Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Usher 8133 i 2-way oversized

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Poniżej 2 khz nie masz zgrania fazowego. Zastanawiam się, czy nie za wysoki podział, 8" membrana przy 3 khz będize miałą raczej słabe charki kątowe.

0,66uF/0,32om;
    Chyba mh?

A może by by tak 3 rząd + 2 rząd?

Skomentuj

Zamieszczone przez tomq88 Zobacz posta
      Poniżej 2 khz nie masz zgrania fazowego.
      dokladnie tak
      ale wg mnie to wina pomiaru
      upewnij się, że pomiar jest ok

---------- Post dodany o 23:29 ---------- Poprzedni post o 23:28 ----------

a przy 8" celował bym w podział jak najniższy
      jak najniżej mozliwy bez zniekształceń wysokotonówki
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

to jest pomiar. Cos sie pierdzieli z tym pomiarem. jak mierzyłem sam głośnik to pokrywało się z wykresem producenta. Potem wrzucam to w symulatora robię symulacje i mierze efekt i wtedy jest to już tylko mocno przyblizone. A jak odłaczam głosniki i mierze tylko na jednej gałęzi to w ogóle wychodza jakieś dziwne kwiatki. Na przykłąd spadek na zboczu filtru niskotonowego nieco szybciej niż wskazuje symulacja, a na zboczu wysokotonowego robisię "poducha" jakiej nie ma na wykresach producenta - jakby nagle głosnik dostawał efektywności. Pogromca Mitów miał te same efekty przy pomiarze arta tylko mniej uwydatnione.

Efekt jest taki że po symulacji i odsłuchu mam brzmienie przyjemniejsze niż po strojeniu na pomiar artą.

W przypadku tego układu chodzi o wyciagnięcie jak najwięcej z niskotonowego. GDN nie daje sie filtrowac łagodnie idzie bardzo wysoko. Wlączenie pułapki rezonansowej odcina go radykalnie nawet efektywniej niż III rząd.
        Beyma teoretycznie da się puścić od 2000 hz ale ma nierównomierności które trzeba złagodzić dlatego cięcie wypada tak wysoko. Powoli dojdę wreszcie dlaczego ta Arta tak dziwnie mierzy wysokotonowe. Coś nie bardzo chce ze mną wspólpracować, moze powinienem zmierzyć czyms innym.

Po tym pomiarze zmniejszyłem równolegle C z 15uF do 13,9uF + 2,2om .
        A układ RC w gałęzi wysokotonowej zmieniłem na 2.2uf +3,9om. Brzmi lepiej, czytelniej na średnich. Zwrotnica wisi na drutach wpiętych w terminale spręźynkowe po złotówce więc dokonywanie zmian jest jak loteria.

Dołączam wykres z właczonymi filtrami RC i RLC. W zestotliwości podziału jest zgranie fazowe dokładnie -6db. Ale właczenie układu RC zmienia cały przebieg wysokotonowy a nie tylko najwyższa oktawę jak pokazywała symulacja. Będe nad tym musiał popracować. ogólnie efekt jest przyjemniejszy niż widok. Bo jak sie na to patrzy mozna się doliczyć 9 db nierównomierności
        Załączone pliki
        Last edited by arwas; 26.05.2012, 23:23.

Skomentuj

Zamieszczone przez arwas Zobacz posta
          Dołączam wykres z właczonymi filtrami RC i RLC. W zestotliwości podziału jest zgranie fazowe dokładnie -6db. Ale właczenie układu RC zmienia cały przebieg wysokotonowy a nie tylko najwyższa oktawę jak pokazywała symulacja. Będe nad tym musiał popracować. ogólnie efekt jest przyjemniejszy niż widok. Bo jak sie na to patrzy mozna się doliczyć 9 db nierównomierności
          no to musisz jeszcze troche nad tym popracowac :)
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Tak jak na ostatnim pomiarze brzmienie jest lepsze niż na przedostatnim kiedy po wyłączeniu filtrów charktrystyka była bardziej płaska. Wtedy brzmiało zbyt jasno. Tylko przypuszczam że pomiar wysokotonówki nie wychodzi prawidłowo i nie wiem jeszcze "dlaczemu" :)

---------- Post dodany o 07:39 ---------- Poprzedni post o 14:26 ----------

Wersja 5
            Brzmi ładnie ale aż się boje zmierzyć Artą. Wg symulacji podział powinien wypadać na 2,8-3kHz
            Na GDN 20/100/3 szeregowo z głośnikiem 0,66mH równolegle RLC 01mH+1,1om+15uF oraz RC 2,2uF+10om
            Na T2030 szeregowo z głośnikiem 3,9uF+10uF i między nimi cewka równolegle 0,27mH przed głośnikiem rezystor 2,2om. Równolegle z głośnikiem RC 2,2uF+3,9om

Skomentuj

pokaz pomiar bo az ciekawy jestem :)
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie pokażę :)
                Za to pokaze coś innego. Dwa pomiary Beymy T2030 wykonane artą. Mikrofon w odlegóści 4 cm od głośnika. Pierwszy pomiar bez filtra - wykres kolorowy, drugi pomiar z filtrem - wykres czarny.
                Wykresy wyglądają zasadniczo INACZEJ niz wykresy producenta. Pisałem już o tym i Pogromca Mitów pisał że ma podobne róznice, u niego były mniej widoczne.

Chodzi o to że u mnie pomiar Arta pokazuje wyższą efektywnosć na niższych częstotliwościach głosnika wysokotonowego. Nie wiadomo dlaczego i skąd. Wcześniej mierzyłem tak innw głosniki wysokotonowe i było to samo. W przypadku pomiaru kiedyś dawno GDNa17/100 pomiar był praktycznie identyczny z wykresem producenta z komory bezechowej. Co prawda poxniej padła karta na płycie i założyłem inna ale to powinno raczej poprawić sytuację a nie pogorszyć realnosc pomiarów (?)

A do tego jeszcze wykres zmienia się po połączeniu afazowym. Pomiar dotyczy jednego głosnika wiec skąd róznice fazowe, przesunięcie fazowe jest wzgledne (czyżby wzmacniaczowi robiło różnieć ena którym drucie wiszą kondensatory ???). Dlaczego tak się dzieje w przypadku pojedynczego głosnika ?
                Załączone pliki

Skomentuj

Chodzi o to że u mnie pomiar Arta pokazuje wyższą efektywnosć na niższych częstotliwościach głosnika wysokotonowego.
                  A spróbuj walnąć pomiar w holmimpulse dla porównania w takich samych warunkach - będziesz wiedział czy to "wina" arty.

Skomentuj

Jesteś kolejnym użytkownikiem, któremu pojawiają się te same problemy - wspominał o tym PM, wcześniej niezaglądający już na forum Ironhide. Zastanawiające jest, że problemy te występują zawsze przy pomiarach w Arcie. Może w opcjach programu zaznaczona jest jakaś opcja, która powoduje takie anomalie?

Skomentuj

Mikrofon w odlegóści 4 cm od głośnika.
                      Wydaje mi się, że odległość mikrofonu od głośnika wysokotonowego jest za duża dla pomiaru nearfield (powinna być 1cm) bo np. długość 4cm to długość fali ok. 8,5 kHz i właśnie w przedziale do ok. 13 kHz widać największe nierównomierności, co w połączeniu z kształtem kopułki i frontem samego głośnika może mieć wpływ na pomiar.
                      Last edited by KAPRINT; 29.05.2012, 11:59.

Skomentuj

A po co Ty je mierzysz z 4 cm? Tego sie nie robi w zasadzie nigdy. Przy tak bliskim pomiarze beda wlasnie takie anomalie. Ta Beyma to mocno pokrecony glosnik i jeg harka jest bardzo nierowna.
                        http://www.diyparadiso.com/datasheet...ma%20t2030.jpg

Zrob pomiar z minimum 50cm i pokaz co bedzie. ( jestem pewny, ze bedzie ok )

Skomentuj

Dokładnie tak, pomiar z 4cm nie ma najmniejszego sensu. Patrząc na ten wykresy z linku PM, szczególnie wodospadowy to ta beyma nie jest jakimś cudem techniki.

Skomentuj

Dlaczego z 4 cm, bo mierząc z większej odległosci musze podac wiekszą moc na kopułkę bez filtru. W odległościach mniejszych i wiekszych wykres wychodził znacznie bardziej poszarpany. Beymy wcale nie sa tkie pokręcone. Oba modele powinny wyrównywac charakterystyke po dołożeniu RC na najwyższa oktawę i filtr III rzedu najwyżej. Tak przynajmniej zachowywała sie T2010 a T2030 nie jest dużo bardziej nierównomierna.
                            Wykonałem pomiar z bzrdziej sensownej odległości około 2/3 metra (66cm) i w ten sposób wyszedł podobny do tego podanego na stronie niemiekiej http://www.diyparadiso.com/datasheet...ma%20t2030.jpg ale tylko w wysokim zakresie. Poniżej 2,5kHz charakterystyka się wznosi. a nierównomiernosć jest większa niz na tym wykresie i wykresie producenta http://profesional.beyma.com/ingles/pdf/T2030.pdf

Nie sądzężeby to była cecha głośnika. To samo miałem przy pomiarach innych kopułek. w przeciwieństwie do pomiaru głośników niskotonowych które wychodziły wzorcowo w polu bliskim.
                            Załączone pliki

Skomentuj

Ja mierze wszystkie kopulki bez zadnego filtra dochodzac do okolo 2 woltow na zaciskach i nie wiem czym widzisz problem. Wbrew pozorom taka kopulka moze sporo wytrzymac bez filtrowania, poza tym jak zaprojektujesz zwrotnice w oparciu o pomiary z juz kondensatorem? Nie da sie. Tak samo jak nie da sie zaprojektowac poprawnej zwrotnicy w oparciu o pomiary z 4 cm. Po prostu MUSISZ wykonywac je z wiekszej odleglosci, bo w przeciwnym wypadku beda one falszowane i kompletnie nie nadaja sie do symulacji zwrotnicy.
                              Co do glosnikow niskotonowych to oczywiscie mozna, a nawet trzeba mierzyc je w polu bliskim. W przypadku niskotonowcow mozna wiele tam wyczytac.

Wg mnie popelniasz po prostu karygodny blad pomiarowy i przez to Twoje symulacje nie pokrywaja sie z pomiarami i odsluchami. Rob tak jak wszyscy robia i bedzie ok.

Skomentuj

Pytanie czy chcesz mierzyć zgodnie ze sztuką czy mierzyc tak aby wyszły odpowiednie (z góry założone) wyniki.

Skomentuj

powyżej widzicie wykres z 66cm na osi. Jak widac ni ejest on zgodny ani z pomiarami diypartaudio ani z wykresem fabrycznym. Węc co jst z atą że nie mierzy prawidłowo głosników wysokotonowych?

---------- Post dodany o 13:06 ---------- Poprzedni post o 12:55 ----------

prawda jest tak aze kiedy próbuję uzyskać wyrównany pomiar brmienie robi sie buczące. A chyba nie chodzi o tożeby wykresiki ładnie wyglądały na garażowo robionych pomiarach?

---------- Post dodany o 13:09 ---------- Poprzedni post o 13:06 ----------

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                  Wg mnie popelniasz po prostu karygodny blad pomiarowy i
                                  Czyli jaki ??? Ostatni pomiar jest zrobiony z dużej odległości z bramka 4ms w osi głośnika i wychodzi z tego dupa. Do tego sie własnie nadaja pomiary w domu. jestem ciekwa ilu tutaj ludzi wzdycha nad pomiarami nie zdając sobie sprawy z tego co zmierzyli i będac przekonanymi że brzmi świetnie i lepiej nie moze ?

Skomentuj

Masz może missiona ?? Albo kogos w okolicy który by miał missiona :> ?? Zainstaluj Holmimpulse i zmierz bo ja na zintegrowanej i WM61L choćbym nie wiem jak mierzy wychodzi baardzo podobny wykres do oryginała... czy to z 4cm czy z 1 metra

http://www.audax.com/archives/tm025c1.pdf

Skomentuj

Węc co jst z atą że nie mierzy prawidłowo głosników wysokotonowych?
                                      Jakos tysiace ludzi uzywa tego programu i wszystko jest ok :) Ja zawsze mialem te same pomiary na ARTA, Holmimpulse czy TrueRTA. Dlatego nie winilbym tutaj programu.

Czyli jaki ??? Ostatni pomiar jest zrobiony z dużej odległości z bramka 4ms w osi głośnika i wychodzi z tego dupa. Do tego sie własnie nadaja pomiary w domu. jestem ciekwa ilu tutaj ludzi wzdycha nad pomiarami nie zdając sobie sprawy z tego co zmierzyli i będac przekonanymi że brzmi świetnie i lepiej nie moze ?
                                      Oj arwas, biadolisz na swoje i innych pomiary chyba tylko po to zeby poprawic sobie humor.
                                      Zrob prosty test. Wez dobrze znana kopulke Tonsila i zamontuja ( z frezami ) w odgrodzie wielkosci np 60x60cm, glosnik nie w srodku, z lekkim offsetem ( jakim? to sprawdz w Edge tak aby charka byla rowna ). Nastepnie bramkujac mierz ja z minimum 50-100cm onaxis. Pomiar powinien byc bardzo zblizony do tego co podaje producent. Jesli u Ciebie bedzie kompletnie inaczej to znaczy, ze Twoj system pomiarowy wali bledy, a nie program. Dla swietego spokoju zainstaluj Holma i powtorz procedure.

Poza tym zapomnij o pomiarach tweeterow z 4cm. One nie nadaja sie kompletnie do niczego.

Skomentuj

Własnie uwazam że tak powinien wychodzić.Zaczęło sie mocno niezgadzać własnie po padnięciu karty zintegrowanej. Załozyłem na pci która teoretycznie powinna i praktycznie też ma lepszy dźwięk. A pomiary zaczeły wychodzic z Arty jakieś dziwne.
                                        Pomiar niskotonowego na osi kolumny i w osi głośnika (czarny) przypomina bardziej wykres producenta.
                                        Załączone pliki

Skomentuj

Jakiej karty uzywasz? Masz zewnetrzny preamp czy uzywasz gniazda mic w karcie?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X