Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

może teraz będzie ok

Skomentuj

Zaszalałem i porwałem się na 22SCX, zanim zrobię obudowę, to pewnie przetwornik sobie poleży sporo czasu, ale mam kilka pytanek żeby nie zwalić tej konstrukcji:
      -starczy wiórowa 20mm?,
      -jakieś wzmocnienia?,
      -proponują 30L@35Hz, ale mi lepiej wypadło 30L@40Hz (-3dB w okolicach 42Hz, znikome podbicie 0.17dB),
      -iść od razu w napęd 200W/8Ohm, czy raczej nie ma sensu do tego głośniczka? Wszak SPL nie najgorszy.

Do tego zastosowania lepiej BG7 czy Uni? (Oba bym najchętniej przetestował, ale w ostatnich miesiącach brak czasu.)

Skomentuj

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
        Zaszalałem i porwałem się na 22SCX, zanim zrobię obudowę, to pewnie przetwornik sobie poleży sporo czasu, ale mam kilka pytanek żeby nie zwalić tej konstrukcji:
        -starczy wiórowa 20mm?,
        -jakieś wzmocnienia?,
        -proponują 30L@35Hz, ale mi lepiej wypadło 30L@40Hz (-3dB w okolicach 42Hz, znikome podbicie 0.17dB),
        -iść od razu w napęd 200W/8Ohm, czy raczej nie ma sensu do tego głośniczka? Wszak SPL nie najgorszy.

Do tego zastosowania lepiej BG7 czy Uni? (Oba bym najchętniej przetestował, ale w ostatnich miesiącach brak czasu.)
        Chodzi ci o nowe fx-200? na tym głośniku robili suby z mostkiem tda. spokojnie ok 120W/4R

Skomentuj

To ten głośnik http://stx.pl/w-stx-8-1-5-200-8-f-s-...uplikat-1.html , ma 8Ohm, więc bez mostka potrzebowałbym dużego napięcia zasilania, na tą chwilę mogę go poczęstować 80W/8Ohm, po zrobieniu budy zobaczę co z tego wyjdzie.
          Last edited by ampli; 25.04.2015, 21:57.

Skomentuj

Sub do auta na JL Audio 12W0, budżet 250zł wraz ze wzmacniaczem i całą resztą

Front z szafki, reszta ze sklejki z obudowy palety, BLAUPUNKT GTA 270 + 12W0 używane 190zł, przewody z odzysku, kocyk + klej 35zł, terminal 5zł, pozostałe 10zł
            Koniec w przyszły weekend :)

Skomentuj

Damiani to jakiej grubosci maja ścianki?
              Bo cos licho to wyglada :/
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

wiór 20mm, sklejka 10mm

Skomentuj

Skrzynka do 12" pompki ze scianka 10mm?
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

To tylko 42L i są wzmocnienia. Robiłem już podobny i się sprawdziło.

Skomentuj

Daj spokój :/
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Trzeba by przeliczyc wytrzymalosc obudowy najlepiej metoda MES. Mosty sa budowane z cieniutkich kratownic i nic sie nie dzieje, nie tzreba dawac 32mm do obudowy BR.

Skomentuj

Zamieszczone przez brencik Zobacz posta
                          Mosty sa budowane z cieniutkich kratownic i nic sie nie dzieje, nie tzreba dawac 32mm do obudowy BR.
                          A co ma konstrukcja mostow, do obudowy glosnikowej?

Skomentuj

Wytrzymalosc? Prawa fizyki co wszedzie takie same.

Skomentuj

Znalazl sie fizyk jeden... zobacz na te mosty i popatrz z czego sa zrobione. Jak łączone i ile ważą, jakoe sa przekroje profili. A póżniej zobacz jakie właściwości ma przykład stal s255 a jakie plyta czy drewno.

Skomentuj

Pozatym na kolumny i na takie kratownice przestrzene działają inne sily i czego innego sie oczekuje.

Skomentuj

Prawa fizyki sa takie same, ale sily jakie dzialaja na most i na obudowe sa zupelnie rozne.

Skomentuj

Gdzieś ktoś się upierał że lepiej cienkie ściany i wzmocnienia niż gruba płyta bez wzmocnień ale 10mm to trochę przegięcie do 12 cali

Skomentuj

Obudowa ma byc sztywna, a to mozna osiagnac odpowiednimi wzmocnieniami. Grubosc scianki to tylko parametr.

Skomentuj

Most nie może byc absolutnie sztywny. Musi być zachowana podatność na ugięcie i skrecenia, nie mówiąc o tym ze w zależności od warunków pogodowych most zmienia swoja długość. Natomiast perfekcyjna obudowa ( jak np aluminiowe magico) projektowane sa tak aby osiągnąć jak najwieksza sztywność, szczególnie ze sa to kolumny zamknięte.

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
                                          Gdzieś ktoś się upierał że lepiej cienkie ściany i wzmocnienia niż gruba płyta bez wzmocnień ale 10mm to trochę przegięcie do 12 cali
                                          Może w konstrukcji estradowej którą będzie trzeba często przenosić, ale i to ma swoje granice.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X