Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Linia transmisyjna, wady zalety, ciekawostki

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Hmm mysle, ze mogloby tak byc. Po odwroceniu do gory midbasem bedzie nawet lepiej niz w normalnej zabudowie. Pewnie ktos zaraz krzyknie, ze trzeba bedzie przerobic zwrotnice ale czy faktycznie bedzie jaka slyszalna zmiana bez korygowania oryginalnej zwrotnicy?

Na bas w TL wrzucasz tego duzego STX?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow
      Na bas w TL wrzucasz tego duzego STX?
      Tak,kombinuje jak zrobić linie i chyba zrobię tradycyjnie bo tasuków nie wyliczę,nie idzie mi to łatwo :neutral:

Skomentuj

Comendat mnie ubije ale napisze to... Olej tasuki :P

Skomentuj

Pogromco, tak przeglądam sobie sieć i ten PMC to faktycznie niektóre TL'ki ma wręcz "ekstremalnie małe"
          http://www.youtube.com/watch?v=683FoCDilOE

Skomentuj

Nie ubije, choć czytał ze smutkiem.

Ja rozumiem, że trudno jest tak nagle się nawrócić, skoro standardowa LT wiadomo, że i jak działa, a przepis konstrukcyjny prosty i pewny. Ale ta konstrukcja tasukowa naprawdę ma swoje zalety.
            Szkoda, że Marianowi nie powiodło się obliczanie. Miałem nadzieję, że zdoła przedrzeć się przez te zawiłe wyjaśnienia i skomplikowanie projektu, czyli że okaże się bardziej niezłomnym samurajem.
            Ale co zrobić.

Skomentuj

Comandante W, Po prostu wydaje mi sie ( podkreslam, wydaje mi sie ), ze koszt poniesionych trudow z zaprojektowaniem i wykonaniem tego rodzaju obudowy nie jest wspomierny z korzysciami plynacymi ze stosowania takiej obudowy w przypadku typowego subbasu z niskim odcieciem.
              To po prostu zbyteczna komplikacja, poniewaz solidna, prosta skrzynka TL ze strojeniem na 1/6 fali daje swietne rezultaty i zejscie odpowiadajace mozliwosciom glosnika.

Skomentuj

Chyba ci się nie wydaje.Trochę racji w tym jest.
                W kolumnach Mariana tasuk wprawdzie by się sprawdził, ale czy byłby w pełni wykorzystany, biorąc pod uwagę komplikacje obliczeniowe i konstrukcyjne? Obszarem, w którym uwidaczniają się (czy lepiej, unauszniają) zalety taksuka, są konstrukcje pełnopasmowe, a konkretnie 2-way i jednodrożne. Do samej trzeciej, basowej drogi na dużym głośniku, który zagra zadowalająco w normalnej linii krótkiej, istotnie tasuk to trochę przesadzony współczynnik nadzabijania.
                Nie zaszkodziłby, ale też nie jest wcale konieczny.

Skomentuj

Ok, to teraz tak z zupelnie innej beczki choc oczywiscie w temacie TL. Mysle intensywnie nad wykonaniem czegos na wzor PMC BB5, w zasadzie ich kopi jesli chodzi o wymiary obudowy i tunelu. Mam takie cisnienie na te obrzydliwe grzmoty, ze nie wytrzymam jak nie czegos na ich wzor nie wystrugam.

http://www.sfcav.com/news.php?cde=NWS4bb9b30c99a02

Na bas wrzucilbym STX 38 400 4 se, a reszta... to nie wiem :|

Skomentuj

Średniotonowca kopułkowego posiada Visaton w swojej ofercie.

Skomentuj

Fakt, posiada, ale cena prawie 100 ojro za sztuke troche mnie jednak zniecheca do zakupu ;]

Skomentuj

Jak kopóka na środek, to albo 3 calowy TB (w ofercie Monacora, ale chyba lepiej z USA sprowadzić) albo Dayton rs52an.

Skomentuj

Rozwazam jeszcze zastosowanie zmodyfikowanej kopulki STX D-1000-8-Ti.

Skomentuj

A jak to zrobisz skoro kopułka jest odwrócona? (oczywiście jeśli d1000 od środka wygląda jak d500 który jest pokazany na zdjęciu):

No chyba ze odetniesz komorę i zrobisz jakiś ładny panel,tylko byś musiał wykombinować jak osadzić linki.

Skomentuj

No wlasnie trzeba usunac ten plastik z komora, zostaje tylko cewka. Z korpusu trzeba wywalic stozek, a do tylu przykrecic kawalek rurki z tlumieniem TL. Jesli chodzi o dorobienia panelu do przodu z metalu to mam taka mozliwosc.
                              Po takim modzie rezonans powinien sie troche obnizyc, a wogole to STX juz dawno powinien pomyslec o kopulkowym sredniotonowcu. Az dziwne, ze nie ma takiego glosnika w ofercie, tylko pelno jakis niepotrzebnych klamotow.

Skomentuj

Moim zdaniem gra nie warta świeczki. Bo nawet nie wiadomo czy to zabrzmi po tych wszystkich przeróbkach.

Skomentuj

Masz racje, dlatego plan B to uzycie szerokopasmowych coaxiali Siemens Klangfilm. Jeszcze na nich nie gralem w obudowie zamknietej, dlatego trzeba bedzie zrobic testy. Hmm z Klangfilmami to bedzie kolumna niczym z pokoju audio Lorda Vadera :>

[ Dodano: 2010-08-13, 14:00 ]
                                  Chyba znalazlem dawce sredniotonowej kopulki.

Trzeba obadac, pomierzyc, moze przypasuje :)

[ Dodano: 2010-08-13, 18:28 ]
                                  A jednak 13 piatek zebral swoje zniwo. Jedna z kopulek sredniotonowych nie dziala. Pytanie co teraz? Mysle nad wymiana obu kopulek na tytanowe z nowymi cewkami... Moze cos innego doradzicie?
                                  Wybaczcie za malego offtopa ale sprawa tyczy sie "klonow" PMC BB5 :)

Skomentuj

(trochę offtopowo, trochę topowo )

Pany... PRZYSZŁY AWX'y, po opiniach na forach (przyznaję, że głównie Pogromcy, hehe) zamówiłem je do mojego projektu TL'ki z szerokopasmowcem (jeśli ktoś zainteresowany to temat prowadzę na http://diyakustyk.com/forum/index.htm , zamieniłem tonsilowskiego GDN'a 20/60/11,8 na AWX'a).
                                    Z wyglądu całkiem ciekawe, w miarę solidny kosz (nie to co puszka Tonsila z ostrymi krawędziami), wszystko równiutko poklejone, duży układ magnetyczny... no wizualnie OK. Jedyne co mi nie do końca odpowiada to "błyszcząca" membrana - tutaj bardziej odpowiada mi ta matowa z Tonsila - no ale to już rzecz jak dla mnie wtórna.

Po sprawdzeniu czy sprawne... nie mogłem się oprzeć i pomierzyłem TS'sy (głośniki nie wygrzane, ledwo wyciągnięte z pudełek). Oto wyniki:

Jak widać parametry odbiegają od tych producenckich ale tak jak zaznaczyłem wcześniej głośniki jeszcze w ogóle nie pograły. Obecnie je trochę wygrzewam - zobaczymy co pokażą następne pomiary. Ale na tym etapie już jest optymistycznie (stwierdzam tak z doświadczenia z innymi głośnikami)

Drugie co zrobiłem to zamontowałem AWX'a w TL'ce po Tonsilu. Długość linii to, z tego co pamiętam, około 2,20m co po uwzględnieniu wytłumienia daje nam stroje ćwierćfalowe na około 36Hz. No i jak można było się spodziewać w pomiarach AWX'a wychodzą te same wartości strojenia. Oto pomiary:

Z wykresu impedancji można wywnioskować kilka rzeczy, strojenie jak na razie jest za niskie (pierwszy peak wręcz znikomy, drugi za bardzo zaznaczony - ale głośniki nie wygrzane), wytłumienie za małe (peaki za ostre; tylko gruby i gęsty "filc" na ściankach, miękkiego wytłumienia brak - przy zmianie skali wykresu wyraźnie widać powtarzające się peaki w wyższych częstotliwościach: ~115Hz, ~230Hz itd...).

Na wykresie bliskiego pola głośnika spadek -3dB przy 51Hz, wykres pomiaru wylotu tunelu pokazuje spadek -3dB dla częstotliwości ~36Hz. Różnica w efektywności Nearfield i PortResponse to około 6dB - z tym, że zależy gdzie mikrofon przystawisz więc nie jest to tak do końca miarodajne - ale jakiś tam pogląd na sprawę daje. Jak dla mnie ponownie wróżby optymistyczne

A teraz odsłuch... no tutaj bajka. Zejście wręcz niesamowite (a obudowa jak na razie z przypadku). Do tego od razu rzuca się w ucho, że głośnik ciągnie całkiem wysoko, pewnie coś w okolice 10kHz - z tym, że już pewnie na skraju pasma mocno zniekształca - ale na słuch ciężko to określić.

Podsumowując, zdecydowanie dobry zakup - zwłaszcza do TL'ki. Biorąc pod uwagę niewielką cenę przetwornika wręcz rewelacyjny. Przyznam, że nie mogę się doczekać wygrzania, pomiarów i testów z odpowiednią obudową.

Skomentuj

Widac, ze sie nie obijasz :) Ciesze sie, ze AWX spelnil oczekiwania, glosnik naprawde jest swietny w swojej cenie, wymienicie spisuje sie w TL. Czekamy wiec na wersje finalna obudowy.

Skomentuj

Panowie,wpadłem na taki pomysł:

I teraz pytanko czy można w połowie kanału podzielić go na dwa węższe? przebieg SD był by zachowany tylko pytanie czy fizyka nie wejdzie w grę i nie będzie to możliwe.

Dlaczego tak? bo wtedy cała konstrukcja będzie węższa co w moim pokoju jest wskazane. Jeśli ktoś widzi w tej konstrukcji coś co już jest na rynku to proszę śmiało pisać :) akurat wzoruje się na pewnej konstrukcji.

Skomentuj

Zmartwie Cie ale nie wymysliles niczego nowego :P PMC opatentowalo swoj tunel H stosowany w kolumnach do zabudowy.
                                          http://www.pmc-speakers.com/docs/149...n_brochure.pdf zobacz na 9 strone :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X