Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nasze poczynania z ARTĄ

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

• Jacek Zieliński
    replied
    Nie mam innego kompa. Firmowy laptop się nie nadaje bo ma tylko wyjście na słuchawki a karty USB nie kupię. Soundblaster Live 24 w blaszaku sprawuje się idealnie. Stała latencja a pomiar w pętli samej karty równiutki. Robiłem to jakiś czas temu i sprawdzałem tak na standardowych sterownikach jak i Asio4All, bez różnicy.

Zostaw komentarz:

• Marios
    replied
    Zamieszczone przez Jacek Zieliński Zobacz posta
    nieważne jaki głośnik mierzę, czy niskotonowy czy wysokotonowy
    Zamieszczone przez Artmag Zobacz posta
    obstawiam rezonans czegoś.
    Więc raczej nie rezonans. Może raczej po uruchomieniu pomiaru karta po czasie generuje jakiś śmieć. sprawdź może na innym kompie jak masz dostęp.

Zostaw komentarz:

• Jacek Zieliński
    replied
    Co mam pokazać ?

Statyw DIY dla monitora o wysokości takiej aby uzyskać mnie więcej jednakową odległość od sufitu i podłogi. Panasonic w aluminiowej rurce. Ostatnio eksperymentowałem i dokładałem kolejny metrowej długości element aby odsunąć go od pionowego elementu statywu. Żadnej poprawy. Na jaki rezonans stawiasz? Mikrofonu/statywu czy czegoś w pomieszczeniu ? Miejsca tam sporo ale może faktycznie coś jeszcze oprócz głośnika się odzywa...
    Last edited by Jacek Zieliński; 12.10.2014, 11:06.

Zostaw komentarz:

• Artmag
    replied
    Ponieważ nie ma zdjęć systemu na jakim mierzysz obstawiam rezonans czegoś.

Zostaw komentarz:

• Jacek Zieliński
    replied
    Witam,

mam problem którego powtarzalność właśnie zauważyłem. Dołączam dwa zrzuty ekranu go przedstawiające:

Chodzi o to, że nieważne jaki głośnik mierzę, czy niskotonowy czy wysokotonowy, nie ważne z jakiej odległości, to zawsze mam na pomiarze "śmieć" zaznaczony jako 2. Wydaje mi się, że prawdziwemu pierwszemu odbiciu odpowiada obszar zaznaczony jako 1. Co ciekawe, praktycznie zawsze jest on w tym samym miejscu na osi czasu licząc od początku impulsu. Holm, który bramkę zakłada automatycznie na podstawie pierszego odbicia (opcja) robi to dokładnie w tym samym miejscu. Mocno ogranicza to od dołu analizę pasma (od ok 500 Hz) bo pomiar jest w krótkiej bramce. Co to za cholerstwo. Miejsca mam sporo i różnie ustawiałem mierzone zestawy. Nie mam pojęcia. Czy jest możliwe aby wkładka łapała jakiś rezonans od półmetrowej aluminiowej rurki w której jest umieszczona? A może to mój blaszak za bardzo hałasuje ? W akcie desperacji obłożyłem go nawet kołdrą ale nic to nie zmieniło. Czy nasuwa Wam się coś co pozwala znaleźć przyczynę powstawania tej powtarzalnej wady przy moich pomiarach ?

Pozdrawiam.

Zostaw komentarz:

• Pogromca mitow
    replied
    Przydalaby mi sie opcja, ktorej w Arta nie znalazlem. Nagrywanie dzwieku z plikiem kalibracyjnym mikrofonu :)

Zostaw komentarz:

• Marios
    replied
    Ivo dołączył do forum. Nie będzie odpowiadał zapewne na każde pytanie, ale te ciekawsze mogą go zainteresować i zabierze głos.

http://www.diyaudio.com/forums/multi...7-arta-17.html

Zostaw komentarz:

• Granat
    replied
    Globusmały:
    Precyzję się chwali. Jednak trzeba zdać sobie sprawy że jeżeli chcesz tak dokładnie wszystko wystroić to weź pod uwagę inne rzeczy które wpływają na końcowy efekt. Choćby szczelność i sztywność obudowy. Poza tym, nie wiem czy kiedyś to sprawdzałeś, ale np. nowy głośnik z pudełka, którzy rzekomo powinien mieć Fs 50Hz ma w rzeczywistości 70Hz. I to nie byle jaki...
    Także nie ma co skupiać się na jednym parametrze olewając inne

Zostaw komentarz:

• djrobo
    replied
    chłopaki można gdzieś w sieci znaleźć pełną wersję?
    już znalazłem
    Last edited by djrobo; 13.07.2014, 12:19.

Zostaw komentarz:

• GLOBUSMAŁY
    replied
    Po to żeby wiedzieć jak precyzyjnie zestroić obudowę i zwrotnice dla danej (przybliżonej mocy-wpływ na RE cewki). Według mnie najlepiej jest zmierzyć TS głośnika tuż po odłączeniu najczęściej używanego poziomu głośności/mocy/ciepła wpływającego na RE cewki i na tej podstawie dokonywać projektowania zwrotnicy jak i strojenia obudowy. Ale to może rzeczywiście szczegół, tak czy siak ARTA jest rewelacyjna w swej cenie.

Zostaw komentarz:

• Marios
    replied
    Po co?

Zostaw komentarz:

• GLOBUSMAŁY
    replied
    "U mnie całkowita rezystancja szeregowa jest na poniżej 0.1om co jest do pominięcia."

Zmiana temperatury otoczenia o 1 st. cel. ma większe znaczenie niż 0.1 ohm na R szeregowej

dlatego też mogliby do arty zaimplementować moduł zmiany parametrów TS funkcji zmiany temp. uzwojenia cewki

Zostaw komentarz:

• Pogromca mitow
    replied
    Zrobilem aktualizacje mojej pomiarowki do Arty. Zamiast miksera studyjnego wpadl swietny preamp Monacor mpa-102 z phatomem, ktory mozna zasilac z 4 baterii 9v i pomiarowac w plenerze. Wzmak zmienilem na mala i poreczna Aiwe A30. Teraz calosc moge przeniesc w walizce podrecznej :) Jig ten sam, troche lipnie zrobiony, ale pomysle nad nowym w mniejszej obudowie.

Zostaw komentarz:

• Marios
    replied
    Kolejna nowa wersja..

http://www.artalabs.hr/download.htm

Zostaw komentarz:

• Pogromca mitow
    replied
    Jasne, w holmie dziala to prosciej i szybciej. Tak samo korekcja spl jest latwiejsza niz w arcie, w ktorej trzeba stosowac wzory.

Zostaw komentarz:

• Marios
    replied
    Też tak miałem, nie mogłem dojść z kalibracją, chyba za często i szybko zmieniałem różne karty w ustawieniach i taka lipa wyszła. Na razie śmiga:-)
    Trochę te sumowanie szybciej wychodzą w holmie a wynik pomiarów podobny.

Zostaw komentarz:

• Marios
    replied
    Ok, kiedyś miałem pełną wersję :(

Zostaw komentarz:

• Pogromca mitow
    replied
    Trzeba dodac do siebie dwa pliki .pir, zeby to zrobic musi byc pelna wersja. Zapisujesz jeden pomiar, robisz drugi, a nastepnie z menu wybierasz load and sum wybierajac pierwszy, zapisany pomiar.

Zostaw komentarz:

• Marios
    replied
    Jak sumujemy dwa pomiary w Arcie?

Zostaw komentarz:

• Marios
    replied
    LF box diffraction działa tylko w pełnej zarejestrowanej opcji?

---------- Post dodany o 22:39 ---------- Poprzedni post o 22:34 ----------

Sorry, już działa :-)

Zostaw komentarz:

Czaruję...
X