Ja chcę zrobić kolumny 3 drogi 20-120-8AK,17-150-8SS i kopulka chyba ARV bo te stx mi się nie podobają. Na arv bedzie tlumik oczywiscie. Jest to moja pierwsza konstrukcja, wiem wiem odrazu 3d, no ale raz sie żyje. Nie wiem jak z tym sredim czy on przypadkiem nei będzie za cicho?. A zwrotka to chcę z janbo jakąś bo tym z stx nie ufam. Narazie mam unitre 2x35, ale po zrobieniu tych kolumn biorę się za 2xtda7294. Za każdą pomoc thx.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Nowe stx'y relacja na żywo
Collapse
X
-
ten średniak co wybrał gummy jest chyba najleprzy z tego co mają mozna go pokojnie ciąć bardzo nisko a przy okazji górny podział mozna zrobić dość wysoki (4500Hz) chwilowo opieram się na danych STX'a ale moze to niedługo sprawdze :) nadal są drobne problemy żeby wybrać coś do 2way ale moze coś znajde :) wacham się między 17/80/4SC i 17/80/4SS ale chyba SC wygrywa :)
Skomentuj
-
tej 30/100 bym nie brał.... lepiej 32/150 ta 30 to jakiś daleki potomek serii PP ma magnes i nabiegunnik od 22/120 a membrane od 32... moim zdaniem lepiej dołozyć te 12zł i mieć poządnego 32 z mocnym napendem a nie jakieś kombinowane rozwiązanie :)
co do 42 to uwzam że jest on za duzy do bloku no chyba że ktoś ma dom z salonem 80m2 to spoko.... większości z nas wystarczy zwykle 20cm woofer bardziej wymagający i dysponujący większą powierzchnią powinni zainwestować w 25 max 30cm
Skomentuj
-
Klopot duzych STX-ow czyli 12 i 15cali polega na tym ze maja miekko zawieszone membrany co daje ogromne Vas. Niestety Qts nie jest zbyt niski wiec wychodza duze obudowy raczej zamkniete.
Male glosniki od 17cm w dol tez nie wydaja sie zbyt udane. Ze wzgledu na wysokie Qts i bardzo mizerne SPL.
Wyglada na to ze kategoria 8calowcow wyszla im najlepiej. 10calowe wygladaja znosnie. 12 cali to juz zamknieta duza buda jeszcze ujdzie w tlumie przeciez CW1202C tez da sie sluchac.
Skomentuj
-
32/150/4SC raczej do zamkniętej ale jak masz ochote na eksperymenty to moze z bass reflex tez by się dało coś zakombinować :)
w związku z tym że to wszystko są nowości to nic nie gwarantujemy :) ale zapowiadają się świetnie (ten co mi się trafił to rewelacja) kupilem go w ciemno nie znając parametrów (uwierzyłem ludziom z stx'a że jest dobry) i jak widać opłacało się (ostatecznie to od tej 22/120/8SC rozpoczeła się STXmania)
nawiązując do tego co mówi irek po staremu :) poprzednie ich 8calowe także były rewelacyjne (no może nie tak jak te ale grały naprawde przyzwoicie) 10 niezłe (tak na granicy B-R i zamkniętej) ... a 12 nadawały się do robienia chałasu :)
teraz 8 i 10 mają nizsze zejście i większy X-max przy zachowaniu tej samej masy (co powinno owocować szybkim basem i żeczywiście tak jest) niestety spadł SPL ale to było do przewidzenia. mimo to niejest on tak masakrycznie niski jak w przypadku alfredów....
Skomentuj
-
A co SW myślisz o 27-150-8. Jak go zaaplikować tzn. w co?? Jak liczyłem w winisd to zaproponował 45l w zamkniętej f3=44Hz(charakterystyka łagodnie opadała). Kiedy dałem 30l to f3=45Hz, ale charakterystyka dużo szybciej opadała. Tak się zastanawiam czy dawać go do zamkniętej czy może w b-r spróbować. EBP wynosiło chyba około 47, więc to troche mało. Nawet go nie symulowałem w b-r, a teraz jestem w szkole wieć nie bardzo mam możliwość. Ciekawe jak tam z impulsem i wytrzymałością mocową w bass-reflex.
Skomentuj
-
Sound Wave, powiedz mi jeszcze czy można poczuć tego STX'a 22 ? Bo teraz mam arn'a 226; pompuję w niego 80 waciszy no ale nie czuję tego wogule (co najwyżej czuć nieznaczne drgania gdy siedzę na tapczanie) Tylko trochę ściany się trzęsą. Wg mojej oceny i gustu kick arn'a jest słaby a bas bardzo mięciutki. A jak jest z STX'em ?
Skomentuj
-
zasymuluj go jednak w bass reflex 45L@35Hz albo 55L@30Hz ja chyba wpakuje do 45@35Hz mojego 27/150/4SW (z "nibynowej serii")
[ Dodano: 2004-12-02, 13:00 ]
stx gra zdecydowanie mocniej niz tesla!! jest mocniejszy i juz przy malej mocy czuć bass na klacie :)
STX The Best!! pomiary Near field w 30 litrach zamkniętej!!!! zachowuje się praktycznie identycznie z symulacją!! a co ważniejsze ma doskonałe charakterystyki!! ładgodny filtr 6dB/okt+korektor impedanji w zupełności powinny mu wystarczyć!! ewentualnie pułapka rezonansowa na 3500Hz narazie pomiarów On-axis nie robie bo niechce mi się mieszkania demolować.....Załączone pliki
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Sound Wavezasymuluj go jednak w bass reflex 45L@35Hz albo 55L@30Hz ja chyba wpakuje do 45@35Hz mojego 27/150/4SW (z "nibynowej serii")
[ Dodano: 2004-12-02, 13:00 ]
stx gra zdecydowanie mocniej niz tesla!! jest mocniejszy i juz przy malej mocy czuć bass na klacie :)
STX The Best!! pomiary Near field w 30 litrach zamkniętej!!!! zachowuje się praktycznie identycznie z symulacją!! a co ważniejsze ma doskonałe charakterystyki!! ładgodny filtr 6dB/okt+korektor impedanji w zupełności powinny mu wystarczyć!! ewentualnie pułapka rezonansowa na 3500Hz narazie pomiarów On-axis nie robie bo niechce mi się mieszkania demolować.....
Skomentuj
-
sory za dezinformacje to 23/120/8SC w 30 litrach (łatwiej robić pomiary w zamkniętej niz w bass reflex bo niewiadomo czy jakieś przykre zjawiska są winą głośnika czy rezonansów tunelu... a tu widać że wewntualne problemy to wina tunelu. jak znajde troche czasu to się pomęcze z charakterystykami w B-R ale ta pokazuje że głośnik jest naprawde dobry!!
Skomentuj
Skomentuj