Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Linia transmisyjna, wady zalety, ciekawostki

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jest, bo i tak nie wykorzystasz calej mocy TDA, on pod koniec strasznie przesterowuje bez przedwzmacniacza jak mu podasz za duzy sygnal. Moje glosniczki robia ogromny halas jak na swoje mikrorozmiary, ale one sa jeszcze w zamknietych puszkach...

Skomentuj

Jak porgromca napisał, że o podobnej konstrukcji myśli, to da się zrobić :)

Skomentuj

Zrobić to pewnie, że się da. Gorzej może być z graniem, czyli z życzeniowym oczekiwaniem, że konkretny głośnik, który z budowy nie jest przeznaczony do przetwarzania częstotliwości poniżej 150 Hz w obudowie TL magicznym sposobem kopnie bezkarnie zakresem 60-80 Hz. Cudów nie ma bez względu na okoliczności i sposób postrzegania rzeczywistości. Adam wyraźnie zaznaczył, że małe, bo do laptopa, a myśli o LT, bo chce mieć jakiś bas. Myślę, że jednak nie będzie miał z tych głośniczków basu, nawet jeśli ograniczy te oczekiwania do zejścia do 80 Hz.
        Z głośniczkami Pogromcy sprawa jest niewiadoma, nie znamy parametrów. Być może akurat one przeprowadzkę do LT zniosą lepiej (choć wątpię trochę, skoro producent wstawił je do obudowy zamkniętej nie siląc ich w BR).

Skomentuj

Mimo to nadal uwazam, ze da sie wyciagna 70-80hz z tego glosnika przy normalnycm sluchaniu przy komputerze :) Z pomoca przychodzi tutaj wersja linii transmisyjnej z komora. Wstepne symulacje na moim wooferku daje spore nadzieje.

Skomentuj

Pogromco, nie traktuj tego jak jakiegoś wyzwania. Bynajmniej nie chcę nikomu obrzydzać linii transmisyjnej, właściwie przeciwnie, nie chciałbym, by ktokolwiek zawiódł się na tego rodzaju obudowie przez nadmierne oczekiwania. Oby moje obawy okazały się przesadne, choć niby zasadne w wypadku głośniczków Adama ze względu na parametry głośnika. W wypadku Twoich, znanym mi parametrem jest tylko wysokie Fs, więc trudno się sensownie wypowiedzieć.

Skomentuj

Po wstepne parametry mojego wooferka zapraszam do tematu najmniejszej linii w budowaniu na ekranie :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Comandante W Zobacz posta
                Pogromco, nie traktuj tego jak jakiegoś wyzwania. Bynajmniej nie chcę nikomu obrzydzać linii transmisyjnej, właściwie przeciwnie, nie chciałbym, by ktokolwiek zawiódł się na tego rodzaju obudowie przez nadmierne oczekiwania. Oby moje obawy okazały się przesadne, choć niby zasadne w wypadku głośniczków Adama ze względu na parametry głośnika. W wypadku Twoich, znanym mi parametrem jest tylko wysokie Fs, więc trudno się sensownie wypowiedzieć.
                Zdam relację, ale ogólnie rzecz biorąc ludzie pisali, że w lt mają z tego bass, więc myślę, że martwisz się na wyrost

Skomentuj

No i doczekalismy sie nowosci od PMC, nareszcie sa monitory z wyjsciem tunelu na przedniej sciance.
                  http://www.facebook.com/media/set/?s...0894406&type=1

Skomentuj

Projekt TLki na GDN-18-140-8-AWX by dabyl.
                    http://diyaudio.eu/showthread.php/13...l=1#post288396

Skomentuj

Moja niesmiertelna obudowa testowa nadal w akcji. Nie wiem ile raz juz byla przerabiana na rozne patenty ale tym razem znakomity glosnik szerokopasmowy w krotkiej TL oraz midwoofer Grundig w obudowie zamknietej ( swoja droga ten stary grundig ma idealne parametry do basrefleksu ).

Skomentuj

zrobiłem te TB 657SB w obudowie wzorowanej na obudowie dolphina, bardzo dziękuję Ci za to, że udostępniasz swój projekt. Powiem tak, jeżeli idzie o bass przeszło to moje oczekiwania, ale nie tylko moje;-) Jednakże nie testowałem tego jeszcze z kostką tda1554q bo przypuszczam, że bez małego podbicia na basie będzie bieda.

Skomentuj

Bas to ostatnia rzecz o jaka bym sie martwil w przypadku TDA1554, szczegolnie na zasilaniu bateryjnym.

---------- Post dodany o 19:57 ---------- Poprzedni post o 19:57 ----------

aaa moze wrzucisz jakies foteczki z budowy TL dla TB ?

Skomentuj

Z małym podbiciem na regulatorze, ludzi z zewnątrz będzie dziwiło, że coś takiego małego ma taki potencjał... Sam to sprawdziłem i kilku osobom kopara opadła:)

---------- Post dodany o 22:36 ---------- Poprzedni post o 22:35 ----------

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                            aaa moze wrzucisz jakies foteczki z budowy TL dla TB ?
                            Ja też bym chętnie zobaczył fotki z budowy :)

Skomentuj

Załóżmy, że mamy głośnik z Fs 35Hz, Qts 0,43 i Vas 47L i chcemy osiągnąć bas od 24Hz w TL. Głośnik bardzo ładnie stroi się na te częstotliwość (24Hz) w dużej obudowie BR, i bez najmniejszych problemów ją odtwarza z dośc przyzwoitą sprawnoscią.

Jednak możemy zastosowac obudowe dużo wiekszych rozmiarów, a priorytetami są jakość dźwięku i sprawność w zakresie 24-32hz. Od razu na myśl nasuwa się linia transmisyjna. W takim wypadku budowanie obudowy TL strojonej na 1/4 fali na 24hz ma sens, czy lepiej zostać przy sporej obudowie BR?

A jeśli strojenie poniżej Fs by nie miało sensu, jest możliwe, że obudowa strojona na te załóżmy 35hz będzie miała przy 24hz większą sprawnosć niż duża obudowa BR strojona na 24hz? Z tego, co czytałem TL ma bardzo łagodny spadek poniżej rezonansu, więc jeśli ogólna efektywność obudowy była by bardzo wysoka było by to możliwe. Pytanie tylko, czy spadek będzie na tyle łagodny, a obudowa na tyle efektywna, żeby to było możliwe?

Obudowa TL podobno ma jakieś rezonanse. Jeśli bym ja zbudował wedle wszelkich zaleceń, ale bez pomiarów i odciął filtrem 36db/okt przy 60hz, reszte pasma wyrównując aktywnie, rezonanse obudowy mogły by mieć wpływ na reprodukcje basu?

Wiem, ze najlepiej by było spróbować i ocenić na własne ucho, jednak przy obudowie wymagajacej tak dużej ilości pracy i materiałów dobrze jest się poważnie zastanowić przed rozpoczęciem budowy.

Skomentuj

Na to jak zachowa sie glosnik w tunelu ma wplyw wiecej parametrow niz dobroc i rezonans. To jaki spadek uzyskasz z TL zalezy od jej modelu. Inaczej pracuja tunele proste, inaczej z offsetem czy zwezeniem. Do tego dochodzi ilosc wytlumienia. Ogolnie mozna przyjac, ze ponizej 9db na oktawe raczej nie zejdziesz.
                                Glosnik trzeba przemodelowac w symulacji zeby miec jakies rozeznanie co sie da z nim zrobic.
                                Co do rezonansow to w przypadku subwooferow mozna nie stosowac zadnego tlumienia jesli zakres pracy bedzie powiedzmy od 20hz do 50hz. Nalezy jednak pamietac, ze takie puste tunele musza byc dluzsze od tych tlumionych aby osiagnac te sama czestotliwosc graniczna. Plusem pustej TL jest jej niewatpliwie efektywnosc i duza wytrzymalosc mocowa. Chyba najlepsyam przykladem bedzie tutaj Bose Wave Cannon, o ktorym juz byla mowa w temacie tl.

http://pro.bose.com/pdf/pro/tech_dat...naray_awcs.pdf rura ma prawie 4 metry dlugosci. Jest tez krotsza wersja o skromniejszym basie http://farm1.static.flickr.com/197/4...cd1cdf2da6.jpg ponoc tylko na rynek japonski

---------- Post dodany o 10:05 ---------- Poprzedni post o 10:04 ----------

http://www.carookee.com/forum/broadcasting/24/24805993

Skomentuj

Zamieszczam moja niesmiala probe symulacji STX 14 SK w obudowie MLTL.
                                  Hornresp nie nadaje sie do tego idealnie, bo nie bierze pod uwage wplywu wytlumienia na rezonanse i nie mozna umiescic portu w offsecie, ale jakis zgrubny poglad na sytuacje jest. Wrzucam zrzut ekranu z parametrami, zeby ciekawscy i zaznajomieni z Hornrespem ocenili sensownosc tego rozwiazania po osobistym przesymulowaniu
                                  I prosze nie mowic, ze to jest przerosniety BR, bo nie jest...

Skomentuj

Zamieszczone przez mellowman Zobacz posta
                                    bo nie bierze pod uwage wplywu wytlumienia na rezonanse i nie mozna umiescic portu w offsecie
                                    Wytłumienia nie masz nawet wpisanego w pulpicie a i offset da się zrobić :) Pokaż jak taka buda wygląda poglądowo.

Skomentuj

Nie na temat...
                                      Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
                                      Wytłumienia nie masz nawet wpisanego w pulpicie a i offset da się zrobić :) Pokaż jak taka buda wygląda poglądowo.
                                      ...w jakim pulpicie?
                                      nie wydaje mi sie, zeby dalo sie zrobic offset portu dla MLTL. wszystko jest opisane na screenshot'cie

Skomentuj

Zamieszczone przez mellowman Zobacz posta
                                        Zamieszczam moja niesmiala probe symulacji STX 14 SK w obudowie MLTL.
                                        To ja zapytam, po co robic taka obudowe dla STX 14 SK?

Skomentuj

Kliknij dwa razy na "Ap" to uaktywnią Ci się pola gdzie wpisuje się parametry wytłumienia :) Offset robi się wybierając z zakładki tools->driver arrangement->offset driver. A ja nie mam wyobraźni przestrzennej i muszę zobaczyć chociaż schemat jak to wygląda w rzeczywistości Tym bardziej jak ma mieć gdzieś jakiś offset.

Tak mi się teraz przypomniało że musiałbyś uaktywnić komorę aby użyć wytłumienia...ale może uda Ci się to jakoś ze sobą sklecić.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X