Nie moge nigdzie znalezc wymiaru B-R do tych kolumn, ani na tym forum, ani na elce... Moglby ktos podac jaka srednica tunelu i dluosc?
[ Dodano: 2009-03-08, 09:08 ]
Nie chcialbym zbyt niskiego zejscia, zeby ten bas nie byl takie przeciagly (mulacy), mysle ze strojenie 50-55 Hz byloby optymalne, ale ta kwestie rowniez zostawiam bardziej doswiadczonym kolega, wiec jesli sie myle - poprawcie mnie.
Komora na glosniki ma 15 litrow netto, ale jak cos to przeciez moge przesunac przegrode.
tomq88, ten glosnik nisko i tak nie zagra i dlatego proponowalem te 15 litrow
podaj jeszcze wymiary obudowy bo nie wiem czy dlugi tunel sie zmiesci czy lepiej szukac mniejszej srednicy
zobacz czy zmiesci sie polinkowy "fi68x160" lub jak chcesz troche nizsze strojenie (50Hz) to ok 18-19cm dlugosci
jak nie pasuje to schodzimy nizej ze srednica
Spokojnie sie zmiesci. Obudowa ma wymiary (wewnatrz) szer-gł-wys 19x22x97.
A jaki inny wymiar Br moglby byc (tez na 50 hz)? Jutro po zajeciach moglbym zajrzec do kilku sklepow z glosnikami, odpadlyby mi koszty wysylki z polinka, ceny beda nieznacznie wyzsze, a nie wiem czy beda mieli konkretnie fi68x160mm.
Za duzo tego nie bylo..
Konkretnie to tylko srednica 55mm i dlugosc 9cm i 65mm/120mm.
Koles ze sklepu powiedzial ze mozna kupic krotsza rurke i dorobic jej dlugosc z gazety. Hmmm..?
Koles ze sklepu powiedzial ze mozna kupic krotsza rurke i dorobic jej dlugosc z gazety. Hmmm..?
:shock: :lol:
co debil :lol:
skoro masz na miejscu tylko krotkie to teraz idz gdzies gdzie maja rurki PCV i zobacz jakie sa dostepne srednice (lub np przez internet)
kupisz taka rurke na ktora bez problemu nalozysz przedluzke z PCVki
Pawle mam do ciebie pytanie nawiązujące do tematu ARN. Posiadam zestaw taki tylko ze wysokotonówka to VifaD27tg. Z tego co pamiętam to pisałeś ze posiadasz takowy zestaw i chciałem się zapytać jak go wygłuszyłeś na jakich ściankach. Ja posiadam tylko na górnej i na dolnej ściance a się zastanawiam czy jeszcze całego tylu wygłuszyć
:shock: :lol:
co debil :lol:
skoro masz na miejscu tylko krotkie to teraz idz gdzies gdzie maja rurki PCV i zobacz jakie sa dostepne srednice (lub np przez internet)
kupisz taka rurke na ktora bez problemu nalozysz przedluzke z PCVki
nawet jak jest mniejsza srednica to do goracej wody i wtedy sie uplastycznia i mozna dopasowac bez problemu no ale nie roznice cm tlyko mm sprawy oczywiscie
TooShotr, wygluszanie zalezy od woofera a nie od calego zestawu
w jednej kolumnie (arn + tonsil) mam gabke 5cm na gornej sciance i na tylej za glosnikami. w ARN + vifa jest filc techniczny (takie scinki i smieci polaczone razem) na bocznych sciankach poza przodem.
wczesniej kolega wypchal cala kolumne tym filcem i dodatkowo watlina i efekt byl gorszy niz sie spodziewal. za duzo nie moze byc
Zamieszczone przez tomq88
jaka dlugosc BR dla srednicy 5,5cm?
12-15cm jezeli jest to wewnetrzna srednica
jak nie uda sie przedluzyc PCVka to polaczysz 2 tunele razem
Jescze nie kupilem tej rurki, co do przedluzenia to nie bedzie problemu, jakos sobie poradze... Moze lepsza bedzie 6,5cm niz 5,5? Nie znam sie na bas reflexach, a boje sie zeby ten bas nie byl taki buczacy... Jak to jest im wieksza srednica tym nizsze zejscie? A jak sie ma do teog dlugosc rurki?
Bo do zamknietej obudowy ten glosnik sie nie nadaje? (jewscze nie wycinalem zadnych dziur)
Aha dzięki ja akurat posiadam ta watoline. Zastanawiałem się na wytłumieniu bocznej i tylnej ścianki. I tu rodzi się kolejne pytanie. Czy wygłuszać tylko na wysokości głośników czy do samego dołu jechać z tym również boki i tył. Słyszałem ze niemożna za bardzo wygłuszać w okolicach BR i właśnie nie wiem co mam teraz zrobić.
Moze lepsza bedzie 6,5cm niz 5,5? Nie znam sie na bas reflexach, a boje sie zeby ten bas nie byl taki buczacy... Jak to jest im wieksza srednica tym nizsze zejscie? A jak sie ma do teog dlugosc rurki?
nie nie nie
srednica niema nic wspolnego z brzmienie. to sie tyczy strojenia. a za strojenie odpowiada dlugosc tego tunelu
Zamieszczone przez tomq88
Bo do zamknietej obudowy ten glosnik sie nie nadaje? (jewscze nie wycinalem zadnych dziur)
nadaje sie, tylko nie wiem czy bedzie tobie odpowiadal charakter brzmienia
TooShotr, pisze to dziesiatki razy dziennie: SLUCHAJ!
wsadz ile masz i sluchaj. jak nie pasuje to zmieniaj
Na razie poskrecalem to wszystko (na przymiarke) i czekam na przyplyw funduszy by kupic Tonsila. Chwilowo na jego miejscu siedzi 15 cm Koppa :mrgreen: kupiona daaawno za 25 zł :lol: Glosniki razem z visatonami podlaczone sa pod zwrotke ktora rownierz czeka na tonsila i powiem ze calkiem niezle to gra. Nie mozna sie spodziewac cudow po glosniku za takie pieniadze ale biorac pod uwage ze zrtonica byla projektowana specjalnie pod gdn 16/50/6 nie jest zle:) ta chinszczyzna oczywiscie gra w zamknietej, basik jest calkiem mily (szybki, ale niezbyt gleboki- tak jak lubie) i tego tonsila tez wsadze do zamknietej i dopiero gdy mi sie nie spodoba jego brzmienie w tego typu obudowie sprobuje z BR (qts tego tonsila wynosi ok 05, a wiec teoretycznie nadawalby sie do zamknietej). Co do wysokich tonow to spodziewalem sie czegos lepszego i zdaje sobie spraweze przepralcilem za te visatony, ale no coz :wink: "My immortal" Evanescence brzmi po prostu super, wokal jest taki delikatny, a mam wrazenie ze niektore dzwieki po prostu wydobywaja sie "skads" i delikatnie "rozplywaja sie"..
Glosniki sa troche bardziej rozstawione gdy slucham muzyki,
te czarne obwodki ktore widac jak sie powiekszy zdjecie to zaznaczenie ile bedzie zajmowal tonsil. Co ciekawe srednica otworu na oba glosniki jest taka sama, roznia sie tylko wielkoscia kosza :)
[ Dodano: 2009-03-18, 22:18 ]
Mam problem ze zmotywowaniem sie do zakupy tej 16 tonsila Jak pisalem na razie w jego miejsce siedzi 15 cm koppa, jak zrodlo dzwieku byl odtwarzacz mp3 (podlaczona przez auxa do wiezy, jakosc mp3 256 i 320 kb/s). Dzisaj podlaczylem odtwarzacz cd (jakis stary, niemiecki :mrgreen: ) i jestem totalnie zaskoczony. Raz ze taka roznica w dzwieku, dwa ze te kolumny potrafia tak ladnie zagrac. Do tj pory mialem do czynienia tylko z sprzetem audio nizszej klasy (np glosniki komputerowe medion ), dzwiek z tych kolumn bardzo mi sie spodobal i zastanawiam sie czy moze byc jescze lepiej po wymianie na tonsila
Z checia bym sie jescze wstrzymal z wymiana, bo jak na teraz dzwiek jest duzo powyzej moich oczekiwan, az sie dziwie ze to moje wlasne dzielo :wink: i nie wyobrazam sobie ze moze byc jescze lepiej (z tego co czytam na forum - moze), ale troche sie boje ze np za 2-3 miechy przestana produkowac ten model albo cos. Niedawno dzwonilem do sklepu z kielc glosnikami ("partner" tonsila w tym miescie) i mowili ze moga mi je sprodzwadzic (90 zl/szt), ale dopiero kolo maja, bo teraz jakies przerwy w produkcji i ze na magazynach nie ma... Teraz caly te kryzys, moze lepiej zamowic przez internet puki sa?
Sorry, za takie zachwycanie sie, ale to moje pierwsze DIY, wiec chyba rozumiecie, jak wstawie gdn 16/50/6 i okleje kolumny to od razu zamieszcze je w dziale wlasne konstrukcje
[ Dodano: 2009-03-18, 22:19 ] Edit, w ogole o chce podziekowac wszystkim za pomoc
Skomentuj