Z vintage nie porównywałem ale ostatnio klon 450 zmiótł monobloki lampowe Phast,nie wspomnę już o moich budżetowych amplitunerach i Uniampie :)
Ataku klonów ciąg dalszy ;
klon przedwzmacniacza Accuphase C2810 by nerwowyx
I jak gra to pre, byłem na początku na niego zapisany ale jakieś cuda wychodziły, najpierw robił zwrot przelewu, później od nowa i w końcu zrezygnowałem.
A swoją drogą ciekawe jak e450 wypadnie w porównaniu z ostatnimi projektami borysa
Słyszałem to pre w jeszcze pierwszych,prototypowych wersjach i już po dopracowaniu projektu.
Jak gra ?
Razem z klonem p7100 jest bardzo dobrze:więcej innych dźwięków,szczególnie w wyższym paśmie...więcej detali ale podanych bardzo subtelnie i wyrafinowanie.
Słuchałem i dlatego robię jako dopełnienie systemu.
Widzę że masz ta samą wersję pcb e450 z dzielonymi masami A,B,C, te duże kondensatory wej. jatnzeny nie robią czasem za antenę szczególnie ten blisko trafka zalewnego?
Widzę że masz ta samą wersję pcb e450 z dzielonymi masami A,B,C, te duże kondensatory wej. jatnzeny nie robią czasem za antenę szczególnie ten blisko trafka zalewnego?
Oby nie, wyjdzie przy testach :-) Ogólnie one są bliżej pokrywy więc nie powinny, mają parę dobrych cm do zasilacza czy do trafka.
btw co tam potrzeba oprocz samych koncowek mocy, chodzi mi o to co tam w zbiorowych zamowieniach bylo jeszcze skladane, plytka protektora ze wszystkimi zabezpieczeniami? wszystkie stopnie sa na wspolnej plytce stopnia koncowego?
chodzi o Klona Accu E-450
Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R
Wszystko masz na plytkach koncowek, dodatkowo potrzebne jest: trafo , 2 zasilacze(mocniejszy do nizszych napiec, slabszy do wyzszych), zabezpieczenia i soft start. Zeby fajnie to zagralo odradzam opki jrc, ja teraz jestem mega zadowolony z lme49990.
Jeszcze niedawno pomiedzy JRC, NE5532 a innymi cudakami za 10x badz wieksza kase nie bylo nawet najmniejszej roznicy, a tu nagle taki LME gra lepiej?
Nie spodziewalem sie tego po tym forum
Następna sprawa, niech komuś nie wpadnie do głowy wymieniać wzmacniacz operacyjny w DC serwie od E-450.
Nie tak do końca.
Formalnie dc servo przyjmuje cały sygnał audio na siebie i powinien być to dobry wzmacniacz audio .
Precyzyjne czy też jakieś uniwersalne czy kiepskie pokroju tl07X/08X mają stopień wyjściowy pracujący z bardzo małym prądem w klasie B .
Może to powodować, że sygnał z serwa ze zniekształceniami skrośnymi będzie wchodził nam dalej na układ .
A że dc servo nie znajduje się w pętli sprzężenia zwrotnego wzmacniacza te zniekształcenia nie będą przez nią korygowane i mogą znaczenie odbić się na siągach wzmacniacza .
Oczywiście zależy tutaj mocno od detali konstrukcji .
W przypadku accu chyba to servo o ile dobrze pamiętam steruje dość niską rezystancją .
Dla 7100 jest tam chyba koło 4kom co dla niektórych wzmacniaczy jest już sporym obciążeniem .
Zobacz sobie też na oscyloskopie jak będziesz miał chwile jaki sygnał jest na wyjściu dc serva .
Mimo, że częstotliwość odcięcia będzie położona na pojedynczych Hz filtrem 1 rzędu nie da się wszystkiego pozbyć .
Jeszcze niedawno pomiedzy JRC, NE5532 a innymi cudakami za 10x badz wieksza kase nie bylo nawet najmniejszej roznicy, a tu nagle taki LME gra lepiej?
Nie spodziewalem sie tego po tym forum
Roznice w grze opkow beda slyszalne z prostego powodu, parametry to jedno, ale dopasowanie ukladu w ktorym maja pracowac to drugie. To slychac tak samo jak czuc roznice miedzy 120 a 150km w tym samym aucie czy to sie komus podoba czy nie. Zreszta podrob tez pelno na rynku, mam w domu 5532... To poza basem ma cale pasmo w tyle.. ale chaluny:-)
Skomentuj