeć czy już tylko "odczuć". Twoje uniesienie było zbędne. Jeśli uważasz że infra dźwięki są istotne i potrzebne, ok szanuje to, ale mam odmienne zdanie.
Powtarzam jeszcze raz że przyznaje co do kina, takie infra dźwięki mogą mieć pewne efekty w filmach, ale w mojej ocenie to pasmo jest na tyle problemowe, mało efektywne, że aż nie ekonomiczne.
Słuchaj podałem tylko jeden przykład zestawu głośnikowego do zastosowań profesjonalnych w kinach, ba ogólnikowo przytoczyłem bez konkretów. Dlaczego mi imputujesz że mówie o każdym kinie ? Nie grasz fair play
ps1. z tą lokalizacja dzwięku to trochę przegiałem, jakby nie było im niższa częstotliwośc tym bardziej dookólny charakter propagacji fali
p2. moderatorzy - wiem że offtopuje, ale to już ostatni raz!... mam nadziejeLast edited by dragon; 08.05.2014, 21:00.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postaNie na temat...gooralesko jak widzisz to nie tylko ja mam takie zdanie
- - - - - aktualizacja - - - - -
Zamieszczone przez dragon Zobacz postaNie grasz fair play
Jeśli uważasz że infra dźwięki są istotne i potrzebne, ok szanuje to, ale mam odmienne zdanie.
Zamieszczone przez dragon Zobacz postaA ja się zapytam, po co komu te 20Hz ?
Bolonietoperz - yhy, jasne. Na powietrzu nie usłyszysz niskich częstotliwości. Jeden przykład - ciężarówka jadąca ponad 17 metrów od ciebie przy przyśpieszaniu generuje 20Hz, które ja słyszę. Ale wszystko się właśnie rozbija o indywidualne możliwości danego człowieka.Last edited by gooralesko; 08.05.2014, 21:27.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez .3lite Zobacz postaBazuje on na projekcie Raven'a
Tylko problem może być z dostaniem FET-ów na wejście obecnie i trzeba by coś wymyślić .
Klas A , ala Pass , kilka tranzystorów .
Możliwa płynna regulacja zawartości 2 harmonicznej potkiem w konfiguracji odwracającej .
Skomentuj
-
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postaJak masz czas i chęci to mogę Ci jeszcze wzmak podesłać
Tylko problem może być z dostaniem FET-ów na wejście obecnie i trzeba by coś wymyślić .
Klas A , ala Pass , kilka tranzystorów .
Możliwa płynna regulacja zawartości 2 harmonicznej potkiem w konfiguracji odwracającej .
Przy okazji - dzisiaj dostałem nowy oscyloskop Rigol DS2072A, kupiłem go z nadzieją na odblokowanie na model DS2302A ( http://www.rigolna.com/products/digi...2000a/ds2302a/ ) i przez jego możliwości dekodowania I2C / SPI, czy też nagrywania przebiegów z b. dużą pamięcią 56 Mpts, i co wyszło? Jak zwykle się udało
Pasmo z 70 MHz poszło na 300 MHz, są to dokładnie te same modele, ale ich różnica polega na różnym firmware (blokowanie pasma i opcji).
Gałka od nagrywania i odtwarzania przebiegów w tym oscyloskopie to potęga, nie wspominając o samplowaniu 2 GSa/s i zaawansowanych wyzwalaczach, czy wspomnianych opcjach dekodowania protokołów.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaOtoz przesuwa sie opoznienia grupowe ponizej typowego zakresu basu w muzyce, co wplywa pozytywnie na odbior basu.Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaOdsuniecie duzych opoznien grupowych ponizej czestotliwosci odtwarzania muzyki daje poprawe jakosci basu.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Q Zobacz postaOsobiscie nie widze zwiazku. Mozesz przyblizyc temat i wyjasnic co ma opoznienie grupowe do jakosci basu ?Last edited by Pogromca mitow; 08.05.2014, 22:14.
Skomentuj
-
Ok. Ale przeciez opoznienie grupowe to nic innego jak obraz fazy tyle, ze wyrazony czasem, a nie katem... Czy aby na pewno da sie uslyszec stosunkowo niewielkie przesuniecia fazowe na basie ? Moim skromnym zdaniem jestesmy juz na skraju obszaru Audio Voodoo :) Zgodzilbym sie z ta teza gdyby dotyczyla odpowiedzi impulsowej, ale nie opoznienia grupowego.Last edited by Q; 08.05.2014, 23:06.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez gooralesko Zobacz postaBolonietoperz - yhy, jasne. Na powietrzu nie usłyszysz niskich częstotliwości. Jeden przykład - ciężarówka jadąca ponad 17 metrów od ciebie przy przyśpieszaniu generuje 20Hz, które ja słyszę. Ale wszystko się właśnie rozbija o indywidualne możliwości danego człowieka.Last edited by bolonietoperz; 09.05.2014, 08:21.audiofil nie lubi plików i DSP nie chcąc wiedzieć że w studiu cały czas używa się DSP i nagrywa się najpierw do plików 24 bit ...
http://www.rane.com/note160.html
Amethyst Trinnov Audio
Skomentuj
-
Zamieszczone przez .3lite Zobacz postaMoje transformatory (od tego samego sprzedawcy) potrafią trochę spadać z napięciem pod obciążeniem, także, jedynie co może uratować tą sytuację to odpowiedniej pojemności kondensatory zasilające..
Zamieszczone przez Q Zobacz postaOk. Ale przeciez opoznienie grupowe to nic innego jak obraz fazy tyle, ze wyrazony czasem, a nie katem... Czy aby na pewno da sie uslyszec stosunkowo niewielkie przesuniecia fazowe na basie ? Moim skromnym zdaniem jestesmy juz na skraju obszaru Audio Voodoo Zgodzilbym sie z ta teza gdyby dotyczyla odpowiedzi impulsowej, ale nie opoznienia grupowego.
Dlaczego tak jest i dlaczego to poprawia? Wyjaśnić można to dość prosto. Wystarczy przyjąć warunek skrajny, czyli obudowę BR o zerowej częstotliwości strojenia w wyniku czego otrzymamy obudowę zamkniętą. Żeby nie było róży bez kolców warto pamiętać o tym, że owszem GD poprawimy ale kosztem basu. Moim zdaniem dużo gorsze są zbyt wysoko zestrojone bas reflexy od zbyt nisko. To zbyt wysoko strojone mają problemy ze zbyt wydajną praca układu BR i efektami typu pierdzenie czy świszczenie. Przy niskich strojeniach okazuje się, że można stosować rurki o niewielkich przekrojach nawet do dość sporych głośników i nie będzie problemu :).
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz postaAle to przecież najzupełniej normalne, że transformator przysiada pod obciążeniem. Jeszcze nie wymyślono takiego trafa co nie przysiadzie .
Skomentuj
-
Jeżeli transformator pod znamionowym obciążeniem trzyma znamionowe napięcie to wszystko jest ok. W czym problem, że trochę przysiada ? Ma po prostu trochę większe napięcie na biegu jałowym. Dzięki temu masz nawet mocniejszy wzmacniasz bo zasilany nieco wyższym napięciem. Tyle co tam masz to jest pikuś bo małe trafa do druku o mocy 5-10W to mają dopiero różnice miedzy jałowym i obciążeniem sięgające czasem 25% napięcia. U mnie trafo 9V miało na wyjściu prawie 12..
Ale faktem jest, że gościu w pewnym momencie zmienił wykonanie traf i chyba zaczął przycinać lub zmienił rdzenie na inne. Sam u niego kupowałem i moje 200VA a kupione parę miesięcy później dla kumpla różniły się znacząco wielkością, moje było większe. A tak na prawdę nie zdziwiłbym się gdyby te jego trafa była nawijane w toroidach :lol:
Skomentuj
Skomentuj