Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Nasze poczynania z ARTĄ
Collapse
X
-
Nie mam innego kompa. Firmowy laptop się nie nadaje bo ma tylko wyjście na słuchawki a karty USB nie kupię. Soundblaster Live 24 w blaszaku sprawuje się idealnie. Stała latencja a pomiar w pętli samej karty równiutki. Robiłem to jakiś czas temu i sprawdzałem tak na standardowych sterownikach jak i Asio4All, bez różnicy.
-
Zamieszczone przez Jacek Zieliński Zobacz postanieważne jaki głośnik mierzę, czy niskotonowy czy wysokotonowyZamieszczone przez Artmag Zobacz postaobstawiam rezonans czegoś.
Zostaw komentarz:
-
Co mam pokazać ?
Statyw DIY dla monitora o wysokości takiej aby uzyskać mnie więcej jednakową odległość od sufitu i podłogi. Panasonic w aluminiowej rurce. Ostatnio eksperymentowałem i dokładałem kolejny metrowej długości element aby odsunąć go od pionowego elementu statywu. Żadnej poprawy. Na jaki rezonans stawiasz? Mikrofonu/statywu czy czegoś w pomieszczeniu ? Miejsca tam sporo ale może faktycznie coś jeszcze oprócz głośnika się odzywa...Last edited by Jacek Zieliński; 12.10.2014, 11:06.
Zostaw komentarz:
-
Ponieważ nie ma zdjęć systemu na jakim mierzysz obstawiam rezonans czegoś.
Zostaw komentarz:
-
Witam,
mam problem którego powtarzalność właśnie zauważyłem. Dołączam dwa zrzuty ekranu go przedstawiające:
Chodzi o to, że nieważne jaki głośnik mierzę, czy niskotonowy czy wysokotonowy, nie ważne z jakiej odległości, to zawsze mam na pomiarze "śmieć" zaznaczony jako 2. Wydaje mi się, że prawdziwemu pierwszemu odbiciu odpowiada obszar zaznaczony jako 1. Co ciekawe, praktycznie zawsze jest on w tym samym miejscu na osi czasu licząc od początku impulsu. Holm, który bramkę zakłada automatycznie na podstawie pierszego odbicia (opcja) robi to dokładnie w tym samym miejscu. Mocno ogranicza to od dołu analizę pasma (od ok 500 Hz) bo pomiar jest w krótkiej bramce. Co to za cholerstwo. Miejsca mam sporo i różnie ustawiałem mierzone zestawy. Nie mam pojęcia. Czy jest możliwe aby wkładka łapała jakiś rezonans od półmetrowej aluminiowej rurki w której jest umieszczona? A może to mój blaszak za bardzo hałasuje ? W akcie desperacji obłożyłem go nawet kołdrą ale nic to nie zmieniło. Czy nasuwa Wam się coś co pozwala znaleźć przyczynę powstawania tej powtarzalnej wady przy moich pomiarach ?
Pozdrawiam.
Zostaw komentarz:
-
Przydalaby mi sie opcja, ktorej w Arta nie znalazlem. Nagrywanie dzwieku z plikiem kalibracyjnym mikrofonu :)
Zostaw komentarz:
-
Ivo dołączył do forum. Nie będzie odpowiadał zapewne na każde pytanie, ale te ciekawsze mogą go zainteresować i zabierze głos.
http://www.diyaudio.com/forums/multi...7-arta-17.html
Zostaw komentarz:
-
Globusmały:
Precyzję się chwali. Jednak trzeba zdać sobie sprawy że jeżeli chcesz tak dokładnie wszystko wystroić to weź pod uwagę inne rzeczy które wpływają na końcowy efekt. Choćby szczelność i sztywność obudowy. Poza tym, nie wiem czy kiedyś to sprawdzałeś, ale np. nowy głośnik z pudełka, którzy rzekomo powinien mieć Fs 50Hz ma w rzeczywistości 70Hz. I to nie byle jaki...
Także nie ma co skupiać się na jednym parametrze olewając inne
Zostaw komentarz:
-
Po to żeby wiedzieć jak precyzyjnie zestroić obudowę i zwrotnice dla danej (przybliżonej mocy-wpływ na RE cewki). Według mnie najlepiej jest zmierzyć TS głośnika tuż po odłączeniu najczęściej używanego poziomu głośności/mocy/ciepła wpływającego na RE cewki i na tej podstawie dokonywać projektowania zwrotnicy jak i strojenia obudowy. Ale to może rzeczywiście szczegół, tak czy siak ARTA jest rewelacyjna w swej cenie.
Zostaw komentarz:
-
"U mnie całkowita rezystancja szeregowa jest na poniżej 0.1om co jest do pominięcia."
Zmiana temperatury otoczenia o 1 st. cel. ma większe znaczenie niż 0.1 ohm na R szeregowej
dlatego też mogliby do arty zaimplementować moduł zmiany parametrów TS funkcji zmiany temp. uzwojenia cewki
Zostaw komentarz:
-
Zrobilem aktualizacje mojej pomiarowki do Arty. Zamiast miksera studyjnego wpadl swietny preamp Monacor mpa-102 z phatomem, ktory mozna zasilac z 4 baterii 9v i pomiarowac w plenerze. Wzmak zmienilem na mala i poreczna Aiwe A30. Teraz calosc moge przeniesc w walizce podrecznej :) Jig ten sam, troche lipnie zrobiony, ale pomysle nad nowym w mniejszej obudowie.
Zostaw komentarz:
-
Jasne, w holmie dziala to prosciej i szybciej. Tak samo korekcja spl jest latwiejsza niz w arcie, w ktorej trzeba stosowac wzory.
Zostaw komentarz:
-
Też tak miałem, nie mogłem dojść z kalibracją, chyba za często i szybko zmieniałem różne karty w ustawieniach i taka lipa wyszła. Na razie śmiga:-)
Trochę te sumowanie szybciej wychodzą w holmie a wynik pomiarów podobny.
Zostaw komentarz:
-
Trzeba dodac do siebie dwa pliki .pir, zeby to zrobic musi byc pelna wersja. Zapisujesz jeden pomiar, robisz drugi, a nastepnie z menu wybierasz load and sum wybierajac pierwszy, zapisany pomiar.
Zostaw komentarz:
-
LF box diffraction działa tylko w pełnej zarejestrowanej opcji?
---------- Post dodany o 22:39 ---------- Poprzedni post o 22:34 ----------
Sorry, już działa :-)
Zostaw komentarz:
Zostaw komentarz: