Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Fountek FW168 + Fountek NeoCD1.0

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Fountek FW168 + Fountek NeoCD1.0

Witam,
    Dziś zerknąłem na www.loudspeakershop.eu i jak baba skusiłem się na promocję :) Zamówiłem w/w głośniki. Czekam tylko na opracowanie zwrotnic przez Pana Albeckiego. Mam zamiar zbudować na nich monitory do komputera (może aktywne ?). Mam nadzieję, że więcej osób zainteresuje się Fountekiem i ten wątek rozwinie się...
    Fountek NeoCD1.0: 108 zł !
    Fountek FW168: 120 zł !
    W jakich aplikacjach je widzicie ?
    Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

O widzę coś nowego sie pojawiło. Ceny są świetne, warto wziąść w ciemno. Głośniki prezentują się ciekawie, szczególnie model FW168. Tweeter też nie najgożej, może być hit.

Skomentuj

Do pełnej oferty brakuje tylko wofera FW300:
      http://www.fountek.net/products.asp?id=64
      Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Chyba wezmę tyż na zapas :-)

Skomentuj

Dzwonilem teraz też, zamówiłem sobie też komplet :) raz się żyje :P Zwrotnice mają być dostępne na naszym forum za 2-3tyg.
          Zostało ok 20sztuk - więc śpieszcie się :)

Skomentuj

chodzilem w nocy po ich stronie akurat jak sie pojawilo
            odrazu mis ie pomysl ten spodobal
            podeslalem kilku osobom nawet na gg
            mnie osobiscie bardzo ciekawi ta wstega
            jesli brzmi dobrze to moze byc cenowy hit
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Ja osobiście lubie metalowe brzmienie membran - więc pewnie przypadnie mi midwoofer do gustu, martwie sie o wstęge - pierwsza poważniejsza u mnie, nie wiem jak z brzmieniem, najwyzej zmienie na seasa 27tbfc.

Skomentuj

No jak za nie co ponad 400zł wygląda "niesamowicie". Tu projekcik na FW146 (też w promocji):
                http://www.xenophonics.net/fountek/aether.htm

Skomentuj

FW 168 przy tej cenie bralbym w ciemno. On jest wart 200zl juz nie mowiac o 120 . Niestety nie widze go z ta wstega, ani jego mlodszego brata. Ten glosnik gra podobnie do glosnika zapha za14w08 i warto jemu dac dobra kopulke.

Z czym to mozna polaczyc ?

Najtaniej: Seas 27tbfc/g
                  Troche drozej: Ceramik STX ( pod warunkiem ze gra lepiej od tbfc/g ale czytalem, ze jest lepsza :p )
                  Duzo drozej: HDS Tweeter / Fountek neocd3.0 ( chyba jest do tego zwrotnica gdzies za oceanem ) niemniej jestem przeciwny temu zestawieniu gdyz osobiscie nie widze fw168 powyzej 2-2,2Khz oraz tej wstegi ponizej 3Khz

Skomentuj

Myślę że nie ma co od razu przekreślać takiego zestawienia. Z tego co rozmawiałem z Akkusem to będą niedługo opracowywać projekt do tych głośników. Sam zakupiłem komplet, więc czekam teraz tylko na schemat zwrotnicy od Pana Albeckiego.

Skomentuj

Również wziąłem komplet na FW168 - celem są efektowe do kina, więc wstęga, nawet jakby była słaba, nie powinna drażnić.

Skomentuj

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                        jestem przeciwny temu zestawieniu gdyz osobiscie nie widze fw168 powyzej 2-2,2Khz oraz tej wstegi ponizej 3Khz
                        nie żebym się wymądrzał ale w linku od przemo-lukas-a jest podana przykładowa zwrotka i wykres z pomiaru na którym widać że podział jest ok 2,5- 2,6 kHz. Moze ktos zmontuje na próbe te zwortkę i pomierzy to by zobaczyć jak się to ma do rzeczywistości

Skomentuj

A gdzie tam jest pomiar reverse null ?
                          Pozdrawiam.

Skomentuj

Zamieszczone przez malutkiz Zobacz posta
                            nie żebym się wymądrzał ale w linku od przemo-lukas-a jest podana przykładowa zwrotka i wykres z pomiaru na którym widać że podział jest ok 2,5- 2,6 kHz.
                            Widzialem ten projekt. Koles musi miec wybitny sluch, skoro slyszy roznice wynikajace z zastosowania zwrotnicy szeregowej oraz najwyzszej serii kondensatorow Claritycap ( no bo czemu by je stosowal ? ) a nie jest w stanie wychwycic znieksztlacen pewnie na poziomie 2-5% na srednicy od wstegi :)
                            Oczywiscie nie mnie to oceniac, kazdy ma swoj sluch i byc moze bedzie mu to odpowiadac. Ja tylko pisze jak ja to widze.
                            BTW: Moje stwierdzenie tyczylo sie founteka neocd3.0 ktory radzi sobie duzo lepiej na srednicy niz ten neocd1.0 .

Skomentuj

Z chęcią bym je wziął, ale nie wiem czy będą miały u mnie miejsce.. :/

Skomentuj

Kilka linków:

http://www.rumoh.nl/en/dynavox/1172-...w168-6-12.html
                                FW168 + Vifa BC25SG http://www.hometheatershack.com/foru...-bc25sg15.html
                                FW168 + Vifa D27TG http://techtalk.parts-express.com/sh....php?p=1719593
                                FW168 + Usher 9950-20 http://techtalk.parts-express.com/sh...6&postcount=10
                                Kilka ciepłych słów nt. FW168 http://techtalk.parts-express.com/sh...d.php?t=211889

Skomentuj

No dobra skusiłem się na parkę FW168... :)

Skomentuj

Ja wziąłem FW 146 i cd1.0 Szykuje się wysyp konstrukcji Będę mógł porównać do wielokrotnie droższej konstrukcji na etonie er4 pt. Eton 7.3 do której głośniczki już mam. Bardzo rozsądne posunięcie z tą promocją, ciekawe ile jest sztuk do szarpnięcia?

Skomentuj

Zamieszczone przez Amnes Zobacz posta
                                      Szykuje się wysyp konstrukcji
                                      taa... missionów też zeszła masakryczna ilość a konstrukcji na dłoniach można policzyć, może nawet i na palcach jednej... :)

Skomentuj

Ja mam zamiar opublikować swój projekt, będą pierwsze poważniejsze kolumny które będe chciał wykończyć i wstawić opis, ale to nie wcześniej niż za pół roku :) Tylko wstęga mi się nie widzi, mogłem pare złoty dopłacić, i kupić seasy 27tbfc/g.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X