Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
    Da się bardziej niż tymi wkrętami GK? :biggrin:
    A tak serio, to powinno być ładnie (LuSzTi też ma szare kolumny), tylko te wkręty...

Jaro444, jak gra ten seas?
    Post z 9.16:
    ..."Konstrukcja MTM 2xSDS134 + Seas 22TAF/G. Na razie z trakcie wykończenia, zmiany wkrętów, być może przemalowania całej paczki na jasno szary mat."... - 30 szt. wkrętów z łbem 6,8 mm jedzie właśnie w paczce z Polinku wraz z pozostałymi gratami do zwrotnicy :flapper:

Jak gra ten Seas - słuchałem go na razie u Lusztiego na testach ok. godziny czasu. Gra bardzo szczegółowo, dużo detali, fajna przestrzeń, lekko szeleści, robi efekt WOW. To nie jest szkoła brzmienia np. Satori TW29, bardziej chyba innych Seasów metalowych. Jest na tyle dobrym głośnikiem, że natychmiast pokazał różnicę pomiędzy M-Capem, a M-Cap Evo Oil Mundorfa, z miażdżącą przewagą tego drugiego.... Zobaczymy jak będzie kiedy polutuję zwrotki i pogram dłużej na tym zestawie.

Farba szara to miała nie być struktura a coś w rodzaju Nextela 3M. Na razie najsensowniej wychodzą w relacji cena/jakość farby do odnawiania mebli kuchennych.
    Last edited by jaro4444; 04.07.2018, 19:17.

Skomentuj

Zamieszczone przez jaro4444 Zobacz posta
      lekko szeleści
      Kurde, tego się obawiałem.
      Podoba mi się ten głośnik, czytałem kilka wpisów na jego temat, dobrych wpisów, ale o szeleszczeniu nikt nie wspominał.
      W takim razie to nie dla mnie głośnik.

Skomentuj

Marian poczekaj tydzień. Polutuję zwrotkę, odpalę kolumny, pograją ze 100 h i ponownie Ci odpowiem na Twoje pytanie. Na testowej zwrotnicy pokazał świetną relację jakość/cena. Ma mnóstwo szczegółów, powietrza, buduje fajną scenę, ale nie jest tak "kremowy" jak np. beryl SB, czy Satori z neodymem. Ilością detali naprawdę zaskakiwał pozytywnie. Nie jest to na pewno typowy "syczek", choć nie ma tej "gładkości" najlepszych kopułek. Bezpośrednie porównanie z samochodowym Scanem D2904-600000 wykazało większą ilość szczegółów z Seasa, ale więcej "muzyki" ze Scana. Seas podawał wszystko bardzo detalicznie, Scan robił fajną, szeroką scenę, z mniejszą ilością "planktonu", za to z ładniejszymi wybrzmieniami. Dwie różne filozofie przekazu, choć każda ma swoje plusy.
        Last edited by jaro4444; 04.07.2018, 20:27.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
          Kurde, tego się obawiałem.
          Podoba mi się ten głośnik, czytałem kilka wpisów na jego temat, dobrych wpisów, ale o szeleszczeniu nikt nie wspominał.
          W takim razie to nie dla mnie głośnik.
          Ten głośnik nie jest zły.
          Jest szczegółowy i w moim zestawie nie szeleści( microbe se).

Skomentuj

lekko szeleści

A to dziwne bo mi w nich nic nie szeleści.

Skomentuj

Zamieszczone przez gregorj Zobacz posta
              A to dziwne bo mi w nich nic nie szeleści.
              Skończę ta konstrukcję to mogę ją wystawić w pokoju DIY na Audiooszolomie. Sami ocenicie czy szelesci czy też nie. Na białym Mundorfie M Capie nic nie szelescilo, ale zginęły tez mikrodetale. Na Evo Oil lekko szelesci (może też posykuje ), ale za to wszystko lata w powietrzu.
              Poproszę o opinię Lusztiego, jest bardziej odsłuchany wiec może lepiej to opisze.
              Last edited by jaro4444; 04.07.2018, 22:56.

Skomentuj

Również mam tego seasa u siebie i nic nie szeleści. Gra trochę "wyraźniej" (nie wiem czy to dobre określenie, ale niech będzie) od seasa alu 27mm. Moim zdaniem to lepszy głośnik od 27-ki. Ma więcej detali i buduje lepszą przestrzeń. Na pewno jeśli ktoś lubi dźwięk jedwabnych kopułek to mu nie podpasuje ten głośnik. Moim zdaniem jak za swoją cenę to bdb głośnik jeśli ktoś lubi brzmienie alu. Oczywiście bez przesady że szeleści tak jak aluminium tonsila :p . Jak się dobrze ten głośnik "opanuje" i dopasuje głośność pod swoje upodobania to moim zdaniem będzie ok. Ja już bym nie wrócił do jedwabnej kopułki.
                Last edited by Oskar29; 05.07.2018, 00:03.

Skomentuj

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
                  Moim zdaniem jak za swoją cenę to bdb głośnik.
                  To zamyka najlepiej całość dyskusji o tym produkcie. Za swoją cenę Seas to best value for money, jednak do droższych tweeterów mu "trochę" brakuje. Jest na tyle tani, że skusiłem się by go kupić i na tyle dobry, że pozytywnie mnie zaskoczył. Nie ma jednak co oszukiwać rzeczywistości, że osiąga on poziom hi-end - to solidna klasa budżetowa.

P.S. Lubię twarde kopułki, bo mam obecnie Daytony RS28A (czyli Ushery robione dla Parts Express). Są one znacznie łagodniejsze i muzykalniejsze od 22TAF/G, nie tracąc przy tym rozdzielczości Seasa, ale nawet im daleko klasą do beryli.
                  Last edited by jaro4444; 05.07.2018, 01:48.

Skomentuj

Kurła, ale jajca. Seasa za 150 zyla do beryla porównujo...

Skomentuj

Skończę ta konstrukcję to mogę ją wystawić w pokoju DIY na Audiooszolomie. Sami ocenicie czy szelesci czy też nie. Na białym Mundorfie M Capie nic nie szelescilo, ale zginęły tez mikrodetale. Na Evo Oil lekko szelesci (może też posykuje ), ale za to wszystko lata w powietrzu.
                      Poproszę o opinię Lusztiego, jest bardziej odsłuchany wiec może lepiej to opisze.
                      Evo oil dosyca i odchudza. Zdecydowanie nie jest to uniwersalny kondensator.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                        Łoo Panie nie ogarniesz tej logiki .. ja już dawno przestałem

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                          Koledzy problem ze słowem pisanym? Napisane zostało wyraźnie: Seas jest fajny w swojej cenie, daleko mu już np. do Dayton RS28A, a temu znów daleko do beryla. Czyli Seas w wartościach bezwzględnych to nie jest ósmy cud świata. Proszę nie doszukiwać się drugiego dna.

Skomentuj

bo mam obecnie Daytony RS28A
                            ja wiem czy łagodniejsze...one mają po prostu 5dB dołek na 17kHz. Może przez to Ci się wydawać że są łagodniejsze. Seas ma równiejsze pasmo które wznosi się na końcu.
                            Last edited by Oskar29; 05.07.2018, 09:42.

Skomentuj

Zakres powyżej 15kHz raczej nie świadczy o agresywności czy łagodności tweetera....
                              Poza tym większość ludzi nie słyszy powyżej tej częstotliwości.
                              "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
                              JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Zamieszczone przez pawel_luk1 Zobacz posta
                                Zakres powyżej 15kHz raczej nie świadczy o agresywności czy łagodności tweetera....
                                Opisałem jak to odbieram osobiście. Nikogo nie będę przekonywał do podzielania mojego zdania. Na tym kończę polemikę o 22TAF/G, prezentując go jako fajnego i odpowiedniego towarzysza dla SDS134.

Skomentuj

Zamieszczone przez pawel_luk1 Zobacz posta
                                  Ja słyszę do 18-19kHz. Nie wiem czy świadczy czy nie. W paśmie przenoszenia przynajmniej większych różnic nie ma. Może np. rozkład harmonicznych jest inny. Nie wiem, nie patrzyłem. W każdym bądź razie seas nie szelesci. Chyba że będzie dużo głośniejszy od innych głośników i będzie grał ze wzmacniaczem baardzo akcentującym górę.

Skomentuj

Opisałem jak to odbieram osobiście. Nikogo nie będę przekonywał do podzielania mojego zdania. Na tym kończę polemikę o 22TAF/G, prezentując go jako fajnego i odpowiedniego towarzysza dla SDS134.
                                    Ale ja wcale nie odnoszę się do tego tweetera, tylko tak ogólnie.
                                    A Twój opis i porównanie go z innymi jest dla mnie zrozumiały :biggrin:
                                    "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
                                    JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Pany, nie bierzcie wszystkiego tak śmiertelnie poważnie :)

Skomentuj

Kolejna część układanki dotarła
                                        Żółwik się postarał i ładnie to wyglada:biggrin:
                                        Last edited by andiandi2103; 05.07.2018, 14:21.

Skomentuj

Nie na temat...
                                          Mało kto się tak stara jak Żółwik :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X