Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Linia transmisyjna, wady zalety, ciekawostki

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dlatego napisał:

Zamieszczone przez Granat Zobacz posta
    Chyba że baardzo nisko odetniesz.
    No i tu by się zgadzało.
    Na estradzie TL-ka nie przejdzie, ze względu na swoją charakterystykę grania (problem z wysokim basem).
    Mi chodziło bardziej o suba nie na estradę, a do domu gdy ktoś potrzebuje trzęsienia ziemi podczas oglądania filmu w dużym salonie, jak również masaż nerek w samochodzie.

Skomentuj

Dalej niebardzo rozumiem.

Co to znaczy " baardzo nisko odetniesz", i co to znaczy problem z wysokim basem?

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
        Na estradzie TL-ka nie przejdzie, ze względu na swoją charakterystykę grania (problem z wysokim basem).
        A ja myślę, że po prostu ze względu na to, że każdą TLkę klepałeś w jeden deseń, masz właśnie takie zdanie. Jak każdy bass reflex zrobisz za duży to też ciągle będziesz miał muła i wysokiego basu nie będzie. Z TLką jest więcej zabawy niż zrobienie jej na pałę i musi zapierniczać w każdym paśmie...

Skomentuj

No to może trochę rozjaśnię.
          Z tego co wiem, Pogromca mitów jest po imieniu z teorią i wykresami więc będzie łatwiej.
          Weź sobie otwórz mój pomiar dla suba z tego tematu i zobacz co się dzieje w okolicach 200-400Hz. A teraz wyobraź sobie że pierwszy pik jest już przy 90Hz, mniej więcej tak wyjdzie dla nisko strojonej rury o stałym przekroju.
          Czy teraz jest już jasne, czy muszę tłumaczyć dalej?

Zwróć uwagę, że filtry nie odcinają pasma z nieskończenie dużą stromością, to po pierwsze. Po drugie subwoofer najczęściej gra około 12dB głośniej niż reszta pasma. Zatem punkt podziału automatycznie przesuwa się w górę.

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
            A ja myślę, że po prostu ze względu na to, że każdą TLkę klepałeś w jeden deseń, masz właśnie takie zdanie.
            A ja myślę że się czepiasz, od tak.
            Nie tylko gabaryty dyskwalifikują TL-ki do pracy na scenie.
            Oprócz miniaturowych wynalazków Bose, nic dużego na scenę nie znajdziesz.
            Technika sceniczna rządzi się innymi prawami niż domowe stereo.

Jeśli chodzi o scenę, to TL-ka co jedynie na infrasuba się nadaje... i ja właśnie o takiego infrasuba w TL-ce pytam Granata.
            Last edited by marian; 07.08.2014, 20:24.

Skomentuj

A ja mysle ze mozna zaprojektowac prawidlowa TLke na scene ale trzeba to zrobic z glowa i miec kontrole nad tym co sie robi a nie wstawic glosnik do pudla i musi grac.

Skomentuj

Naprzód :)
                Zobaczymy w jakim paśmie będzie liniowa i czy nie prościej i/lub lepiej byłoby zastąpić ją inną konstrukcją :)

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                  A ja mysle ze mozna zaprojektowac prawidlowa TLke na scene...
                  A ja myślę że jako zwykły sub nie, i są na to dowody w postaci braku takich konstrukcji na rynku.
                  Ty liznąłeś pomiary a ja technikę estradową.
                  Plus dla Granata jest tu taki, że On ma pojęcie o estradzie, ma pojęcie o pomiarach, jak również miał (lub nadal ma) ten głośnik o którym mówimy w rękach, mierzył go i testował.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Naprzód
                  Zobaczymy w jakim paśmie będzie liniowa i czy nie prościej i/lub lepiej byłoby zastąpić ją inną konstrukcją
                  Otóż to.
                  Jako infra sub OK, jako zwykły sub nie przejdzie.
                  Last edited by marian; 07.08.2014, 21:33.

Skomentuj

Weź sobie otwórz mój pomiar dla suba z tego tematu i zobacz co się dzieje w okolicach 200-400Hz. A teraz wyobraź sobie że pierwszy pik jest już przy 90Hz, mniej więcej tak wyjdzie dla nisko strojonej rury o stałym przekroju.
                    Czy teraz jest już jasne, czy muszę tłumaczyć dalej?
                    W offsecie 1/5 osiagne wieksza liniowosc niz, to co pokazales fotce. TL to nie tylko prosta rura.
                    Mozna rowniez osiagnac bardzo rowne pasmo w przedziale 30-100hz bez tlumienia, stosujac offset 1/3. To dalej za malo jak na subwoofer?

Na estradzie nie stosuje sie TL, bo tam licza sie inna rzeczy, a nie jakosc dzwieku. Priorytet to efektywnosc, mozliwie male wymiary i duza wytrzymalosc mocowa.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                      Na estradzie nie stosuje sie TL, bo tam licza sie inna rzeczy, a nie jakosc dzwieku. Priorytet to efektywnosc, mozliwie male wymiary i duza wytrzymalosc mocowa.
                      Mylisz się. Właśnie ze względu na jakość nie stosuje się suba któremu pasmo gwałtownie kończy się tuż po 100Hz. Czasy kiedy liczyła się tylko głośność żeby cokolwiek było na koncertach słychać minęły dawno temu. Teraz często trzeba zakładać zatyczki do uszów. Moc nie jest już problemem takim jak kiedyś.
                      Także niektórzy DJ'e mobilni, chałturnicy, zaczynają zdawać sobie sprawy że nie musi być bardzo głośno, bo to męczy na dłuższą metę (np. na weselu) i większą wagę przywiązują do jakości.
                      Oczywiście nadal są tacy którym to ma poprostu naparzać i jest ich wielu, np. mój ulubiony właściciel klubu disco-polo. Zależy gdzie trafisz.

W offsecie 1/5 osiagne wieksza liniowosc niz, to co pokazales fotce. TL to nie tylko prosta rura.
                      Mozna rowniez osiagnac bardzo rowne pasmo w przedziale 30-100hz bez tlumienia, stosujac offset 1/3. To dalej za malo jak na subwoofer?
                      TL to z definicji prosta rura, tylko dla porządku używa się tej nazwy dla wszystkich podobnych nienazwanych konstrukcji.
                      Można wytłumić pierwszy silny niepożądany rezonans, można zmniejszyć jego dobroć tak żeby tuż za nim kończyło się pasmo eksperymentując z offsetem i różnym przekrojem rury na różnych długościach. Robiłem takie coś z 15" wooferem. Mimo to i tak ciężko uzyskać szersze pasmo niż 1.5 oktawy. Czasem to wystarcza, czasem nie.
                      Dla mnie 30-100Hz to jest za mało z powodów które wymieniłem wcześniej. Zdecydowanie lepszy impuls będzie miał subwoofer który gra ładnie do 200Hz lub wyżej.
                      Last edited by Granat; 07.08.2014, 23:06.

Skomentuj

Mylisz się. Właśnie ze względu na jakość nie stosuje się suba któremu pasmo gwałtownie kończy się tuż po 100Hz. Czasy kiedy liczyła się tylko głośność żeby cokolwiek było na koncertach słychać minęły dawno temu. Teraz często trzeba zakładać zatyczki do uszów. Moc nie jest już problemem takim jak kiedyś.
                        Także niektórzy DJ'e mobilni, chałturnicy, zaczynają zdawać sobie sprawy że nie musi być bardzo głośno, bo to męczy na dłuższą metę (np. na weselu) i większą wagę przywiązują do jakości.
                        Oczywiście nadal są tacy którym to ma poprostu naparzać i jest ich wielu, np. mój ulubiony właściciel klubu disco-polo. Zależy gdzie trafisz.
                        Uzyteczne pasmo subwooferow PA nie przekracza 200hz. Taka konstrukcje mozna zrobic bez zadnego problemu wykorzystujac falowody. Przy glosnikach 18 calowych membrana juz ma problem z graniem powyzej tych 200hz. Oczywoscie pasmo moze siegnac nawet 1 khz, ale jest ono calkowicie bezuzuteczne. Zastosowanie TL w naglosnieniu PA jest po prostu bez sensu, ale od strony technicznej jest to w pelni wykonalne. Jednak nie potrafile sobie wyobrazic jak duzy musialby byc system subwooferow TL naglasniajacy Woodstok, ile ton wiecej by wazyl i ile wiecej kilowatow trzeba by bylo w to wpompowac.

TL to z definicji prosta rura, tylko dla porządku używa się tej nazwy dla wszystkich podobnych nienazwanych konstrukcji.
                        Można wytłumić pierwszy silny niepożądany rezonans, można zmniejszyć jego dobroć tak żeby tuż za nim kończyło się pasmo eksperymentując z offsetem i różnym przekrojem rury na różnych długościach. Robiłem takie coś z 15" wooferem.
                        Moze zaprezenzujesz swoje proby? Bedzie latwiej wskazac bledy jakie popelniles.

Mimo to i tak ciężko uzyskać szersze pasmo niż 1.5 oktawy. Czasem to wystarcza, czasem nie.
                        bzdury kompletne

http://lh4.ggpht.com/martin3871/SKTm...4/R0021259.jpg niewielkie naglosnienie PA zrelizowane na TL. 15 calowe basy obsluguja pasmo do 380 hz. Oczywiscie trudno traktowac je jako prawdziwe PA, bo nie osiagaja takiej efektywnosci jak odpowiednie do tego paczki. Z drugiej strony widac jak duza jest obudowa i chocby z tego powodu nie jest to optymalne rozwiazanie do naglosnienia koncertow. To bylyby zwykla szutka dla sztuki.

Dla mnie 30-100Hz to jest za mało z powodów które wymieniłem wcześniej. Zdecydowanie lepszy impuls będzie miał subwoofer który gra ładnie do 200Hz lub wyżej.
                        Impus zalezy od dobroci obudowy, a nie rozciagniecia pasma powyzej wysokiego basu. Jesli mowisz o jakims innym zjawisku, to postaraj sie go dokladniej sprecyzowac.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                          Jestem ciekaw jak ten głośnik zagrał by w linii
                          A dlaczego akurat w tl jak ma być infrasub?
                          Ten głośnik ma wprost doskonałe parametry do hornów. Danley przecież robi swoje tapped horny na lab12 a ten B&C bije go pod względem predyspozycji.

Skomentuj

Impus zalezy od dobroci obudowy, a nie rozciagniecia pasma powyzej wysokiego basu. Jesli mowisz o jakims innym zjawisku, to postaraj sie go dokladniej sprecyzowac.
                            Zobacz jaka jest dobroć piku przy 200Hz z pierwszego posta. Jeżeli takie coś wystąpi w paśmie użytecznym to impuls będzie gorszy. A ja zakładam pasmo do co najmniej 200Hz, bo z doświadczenia wiem że tak się gra. Trzeci raz już o tym mówię. Zrób sobie pomiar całego systemu, a potem samego suba i będziesz widział dokąd jest jeszcze słyszalny i wpływa na dźwięk.

Zamieszczone przez Granat
                            Mimo to i tak ciężko uzyskać szersze pasmo niż 1.5 oktawy. Czasem to wystarcza, czasem nie.
                            bzdury kompletne

http://lh4.ggpht.com/martin3871/SKTm...4/R0021259.jpg niewielkie naglosnienie PA zrelizowane na TL. 15 calowe basy obsluguja pasmo do 380 hz. Oczywiscie trudno traktowac je jako prawdziwe PA, bo nie osiagaja takiej efektywnosci jak odpowiednie do tego paczki. Z drugiej strony widac jak duza jest obudowa i chocby z tego powodu nie jest to optymalne rozwiazanie do naglosnienia koncertow. To bylyby zwykla szutka dla sztuki.
                            Nie wiesz co jest w środku obudowy, a jedynie się domyślasz. Ja też się domyślam, że to raczej jest coś na zasadzie wytracania energii tylnej strony membran. Masa wytłumienia w środku itd. Rezonanse są słabsze i mają mniejszą dobroć, sam rezonans podstawowy też.

Sztuka dla sztuki :thumbup:

Zastosowanie TL w naglosnieniu PA jest po prostu bez sensu, ale od strony technicznej jest to w pelni wykonalne. Jednak nie potrafile sobie wyobrazic jak duzy musialby byc system subwooferow TL naglasniajacy Woodstok, ile ton wiecej by wazyl i ile wiecej kilowatow trzeba by bylo w to wpompowac.
                            Wszystko się da, tylko po co robić coś co jest bez sensu. Według mnie w tym momencie to nie jest linia transmisyjna tylko... ja wiem, linia stratna, może to będzie lepsza nazwa :)

- - - - - aktualizacja - - - - -

Moze zaprezenzujesz swoje proby? Bedzie latwiej wskazac bledy jakie popelniles.
                            Dzięki za chęć pomocy, dam radę sam. Błędy powiadasz... to chyba zależy od założeń, a przecież ja je znałem lepiej.

Skomentuj

Nie na temat...
                              Trzeba by było przeanalizować parametry i zrobić symulację.
                              A raczej kupić i pomierzyć, bo pytanie "jak to zagra?" do człowieka który tego głośnika nie słyszał jest co najmniej dziwne.
                              Po za tym, wiele razy okazywało się, że głośnik który to miał super parametry, po prostu nie grał już tak fajnie.

Podaj więcej szczegółów, co to, po co itd. Ale nie tutaj.
                              Dokładnie... chyba że to jakaś prowokacja.
                              Last edited by marian; 10.08.2014, 14:48.

Skomentuj

Zobacz jaka jest dobroć piku przy 200Hz z pierwszego posta. Jeżeli takie coś wystąpi w paśmie użytecznym to impuls będzie gorszy. A ja zakładam pasmo do co najmniej 200Hz, bo z doświadczenia wiem że tak się gra. Trzeci raz już o tym mówię. Zrób sobie pomiar całego systemu, a potem samego suba i będziesz widział dokąd jest jeszcze słyszalny i wpływa na dźwięk.
                                Ja Ci pisze poraz kolejny, ze bez problemu uzyskam rowne pasmo z TL, bez pikow rezonansowych, z nieduza iloscia materialu tlumiacego. Nawet prosta symulacja pokazuje znacznie rowniejsze pasmo niz u Ciebie. Zakres czestotliwosci bedzie powyzej uzytecznosci samego glosnika. Nie wiem gdzie nabierales swoje doswiadczenie, ale ja nie znam profesjonalnych systemow PA, gdzie subwoofery pracowalyby powyzej 200hz, a stosowana filtracja jest prakrycznie zawsze przy uzyciu stromych filtrow, bo to daje mniejsze znieksztalcenia i wieksza wytrzymalosc mocowa.

Nie wiesz co jest w środku obudowy, a jedynie się domyślasz. Ja też się domyślam, że to raczej jest coś na zasadzie wytracania energii tylnej strony membran. Masa wytłumienia w środku itd. Rezonanse są słabsze i mają mniejszą dobroć, sam rezonans podstawowy też.

Wlasnie wiem i sie nie domyslam. Nie dziala to na zasadzie wytracania energi ( w czesci oczywiscie tak ) lecz na wykorzystaniu jej efektywnego promieniowania przez tunel. Tlumienie tam jest dosc szczatkowe, bo tylko gabka.
                                Dzięki za chęć pomocy, dam radę sam. Błędy powiadasz... to chyba zależy od założeń, a przecież ja je znałem lepiej.
                                Tak jak wspominalem, trudno to zweryfikowac bez prezentacji :)

Tak czy siak TL w PA to sztuka dla sztuki, da sie, ale to bez sensu.

Skomentuj

Ja Ci pisze poraz kolejny, ze bez problemu uzyskam rowne pasmo z TL, bez pikow rezonansowych, z nieduza iloscia materialu tlumiacego. Nawet prosta symulacja pokazuje znacznie rowniejsze pasmo niz u Ciebie. Zakres czestotliwosci bedzie powyzej uzytecznosci samego glosnika.
                                  Najpierw mówiłeś o 30-100Hz. Symulacje nie wszystko biorą pod uwagę. No to pokaż w takim razie wyniki z pomiarów takiej konstrukcji w raz z porównaniem do BR o takim samym zejściu. Zobaczymy jakie będzie pasmo i względna sprawność.

Nie wiem gdzie nabierales swoje doswiadczenie, ale ja nie znam profesjonalnych systemow PA, gdzie subwoofery pracowalyby powyzej 200hz, a stosowana filtracja jest prakrycznie zawsze przy uzyciu stromych filtrow, bo to daje mniejsze znieksztalcenia i wieksza wytrzymalosc mocowa.
                                  Nie powyżej, a poniżej. I wcale nie mam na myśli że były odcięte na 200Hz.
                                  Jakto gdzie, podczas strojenia swojego i innych nagłośnienia.

Wlasnie wiem i sie nie domyslam. Nie dziala to na zasadzie wytracania energi ( w czesci oczywiscie tak ) lecz na wykorzystaniu jej efektywnego promieniowania przez tunel. Tlumienie tam jest dosc szczatkowe, bo tylko gabka.
                                  Jeśli wiesz pokaż zatem, z grzeczności dla rozmówcy, co jest w środku. :)

Skomentuj

Chyba chodzi raczej o subiektywny "impuls".
                                    A on zależy też o pasma wyżej gdzie są odtwarzane harmoniczne basu .
                                    Jak tam będzie kicha to będzie kicha

Skomentuj

Jedno i drugie musi być w porządku. Spójność fazy zestawu w szerokim paśmie jak i same niskie zniekształcenia fazy składają się na dobry subiektywny impuls

Skomentuj

Naprzód :)
                                        Zobaczymy w jakim paśmie będzie liniowa i czy nie prościej i/lub lepiej byłoby zastąpić ją inną konstrukcją :)
                                        I jest jeszcze zmniejszanie się wytrzymałości w porównaniu z potrzebami techniki scenicznej. Częściej spotyka się na scenie obudowy w postaci filtrów akustycznych - jeśli mają grać niskim basem przy małych gabarytach i zachować dużą wytrzymałość.

Skomentuj

Jeśli wiesz pokaż zatem, z grzeczności dla rozmówcy, co jest w środku.
                                          http://audiomania.livejournal.com/74187.html

Skomentuj

Czaruję...
                                          X