Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Linia transmisyjna, wady zalety, ciekawostki

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Poszukaj w starych klang tonach, tam jest projekt. Albo hobby hifi, juz nie pamietam.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
      Nie jest przypadkowy, działał lepiej niż w konfiguracji dolnej, przed wylotem. wielkość otworu na którą mamy duży wpływ dobierałem doświadczalnie zmniejszając go i zwiekszając. Trudno to nazwać w pełni rezonatorem bo brak w nim portu, jednak ma duży wpływ na odpowiedź linii.
      Może warto by przerobić to na konkretny rezonator ? tylko nie wiem jak się zachowa na dole obudowy. To że ma wpływ na charakterystykę to jest pewne
      Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
      Mozna rowniez zobaczyc jak jest umieszczony rezonator rogu obudowy
      Tak samo jak w VIB Visatona.

Skomentuj

Zatkałem dziś "dziurę" do komory i tak to się przedstawia. Z komorą rośnie SPL portu i fajnie spada w zakresie 100hz do 300hz.
        Widać że, wpływ takie rozwiązanie ma spore, ale trudno nad tym panować...

Skomentuj

Mega dziwnie to wyglada :P, caly czas na dalszy plan spycham mysl o gownianych glosnikach i mysle, ze jednak da sie to inaczej ugrysc...

Skomentuj

oczywiście trzeba zrobić offset pomiaru jednego względem drugiego ale w ogólnej ocenie tego to nic nie zmienia. Ten garb i tak pozostaje. Zakładają że chcemy zostać przy tej konfiguracji i pozycji głosników i portu pozostaje kombinować jedynie z offsetem i proporcjami tappera. Napchałem dziś w ten tunel holofilu (fajnie się trzyma gąbki) charka robi się bardziej płaska i ten "czopek" wypada poniżej 10db ale..jest mimo wszystko. Przy sumie w holmie, niezbyt wpływa na charkę całości, jednak nie o to w tej całej zabawie chodzi.

Skomentuj

Trzymalbym sie offsetu w granicach 1/6 - 1/8. Pamietaj, ze dolki w pasmie nie sa tak dokuczliwe jak gorki. Dlatego idac na kompomis lepiej dac mniejsze offset ryzykujac mala zapadloscia miedzy 100-200hz niz dajac wiekszy offset chcac prostowac pasmo, ale w efekcie dostajesz mega dzwony w pasmie sredniotonowym. Jesli tunel bylby z tylu to jeszcze pol biedy, ale na przedniej scance...

Skomentuj

Tak też zrobię, spróbuję przesuwać tył tunelu do góry. Może zrobi się za krótki, to wrócę do typowej konfiguracji, pierwotnej jak w pmc.
                Robię dwie próby jeszcze, ewentualnie mam bardziej drastyczne rozwiązania z tym pudłami..

Skomentuj

Tunel w całości prosty (bez tappera), praktycznie bez offsetu z lekkim tłumieniem gąbką na tylne ściance, spód i góra.

Skomentuj

Jakies liche masz te glosniki. W ogole nie widac siodla, w ktorym prace przejmowalby tunel. Pokazuj pomiary bez tak mocnego wykladzania, pokaz tez sume.

Skomentuj

Tutaj tunel ze zrobieniem lekkiego tappera. W tunelu na cześciowo gąbka, i w tylniej cześci upchany hollofil, więcej raczej nie można.

- - - - - aktualizacja - - - - -

na dobrą sprawę przy pomiarze powyżej powinno być zrobione skalowanie portu i obniżenie jego efektywności o jakieś 4-5 db w stosunku do wooferów.

Skomentuj

Marios a robiłeś pomiar impedancji? Strasznie wysoko chyba wypada tutaj strojenie, jakie parametry mają te głośniki? Ja ostatnio mam nawał pracy i budy leżą i się kurzą, ale spróbuję przetestować wylot z tyłu przy podłodze.

Skomentuj

bawiłem się odpowiedzią tunelu, muszę spojrzeć na impedancję całości masz rację. Strojenie wysoko? Głośnik ten ma fs mierzone w granicach 55-57hz po dość mocnym i długim graniu więc wygrzewanie już chyba nic nie da. Przy niskim qts strojenie powinno być takie jak fs a nawet trochę powyżej. Musze sprawdzić jeszcze dokładnie to szczelność, buda już była tyl razyskręcana i rozkręcana że nawet na nielkich otworach po wkręcie może powodować spadek ciśnienia w środku. Ponadto przykręcenie blaszanego kosza który się wygina w rękach może powodować to samo, szczerze to nie zwróciłem na to uwagi ale może tak być, na pomiarze impedancji powinno to być widać.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                            Ponadto przykręcenie blaszanego kosza który się wygina w rękach może powodować to samo, szczerze to nie zwróciłem na to uwagi ale może tak być, na pomiarze impedancji powinno to być widać.
                            O ile bedziesz mierzyl impedancje przy duzej wartosci sygnalu to tak. Przy malych amplitudach cisnienie bedzie na tyle male ze raczej nie wiele bedzie widac.

Skomentuj

Niedzielne nudy, czyli typowa proscizna na alcone 5.25, niestety ten glosnik bede musial chyba calkowicie odrzucic z kregu potencjalnych kandydatow na dobry dzwiek.

Skomentuj

Spory offset. Pogromcy mialbys moze mozliwosc zrobic dwa pomiary? Wystarcza samej odpowiedzi tunel. Chodzi mi o pomiar sytuacji takie jak na zdjeciu i dla przegrody krotszej o ~20cm. Bylbym bardzo wdzieczny.

Skomentuj

Tak, to obudowa testowa, ktora udaje PMC, do badania roznych patentow i glosnikow.

Co do przegrody, to ona jest w kawalkach, mowisz o usunieciu tych kawalkow za glosnikiem?

Skomentuj

Nie widze czy jest w kawalkach, korzystam z telefonu. Tak chodzi mi o czesc za glosnikiem.

Skomentuj

ok, to narazie pusty tunel:

i przerobiony

Last edited by Pogromca mitow; 26.01.2015, 00:38.

Skomentuj

Pm no co Ty ten głośnik jest za cienki ? dlaczego ?

Skomentuj

Ma potworne turbulencje powietrza ze szczeliny magnetycznej. Mam taki test, w ktorym ten glosnik sie wyklada. Nie wiem jak jest z innymi glosnikami ze stozkiem, trzeba by porownac. W kazdym razie ten glosnik jest dla mnie nieakceptowalny jako midbas. Parametry do moich TL tez ma cienkie.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X