Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pokażesz zwrotkę na forum ?

Skomentuj

Zamieszczone przez Jacek Zieliński Zobacz posta
      Pokażesz zwrotkę na forum ?
      zapewne nie ma sensu skoro ceramika nie mozna kupic :(

Skomentuj

Mam od Ciebie...

Skomentuj

no to fajnie ze zostaly na forum

Skomentuj

Zamieszczone przez sylvek Zobacz posta

Czy wersji samochodowej to też dotyczy?
            Z czym polecacie połączyć berylium focala w 2w?

Skomentuj

Z seasem excelem :)
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Albo z Accutonem :)
                Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                  Podejrzewam, ze to w 100% te same glosniki
                  - Też mi się tak wydaje różnice we froncie i FS mogą być ( różne komory wytłumiające )
                  Były też kolejne wersje rozwojowe tego głośnika ( u mnie jest 2 wersja 28mm ).

Zamieszczone przez sylvek Zobacz posta
                  tweetery są już prawie moje kwestia dogadania przesyłki i ceny ostatecznej.
                  - Jak dostaniesz to ostrożnie - Nie dotykaj membranki.

Ja własnie składam zwrotnice do Nich :). Będą trochę duże :)
                  Last edited by Zap Projekt; 20.03.2015, 11:44.

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                    Albo z Accutonem :)
                    Drogo ale może być fajnie.
                    Myślę też o zmianie w twoim 3w zamiast et338, ale to bliżej wakacji jak się dogadamy to dostaniesz paczkę.
                    Pytam o 2w bo będę miał dwie parki i albo sprzedam drugą albo zrobię drugi komplet do drugiego systemu.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                    Z seasem excelem :)
                    Szczególnie z 17w (nie drażnij)

Skomentuj

Zamieszczone przez Branża Zobacz posta
                      - Też mi się tak wydaje różnice we froncie i FS mogą być ( różne komory wytłumiające )
                      Były też kolejne wersje rozwojowe tego głośnika ( u mnie jest 2 wersja 28mm ).

- Jak dostaniesz to ostrożnie - Nie dotykaj membranki.

Ja własnie składam zwrotnice do Nich :). Będą trochę duże :)
                      Co to za kabel spawalniczy niebieski ?

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
                        Co to za kabel spawalniczy niebieski ?
                        - solide core 0,5-1mm - Ja bym, się tym bał spawać :flapper:. gruby bo 4 żyły, izolacje)

Skomentuj

Jantzen audio 10mm srednicy a może nawet nie.

Skomentuj

solide core 0,5-1mm
                            Kabelek jest swietny, polecam go :)

Skomentuj

Powoli do przodu...

Terminale zrobiłem z blaszek, które swego czasu dokładał InPost do listów, na to farba strukturalna i gniazda po 5zł :)
                              W poniedziałek zawita paczka z Polinka, więc na wieczór przewiduję pierwsze odsłuchy

Skomentuj

Wygląda na gruby :) ale jak podałeś wartości to też bym sie bał
                                "Audiofilskość" kabli jest wprost proporcjonalna do grubości izolacji

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                                Kabelek jest swietny, polecam go
                                Dlaczego :)? W czym lepszy od zwykłego OFC ?

Zamieszczone przez Bebok Zobacz posta
                                erminale zrobiłem z blaszek, które swego czasu dokładał InPost do listów
                                W końcu praktyczne zastosowanie żelastwa.
                                Weź komuś wytłumacz za 30 lat że dokładali blaszki do listów. Ale po co ? no żeby były cięższe :)

Skomentuj

1 zwrotnica 40 / 40 cm. Chyba największe jakie robiłem :)

Skomentuj

Nie wygląda tanio :) Cyna ze srebrem do kompletu :)?

Skomentuj

A ja zapytam o taśmówki, wiadomo, cena bardzo duża w stosunku do powietrznych/rdzeniowych. Ale chodzi o inny aspekt, czy taśmówki wnoszą coś do dźwięku?
                                      Branża - nie ukrywam, że liczył bym na odpowiedź z Twojej strony, w torze jakiego głośnika najlepiej stosować taśmówki?

Skomentuj

Zamieszczone przez mato_22 Zobacz posta
                                        Branża - nie ukrywam, że liczył bym na odpowiedź z Twojej strony
                                        To ja odpowiem trochę inaczej:
                                        elementy "filtrujące" powinny być wyższej jakości a elementy "korygujące" dobrane z większą dokładnością parametrów (tolerancja).

Biorąc przykład z góry i filtr głośników średnio tonowych ( cała dolna płytka 20/40 ) mamy dwa elementy "filtrujące" cewkę taśmową WAX i bateria Z-capów o dużej łącznej pojemności.

- różnica w cenie WAX w stosunku do cewki powietrznej o takim samym przekroju to tylko 40zł sztuka
                                        - różnica w cenie baterii z-capów w stosunku do standardowego MKP o takiej samej pojemności to 1375zł sztuka

więc nie wydaje mi się aby taśmówki były bardzo drogie w stosunku do powietrznych :). Lepsze elementy wnoszą zmiany "proporcjonalnie" do klasy elementów jakie filtrują i wymagań słuchacza.

Jeśli ktoś natomiast chce zastosować takie elementy do budżetowych głośników to lepiej kupić lepszy głośnik / zbudować lepsze kolumny.

Skomentuj

Chyba największe jakie robiłem
                                          Trzeba skompresować zipem

Cewki taśmowe jak mają niską rezystancję to jakiś sens to może mieć
                                          Ja mam np. u siebie cewkę 0.5mH 0.7om i taka cewka powietrzna kosztuje ~8-9PLN .
                                          Najtańsza taśma ma 0.24om i kosztuje ponad 50PLN .
                                          Kompletny bezsens kupowanie takiej bo trzeba jeszcze dodać szeregowo rezystor 0.5om :)
                                          Ale nawet jak by była taka rezystancja potrzebna to zwykła cewka kosztuje połowę ceny taśmy .

Jedyną rzeczą jaka przychodzi mi do głowy i może mieć jakiś tam wpływ to tzw . zjawisko zbliżania .
                                          Zmienia się rozkład gęstości prądu jak są koło siebie 2 przewodniki .
                                          Ma to znaczenie głownie dla dużo większych częstotliwości niż audio .
                                          Ale z tego co liczyłem jakiś tam wpływ przy taśmie może mieć już na kilku kHz .
                                          Adamie może przy okazji zmierzysz ?
                                          Charakterystyka ze zwykłą cewką powietrzną o tej samej rezystancji co taśmowa ?
                                          Jestem ciekawy czy będzie jakaś istotna różnica .

Zamieszczone przez mato_22 Zobacz posta
                                          w torze jakiego głośnika najlepiej stosować taśmówki?
                                          drogiego

Skomentuj

Czaruję...
                                          X