Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez MarekMitonski Zobacz posta
    Zaczynamy ciekawy projekt :)
    Wszytko będzie z sklejki fornirowanej.
    Sam tuba będzie z litego klejonego drewna.

Wygląda bardzo dobrze. Tuba będzie wykonana na CNC oraz jakie drewno planujesz?

Skomentuj

Jakie głośniki planujesz użyć?

Skomentuj

Tuba będzie robiona z drewna tego samego co fornir by nie odbiegały od siebie te elementy. (W sumie fornir był dobrany do drewna a nie odwrotnie bo nie wszystko można dostać) Sklejka już zafornirowana a sklejka nie wymagającą fornirowania wycięta i wstępnie spasowana.

Głosniki sprawdzę bo nie mam symboli.

Skomentuj

Urlopik to i nowy projekcik się realizuje:

Skomentuj

No i sobota za nami...

Skomentuj

Aż serce rośnie, jak się patrzy, jak Mistrz pracuje!

Skomentuj

Jest mi bardzo miło (Jeśli oczywiście o mnie, a tak naprawdę nas mówisz bo sam tego wszystkiego nie robiłem, Wojtek pilnuje precyzji. )
                Obudowa jak obudowa wyjdzie fajnie, ale tuba głośnika wysokotonowego mam nadzieję że będzie fantastyczna biorąc pod uwagę ile pracy z szlifowaniem bedzie wymagała...
                Last edited by MarekMitonski; 07.05.2023, 09:17.

Skomentuj

Czym tę tubę obrabiacie? Bardzo duże skoki i wielkość freza. Będzie duuużo szlifowania.

Skomentuj

Są dwie fotki. Pierwsza zgrubna i druga już z dokładniejszą obróbką. Nawet gdyby frez miał średnicę 2..3mm to potrzebna by była cześć robocza na 50.. 60mm więc kompromisowo frez 6mm by się nie połamał i nie uginał...
                    Ale faktycznie muszę jeszcze eksperymentów trochę przeprowadzić by wybrać najlepszą obróbkę. Na każdą tubę 6 elementów więc pod koniec na pewno coś dobrego wyjdzie na przyszłość.

Skomentuj

Nie wiem jak obrabiał mi człowiek, u którego zamawiałem. Wiem, że miał maszynę, którą sam zrobił. Zdjęcie przedstawia obróbkę po frezowaniu, która praktycznie nie wymaga szlifowania (bo to wnętrze komory). Niemal nie widać śladów freza. Pokazuję to, bo warto ustawić maszynę tak, by potem było jak najmniej ręcznej roboty.
                      Last edited by Adams77; 07.05.2023, 13:56.

Skomentuj

Zamieszczone przez toopcool Zobacz posta
                        Urlopik to i nowy projekcik się realizuje:

Co to będzie ?

Skomentuj

[/QUOTE]

Twoja obróbka sporo się różni od nie liniowych elementów jak ta tuba. Wszystkie dna są równolegle do podstawy więc frez może mieć prostą podstawę I tak pewnie było robione. Tylko rogi są wykończone frezem kulistym. Całość jest wykonana sporo szybciej niż płaskorzeźby. Co do ilości pracy to jasna sprawa że lepiej niech maszyna pracuje godzinę dłużej niż ręcznie szlifować nawet 10 min :) pokaż cała kolumnę jak możesz?

Skomentuj

"Twoja obróbka sporo się różni od nie liniowych elementów jak ta tuba. Wszystkie dna są równolegle do podstawy więc frez może mieć prostą podstawę I tak pewnie było robione. Tylko rogi są wykończone frezem kulistym. Całość jest wykonana sporo szybciej niż płaskorzeźby. Co do ilości pracy to jasna sprawa że lepiej niech maszyna pracuje godzinę dłużej niż ręcznie szlifować nawet 10 min :) pokaż cała kolumnę jak możesz?"

Pewnie do takiej tuby przydałaby się frezarka 5D - tam chyba może być zmieniana dodatkowo oś freza.

Takie coś kiedyś zrobiłem, ale już nie mam, bo się szwagrowi spodobały (głównie z wyglądu, ale i dlatego jak grają - pełne pasmo i efekciarska przestrzeń). To był chyba trzeci projekt w życiu, więc pewne teraz lepiej bym nastroił.
                            https://afono.pl/portfolio/enkidu/
                            https://afono.pl/enkidu/

Skomentuj

A to ta widziałem już. Ciekawa konstrukcja.
                              Frezy bede mial jeszcze inne, to testy zrobię i pewno będzie to lepiej wyglądało ale papier ścierny na pewno nie zostanie pominięty...
                              Last edited by MarekMitonski; 07.05.2023, 23:44.

Skomentuj

Zamieszczone przez MarekMitonski Zobacz posta
                                A to ta widziałem już. Ciekawa konstrukcja.
                                Frezy bede mial jeszcze inne to testy zrobię i napewno becie to lepiej wyglądało ale papier ścierny na pewno nie zostanie pominięty...
                                Papier ścierny dobry na wszystko Na pewno super wyjdzie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Cebanczyk Zobacz posta

Co to będzie ?
                                  3 drogi oczywiście Closed
                                  -29RDAC
                                  -15NRX2C
                                  -SW270WA01

Skomentuj

Zamieszczone przez Adams77 Zobacz posta
                                    Czym tę tubę obrabiacie? Bardzo duże skoki i wielkość freza. Będzie duuużo szlifowania.
                                    Po wybieraniu lub dodać do wybierania objazd frezu po konturze i by było dużo lepiej. Po wybieraniu obróbka wykańczająca kulką , ale to już wiele czasu bo duża powierzchnia.

Skomentuj

To albo szlifowanie.. wolę to :)

Skomentuj

Mam takie pytanie. Czym zasłaniacie i jak to robicie, że dioda IR od pilota do wzmacniacza jest niewidoczna? Mam takie sterowanie z dioda IR 1838 i nie nie wiem jak to zamontować w panelu frontowym z dibonu żeby nie rzucało się w oczy jako otwór

Skomentuj

dymiona plexa

Skomentuj

Czaruję...
                                          X