Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Linia transmisyjna, wady zalety, ciekawostki

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
    Trudno jest tutaj wskazac, ktora z koncepcji bedzie brzmieniowo najlepsza.
    To prawda, jednak moim zdaniem albo walczymy o DB i zejście albo o jakość. Bo przeważnie sub po korekcji aktywnej traci sporo walorów brzmieniowych, oczywiście zależne od stopnia korekcji, no ale zyskuje zejście i db w paśmie w którym jest korekcja. Noi takie coś raczej się tnie nisko 50-60Hz jak nie niżej, a w takim paśmie uzyskać jakieś fajne brzmienie jest ciężko, bo wszystko się tłucze. Oczywiście, zależy to głównie od użytego głośnika i jego właściwości głównie mechanicznych, oraz napędu.

Dla mnie ten dayton to coś, co chciałbym mieć osobiście w domu. No tyle że 10' by mi wystarczyło :)

No a co do wzmaków estradowych, zawsze jest klasa D i w lepszych wentylatory się włączają dopiero po osiągnięciu określonej temperatury. No ale z drugiej strony, przecież autor nie będzie raczej słuchał na max cały czas tych subów, ani w filmach nie wystąpują non stop efekty "basowe" więc wzmak by się nie pocił.

Bo szukać czegoś, co ma albo 800W na kanał, albo 1,5kW w mostku, to jakoś ciężko z domowych konstrukcji w ludzkich pieniądzach. T-Ampy mają dość ciche wentylatory, albo zawsze można je na chichsze wymienić.

Co jak co, ale niżej niż ~3000zł nie wyjdzie.

T.amp: http://muzyczny.pl/112296_TAmp-TA240...-2x1200W4.html
    Daytony ok 800zł/szt szyli z przesyłką ok 1800zł.
    Last edited by LightSound; 27.03.2013, 17:41.

Skomentuj

Jeszcze jeden przekroj nowej serii PMC Twenty http://sphotos-e.ak.fbcdn.net/hphoto...14251373_n.jpg

---------- Post dodany o 17:57 ---------- Poprzedni post o 17:33 ----------

Pomiary najnowszej serii studyjnej PMC Twotwo model 5 z najmniejszym midwooferem 5 cali.

http://www.youtube.com/watch?v=x2Li1DU5R2I

A tutaj elektronika monitora

http://www.youtube.com/watch?v=xxn1F-kCBQI

Skomentuj

Jeśli już było z góry przepraszam, ale watek ma ponad 200 stron i trudno się przez nie przedrzeć.

Szukam prostej metody na pomiar odpowiedzi tunelu TL. Najlepiej czymś w rodzaju HOLMImpulse.

Próbuje znaleźć taką zależność objętości i długości tunelu, która da niepodbity bas przy możliwie najlepszej charakterystyce wytrzymałościowej. Pasmo nie musi sięgać nisko, wystarczy że będzie -3db na 45hz.

Siedze przed Hornresp i WinIsd, próbuję jakoś rozebrać zależności pracy głośników i nie bardzo mam pomysł. Może z pomiarami pójdzie lepiej? jak w warunkach domowych zmierzyć pasmo od 20hz i pierwsze rezonanse między 150-300hz?

Skomentuj

A nearfield? I chyba to jedyny sposób.

Skomentuj

Holmmipulse w pelni nadaje sie do pomiaru odpowiedzi tunelu.

Zamieszczone przez nepez Zobacz posta
            Próbuje znaleźć taką zależność objętości i długości tunelu, która da niepodbity bas przy możliwie najlepszej charakterystyce wytrzymałościowej. Pasmo nie musi sięgać nisko, wystarczy że będzie -3db na 45hz.
            Nie napisales nic o glosniku jaki ma to pasmo osiagnac. Poza tym niepodbity bas to bardzo prosta sprawa do zrobienia. Tunel musi byc odpowiednio wytlumiony i radze unikac glosnikow z qts wyzszym niz 0.5. Co do wytrzymalosci to jest tu pewna zaleznosc. Linie o malym tlumieniu maja duza wytrzymalosc mocowa ale w waskim zakresie ( jak BR ). Dodawanie tlumienia powoduje rozciagniecie pasma, w ktorym glosnik jest odciazony ale jednoczesnie slabnie wytrzymalosc mocowa. Jak to w kazdej konstrukcji trzeba uzyskac jakis kompromis.

Siedze przed Hornresp i WinIsd, próbuję jakoś rozebrać zależności pracy głośników i nie bardzo mam pomysł.
            Winisd to Ci sie niewiele przyda przy TL.

Może z pomiarami pójdzie lepiej? jak w warunkach domowych zmierzyć pasmo od 20hz i pierwsze rezonanse między 150-300hz?
            Trzeba mierzyc w polu bliskim woofer i tunel, tak max 1cm od zrodla promieniowania. Tu jest tylko jedna uwaga, sumowanie odpowiedzi portu i glosnika bedzie prawdziwe tylko w przypadku, kiedy tunel i glosnik znajduja sie w bezposredniej bliskosci, np tunel zaraz pod glosnikiem. Kazde inne ustawienie tunelu ( np z tylu obudowy, czy na gornej sciance ) bedzie dawalo nieprawdziwe sumowanie odpowiedzi. Zazwyczaj to sumowanie wychodzi na niekorzysc ( przy oddalonych zrodlach ), dlatego nie warto az tak bardzo zawracac sobie tym glowy. Trzeba to zmierzyc, ale nie wyrywac sobie wlosow jesli nie jest super rowno.

Skomentuj

Witam serdecznie.
              Dosyć przypadkowo dotarłem na forum, potrzebuje pomocy przy projekcie TL, zważywszy na to że obudowami do głośników już dawno się nie zajmowałem a mam trochę doświadczenia zarówno przy projektowaniu jak i pomiarach zbudowanego sprzętu. Swego czasu zafascynowany obudowami TL chciałem taką sobie zmontować. Studiowałem materiały Pana Kinga i pełno literatury z lat 50 o falowodach, no ale wiadomo jak to jest, a to fundusze słabe to brak czasu no i koniec końców skończyło się na obudowie b-r. W sumie po projekcie TL została tylko skrzynka :) Mimo to zmontowany zestaw z otworem zaskoczyły mnie bardzo, niewielkie 173 litrowe zestawy nazwałem "mały Janusz". Schodzą dosyć nisko -3db prz 33-34 Hz, charakterystyka płaska jak stół, postaram się poszukać w przepastnych zasobach pomiarów wykonanych za pomocą SpeakerWorkshop-a i zaprezentować, w każdym bądź razie jeśli chodzi o odsłuch to brzmienie piękne. Zwracam się z prośbą do kolegów praktycznie zajmujących się TL co by mi pomogli przy wykorzystaniu już istniejącej obudowy do stworzenia odpowiedniego falowodu. Z jednej strony chce porównać jaka będzie różnica a z drugiej chęć powrotu do montażu, projektów no i w ogóle do działania. Podaje parametry obudowy i głośnika

108x34x47 cm (wym. wewnętrzne)

Z=4
              Fs=27
              Re=3,6
              Qms=2,28
              Qes=0,41
              Qts=0,34
              Vas=260
              Pe=120
              Le=1,12
              BL=8,3
              Sd=0,0514 m2
              Xmax=0,01 m

Dziękuje za pomoc i pozdrawiam.

Skomentuj

Nie wiem, jaki to głośnik, ale z T/S diagnozuję, że włożony do 172 litrowej LT (ok. 2Sd-1Sd i ok. 180 cm długości) otrzyma jak na swoje Fs wysokie strojenie około 35-36 Hz, zapewniając silny wyższy bas powyżej 50 Hz, nic specjalnego.
                Wskazana i lepsza dla tego głośnika będzie obudowa 172 litry, lecz zamknięta. Czyli, jeżeli ten głośnik jest i obudowa jest, wytłumić porządnie, włożyć głośnik, zaślepić wylot, cieszyć się dźwiękiem. W tej LT wcale lepiej nie zagra: musiałby dostać znacznie większą obudowę.
                Zdarza się :).
                Last edited by Comandante W; 02.04.2013, 10:15.

Skomentuj

Znowu nie wiem czy te 172 litry nie będą już za duże. Najbardziej porządanym Qtc jest 0,5 ew. 0,58 a tu prognozuje że możemy zejść poniżej. Nie mam teraz programu żeby to zweryfikować nie mniej pomysł z closed fajny, ale chyba trzeba będzie zmniejszyć objętość :)

Skomentuj

Albo dobrać inny głośnik :).

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
                      Nie mam teraz programu żeby to zweryfikować nie mniej pomysł z closed fajny,
                      http://www.micka.de/org/en/index.php#ideal

Skomentuj

No cóż trzeba będzie wydłużyć tunel dorabiając to i owo. Tak jak napisałem chce wypróbować jak będzie brzmiało z TL i proszę o pomoc przy budowie takiej TL-ki. Jeśli chodzi o obecną skrzynkę porównywałem z OZ i powiem że ta z otworem to jest to. Ktoś powie że gorszy impuls itd. a ja powiem że niech posłucha a dopiero powie czy impuls jest dobry czy nie. Nie jedna osoba słuchała będąc zaskoczoną fajnym dźwiękiem, sam kolega perkusista stwierdza że szybkość np. "stopy" jest normalna, nic się zlewa nie rzęzi, buczy i nic nie brakuje. Może i teoretyczne wyliczone Qtc zestawu z otw. nie jest w tym przypadku jakieś powalające ale widocznie czasami praktyka nie idzie w parze z symulacjami, albo po prostu nie dysponujemy takimi narzędziami co by symulować jak trzeba - natura po prostu :) Swego czasu właśnie z tą skrzynką eksperymentowałem z wytłumieniem i pomiarami, okazało się że tutaj nie jest tak prosto. Wszelkie Winisd czy podobne programy nie dawały rady, o wiele bliższe rzeczywistości były arkusze w matcadzie Pana Kinga. Dlatego po wielu zrobionych zestawach stwierdzam że i tak nam pozostaje słuch i eksperymenty, których nigdy za wiele. Pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez Babka Zobacz posta
                          Podaje parametry obudowy i głośnika

108x34x47 cm (wym. wewnętrzne)

Z=4
                          Fs=27
                          Re=3,6
                          Qms=2,28
                          Qes=0,41
                          Qts=0,34
                          Vas=260
                          Pe=120
                          Le=1,12
                          BL=8,3
                          Sd=0,0514 m2
                          Xmax=0,01 m
                          Problemem tego glosnika jest duzy parametr Vas. Jesli chcialbys wycisnac z niego najnizszy bas, to obudowa musialaby miec pojemnosc praktycznie rowna Vas.

---------- Post dodany 04.04.2013 o 15:36 ---------- Poprzedni post 03.04.2013 o 17:18 ----------

http://www.jdunion.com/thread-4635857-1-1.html erotyka PMC, czyli rozbierane foty. Duzo ciekawostek mozna wypatrzec :)

Skomentuj

Duzo ciekawostek mozna wypatrzec
                            że stosują najtańsze kondy, rezy i cewki rdzeniowe. Głosiki też ze średniego pułapu a obok stoi Halcro za 200tys hehe

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                              że stosują najtańsze kondy, rezy i cewki rdzeniowe.
                              Jak wiekszosc producentow...

Skomentuj

Jak wiekszosc producentow...
                                Z mojej strony bynajmniej nie jest to jakiś zarzut . Raczej komplement :)

Skomentuj

To w koncu dobrze, ze stosuja najtansze kondensatory, i cewki rdzeniowe, czy nie dobrze?

Skomentuj

To zależy od punktu widzenia :P
                                    Dla mnie dobrze :)
                                    Zwróciłem tylko uwagę na dysproporcje i to sporą. Chińczyk (czy kto tam jest w posiadaniu tego zestawu) ma kolumny gdzie wartość samych głośników jest może 2tysie , zwrotki kompletnie nie audiofilskie a obok stoi wzmak za 200tys

Skomentuj

Jakby nie patrzeć to wszystko w tych kolumnach jest budżetowe

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                                        Jakby nie patrzeć to wszystko w tych kolumnach jest budżetowe
                                        Chyba jednak nie wszystko. Basy Volta i kopulka sredniotonowa Volta, to jeden z najdrozszych glosnikow sredniotonowych na rynku.

Skomentuj

Ja tam widze kopułki vify i seasa, midbasy peerlessa . Przecież to budżetówka.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X