Pokażesz zwrotkę na forum ?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Zamieszczone przez Jacek Zieliński Zobacz postaPokażesz zwrotkę na forum ?
Skomentuj
-
-
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postaPodejrzewam, ze to w 100% te same glosniki
Były też kolejne wersje rozwojowe tego głośnika ( u mnie jest 2 wersja 28mm ).
Zamieszczone przez sylvek Zobacz postatweetery są już prawie moje kwestia dogadania przesyłki i ceny ostatecznej.
Ja własnie składam zwrotnice do Nich :). Będą trochę duże :)
Last edited by Zap Projekt; 20.03.2015, 11:44.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz postaAlbo z Accutonem :)
Myślę też o zmianie w twoim 3w zamiast et338, ale to bliżej wakacji jak się dogadamy to dostaniesz paczkę.
Pytam o 2w bo będę miał dwie parki i albo sprzedam drugą albo zrobię drugi komplet do drugiego systemu.
- - - - - aktualizacja - - - - -
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postaZ seasem excelem :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Branża Zobacz posta- Też mi się tak wydaje różnice we froncie i FS mogą być ( różne komory wytłumiające )
Były też kolejne wersje rozwojowe tego głośnika ( u mnie jest 2 wersja 28mm ).
- Jak dostaniesz to ostrożnie - Nie dotykaj membranki.
Ja własnie składam zwrotnice do Nich :). Będą trochę duże :)
?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Rfck Zobacz postaCo to za kabel spawalniczy niebieski ?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Branża Zobacz postasolide core 0,5-1mm
Skomentuj
-
Wygląda na gruby :) ale jak podałeś wartości to też bym sie bał
"Audiofilskość" kabli jest wprost proporcjonalna do grubości izolacji
Zamieszczone przez pharoh Zobacz postaKabelek jest swietny, polecam go
Zamieszczone przez Bebok Zobacz postaerminale zrobiłem z blaszek, które swego czasu dokładał InPost do listów
Weź komuś wytłumacz za 30 lat że dokładali blaszki do listów. Ale po co ? no żeby były cięższe :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez mato_22 Zobacz postaBranża - nie ukrywam, że liczył bym na odpowiedź z Twojej strony
elementy "filtrujące" powinny być wyższej jakości a elementy "korygujące" dobrane z większą dokładnością parametrów (tolerancja).
Biorąc przykład z góry i filtr głośników średnio tonowych ( cała dolna płytka 20/40 ) mamy dwa elementy "filtrujące" cewkę taśmową WAX i bateria Z-capów o dużej łącznej pojemności.
- różnica w cenie WAX w stosunku do cewki powietrznej o takim samym przekroju to tylko 40zł sztuka
- różnica w cenie baterii z-capów w stosunku do standardowego MKP o takiej samej pojemności to 1375zł sztuka
więc nie wydaje mi się aby taśmówki były bardzo drogie w stosunku do powietrznych :). Lepsze elementy wnoszą zmiany "proporcjonalnie" do klasy elementów jakie filtrują i wymagań słuchacza.
Jeśli ktoś natomiast chce zastosować takie elementy do budżetowych głośników to lepiej kupić lepszy głośnik / zbudować lepsze kolumny.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Branża Zobacz postaChyba największe jakie robiłem
Cewki taśmowe jak mają niską rezystancję to jakiś sens to może mieć
Ja mam np. u siebie cewkę 0.5mH 0.7om i taka cewka powietrzna kosztuje ~8-9PLN .
Najtańsza taśma ma 0.24om i kosztuje ponad 50PLN .
Kompletny bezsens kupowanie takiej bo trzeba jeszcze dodać szeregowo rezystor 0.5om :)
Ale nawet jak by była taka rezystancja potrzebna to zwykła cewka kosztuje połowę ceny taśmy .
Jedyną rzeczą jaka przychodzi mi do głowy i może mieć jakiś tam wpływ to tzw . zjawisko zbliżania .
Zmienia się rozkład gęstości prądu jak są koło siebie 2 przewodniki .
Ma to znaczenie głownie dla dużo większych częstotliwości niż audio .
Ale z tego co liczyłem jakiś tam wpływ przy taśmie może mieć już na kilku kHz .
Adamie może przy okazji zmierzysz ?
Charakterystyka ze zwykłą cewką powietrzną o tej samej rezystancji co taśmowa ?
Jestem ciekawy czy będzie jakaś istotna różnica .
Zamieszczone przez mato_22 Zobacz postaw torze jakiego głośnika najlepiej stosować taśmówki?
Skomentuj
Skomentuj