chciałem go troche wygrzać.... więc zapuściłem sinusa.... (2x400wat....) i było naprawde głośno..... troche ściszyłem.... zabardzo ciekawił mnie max SPL tego głośnika :P
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Nowe stx'y relacja na żywo
Collapse
X
-
A nie mowilem ze jest dobry :)
Mam takich szesc sztuk rowniez w wersji GDN23. Z rozmowy z producentem dowiedzialem sie ze cewka ma duzo wieksza moc niz deklarowane 120W. Jest bardzo dluga wiec moze sie dobrze chlodzic jednak zeby nie zmieniac oznaczen pozostawili wpis 120W. Ja testowalem te glosniki przy 150W i nic im sie nie stalo.
Skomentuj
-
Z rozmowy z producentem dowiedzialem sie ze cewka ma duzo wieksza moc niz deklarowane 120W. Jest bardzo dluga wiec moze sie dobrze chlodzic jednak zeby nie zmieniac oznaczen pozostawili wpis 120W
Skomentuj
-
przy takim X-max i takiej cenie to naprawde dobry wynik!! i powiem wam że 86dB STX'a to tak jak 96 alfreda....... jest zdecydowanie głośniejszy od LW 800.... ten SPL jast podawany dla zakresu niskich tonów.... jak by stx chciał go naciągać to spokojnie mógł by podać 90dB dla 500Hz albo 93 dla np 3500Hz (niestety jest tam spory peak na charakterystyce...)
Skomentuj
-
Do samochodu to chyba jednak lepiej dac tego LW bo nie wiem czy ten STX wytrzyma trudne warunki klimatyczne po prostu nie jest glosnikiem projektowanym do samochodu.
Akurat do tego glosnika STX zamieszcza dwie rozne charakterystyki przetwarzania. Na poczatku umieszczali taka udziwniona z ktorej nic nie bylo widac a raczej bylo widac wielka dziure. Zwrocilem im na to uwage i dostalem inne charakterystyki. Wg moich pomiarow glosnik ma bardzo ladna plaska charakterystyke lagodnie opadajaca.
Watpie aby stary model wytrzymywal 200W. Chyba Sound Wave cos zle zmierzyles, moze omomierz masz zepsuty :)
Skomentuj
-
w przypadku starych stxów jedynym ograniczeniem był X-max ale w małej budzie wytrzymywał naprawde sporo :) oczywiście niechcialo mi się go testować na sunusodzie. testowałem go (2 połączone szeregowo) na 400watowym wzmacniaczu estradowym z sygnalizacją maxymalnego wysterowania..... więc moc raczej szacunkowa niz dokładnie mierzona. ale wytrzymywał naprawde sporo (imprezy po 10godzin nie były żadnym problemem)
[ Dodano: 2004-11-30, 22:17 ]
no no no chłopcy coraz bardziej mi się to podoba :) parametry zgodne z tym co podaje STX !!!!!!!!!! a głośnik jeszcze nie do końca wygrzany!!Załączone pliki
Skomentuj
-
pomyłka jeden STX zagra głośniej niz jeden tonsil!!!! tyle że potrzebuje do tego mocniejszego wzmacniacza :) max spl ma większy ze względu że nadrabia troche mocą!! ma tez zdecydowanie leprzą wytrzymałość mocową niz tonsil!! a na koniec żeby dobić legende powiem że schodzi nizej zarówno w symulacjach jak i w praktyce.... mam obydwa głosniki i stx gra nizej tak samo głośno i porównywalnie jeśli chodzi o jakość!! czyli jak bym mial te głośniki do kupienia za te same pieniądze to i tak wybrał bym STXa!!!!! żeby dać troche fory tonsilowi wstawiłem go do paczki o 5 litrów większej!! ale i tak na niewiele mu się to zdało....
Skomentuj
-
Zamieszczone przez irekAkurat do tego glosnika STX zamieszcza dwie rozne charakterystyki przetwarzania. Na poczatku umieszczali taka udziwniona z ktorej nic nie bylo widac a raczej bylo widac wielka dziure. Zwrocilem im na to uwage i dostalem inne charakterystyki. Wg moich pomiarow glosnik ma bardzo ladna plaska charakterystyke lagodnie opadajaca.
... a ile trzeba policzyć za przesyłkę??
Skomentuj
Skomentuj