Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Klonujemy WLM Stella monitor

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez dolphin123
    Mam juz wymiary obudowy :smile: ciekawe jaka decha jest zastosowana
    http://www.horn-kultur.de/PDFs/wlm_s...monitor_en.pdf

na 100 % takie same jak lascala mdf 22 mm

bo konstrukcja podobna tzn tak samo składana

znajdź wagę to sprawdzimy jaki mdf :)

dla zachęty foteczka twetera

Skomentuj

z tymi grubosciami dech roznie jest... Na AS marko co innego pisal, Ty napisales co innego i jeszcze w necie tez co innego :P Niby milimetr dwa ale na calej wysokosci to juz 2-3litry w przypadku la scala tower

PS. Nie obraz sie nowy troszke poprawilem fotke :razz:

Skomentuj

z tymi grubosciami dech roznie jest... Na AS marko co innego pisal, Ty napisales co innego i jeszcze w necie tez co innego :P Niby milimetr dwa ale na calej wysokosci to juz 2-3litry w przypadku la scala tower

sory 23mm

European Cherry veneer is the only La Scala finish option to control production costs and thus, lock in the target retail. The baffle remains matte black. The cabinet runs 23mm MDF with twin window pane braces

http://www.6moons.com/audioreviews/wlm5/lascala_2.html

Skomentuj

wrzucilem ten link niedawno na as:)

Skomentuj

Ale się napaliliście na te Visatony Nie mam pojęcia co tak sie wam spodobało, w połączeniu przetworników, klasy niższej na które każdy normalny "duitowiec" by sie nie porwał.

IMO zamiast tego TW70 lepiej było by zastosować FRS 8M. Raz że, można odciąć go w niemal dowolny sposób w zależności od koncepcji, dwa ze pewnie ma lepsza średnice, a ch-tyki kierunkowe niemal identyczne.

A wracając do tematu, to cieszę sie że mnie w tym roku nie było, bo widzę że wystawcy się nie popisali

P.S. Visaton był na AS?? Jeżeli tak to jaki sprzęt wystawiał?? Bo w tamtym roku to królowało u niego aluminium.

Skomentuj

tego FRSa też przeceniacie, swego czasu, ze dwa lata temu trenowałem chyba wszystkie małe i względnie rozsądne cenowo szerokopasmowce i on jakoś szczególnie nie wypadł na tle nawet telewizorowców...

Skomentuj

takero, to co w tej cenie i rozmiarze byś polecił??

Skomentuj

zależy do czego - na średnio-szerokopasmowca do współpracy z nisko średniakiem, czy na samodzielne kolumny ?

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                    na średnio-szerokopasmowca do współpracy z nisko średniakiem
                    coś w ten deseń

Skomentuj

możliwości jest sporo, od dużych:
                      2 x 20/60/3 + arz
                      poprzez :
                      arn130 02 08 + arn 130 60 8
                      po małe:
                      ale tu ciężko o nazwy - nikomu nie będą raczej nic mówić
                      do wyboru do koloru :)
                      mam tego parę kartonów ... muszę się zacząć wyprzedawać...

Skomentuj

Zamieszczone przez ŁukaszN
                        Ale się napaliliście na te Visatony Nie mam pojęcia co tak sie wam spodobało, w połączeniu przetworników, klasy niższej na które każdy normalny "duitowiec" by sie nie porwał
                        Hehe no właśnie. Sprawa ma dwa końce. Jeden to taki, że w sumie hi-endem to nie jest, grało efekciarsko nie powiem ale na pewno nie na takim poziomie o jakim tutaj próbuje się mówić. Jak ktoś chciał posłuchać monitorów na poziomie to od tego był pokój akkusa. Ci co byli niech sobie przypomną jak grało i porównają z tymi monitorkami na visatonach, troche blada wypadają teraz, prawda ?

Druga sprawa to do nie dawna wiele osób depresjonowało w130 jako głośnik nie nadajacy sie do niczego, poziom tonsila etc, nie mówiąc o opiniach tym, że ten "lepszejszy" stx go wgniata w ziemie itp. A tu taki ZONK, głośnik ma potencjał tylko po prostu trzeba umieć go wydobyć . Teraz chyba rozumiecie co potrafi zdolny konstruktor a opinie z forum trzeba brać zawsze z przymróżeniem oka i lepiej samemu przetestować nim sie powieli obiegową opinię .

Skomentuj

Yoshi_80 zgadza sie, ale dopiero podlaczenie tego pod lampe pokazalo jak to potrafi zagrac. co do gory, o ktorej pisales ze sie troche wybijala, z tylu masz regulacje wysokiego. Tak jak piszesz, w porownaniu do Akkusa nie ma co porownywac, ale jako zwykle monitorki do kompa za ta kase czemu nie? :wink:

Skomentuj

jako zwykle monitorki do kompa za ta kase czemu nie?
                            Ja chyba wiem, czemu tak Świadomość, że się zrobiło klon konstrukcji hi-end'owego WLM'a - bezcenna.

Skomentuj

dolphin123, nie no jasne, grało to wyjątkowo dobrze jak na taką jak się okazuje budżetową konstrukcję. Tylko nie ma co dorabiac do tego nadmiernej ideologii jaki to nie jest wypas, bo nie jest, po prostu warto sie tym zainteresować jak koś ma 300zł i nie wie co zbudować, tylko trzeba jakąś zwrotnicę do tego wymodzić.

Nie pamietam z czym to słuchałem bo tylko byłem tam chwile.. zniechęciła mnie znów ta sama przesadzona muzyka którą gość z WLMa katuje słuchaczy co roku. Poprawa po zaaplikowaniu lampki wskazuje, że tych wysokich jest tam za duzo, lampiaki zwykle troche osłabiają te pasmo.

Skomentuj

Niektorzy lubie wyeksponowana gore inni nie, dlatego wg mnie bardzo fajna opcja z ta regulacja na tylnej sciance :wink: no ale zwrotke i ta regulacje nie bedzie latwo zdobyc..
                                I smialo moge powiedziec ze gralo to duzo lepiej niz wiele drogich konstrukcji na AS

Skomentuj

Klon WLM czemu nie, pytanie tylko po co skoro mozna zrobic to duzo lepiej i taniej na starych papierowych stozkach Saby czy Isophona.
                                  np. http://www.allegro.pl/item811269368_...o_odgrody.html
                                  Wysokie tony naprawde wysokiej klasy, niewiele kopulek moze tutaj startowac, no ale co kto lubi :)

Skomentuj

Zależy kto co lubi. Nie sztuką jest zrobić dobre monitory na głośnikach za 2tyś bo to wiadomo, że musi zagrać tylko sztuką jest zrobić coś za małą kasę co dorównuje jakością drogiej konstrukcji. Takie jest moje zdanie.
                                    Czytałem też opinie o wlm na innych forach i prawie każdy zwrócił na nie uwagę i pisze pozytywne opinie.

btw
                                    Czy na podstawie tych zdjęć ktoś mógłby mi rozrysować tą zwrotnicę?
                                    oczywiście z opisem elementów a nie wartości bo tych nie widać.
                                    http://www.6moons.com/audioreviews/wlm5/lascala_2.html
                                    http://www.wlm-loudspeakers.com/IMAG...iew_5-2008.pdf
                                    z góry dziękuję

a i druga rzecz. Czy ktoś wie jaki głośnik siedzi w subie "Basic Duo"
                                    http://www.wlm-loudspeakers.com/
                                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz

Skomentuj

dzięki Pawel S.,
                                        na podstawie której to rysowałeś? Tej na mudorfie?
                                        Obie są takie same?
                                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                                          Zamieszczone przez lklukasz
                                          czyli tak jak pisalem, rezystor z l-pada szeregowy jest regulowany, bo schemacik jest napewno dobrze rozrysowany. Z 6moons mozna schemat wywnioskowac wszystko widac:
                                          http://www.6moons.com/audioreviews/wlm5/hero7.jpg

Skomentuj

Czaruję...
                                          X