Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Takiego to mam na berylu

Skomentuj

Trochę zagospodarowanego czasu przeznaczono na dokończenie kliku projekcików:

Zasilacz z byle czego, trafo 200W 2x18V w szeregu i mamy mamy pod obciążeniem około 52V i 190W:

Nabyłem za ułamek ceny (taniej niż DIY!) końcówkę 45kg w "chłodnej" klasie A 2x200W dual mono.
      Niestety brakowało mi w niej remote in, wmontowałem baypas na przekaźniku SSD:

Dwa wzmacniacze w D 500W do subów skończone, trzeba było dać termik na radiator bo działał nieprzyjemnie i niepotrzebnie od sub zero, poza tym remote in oraz out w każdym:

[/url]

A na koniec stolik/regał/szafka pod sprzęt na profilach stalowych, malowanie podkład + czarna młoteczkowa, specjalnie do niego popełniłem zakup spawarki MIG do zastosowań domowych, blaty sklejka 30mm szlifowana + wosk + polerka:

Skomentuj

Która to końcówka Sure, jak gra?

Skomentuj

maxdila, możesz zdradzić co to za obudowy do tych monobloków?

Skomentuj

Zamieszczone przez Marcin V Zobacz posta
            Która to końcówka Sure, jak gra?
            Wygląda jak irs2092. Mam też sure na irs2092 tylko że słabsza wersja i wygląda bardzo podobnie.

Skomentuj

http://store3.sure-electronics.com/1...-board-irs2092

A obudowy kiedyś nabyłem w promocji na https://www.audiophonics.fr chyba po 19€, to je to: https://www.audiophonics.fr/en/alumi...m-p-13669.html

Pod nieduży wzmacniacz mam też od nich to: https://www.audiophonics.fr/en/alumi...k-p-11342.html
              B. fajna obudowa w świetnej jakości.

Na minus tej stronki chyba tylko dość duży jak na Europę koszt wysyłki, ja na koncie firmowym UPS mam 5kg za 50zł brutto do FR, DE, UK, NL itp.
              Druga sprawa że za niektórą elektronikę można u nich przepłacić... wiec radzę szukać alternatyw w google.

Skomentuj

Mam co do niektórych pytanie. Co mam zrobić z zerem? Nie mam instalacji z uziemieniem. Wiem że podłącze to do Obudowy, ale pytanie czy to nie będzie negatywnie wpływało na całokształt?
                Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

Jak mnie pamięć nie myli, skoro nie masz instalacji z osobnym przewodem uziemiającym to masz przyłącze instalacji TN-C zrobione w "dawnych" czasach. Teoretycznie powinno się w takiej instalacji zrobić zerowanie gniazdek, czyli przewód PEN łączysz najpierw do bolca i od bolca do N. Urządzenie podpinane powinno mieć normalnie 3 żylowy przewód w którym jest PE podłączony do obudowy.

Jeśli chrzanie głupoty, poprawcie mnie ktoś.

Skomentuj

tutaj masz szczegółowe informacje o skutkach takich połączeń

http://www.audiomatus.com/petla_masy.pdf
                    Last edited by nietoperz; 19.02.2020, 19:44.
                    Jedynym usprawiedliwieniem dla pasywnych zwrotnic jest ich niski koszt jak mówił LINKWITZ

Skomentuj

Nabrałem szacunku dla robiacych wygłuszenia w samochodzie... doczyszczenie auta z przyklejonych filców jest strasznie upierdliwe.. zwlaszcza od strony wykładziny.. dobrze ze auto małe.. priorytet masa.. wiec tylko pianka kauczukowa... nie zrobilem zdjecia po wszystkim wyklejonym.. tunel jeszcze ladnie zostal uzupełniony.. ale ta pianka mega fajnie się układa... dźwiękowo tylko mało raczej daje..

Wysłane z mojego telefonu

Skomentuj

Zamieszczone przez LubMich Zobacz posta
                        Nabrałem szacunku dla robiacych wygłuszenia w samochodzie... doczyszczenie auta z przyklejonych filców jest strasznie upierdliwe.. zwlaszcza od strony wykładziny.. dobrze ze auto małe.. priorytet masa.. wiec tylko pianka kauczukowa... nie zrobilem zdjecia po wszystkim wyklejonym.. tunel jeszcze ladnie zostal uzupełniony.. ale ta pianka mega fajnie się układa... dźwiękowo tylko mało raczej daje..

Walczyłem kiedyś z Clio 3 mojej żony. Efekt dała dopiero kombinacja maty polimerowe (miekkiej) układanej na ciepło bezpośrednio na blachę, na nią pod nogami filc, a gdzie było mało miejsca to pianka kauczukowa 10 mm. Bez maty a tym samym większej masy i tlumienosci membrany, która tworzy blacha auta nie uzyskasz dużo. Ale nie było tak strasznie masowo bo na bagażnik, boczki w wersji 3 d, pod tylną kanapę zużyłem chyba tylko 7-8 mat 50x50 cm. Do drzwi dawałem kawałki na blachę poszyciową tak by pokryć 40-50 % powierzchni i odebrać drgania środków membramy tworzonej przez blachę. Ważne bo drzwi były duże i zawiasy by szybko padły. Od środka komorę drzwi zamknąłem pianką i to już dużo dało.

Swoją drogą nowe Mazdy to straszne blaszanki. Nawet 6 przed liftem była żałośnie wygłuszona.
                        Last edited by jaro4444; 23.02.2020, 10:02.

Skomentuj

Zamieszczone przez jaro4444 Zobacz posta
                          Swoją drogą nowe Mazdy to straszne blaszanki.
                          nie tylko mazdy. x6 to strasznia puszka! :(
                          wiec domyslam sie ze wszyscy oszczedzaja na czym sie da :(

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                            nie tylko mazdy. x6 to strasznia puszka! :(
                            wiec domyslam sie ze wszyscy oszczedzaja na czym sie da :(
                            Tu bardziej chodzi o walkę o masę - mniej kg - mniejsze zużycie paliwa i mniejsza emisja CO2 w testach EU. Zobacz do jakich absurdów dochodzi - Mercedes W205 ma seryjny bak 44 l bo norma przewiduje testy z bakiem pełnym do połowy. Ale bezpłatnie, jako opcję, zamawiając auto możesz domówić bak 66 albo 67 l. :lol:

Jeżdżę teraz starym parchem - Peugeotem 407 i kiedy zaglądałem w jego struktury to jest świetnie wyciszony, oczywiście poza drzwiami, które w Peugeotach mają odgłos zamykanej, pustej puszki po farbie :lol: Zrobi się cieplej to z tym powalczę.
                            Last edited by jaro4444; 23.02.2020, 11:00.

Skomentuj

Formatki na obudowy testowe zamówione.
                              Myślę że w następny weekend będę je składał.

Z mocowaniem WG raczej nie będzie problemu.
                              Front Daytona jest płaski, element mocowania WG również, nawet otwory mocujące (prawie) pasują.
                              Myślę że po prostu wykonam nowe otwory w WG i Daytona przykręcę śrubami, a pomiędzy dwa elementy dam cienką piankę z wyciętym otworem na środku o wymiarach otworu w WG.

Do pomiarów i odsłuchów powinno być dobrze, a potem się pomyśli nad lepszym mocowaniem.

Skomentuj

U mnie już formatki czekają, będzie trochę pracy bo zamierzam docinać je pod kątem 45 frezem. Na pierwszej formatce będę wiedział czy wyjdzie. Cena formatek pod kątem zamówionych na gotowo podnosi bardzo mocno koszty więc zrezygnowałem i zamierzam sam to zrobić. Front połączę do czoła bo chce szlifowac strony podobnie jak ma to miejsce w zephyr i tym razem okeic fornirem modyfikowanym. Mam nadzieję, że klawisz nie wyjdzie na fornirze na tych szlifowanych skosach.
                                Last edited by marian; 23.02.2020, 14:12.

Skomentuj

Ciekawe co wyjdzie z tym frezowaniem... Górnowrzecionową czy dolnowrzecionową będziesz robić?

Skomentuj

Zamieszczone przez siewcu Zobacz posta
                                    Ciekawe co wyjdzie z tym frezowaniem... Górnowrzecionową czy dolnowrzecionową będziesz robić?
                                    Gornowrzecionowa, chcę dokonać prób na starym odpadzie. Ustawić i próbować na gotowo problem jest większy bo na raz frez nie złapie 18mm na skos ale drugie ustawienie przedłużające nie powinno być problemem. Dodatkowo muszę zrobić przedłużenie formatek bo gdy będzie frez dochodził do końca formatki łatwo popsuć gdy frezarka zejdzie z płyty. Jak nie wyjdzie to domówię formatkę i lepiej będzie opłaciło się kupić piłę do cięcia na skos niż na gotowo u stolarza.
                                    Last edited by Flip90; 23.02.2020, 13:45.

Skomentuj

Zamieszczone przez Flip90 Zobacz posta
                                      problem jest większy bo na raz frez nie złapie 18mm na skos
                                      Ustawiasz głębokość frezu na gotowo i po trochu frezujesz materiał.

A to czy uda się Tobie sfrezować te formatki pod kątem, jednocześnie zachowując ich wymiary, to już kwestia patentu tego frezowania.
                                      Listwa ograniczająca ruch wgłąb materiału i jedziesz.
                                      Kupa roboty, nie wiem czy chciał bym to ręcznie robić.

Obudowy testowe chciałem zamówić u gościa z osiedla co ma CNC.
                                      Niestety pierwszy raz by wycinał formatki pod kątem, więc zrezygnowałem.
                                      Moje obudowy testowe będą wyglądać jak kity Lusztiego, z frezem który wizualnie niweluje klawiszowanie, i ten frez wykonam ręcznie, bo to bardzo proste.
                                      W sumie technika tego cięcia podobna jak w Twoim przypadku, tyle że innym frezem.
                                      Last edited by marian; 23.02.2020, 14:29.

Skomentuj

Zamieszczone przez jaro4444 Zobacz posta
                                        Swoją drogą nowe Mazdy to straszne blaszanki. Nawet 6 przed liftem była żałośnie wygłuszona.
                                        Ta mazda akurat nie jest mega nowa.... ale w tej marce zawsze była walka o niską masę.. zresztą tu jest roadster więc cudów z wygłuszeniem i tak nie będzie.. no i ostatnio przeznaczenie coraz bardziej zabawowe.. wydmuszki całkiem jeszcze nie zrobię.. odrobiny komfortu jeszcze chcę.. ale tylko odrobinę...

W mercu od dawna jest już manewr z powiększeniem zbiornika.. w bmw chyba tez..

Last edited by LubMich; 23.02.2020, 19:56.

Skomentuj

Pierwsze frezowanie próbne idzie po mojej myśli po drugim frezowaniu gdzie złapie cała powierzchnię skosu przeciagne w poprzek 2 razy papierem ściernym i jestem dobrej myśli, że uda się.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X