Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ale faktem jest, że gościu w pewnym momencie zmienił wykonanie traf i chyba zaczął przycinać lub zmienił rdzenie na inne. Sam u niego kupowałem i moje 200VA a kupione parę miesięcy później dla kumpla różniły się znacząco wielkością, moje było większe. A tak na prawdę nie zdziwiłbym się gdyby te jego trafa była nawijane w toroidach
    Sadzac po czasie wykonania raczej niemozliwe ;p

Mialem wczesniej z toroidow z 5 traf i w zasadzie problemow nie bylo. Teraz dla ciekawosci wzialem od nich, zobaczymy co to bedzie - tak jak pisalem, sprawa wrazenie lepiej wykonanego.
    Mozna sie do czegos doczepic, aczkolwiek za niecale 200zl za trafo 600 - jak nie splonie to bedzie gut.

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
      Jeżeli transformator pod znamionowym obciążeniem trzyma znamionowe napięcie to wszystko jest ok.
      No właśnie nie za bardzo chciał trzymać :)

Poza tym, co to do cholery znaczy podawanie mocy transformatora w watach? Bo na pewno tyle mocy czynnej bez ogromnego spadku napięcia względem znamionowego z niego nie pobierzesz!

Ale faktem jest, że gościu w pewnym momencie zmienił wykonanie traf i chyba zaczął przycinać lub zmienił rdzenie na inne. Sam u niego kupowałem i moje 200VA a kupione parę miesięcy później dla kumpla różniły się znacząco wielkością, moje było większe. A tak na prawdę nie zdziwiłbym się gdyby te jego trafa była nawijane w toroidach
      No i tyle krzyku po to, abyś się ze mną zgodził, że coś jest nie tak :P

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
        Poza tym, co to do cholery znaczy podawanie mocy transformatora w watach? Bo na pewno tyle mocy czynnej bez ogromnego spadku napięcia względem znamionowego z niego nie pobierzesz!
        A ile Twoim zdaniem jest mocy biernej na takim tranformatorze ? Przecież to wszystko zależy od obciążenia, jak dasz na wtórym rezystor to mocy biernej będziesz mieć małą ilość. Poza tym użytkownika końcowego interesuje moc czynna jaką może pociągnąć a nie pozorna bo czynna jest tą mocą użyteczną. Inna sprawa to trafo o mocy 200W będzie mocniejsze od trafa o mocy 200VA więc to nawet lepiej .

No i tyle krzyku po to, abyś się ze mną zgodził, że coś jest nie tak :P
        Nie powiedziałem, że trafa są gorsze ale odnotowałem tylko fakt , że były inne. Nie robiłem żadnych pomiarów czy sa mocniejsze lub słabsze. Powiem tylko tyle, że zachwalane trafa z toroidów przy tej samej mocy miały wg danych katologowych mniejsze rozmiary od traf które ja kupowałem, więc to troche budziło moje obawy o rzetelność ich parametrów. Miałem wcześniej do czynienia z trafami innych firm, zresztą dane katalogowe są ogólnie dostępne i te z toroidów zawsze wychodziło na to , że są mniejsze. Może mają lepsze rdzenie a może nie..

Poza tym ludzie przesadzają z tą mocą trafa. W praktyce sygnał muzyczny nijak się ma do sygnału sinusoidalnego przy którym się sprawdza moc wzmacniacza i przy którym owszem wyjdzie "przyklękające" trafo. Co innego ciągły odbiór mocy a co innego chwilowy gdzie bateria kondów świetnie sobie radzi z chwilowymi pikami.

Skomentuj

Witam
          Mam kawał grubej porządnej licowej skóry naturalnej.
          Czy ktoś kładł na kanty i obłości skórę licową, grubą ponad 1mm.
          Czy jest szansa dobrego położenia i naciągnięcia?
          Ewentualnie ja się do tego zabrać aby nie było widać fałd zagnieceń i nierówności?

Last edited by wieniu26; 09.05.2014, 12:13.

Skomentuj

A ile Twoim zdaniem jest mocy biernej na takim tranformatorze ? Przecież to wszystko zależy od obciążenia, jak dasz na wtórym rezystor to mocy biernej będziesz mieć małą ilość.
            Zgadzam się, ale sam transformator musi też być dobrze nawinięty bo inaczej tej mocy biernej będzie po prostu więcej.

Inna sprawa to trafo o mocy 200W będzie mocniejsze od trafa o mocy 200VA więc to nawet lepiej :)
            Jak najbardziej, oczywiście o ile sama ich firma nie myli mocy pozornej z mocą czynną, i nie używa ich zamiennie :) Może się przecież okazać, że tak naprawdę cały czas mowa o mocy pozornej, a sprzedający dla wygody zamienił sobie ją na moc czynną bo przecież lepiej tak wygląda.

Powiem tylko tyle, że zachwalane trafa z toroidów przy tej samej mocy miały wg danych katologowych mniejsze rozmiary od traf które ja kupowałem, więc to troche budziło moje obawy o rzetelność ich parametrów. Miałem wcześniej do czynienia z trafami innych firm, zresztą dane katalogowe są ogólnie dostępne i te z toroidów zawsze wychodziło na to , że są mniejsze. Może mają lepsze rdzenie a może nie..
            Nie zachwalam, ale muszę przyznać, że do tej pory nie miałem z nimi problemów - mam od nich transformatory 1600VA i 1200VA w wzmacniaczach klonów Accuphase P-7100 i P-5000, oba trzymają znamionowane napięcie i co najważniejsze - nie buczą, co skłania mnie do wniosku, że moc bierna jest znikoma.

Poza tym ludzie przesadzają z tą mocą trafa. W praktyce sygnał muzyczny nijak się ma do sygnału sinusoidalnego przy którym się sprawdza moc wzmacniacza i przy którym owszem wyjdzie "przyklękające" trafo. Co innego ciągły odbiór mocy a co innego chwilowy gdzie bateria kondów świetnie sobie radzi z chwilowymi pikami.
            No i znów się zgadzam, ale nie wszystkie transformatory przecież wykorzystujemy do wzmacniaczy audio :P No i tak jak napisałem wcześniej - odpowiednia pojemność kondensatorów w zasilaczu przy słabym transformatorze zazwyczaj załatwi sprawę.
            Last edited by .3lite; 09.05.2014, 12:16.

Skomentuj

Zamieszczone przez wieniu26 Zobacz posta
              Witam
              Mam kawał grubej porządnej licowej skóry naturalnej.
              Czy ktoś kładł na kanty i obłości skórę licową, grubą ponad 1mm.
              Czy jest szansa dobrego położenia i naciągnięcia?
              Ewentualnie ja się do tego zabrać aby nie było widać fałd zagnieceń i nierówności?

Mierzyłem przed chwila suwmiarką , moja ma 1mm i sie udało.
              Weź mały kawałek skórki i zrób próbę .

Kanty przyszlifuj aby nie były ostre.

Skomentuj

Nie zachwalam, ale muszę przyznać, że do tej pory nie miałem z nimi problemów - mam od nich transformatory 1600VA i 1200VA w wzmacniaczach klonów Accuphase P-7100 i P-5000, oba trzymają znamionowane napięcie i co najważniejsze - nie buczą, co skłania mnie do wniosku, że moc bierna jest znikoma.
                Tak się zastanawiam czy ta teoria jest prawdziwa. Buczenie czy piszczenie w przypadku dławików w przetwornicach, jest wynikiem fizycznych drgań uzwojenia. Uzwojenie drga pod wpływem przepływającego prądu i teraz raczej dokładność nawinięcia (żeby nie było luzu, żeby uzwojenie było równomiernie rozłożone na trafie) będzie bardziej decydować o buczeniu a nie rodzaj mocy. Buczące trafa to mogą być te gorzej nawinięte które dodatkowo mają spory prąd jałowy a ten też może wynikać głownie ze złego nawinięcia.

Skomentuj

Dzięki.

Czy np. na froncie pod kosz też zeszlifować troszkę kanty?
                  I o ile mm więcej frezowałeś przy 1mm skórze otwór pod przetwornik?

Skomentuj

Tak się zastanawiam czy ta teoria jest prawdziwa. Buczenie czy piszczenie w przypadku dławików w przetwornicach, jest wynikiem fizycznych drgań uzwojenia. Uzwojenie drga pod wpływem przepływającego prądu i teraz raczej dokładność nawinięcia (żeby nie było luzu, żeby uzwojenie było równomiernie rozłożone na trafie) będzie bardziej decydować o buczeniu a nie rodzaj mocy. Buczące trafa to mogą być te gorzej nawinięte które dodatkowo mają spory prąd jałowy a ten też może wynikać głownie ze złego nawinięcia.
                    Faktycznie, jak ta energia zamieni się na energię cieplną czy tez mechaniczną to raczej nie możemy tego nazwać mocą bierną, nie jestem pewny jak to jest z buczeniem dokładnie.

W każdym wypadku jest to jednak dosyć ważny aspekt przy pobieranej możliwie jak największej mocy czynnej względem znamionowej mocy pozornej samego transformatora.
                    Last edited by .3lite; 09.05.2014, 13:03.

Skomentuj

Pierwsze testy juz za mna Efektywnosc prawie jak na estradzie Czas na duzzzzaaaa ilosc gabki.

Skomentuj

A ta szmata na sciankach to po co? :P fajna paka!

Skomentuj

Jimi ściany będziesz burzył? :-D

- - - - - aktualizacja - - - - -

zrób większy taper to ta buda się rozleci :-D

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                            A ta szmata na sciankach to po co? :P fajna paka!
                            A mi to wygląda na dekarkę .

Skomentuj

Zamieszczone przez utopia Zobacz posta
                              A widzisz, bystre oko! na zdjeciu wyglada jak szmata, ale to moze byc mata z alu, w takim wlasnie kolorze.

Skomentuj

Zamieszczone przez utopia Zobacz posta
                                Dokladnie tak. To dekarka. Kupilem ja kiedys do wytlumienia auta.... Wiecej tego na pewno nie kupie a i nikt nie chcial odkupic to uzylem jej do wzmocnienia bo plyta to tylko 20mm. Dodalem dosyc duzo tlumienia i na chwile obecne jedynie w aucie moglem sprawdzic. Cisnienie ogromne. Pod ~100W wzmakiem myslalem ze mi glowa peknie Wlosy drza etc... Docelowo sub bedzie w ~12mk w Rzeszowie ;D Sasiedzi i tak mnie nie lubia wiec co mi tam.
                                Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                                zrób większy taper to ta buda się rozleci :-D
                                Na poczatku mialem robic taka bude na ~180cm wysokosci ale nie zmiescila by mi sie w pokoju. Obecna to max mozliwosci.

Skomentuj

Zamieszczone przez Jimy-Adi Zobacz posta
                                  Sasiedzi i tak mnie nie lubia wiec co mi tam.
                                  Teraz chociaż będą mieli powód :)

Skomentuj

Zamieszczone przez bolonietoperz Zobacz posta
                                    ciężarówka generuje 20 hz , niesamowite... jak zmierzyłeś , a może 10 hz.
                                    Jeden ...... czy 20 czy 1Hz. Jedno jest pewnie. Nie miałeś racji.

Zamieszczone przez Jimy-Adi Zobacz posta
                                    Pierwsze testy juz za mna Efektywnosc prawie jak na estradzie Czas na duzzzzaaaa ilosc gabki.
                                    Co tam masz za przetowrniki, Adi? Dwie osiemnastki? Ile litrów i jaka długośc tunelu? Jaka powierzchnie na wyjściu i na początku tunelu?
                                    Last edited by lklukasz; 09.05.2014, 21:57.

Skomentuj

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
                                      Jeden ch*j czy 20 czy 1Hz. Jedno jest pewnie. Nie miałeś racji.

Co tam masz za przetowrniki, Adi? Dwie osiemnastki? Ile litrów i jaka długośc tunelu? Jaka powierzchnie na wyjściu i na początku tunelu?
                                      Last edited by bolonietoperz; 09.05.2014, 18:38.
                                      audiofil nie lubi plików i DSP nie chcąc wiedzieć że w studiu cały czas używa się DSP i nagrywa się najpierw do plików 24 bit ...
                                      http://www.rane.com/note160.html
                                      Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

Dzimi a co to za Woofery?
                                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

22-140-8 SCX opinia kraza ze nie schodzi nisko. Niestety sie z nia nie zgodze Objetosc wewn okolo 100litrow.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X