Poszukaj w starych klang tonach, tam jest projekt. Albo hobby hifi, juz nie pamietam.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Linia transmisyjna, wady zalety, ciekawostki
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Zamieszczone przez Marios Zobacz postaNie jest przypadkowy, działał lepiej niż w konfiguracji dolnej, przed wylotem. wielkość otworu na którą mamy duży wpływ dobierałem doświadczalnie zmniejszając go i zwiekszając. Trudno to nazwać w pełni rezonatorem bo brak w nim portu, jednak ma duży wpływ na odpowiedź linii.
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaMozna rowniez zobaczyc jak jest umieszczony rezonator rogu obudowy
Skomentuj
-
oczywiście trzeba zrobić offset pomiaru jednego względem drugiego ale w ogólnej ocenie tego to nic nie zmienia. Ten garb i tak pozostaje. Zakładają że chcemy zostać przy tej konfiguracji i pozycji głosników i portu pozostaje kombinować jedynie z offsetem i proporcjami tappera. Napchałem dziś w ten tunel holofilu (fajnie się trzyma gąbki) charka robi się bardziej płaska i ten "czopek" wypada poniżej 10db ale..jest mimo wszystko. Przy sumie w holmie, niezbyt wpływa na charkę całości, jednak nie o to w tej całej zabawie chodzi.
Skomentuj
-
Trzymalbym sie offsetu w granicach 1/6 - 1/8. Pamietaj, ze dolki w pasmie nie sa tak dokuczliwe jak gorki. Dlatego idac na kompomis lepiej dac mniejsze offset ryzykujac mala zapadloscia miedzy 100-200hz niz dajac wiekszy offset chcac prostowac pasmo, ale w efekcie dostajesz mega dzwony w pasmie sredniotonowym. Jesli tunel bylby z tylu to jeszcze pol biedy, ale na przedniej scance...
Skomentuj
-
Tutaj tunel ze zrobieniem lekkiego tappera. W tunelu na cześciowo gąbka, i w tylniej cześci upchany hollofil, więcej raczej nie można.
- - - - - aktualizacja - - - - -
na dobrą sprawę przy pomiarze powyżej powinno być zrobione skalowanie portu i obniżenie jego efektywności o jakieś 4-5 db w stosunku do wooferów.
Skomentuj
-
bawiłem się odpowiedzią tunelu, muszę spojrzeć na impedancję całości masz rację. Strojenie wysoko? Głośnik ten ma fs mierzone w granicach 55-57hz po dość mocnym i długim graniu więc wygrzewanie już chyba nic nie da. Przy niskim qts strojenie powinno być takie jak fs a nawet trochę powyżej. Musze sprawdzić jeszcze dokładnie to szczelność, buda już była tyl razyskręcana i rozkręcana że nawet na nielkich otworach po wkręcie może powodować spadek ciśnienia w środku. Ponadto przykręcenie blaszanego kosza który się wygina w rękach może powodować to samo, szczerze to nie zwróciłem na to uwagi ale może tak być, na pomiarze impedancji powinno to być widać.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Marios Zobacz postaPonadto przykręcenie blaszanego kosza który się wygina w rękach może powodować to samo, szczerze to nie zwróciłem na to uwagi ale może tak być, na pomiarze impedancji powinno to być widać.
Skomentuj
Skomentuj