Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wklejał ktoś może neodymy w MDF? Zastanawiam się czego najlepiej użyć. Najbardziej mi pasuje zwykła kropelka.

Skomentuj

ja mam w swoich monitorkach i kleiłem tym samym klejem co monitory w sumie tylko jedna maskownice zrobiłem a druga leży w połowie niedokończona.

Skomentuj

Ważne, że trzyma. Dobrze wiedzieć, dzięki :)

Skomentuj

Też wklejałem - na butaprenie
          marcinsywala.pl
          Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Okej. Lonevolf będę miał podobną maskownicę do Twojej. Ile magnesów i jakich dałeś na maskownicę? Jak głęboko je osadzałeś w MDF? Czy ramkę maskownicy masz z metalu, czy po prostu też w niej osadzałeś magnesy?

Skomentuj

Zamieszczone przez kaka22 Zobacz posta
              Bez przesady. U mnie 18 revelator gra na HP50 i nawet gdy kręce gałą daleeeko to żadnego furkotu nigdy nie było.
              Nie wiem jak jest u Ciebie na revelatorach,odnosiłem się do do własnych doświadczeń z usher8948a.
              Testowałem je w 3 objętościach,kilku strojeniach i bez przesady z 10 zwrotnicach.Zbudowałem im nawet budki testowe z szczelinowym br.
              Osobiście nie znam kolumn na revelatorach w których by był użyty br o średnicy 43mm.
              Może po prostu słuchasz lekkiej nutki?

Wklejam dwie fotki pokazujące jak wygląda prędkość przepływ powietrza w br HP50 44mm i HP70 60mm,przy głośnym słuchaniu.
              Objętość jak w projekcie Rafała,czyli 18l,strojenie 42Hz.
              Dodam tylko że sytuacja jeszcze bardziej się pogarsza,wraz ze wzrostem objętości obudowy.
              https://diyaudio.pl/i/16350/b64ec0bf...1430952387.jpg
              https://diyaudio.pl/i/16350/c8f92555...1430952387.jpg

Kolego swiety1337,mój wpis dotyczący br w Twoich kolumnach ,wynikał tylko i wyłącznie z chęci pomocy.
              Myślę że lepiej jest wprowadzić ewentualne poprawki na surowych obudowach a nie gdy będą już polakierowane.
              Pozdrawiam.

Skomentuj

Zamieszczone przez kaka22 Zobacz posta
                Zazwyczaj słucham muzyki, nie generatora :P
                Jasna sprawa, ja tez nie :) ale nie oznacza to, ze problem nie istnieje.

Skomentuj

Zamieszczone przez swiety1337 Zobacz posta
                  Okej. Lonevolf będę miał podobną maskownicę do Twojej. Ile magnesów i jakich dałeś na maskownicę? Jak głęboko je osadzałeś w MDF? Czy ramkę maskownicy masz z metalu, czy po prostu też w niej osadzałeś magnesy?
                  magnesy neodymowe maja 4x2 mm 11 szt. otwory w mdf-ie na 3 mm robiłem tak żeby je minimalnie klejem pokryć ramka jest z jakiegoś plastyku grubość 2mm w ramce też siedzą magnesy tak to mniej więcej wyglądało może kiedyś zrobię je od nowa jak czas znajdę

Skomentuj

nie myslalem o takiej maskownicy... ladnie to wyglada

Skomentuj

Dzięki lonevolf.
                      Dobrze wykombinowałeś z tą ramką. Ja mam zrobioną fazę 2mm na MDF grubości 6mm, w ramach skosu. Magnesy fi6x4 na front oraz fi6x3mm w ramkę. Mam 8szt. na obwodzie. Twoje są słabsze, ale za to masz więcej. Dobrze ona się trzyma kolumny?

Zamieszczone przez jacky72 Zobacz posta
                      Kolego swiety1337,mój wpis dotyczący br w Twoich kolumnach ,wynikał tylko i wyłącznie z chęci pomocy.
                      Myślę że lepiej jest wprowadzić ewentualne poprawki na surowych obudowach a nie gdy będą już polakierowane.
                      Pozdrawiam.
                      Spoko, dzięki za rady. Mimo to, niczego takiego nie odczułem. Stąd też nie widzę potrzeby zmian. Dla pewności, jeszcze przed malowaniem, kolumny skręcę i posłucham ich znacznie głośniej. Nie zaszkodzi, a może pomoże :)

Skomentuj

Zamieszczone przez swiety1337 Zobacz posta
                        Dobrze ona się trzyma kolumny?
                        małe bo bałem się że to gdzieś pod fornirem potem wyjdzie ale trzymają naprawdę dobrze :)
                        tak na szybko pomysł się zrodził i od ręki wszytko wycinałem jak czas będzie to się może nowe zrobi ale pewnie szybciej nowe kolumny wystrugam niż te maskownice:flapper:

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                          Nie widziałeś glosnika przyczepionego na trytytke? :p
                          A co termoglut się skończył? :)

Wrzuć dla potomności ze tak też można :)

Skomentuj

pany rzucie okiem taki stolik chcę ogarnąć w sobotę jadę po kantówki plus takie płyty marmurowe 88x17,5 cm tylko mam dylemat bo same płyty to koło 100kg!!! kantówka ma 98x98mm i się zastanawiam czy taką wysokość jak na obrazku zostawić 87cm czy zrobić mniejszy a np szerszy tak żeby dwa klocki weszły na półkę i waga się zmniejszy o połowę
                            powiedzmy

Skomentuj

Zamieszczone przez Przemcio Zobacz posta
                              A co termoglut się skończył? :)

Wrzuć dla potomności ze tak też można :)

Termoglut sie nigdy nie skończy
                              Jest jeszcze prawie cała paleta (bez zartow)

Ale tu by sie glut nie sprawdził
                              Glosnik ma spore wgłębienie z tylu
                              Nie tym razem
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Termoglut sie nigdy nie skończy
                                Jest jeszcze prawie cała paleta (bez zartow)

Ale tu by sie glut nie sprawdził
                                Glosnik ma spore wgłębienie z tylu
                                Nie tym razem
                                byle nie mniej niż 2cm

Skomentuj

Nie widziałeś glosnika przyczepionego na trytytke? :p
                                  Widziałem :p

Chodziło po prostu o aktualne foty a nie przeterminowane :p

Skomentuj

Skomentuj

Ładnie :)

Skomentuj

PM : wincyj ! :)

Skomentuj

Bydzie wincyj :) cierpliwosci.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X