Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Linia transmisyjna, wady zalety, ciekawostki

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Już to zrobiłem stronę wczesniej, opisywałem również jak wygląda impedancja. Jesteś tak zajety swoimi przekonaniami, że nie czytasz odpowiedzi? :wink:

Skomentuj

Ok, widze ze nie dojdziemy do konsensusu. Nie ma sensu dalej ciagnac tej rozmowy.

[ Dodano: 2010-11-07, 18:00 ]
      Comandante W, To moze w takim razie odlozymy do porownanie na inny czas. Ja nie moge sie zgodzic na powiekszenie obudowy wiec moze w przyszlosci dla jakis wiekszych konstrukcji zrobimy test. No chyba, ze jednak cos wymyslisz. Scianki nie musza miec 18cm, zastosuj taka grubosc jaka uwazasz za potrzebna tak aby nie zwiekszac wymiarow zewnetrznych.

Skomentuj

Ja rozumiem i ani mi się śni dąsać, model dający najlepszy wynik ma swoje przeznaczenie i widocznie istnieją powody, dla których musi być coś niewielkiego o rozmiarach GB1 co najwyżej i już. Zbyt ambitnie podszedłem do tematu: w końcu obudowa jest dla każdej LT dość mała, a lepiej, że po zakończeniu testu bardziej udana konstrukcja ma szanse grać u kogoś. Tak więc wracam do roboty (może wystarczą wstępnie proponowane Tonsil lub STX bez szukania innych), redukując ile się da obudowę: materiał 10 mm ewentualnie z jakąś przegrodą usztywniającą w komorze, tasuki umieszczone bezpośrednio w obudowie dla maksymalizacji przelotu tunelu i przyjmując założenie, że nie chodzi o subwooferek tylko normalne pełnopasmowe kolumienki, czyli nie zejście nie jest priorytetem, a brzmienie.

Skomentuj

Nie na temat...
          Panele podłogowe charakteryzują się dużą twardością, sztywnością itp. przy swej gr. ~5mm myślę że na obudowy do 13cm głośniczków były by jak najbardziej tylko trzeba by mocować je na klej i najlepiej w frezach (co by jeszcze bardziej uszczelniło i usztywniło...) bo bądź co bądź w tak cienkie ścianki (5mm) ciężko wkręcić wkręta (no chyba że były by odpowiednio malutkie...)

Ja kupowałem takie panele - odpady (drugo-gatunkowe) 1mkw po 10-12zł albo na szt. 1zł/szt. jeden panel to HDF podajże o wymiarach 100cm/19,5cm/0,5cm dodatkowo jest laminowany itd itd.

Jak byście mieli jakieś takie dojście do tanich paneli to polecam

Powiedzmy na boczki i front wiór gr. 10mm no a resztę ścianek i bebeszki w panelach....
          (sam się przymierzam do zrobienia coś na wzór GB1 i w podobny sposób....)

Skomentuj

Ciężar strugania przypada oprawcy (tfu, Pogromcy :)), jeżeli okaże się, że ma możliwość zastosowania płyt 5 mm na tył, górę i dół oraz bebechy, to oczywiście dałoby to większe możliwości, lecz musi on to zaakceptować i włączyć do ustaleń, bo to troszkę zmienia projekt. Możnaby prócz samego kleju zastosować jakieś beleczki od wewnątrz wzmacniające łączenia krawędzi czy jakiś aluminiowy kątowniczek. Tak czy owak, pomysł cenny, dzięki.

Skomentuj

Comandante W, Ciesze sie, ze walczysz dalej :) to sie ceni, a powody na moje uparcie sa dwa. Pierwszy to ladne proporcje, drugi to chec wykonania malutkich podlogowek pod wymiar dla rodzicow i niestety musza byc nie wieksze niz GB1. Wysokosc okolo 85cm, glebokosc najlepiej 20cm, ale te pare cm wiecej tez by sie wcislo, a szczerokosc 15.5cm ( nawet mniej jak sie uzyje Tonsila 13/40/2. )

ir0nhide, Z ta gruboscia nie ma co szalec. 10-12 cm plyta jest ok na takie malenstwa. Poza tym kupilem niedawno nowa pile i chce potrenowac ciecie pod katem, a do tego taki panel 5mm to juz lipa. Mam tez troche cienkiej sklejki wiec tez ja moge wykorzystac. Generalnie ma to byc mega Eco, na przyzwoitych glosnikach z prosta zwrotka.

[ Dodano: 2010-11-08, 00:14 ]
              A tak nawiasem mowiac, to kiedys myslalem zeby zrobic obudowy od srodka. Czyli najpierw ksztalt tunelu, sklejony do kupy tak aby mial swoja sztywnosc, a na to dopiero kanapka z plyt hdf klejonych jedna na druga z zakladaniem sie plyt na brzegach. Taka kanapeczka z pewnoscia bedzie miala swietne parametry pochlaniania drgan, lepsze od zwyklej plyty czy mdf.

Skomentuj

Ciekawy papier o TL
                "AN ELECTROACOUSTIC ANALYSIS OF TRANSMISSION LINE LOUDSPEAKERS"
                http://etd.gatech.edu/theses/availab...200705_phd.pdf

Skomentuj

raven1985, Lepiej nie wklejaj, bo zaraz ktos napisze ze to nie TL tylko basrefleks... :wink:

Skomentuj

Nie mam teraz za dużo czasu więc tylko z grubsza przejrzałem wykresy - na razie bez czytania. Ciekawy wydaje się być rozdział 5 - tam na pomiarach linii różnych długości i z różną ilością wytłumienia widać, jakie nam tu typowe basrefleksy wychodzą

Skomentuj

Cześć!
                      Nabyłem głosnik dayton RSS265HF-4
                      W tej chwili gra on w testowej OZ 35L ale póki nie zbudowałem docelowej obudowy, mogę jeszcze poeksperymentować.
                      Znalazłem ciekawy projekt obudowy TL dla tego głośnika, który to zestaw zdobył główną nagrodę w konkursie DIY w USA.

Hoss

Obudowa ma zaledwie 30L więc miałbym szansę na eksperymenty, jednak nie odpowiada mi jej "piramidowaty" kształt, i tu pytanie, czy mozna jakos ten projekt przerobić pod typowy prostopadłościan, trzymajac zalecana długość tunelu, czy ilość załamań ma znaczenie?
                      No i nie bardzo mogę sie zorientować gdzie tu jest wylot tunelu.

[ Dodano: 2010-11-09, 11:53 ]
                      Znalazłem szczegóły konstrukcji
                      Ten wylot to taki dość skromny, to chyba jakaś hybryda TL i BR ale ponoć gra świetnie.

[ Dodano: 2010-11-09, 11:57 ]
                      konstrukcja
                      Załączone pliki

Skomentuj

Konstrukcja ciekawa ale jak dla mnie z uwagi na omnipolarna charakterystyke. Natomiast modul niskotonowy budzi pewne watpliwosci. Szczegolnie ilosc jego zalaman i wylot. Suma sumarum wychodzi z tego pierdzibas, bo nie wiem jak inaczej nazwac ten malutki wylot w stosunku do wielkosci glosnika. Kupa roboty, a wlasciwosci soniczne dyskusyjne.
                        Co prawda projekt zdobyl nagrode ale w kategorii najbardziej odjechanego i skomplikowanego DiY :)

Skomentuj

No właśnie niekoniecznie, bas jest równie chwalony:

"If you want some idea of how they sound, here are a few published comments I've gathered from various DIY events.

Dennis Murphy in regard to the IowaDIY2007: "Most open, neutral, and detailed mids and highs: Dan Neubecker's HOSS omni. The woofer plate amp was set too high--otherwise it would have been my favorite musical experience of the day." In answer to the question “ Any IowaDIY event epiphanies?” Dennis wrote: “For me it was learning that woofers firing upward (and downward) in omni fashion can be made to blend transparently with a forward facing tweeter. I've been living with a design that attempts it (but with just one woofer--upward firing), and figured that if Linkwitz couldn't pull it off, no one could. Dan proved me wrong.”

Anonymous judging comments from IowaDIY2007: “Excellent Bass, sheesh!”, “Great imaging and deep soundstage”, “Awesome”, “Stunning Looks”, “Best bass in the show so far”, “Excellent balance and imaging”, “Very beautiful cabinets”, “Best so far. The only one that has mid to tweeter integration spot on. Very clean, spacious and clear.” “Best soundstage”

Jim Griffin from Lexington DIY2007: “Dan's omni speakers certainly create a unique listening experience. Great innovation and execution in the process.”

Some judging comments from daytonDIY2008: “Great separation between instruments”, I like the look and sound… I would like to hear them again in a better setting”, “Beautiful, correct design”."

Opisy są co prawda ogólnikowe ale jakby bas był dudniący to chyba ogólne wrażenie byłoby słabe.
                          Na jednym z forów autor zachwalał, że pozbył się niektórych rezonansów w pomieszczeniu porównując do OZ.

Skomentuj

Ja oczywiscie nie slyszalem jak to gra, jednak patrzac na budowe tego cuda, jestem przekonany, ze ten glosnik moze zagrac jeszcze lepiej niz w tej budzie. W tym przypadku sama koncepcja calego zestawu dawala ograniczenia co do wielkosci obudowy i jej budowy. Autor z pewnoscia nie zrobil "najlepszej" obudowy poniewaz byl zmuszony isc na pewne kompromisy.

Suma sumarum w klasycznej TL ten woofer zagra lepiej.

Skomentuj

No niestety jestem równiez ograniczony do prostopadłościanu o max wymiarach 30x30x80cm
                              a najlepiej ciut płytszy. Plus tego jest taki ze zawsze mogę powrócic do OZ a usztywnienia się przydadzą, przy tym tunel mam gratis :wink:
                              Czy masz może alternatywna propozycje budowy tunelu przy tych wymiarach czy nie ma to sensu? Najchętniej głośnik widziałbym na górze na froncie z powodu ciekawskiego domownika.

Plusem przytoczonego tu przykładu jest gotowy pomiar zrobiony przez Paula Kittingera przy pomocy programu Martina Kinga, nie znam sie ale to ponoć guru od LT :wink:

Nigdy nie słyszałem LT i nie wiem czego mogę się spodziewać, ale zależy mi na kopnięciu basem, przypominajace choć troszke estradowe doznania, w tej chwili bas jest dość potężny i sprężysty ale nie ma takiego kopnięcia.

Skomentuj

Absolutnie nie uwazam, ze konstrukcja jest nieprzemyslana. Po prostu ma swoje ograniczenia i tyle. Nie ma takiej mozliwosci zeby z tak malego wyjscia nie bylo slyszalnych turbulencji powietrza przy niskich tonach i wiekszej glosnosci. To samo tyczy sie obudow basrefleks, ktore wlasciwie w kazdym wypadku "pierdza". Linia transmisyjna z przekrojem nie mniejszym niz powierzchnia glosnika eliminuje ten problem.
                                Niestety w wymiarach jakich podales nie da sie zmiescic klasycznej TL. Obudowa jest za mala. Musialbys zwiekszych glebokosc do przynajmniej 50cm. W rakiej obudowie 30x50x80 juz mozna cos upchac, tym bardziej ze wymagasz od brzmienia nie tyle zejscia co estradowego kopa. Tutaj klasyczna, krotka linia transmisyjna z przekrojem nie mniejszym niz Sd glosnika powinna spelnic oczekiwania. Krotsze linie sa glosniejsze i maja lepsza skutecznosc. Z takiej obudowy bas z pewnoscia bedzie sprezysty, potezny z odpowiednim wykopem. Jesli mozesz sobie pozwolic chocby na eksperymentalny prototyp, to szczerze zachecam do prob :) A noz przypasuje Ci brzmienie...

Skomentuj

No pewnie że poeksperymentuję i chętnie się podzielę wynikami.
                                  Pytanie jeszcze czy mogę "połamać" tunel w ten sam sposób aby uzyskać większą długość i tylko powiększyć przekrój wylotu, czy klasycznie przegroda wzdłuż? ale będę miał niespełna 160cm tunelu. Widziałem tu na forum przykład niezłych "złamasów" :wink: także może można zrobić dowolna ilość załamań, uwzględniając tylko przekrój tunelu?

Czy miejsce wylotu jest równie istotne jak w BR tzn podatne na bliskość np tylnej sciany?

Skomentuj

"lamanie" tunelu to zlo konieczne. Nie da sie osiagnac dluzszego tunelu przy zastosowaniu jednakowej powierzchni przekroju. Zatem jedyne co mozesz zrobic to tunel w ksztalcie litery L patrzac od boku. Mozna jeszcze prosciej czyli jedna przegroda, ale jesli chcesz miec glosnik na gorze przedniej scianki to wyjscie tunelu bedzie albo na sciance gornej albo na tylnej u gory. Oczywiscie miejsce wylotu ma istotny wplyw w zakresie odbic od scian. Dziala tak samo jak dla obudowy BR.
                                    Jesli zdecydowalbym sie na taka prosta obudowe to dlugosc tunelu wyniesie okolo 160cm. Dlugosc tunelu "widziana" przez fale dzwiekowa bedzie troche wieksza i bedzie to okolo 170-175cm.
                                    W takiej obudowie nalezy zastosowac bardzo duzo materialu tumiacego. Dzieki temu otrzymamy lagodna charakterystyke opadania ( Qtc 0.5 ), duza skutecznosc w zakresie basu oraz lagodny przebieg impedancji. Wlasciwosci impulsowe beda znakomite ( nie gorsze od obudowy zamknietej ) przy czym poziom znieksztalcen bedzie obnizony w stosunku do obudowy BR czy OZ. Oczywiscie niskie pasmo czestotliwosci bedzie uwolnione od przyslowiowego dmuchania powietrzem jak ma to miejsce w typowym "pierdzibasie" tzn basrefleksie ;]

Skomentuj

Przytoczę tu Wasze wypowiedzi

dobry kickbas graja glosniki sztywne np. estradowe, wydaje mi się ze dobry kickbas w Tl to raczej nieosiągalne z racji tego ze glosnik nie działa pod sprężaniem jak w zamknietej chociażby gdzie kickbas jest zazwyczaj najlepszy, wydaje mi się ze typowy wyraźny kickbas produkuje raczej obudowa niz sam glosnik ale może się mylę. Potwierdzam na przykladzie swojej tlki ze kickbasu to raczje nie uświadczymy, moze takie mamy glosniki a moze jest to taka właściwość TLki.

Spróbuj zatkać sobie wylot labiryntu i posluchaj, odziwo rownież jest dobre brzmienie ! przynajmniej u mnie.

To prawda. Spotkalem sie czesto z opinia, ze TL nie maja mocnego kickbasu ze wzgledu na charakterystyke pracy. Do tego czasami poteguje to ten pierwszy antyrezonans, ktory jak jest slabo wytlumiony to daje sie we znaki.

Hmmm w takim razie wg waszych doświadczeń z tej obudowy kopa nie dostanę przy domowym głośniku :roll:
                                      Zastanawiam się czy zatem zyskam coś w porównaniu do dużej OZ prócz zejścia na którym mi średnio zależy.

Skomentuj

To co zacytowales jest prawda lecz tyczy sie to za dlugich tuneli w stosunku do niewielkiego przetwornika. Ty masz duzy glosnik i taki glosnik w krotkiej, wytlumionej linii transmisyjnej bedzie mial to czego oczekujesz. Trudno czekiwac kopania w klate z 14centymetrowego glosniczka obciazonego dlugim tunelem.
                                        Sprawdz sam, tym bardziej ze z tego co pisales jestes chetny na eksperymenty. Taka TL jest prosta do wykonania.
                                        Dzis wycisniecie niskiego basu z malego glosnika nie stanowi zadnego problemu, lecz to nie ma nic wspolnego z dzwiekiem bliskim muzyce granej na zywo. Aby miec dobry bas trzeba przepomowac duze ilosci powietrza, a mala membrana tego nie potrafi.

Skomentuj

Mam jeszcze jedno pytanie,
                                          czy w przypadku pokazanym na obrazku, tunel liczymy od jego początku czy tez od głosnika niskotonowego? pytam bo daje to wieksze pole manewru jesli chodzi o rozmieszczenie głośnika i wylotu. Nie wiem czy głośnik można umieszczać w dowolnej począkowej długości tunelu czy lepiej zacząć tunel od razu za głośnikiem?
                                          Załączone pliki

Skomentuj

Czaruję...