Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Linia transmisyjna, wady zalety, ciekawostki

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jesli masz gabke z czopkami, to smialo sporbuj. W konstrukcja TL gdzie tunel jest zagiety dostajmy wieksze tlumienie czestotliwosci powyzej 200hz. Taka prosta linia sila rzeczy musi przeniesc dosc daleko, dlatego bez wiekszego tlumienia nic nie zrobisz. Pamietaj caly czas, ze to koncowy efekt brzmienia jest najwazniejszy.

Dziura miedzy 100hz, a 200hz to mnie czesto normalka. Mysle, ze to wina pomieszczenia, bo wystepowalo to u mnie na pomiarach TL, BR i OZ choc nie zawsze.
    Policz dlugosci scian w swoim pomieszczeniu, fala dlugosci 150hz juz nie jest taka dluga i widocznie w zaleznosci od miejsca kolumny i mikrofonu moze zachodzic jakies znoszenie fal.

Skomentuj

Jutro wytłumię druga kolumnę i posłucham tego przez jakiś czas. Zastanawiam się właśnie jaki materiał będzie lepiej tłumić wyższe częstotliwości i mniej oddziaływać na niższe, cały czas chodzi mi po głowie ta gąbka z czopkami, chyba będę musiał zakupić i spróbować.

Skomentuj

Pomierzyłem dzisiaj głośniki niskotonowy, który będzie się znajdował w mojej docelowej konstrukcji. Pomiar po lekkim wygrzaniu i muszę powiedzieć, że parametry idealnie wpasowują się (a nawet wychodzą nieco lepiej?) w parametry podane przez producenta: Fs~33Hz, Qts~0,57, pozostałe też bardzo zbliżone. Tutaj link do "dataszitu": http://www.tonsil-meble.pl/glosniki/...n-20-60-11.pdf .

Pogromco Mitów, podałeś kiedyś link do bardzo ciekawej strony podejmującej temat obudowy TL ( http://www.quarter-wave.com/TLs/TL_Theory.html ). Oczywiście pochłonąłem tą lekturę (choć mam świadomość tego, że pewnie nie wszystko odpowiednio zrozumiałem ze względu na ograniczenia językowe) i skorzystałem z dostępnego tam arkusza do wyliczania obudowy TL na podstawie podanych kilku parametrów głośnika (chodzi o arkusz Alignment Tables Spreadsheet by Keith Webb (Excel 3/03/09) ). I tutaj pojawił się problem (problem / nie problem).

Jak widać, z arkusza wynika, że początek lini powinien mieć przekrój 849cm^2 co stanowi jakieś ~4SD głośnika - co o tym sądzicie? Jak to się ma do zalecanego przedziału 1,5-2,5 SD? Obudowa wychodzi wtedy OGROMNA. Nie chodzi nawet o zmieszczenie jej gabarytów w pokoju ale czy jest sens robić taką kolubrynę czy może pójść w kierunku standardowych zaleceń co do wymiarów? Zauważyłem, że na powierzchnię przekroju początku lini ma wpływ głównie parametr Bl - jeśli go zwiększamy to przekrój się nam pomniejsza i to w przebiegu wręcz kwadratowym (nie przeliczałem a jedynie zgaduję - na pewno nie jest liniowy). Chyba nie spotkałem się dotąd z opracowaniami wspominającymi o wpływie tego parametru na obudowę... jak to interpretować?

Długość tunelu jest redukowana aż o ~15% - rozumiem, że to ze względu na stosowanie tłumienia, ale czy ta redukcja nie jest za duża?

Koniec tunelu to połowa przekroju początku - ale w tym momencie nie ma to znaczenia bo nie o to chodzi.

Chyba, że coś źle wpisałem albo źle odczytuję - nie wykluczam takiem możliwości

Jaką obudowę lepiej wykonać - tą z arkusza czy zwykłą, wynikającą z obliczeń teoretycznych?
        Proszę o opinię.

Skomentuj

Przyznam, ze analizowalem sporo glosnikow w tym arkuszu kalkulacyjnym i nie zawsze to co podawal bylo wg mnie optymalnym rozwiazaniem. Nalezy pamietac, ze jednak jest to tylko program symulujacy, a procesy zachodzace w TL oraz wplyw parametrow glosnika na koncowy efekt nie zostaly tak naprawde w 100% obliczone i zbadane. Oczywiscie jest mase publikacji z pomiarami, jednak w praktyce sa pewne ustalone zasady, ktorych trzymac sie zalecaja ludzie wnikliwie badajacy konstrukcje TL.
          Cala sprawa rozchodzi sie o to, aby tunel lini produkowal jak najmniej niepotrzebnych rezonansow oraz aby jak najkrotsza TL schodzila jak najnizej. Osobiscie uwazam, ze nie ma potrzeby az takiego rozbudowania projektu i komplikacji poniewaz niewiele nam to daje.
          W praktyce linia dlugosci 2 metrow daje juz naprawde imponujace zejscie. Oczywiscie mozna upchac i wiecej, pytanie czy koniecznie jest taki sens? Co do rezonansow pasozytniczych to nawet prostych projektach przy odpowiednim wytlumieniu nie stanowia one problemu.
          Mysle, ze arkusz po prostu dziala podobnie jak wzory na obliczanie zwrotnicy. Nie mozna kierowac sie tym w pelnej wierze. Nie wiem po co dla glosnika 20cm tunel mialby miec objetosc poczatkowa ponad 800cm2?.

Nie znam zadnych komercyjnych, sprawdzonych i cenionych konstrukcji TL, ktore mialyby takie rozwiazania. Praktycznie wszystkie kieruja sie dobrze znanymi od lat wytycznymi. Zmianie uleglo jedynie podejscie do nowoczesnych glosnikow z lepszymi parametrami, glownie z ich dobrocia.

Co do samego Tonsila 20 60 to zdaje sie, ze byl gdzies na sieci projekt TL dla tego glosnika, jesli poszukasz to napewno powinna sie znalesc. Osobiscie zrobilbym dla niego tradycyjna TL, z uwzglednieniem wytlumienia, nawet troche krotsza niz wynikaloby to z obliczen.

Skomentuj

Właśnie tak się spodziewałem, że budowanie tak dużej kolumny może być nie do końca uzasadnione Wykonam więc linię wg standardowych wytycznych i z taką będę na początku działał. Ciekawi mnie tylko ten parametr Bl - zazwyczaj jest on zupełnie pomijany (nie tylko jeśli chodzi o TL) a tutaj jak widac ma bardzo duże znaczenie. Z opisu tego parametru (np w jednym z artów na tym forum) może wynikać, że ma on dużo wspólnego z parametrem Qts i ogólnie rzecz biorąc z "siłą" układu elektryczno / magnetycznego głośnika - czyli parametrami częściej pomijanymi niż wykorzystywanymi w teoretycznych rozważaniach na temat obudowy TL. Może wykonam tamtą obudowę z arkusza dla porównania ze standardową - ale na razie nic nie obiecuję.

Co do gotowych konstrukcji na GDN 20/60/11 to ciężko coś znaleźć w necie, w ogóle informacji na jego temat jest mało - ale przyznam się, że nie szukałem specjalnie dokładnie.

Skomentuj

ale cisza... nikt nie struga zadnej TeeLki? :)

Skomentuj

Moja stoi nie ruszona...kasy nie ma :neutral:

Skomentuj

Zamieszczone przez marian
                  kasy nie ma :neutral:
                  skad ja to znam...
                  Ja pracuje nad nowym projektem monitorow TL na STX AWX z pochylona scianka i prostymi filtrami 6db.

Skomentuj

Jak to nikt?
                    Strugam, cały wolny czas - tylko tego wolnego czasu niestety trochę brakuje. Obecnie jestem na etapie kończenia skręcania obudowy w docelowym kształcie - przynajmniej tak mi się wydaje, że będzie docelowy (hehe) ale "kształt" ten powstał na podstawie wniosków wyciągniętych z trzech poprzednich obudów więc zakładam, że coś z tego będzie. W sobotę lub niedzielę obiecuję relację (w miejscu wiadomym dla wtajemniczonych ).

Żeby nie było tak kompletnie offtopowo - z tego co zauważyłem, to największy wpływ na dźwięk ma wytłumienie (z tym, że nie na samo "zejście" tylko bardziej na żywość i barwę dźwięku - za mało wytłumienia skutkuje denerwującymi rezonansami (denerwują zarówno na pomiarach jak i w odsłuchu) zaś jego nadmiar to kompletne zamulenie basu) oraz umieszczenie głośnika w odpowiednim miejscu (czyli po prostu głośnik w offsecie a nie na początku tunelu). Mniejszy wpływ na dźwięk ma sama długość tunelu - oczywiście w pewnym zakresie. Załóżmy, że np przy tunelu o wyliczonej długości rzędu 2,5 metra skrócenie go o te 15-20 cm tak na prawde nie wiele zmienia w odsłuchu.

Skomentuj

dabyl, Twoje obserwacje potwierdzaja, to o czym wczesnij byla mowa, jak rowniez potwierdzaja sluszna droge jaka idzie PMC. Glosnik w niezbyt dlugiej lini, z offsetem, z niewielkim wytlumieniem gabka. Kiedys pchali tam cale worki welny, to nic dziwnego ze tylko buczalo i mulilo, przez co wielu audiofilow porzucilo linie transmisyjne.

Skomentuj

Posiadam takie kolumny http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=14883&highlight=gtc i w planach mam wymienic okleine na fornir. I tak sobie mysle, czy przy okazji nie przerobić obudowy na Tl. Obecnie jest silnie wytlumiona closed o objetosci zblizonej do VASu (27 litrów). Głośnik (tonsil gdn 16/50/6) sam z siebie zejsciem nie grzeszy (fs 49hz), ale ma wysokie qts - 0,5. I tu pojawia się nam pytanie - czy duzo zyskam robiac TL? Obecnie taka obudowa zapewnia jako takie zejscie (w koncu to bez mala 30 litrow), a jednocześnie bas nei przymula ( w koncu to closed )

Jak myślicie - jest sens? Wiem, ze najlepiej zrobic i samemu sprobowac, ale jesli w tej sytuacji mialbym niewiele zyskac, to oszczedze sobie naprawde duzo roboty.

Skomentuj

Nawet jesli przerobisz obudowe na TL to zawsze bedzie mozliwosc jej ponownego przerobienia na zamknieta. Napewno zyskalbys na najnizszym basie, ktorego bedzie znacznie wiecej. Jesli obudowa nie bedzie przetlumiona, to zamulenia nie powinno byc. Wyjscie tunelu z przodu na dole obudowy.

Skomentuj

Z tego co liczyłem to linai powina miec 1,7 m, a więc wyjście można by dać z tyłu u góry. Chyba że masz na myśli więcej niż jedno załamanie.

Skomentuj

Panowie, a co myślicie o subie TL na tym głośniku

Niski FS, QTS koło 0.5, niezłe BL... Pomijam sprawę wymiarów bo wyszło by bydle 120cm wysokie, 40cm szerokie i 75cm głębokie (ze wstępnych wyliczeń) :)

Jak to jest z charakterem brzmienia TL? Bo w tym temacie wyczytałem że kickbasu jest mało... Ale chyba przy tej wielkości można by to poczuć na klacie :)

Skomentuj

Zamieszczone przez melisław
                                Panowie, a co myślicie o subie TL na tym głośniku
                                No ja go wlasnie zamowilem, i bede go testowal w TL i OB ;] Dosc przypadkowo nabylem rowniez 30-400-4-se, ktory mam juz w domu i musze przyznac, ze zrobil na mnie pozytywne pierwsze wrazenie.

Co do charakteru brzmienia, to przy tak duzej membranie nie ma problemu z kickbasem.

Skomentuj

Pogromca mitow, widzę że nie tylko mi chodzą po głowie takie pomysły
                                  Masz już jakiś pomysł na TL do tego 38cm? To znaczy jak upakujesz tunel i jakiej długości... Bo strojąc na 1/4 długości fali Fs wychodzi 2.9m a to trochę dużo :) Będziesz to jakoś zmniejszał licząc że wytłumienie załatwi że głośnik będzie widział więcej?

Jak sobie dziś rano nad tym myślałem popełniłem taki mały szkic wymiarów, mam nadzieje że się marian nie obrazi za przerobienie jego rysunku :)

Pogromca mitow, co o tym sądzisz?

Zamieszczone przez Pogromca mitow
                                  nabylem rowniez 30-400-4-se
                                  Możesz o nim słówko albo dwa napisać?

Skomentuj

Po pierwsze, to znajac zycie FS bedzie nieco wyzsze niz katalogowo. Po drugie nie widze sensu wyciskania jakis infradzwiekow i stosowania tunelu kilkumetrowego. To nie jest glosnik subniskotonowy.
                                    Moj projekt bedzie zakladal zmniejszenie obudowy tak jak to bedzie mozliwe. Przekroj tunelu bedzie mial wartosc nie wieksza od SD glosnika, a moze i nawet mniejsza.
                                    Moim celem jest uzyskanie dobrego odtwarzania czestotliwosci do powiedzmy 35hz, dlatego obudowe bede stroil na 1/6 fali.
                                    Wytlumienie oczywiscie mozliwie najmniejsze.

[ Dodano: 2010-05-26, 20:18 ]
                                    30-400-4-se to jeszcze mega swiezynka, przebzykalem go tylko lekko generatorem. Glosnik jest zupelnie cichy, nie slychac zadnej pracy dolnego resora czy linek zasilajacych. Mysle, ze sprawdzilby sie w dipolu, gdzie przeciez cichy naped jest rzecza pozadana. Zawieszenie gorne jest stosunkowo miekkie, glosnik dosc ladwo poddaje sie na nacisk palcami. Skok membrany jest rowniez imponujacy. Szczerze mowiac po pierwszych ogledzinach wiaze z tym glosnikiem duze nadzieje. Mysle, ze bylby swietnym kandydatem na subwoofer do muzyki w obudowie TL. Mms jest nieduze, qts optymalny, moze byc spory potencjal. Przekonamy sie :)

Skomentuj

melisław, nie obrażam się

A co do tego głośnika to Ja jakiś czas temu założyłem temacik o konstrukcji TL na głośniku estradowym,właśnie na nim :)

http://www.akustyk.ayz.pl/forum/viewtopic.php?t=851

Skomentuj

W kwestii długości TL, czy pchać się w znaczne długości kanału, czy trzymać się standardowej ćwierci fali Fs.
                                        Co do samego kanału, każdy działa jako ustrój półfalowy, a na jakiej częstotliwości to dostrojenie półfalowe następuje, zależy, można ćwierć Fs, można każdy dzielnik. Można zastosować dłuższy kanał (np. 1/2), by wymusić niższe zejście, niestety kosztem możliwości mocowych. Jeżeli przetwornik nie ma jakiegoś monstrualnego xmaxa, najbezpieczniej i najsensowniej jest klecić linie transmisyjną liczoną na ćwierć fali Fs głośnika, a z reguły i tak więcej niż kilkanaście Watów się w niego nie wpompuje, co w odsłuchu domowym jest aż nadto wystarczające, ale powoduje, że linia transmisyjna w nagłośnieniu estradowym nie występuje, a jeżeli gdzieś się takową znajdzie, będzie to ćwierćfalówka z pancernym głośnikiem o dużym skoku i rozmiarze.
                                        Jeżeli dysponuje się wystarczającą samodyscypliną, by nie kręcić gałą wzmocnienia bez opamiętania, można policzyć sobie kanał choćby na pół fali i uzyska się niższe zejście. Konstrukcja taka raczej wyłącznie do pomieszczeń zamkniętych. Niestety, nie będzie się toto nadawało do czadowania, a skrajnych przypadkach (parametry głośnika) zwyczajnie pogra do pierwszego intensywniejszego tąpnięcia nawet przy niewielkiej głośności.
                                        Nieprzyjemną kwestię rozmiaru pomijam.

Skomentuj

Myślałem też o GDN-46-1200 ale to trochę za dużo kasy jak na zwykłem testy (nie licząc też jego ciężaru). Miałem ten głośnik i muszę przyznać że jeśli chodzi o zejście to miał na prawdę dobre,niestety był też misiowaty i nie spełniał naszych wymogów.

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1233395-0.html

Skomentuj

Czaruję...
                                          X