A kwestia wysokości odsłuchu? Jesli mają stać na wysokości blatu to odsłuch jest powyżej głosnika wysokotonwego i duża płaszczyna odbicia od blatu ponizej kolumny ? To sie da uwzglednić ?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Usher 8133 i 2-way oversized
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
Wlasnie przeprojektowalem obudowe tak, aby byla ona wyzsza i dosc plytka. Wtedy os wysokotonowca jest podniesiona, a wylot tunelu znajduje sie nad glosnikiem wysokotonowym, czyli na samej gorze obudowy. Taki zabieg pomaga w czesciowym pozbyciu sie odbicia dzwieku od blatu biurka czy stolu mikserskiego. Moglbym jeszcze zastosowac odwrotne ustawienie glosnikow, czyli tweeter pod wooferem, ale moim zdaniem to sie nie sprawdzi w glosnikach studyjnych. Nalezaloby i tak podnosic kolumne wyzej mimo, ze os odsluchu wyznacza midwoofer. To jest dobre rozwiazanie do kolumn podlogowych.
Najprosciej byloby wypchnac woofer poza obudowe na okraglym pierscieniu ale nie bedzie to wizualnie byt ciekawe. No zobaczymy...
Skomentuj
-
Z jednej strony mamy frezowanie pod głośnik wysokotonowy, które to frezowanie "pomaga" w utrzymaniu równego pasma poprzez pozbycie się schodków i uskoków na płaszczyźnie w bezpośredniej okolicy głośnika. Z drugiej strony chowamy głośnik w dziurę, cofamy część ścianki frontowej lub stosujemy jeszcze inne zabiegi - a te rozwiązania doprowadzają przecież do sporo większych perturbacji w "płaskości płaszczyzny" ścianki frontowej. Jak to ugryźć? Czy jest sens stosowania jednego rozwiązania, które ma "być może" coś polepszyć psując tym samym inne parametry, które "być może" pogorszą coś innego? Czy w pewnym momencie nie dochodzimy do "przekombinowania"?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez arwas Zobacz postaA ze tak spytam, to ma być pasywne ? na jakich filtrach ?
Zamieszczone przez dabyl Zobacz postaJak to ugryźć?
Skomentuj
-
No to hi-end. Oczywiście Yoshi napisze ci że sie na niczym nie znasz jak ni emasz co najmniej III rzędu i ze dwóch zobeli po drodze :) A pozatym to Misiomor i Yoshi musza cie uczyć robić zwrotnice - za co dostanie podziekowania od ze dwóch kolegów z moderacji :lol:
Za dabylem powiem że nie mam na to pomysłu. Nawet w bardziej skomplikowanych zwrotnicach widać efekty przesunięcia głosniów na płaszczyżnie o kilka milimetrów tylko z powodu zalozenia ramki ozdobnej w głębsze podfrezowanie.
A tu będzie znacznie szerszy zakres wspólnej pracy obu głosników. Mozna wokół kopułki układać piankę różnej gęstości ale będzie wyglądało raczej nieatrakcyjnie. Dwa - wykonać profilowanie ścianki przedniej w kształcie spłaszczonego S - tak jak dawno temu robił JBL w swoich monitorach bliskiego pola - ale efekt bedzie taki sam jak dołozenie ściany pochyłej, a trudniejszy do wykonania.
---------- Post dodany o 11:10 ---------- Poprzedni post o 11:08 ----------
moze głośnik w wavequide ?Last edited by arwas; 01.06.2012, 12:25.
Skomentuj
-
Wiesz, z Yoshim juz sobie pogadalismy na ten temat i ja nie umniejszam jego doswiadczenia w projektowaniu zwrotnic, bo z pewnoscia ma na tym polu wieksze doswiadczenie niz ja. Natomiast ja nie ukrywam, ze mam pewna "filozofie" budowania glosnikow, stosowania pewnych rozwiazan, ktore dla wielu moga byc uznane jako bezzasadne i niepotrzebne. Nie chce rozkrecac wojenek na temat wyzszosci Swiat Wielkanocnych nad Bozonarodzeniowych i wolalbym zeby kazdy cos madrego napisal, co koniec koncow doprowadzi do opracowania optymalnego i dobrze dzialajacego rozwiazania :)
Zamieszczone przez arwas Zobacz postamoze głośnik w wavequide ?
Skomentuj
-
tak też odpowiedziałem w wątku o monitorze. najsensowniej dorobić przednia ścianę pochyłą w strefie głosników i zwezajacą się ku podstawie.
A z Tonsili wartoby od razu zrezygnować, ze wzgledu na wątpliwe mozliwiości produkcyjne tej marki.
---------- Post dodany o 11:31 ---------- Poprzedni post o 11:29 ----------
dla Yoshiego nawet Serblin nie będzie fachowcem, bo to tylko stolarz. Nic że jego pierwsze monitory miały taką właśnie zwrotnice i zarobił na nich sporo pieniedzy
Sułtani DIY się jakiś czas temu zachwycili niskimi podziałami pasma i kompensacją baffle-step. I teraz ćwiczą wycinanie kazdego najmniejszego rezonansu :)Last edited by arwas; 01.06.2012, 12:40.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez arwas Zobacz postaNic że jego pierwsze monitory miały taką właśnie zwrotnice i zarobił na nich sporo pieniedzy
Skomentuj
-
Zamieszczone przez arwas Zobacz postaOczywiście Yoshi napisze ci że sie na niczym nie znasz jak ni emasz co najmniej III rzędu i ze dwóch zobeli po drodze
Skomentuj
-
żeby do takich jak Ty coś dotarło, to trzeba czesto powtarzać, bo im mózgi sie marynują :)
UWAGI MODERATORAMiarka się przebrala kolego. Obrażać to możesz sobie innych ale nie użytkowników tego forum. Zamykam ten temat i dostajesz bana na miesiąc. Idź sobie budować na inne forum jak tutaj ci tak źle, ja nie będę za tobą płakał. Y.
Skomentuj
Skomentuj