Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Usher 8133 i 2-way oversized

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Odinastalowałen nowszą wersje i zainstalowałem starszą tych kontrolerów SoundMax. Otrzymałem taki przebieg po skalibrowaniu - akustyczny praktycznie płaski, szumy rosną dopiero na samym skraju pasma. Chyba wygląda poprawnie, jutro sprawdze czy równiez mierzy głośniki, bo to różnie bywa.
    Załączone pliki

Skomentuj

nie wiem skad taki pik na koncu ale juz wyglada ladniej
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

oo, teraz wyglada dobrze.

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
          nie wiem skad taki pik na koncu ale juz wyglada ladniej
          Pik jest zawsze na kazedj karcie, raz w górę raz w dół, zależnie od humoru . To są jakieś błędy numeryczne.

Skomentuj

Wykres niebieski pomiar karty, wykres czerwony po skalibrowaniu karty. A wykres zielony to pomiar mikrofonem całego zestawu z którego jak widac nic zupełnie nie wynika? Kabel od wyjścia słuchawkowego idzie na wzmacniacz i na kolumne - może powinienem wpiąć go w wyjście liniowe?

Pomijam problem że po właczeniu komputera sterowniki się znowu przestawiły i musiałem ponownie wgrać stare. Ale z pomiaru zupełnie nic nie wynika. ... Jakiś manuał do holmimpulse znajdę ?
            Załączone pliki

Skomentuj

Ten zielony wykres nie ma nic wspólnego z sygnałem z mikrofonu. Pewnie znowu coś jest źle ustawione bo wygląda to na wyciszenie mikrofonu/dociążenie (może wejście nie pracuje jako MIC tylko jako LineIN?)

Skomentuj

Moze pokaze jak to u mnie wyglada na laptopie. Kalibracje przeprowadzilem z wyjscia glosnikowego laptopa na wejscie MIC laptopa. W moim lapie nie ma wejscie line in.

Wykresy
                http://imageshack.us/f/843/holmkalibracja.png/

Niebieski wykres ciagly to pasmo przenoszenia, a przerywany to faza. Nastepnie czerwony to juz skalibrowany sygnal do pomiaru. Laptop ma karte Realtek. Zielony pomiar jest niepotrzebny.

Skomentuj

ja ostatnio uzywam dwuch kart
                  wtedy mam idealnie prosta charakterystyke karty
                  sygnal wychodzi z karty wbudowanej
                  a line in uzywam na usb creativa
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Jak mierze na kompie stacjonarnym to tez na dwoch kartach :) Echo Miamidi jako zrodlo i Realtek jako wejscie mikrofonu.

Skomentuj

może mógłbym tego spróbowac biorąc sygnał z wyjścia słuchawkowego przetwornika w głośnikach Logitech Z-10. A mikrofon przez kartę wbudowaną w płytę.
                      Na razie odinastalowałem wszystko co sie dało ponownie zainstalowałem sterowniki. Plik kalibracyjny karty prawie nie odbiegał od jej pomiaru. Zmierzyłem więc zestaw przy małej głośności z odległości 0,25m mikrofonem na wysokości pomiędzy głośnikami. Wyszło mi coś takiego jak poniżej.
                      W miarę zwiekszania głosnosci zmieniał sie przebieg i zależności fazowe, podobnie w miare zwiekszania odległosci mikrofonu.
                      Załączone pliki

Skomentuj

zestaw mierzy sie na wysokosci wysokotonowki
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

zestaw mierzy sie na wysokosci wysokotonowki
                          Na wysokości uszu podczas odsłuchu...

Skomentuj

przy prawidlowo ustawionych kolumnach wysokotonowka powinna byc na wysokosci uszu
                            wiec jest jakas roznica?
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                              przy prawidlowo ustawionych kolumnach wysokotonowka powinna byc na wysokosci uszu
                              wiec jest jakas roznica?
                              Jeżeli przyjmiemy takie założenia to nie ma różnicy ale w praktyce nie zawsze zestaw jest tak ustawiony a dopuszczalny też jest przypadek gdy zestaw celowo ma nisko umocowaną kopułkę (np jest w odwrotnej konfiguracji głośników , niżej kopułka , wyżej midbas), wówczas pomiar z wysokości kopułki byłby wręcz błędem.

Ogólnie nie rozumiem pomysłu pomiaru głośników z 25cm, przecież to z założenia jest błędne. Jeżeli rozstaw osi głośników to ok 20cm, mierząc pomiędzy mamy ok 10cm odstępu od osi głośnika, co przy 25cm odległości daje kąt ponad 20 stopni, na dzień dobry operujemy na ch-kach kątowych . W ten sposób też nie da się zmierzyć zestawu 3d. W zasadzie ten 1m to takie minimum żeby nie było dużych przekłamań.

Skomentuj

Zgadza się. Małą odległosc zastosowałem ze wzgledu na akustykę pomieszczenia. To mi miało pokazac czy w ogole karta działa... Zauważ że głosność też była mała, odstęp od szumów to jakies 15 db a powinienem mieć przynajmniej 30 żeby
                                Niestety nie działa, cos się zdrowo popiep.... - najpierw się kaszaniło i wrescie zamilkło, sygnał z kompa wychodzi bardzo słabo. W dodatku wydaje mi się że przestało działac zabezpieczenie przeciwzwarciowe na wzmacniaczu - nie odłącza głosników po zwarciu przewodów, a membrana latała mi przez jakis czas podczas regulowania głosności jakby dostawał skoki stałego napięcia, Wygląda że poszedł jeden kanał we wzmacniaczu. Ale sygnał z kompa niedochodzi na żadnym kanale. Sygnał kalibracyjny jest z informacją o klipingu, raz na jakis czas wygląda dziwnie nierealnie... mam ochote sprawdzic czy blaszak potrafi fruwać. To już drugi komputer w którym zintegrowana karta dźwiękowa przestała mi działać bez wyraźnych powodów. W zasadzie trzeci bo w poprzednim reklamowałem płytę główną i na dwóch bylo to samo - czyżby wyjścia z kart zintegrowanych nie były przystosowane do łaczenia ze wzmacniaczem stereo?
                                Tak więc boje z pomiarami musze na jakiś czas zawiesić.

Skomentuj

poprawka. Wzmacniacz działa. Program reaguje na poziom sygnału w bardzo wąskim zakresie. Tak wyglada pomiar z odległosci 0,66m. Dlaczego akurat tyle? Bo jak widac im dalej tym wiecej pików rezonansowych zapewne od pomieszczenia. Tym niemniej widać już elementy które muszą zostać poprawione.

Tak przy okazji, w przypadku pomiarów samych głośników do nastepnej symulacji zwrotnicy jaką metodę lepiej jest przyjąć? pomiar każdego głosnika w osi cewki i następnie dopasowanie offsetu w programie symulacyjnym podczas projektowania zwrotnic? Czy może lepiej pomiar z osi akustycznej zestawu i projektowanie zwrotnicy bez wyliczania offsetu i innych zmian geometrii kolumny głosnikowej?
                                  Skłaniałbym się do drugiej metody ale jak widze odziaływanie pomieszczenia to może jednak sensowniej zmierzyć każdy głośnik w polu bliskim i potem je zszyć w symulacji okreslając geometrie i offset w programie ?
                                  Załączone pliki

Skomentuj

Do kitu te pomiary arwas. Dzialaj cos dalej ze swoim sprzetem, musi byc lepiej.

Skomentuj

sprzet wydaje sie ok. jeśli nie liczyc bardzo małej róznicy w regulacji głosności która podaje już informacje o clipingu.

Problem wynika z pomieszczenia. Przy pomiarach w polu bliskim wykres się wygładza. Problem jednak w tym ze nie mogę zmierzyć całego zestawu z odległości poniżej 20cm bo to nie bardzo ma sens praktyczny - z takiej odległości sie nie słucha i wtedy rózne są odległości katowe dolotu pomiedzy mikrofonem a głosnikami w stosunku do typowej odległości odsłuchu. Czyli w polu bliskim moim zdaniem nie ma sensu mierzyć całego zestawu. A w odległości powyzej 0,66m i wiekszej wychodzi juz taka pocieta kaszana jak widac wyżej, co może być efektem pomieszczenia.
                                      W Arta ustawiam jeszcze bramkę i wygładzenie. Ale w HolmImpulse nie widze takich opcji (?).

Wydaje mi sie że powinienem zrobić pomiary obu głosników w polu bliskim np. 2cm na wysokości ich centrów akustycznych. A nastepnie złozyc je w jakims programie uwzgledniajac odpowiednio rzeczywisty offset głośników. Tylko jakie programy zastosować i jak eksportowac dane z pomiarów?

Skomentuj

Zamieszczone przez arwas Zobacz posta
                                        W Arta ustawiam jeszcze bramkę i wygładzenie. Ale w HolmImpulse nie widze takich opcji (?).
                                        Kliknij na zakladke option obok measure. Tam masz wybor bramkowania czy wykladzania pomiaru.

---------- Post dodany o 23:42 ---------- Poprzedni post o 23:36 ----------

Wydaje mi sie że powinienem zrobić pomiary obu głosników w polu bliskim np. 2cm na wysokości ich centrów akustycznych. A nastepnie złozyc je w jakims programie uwzgledniajac odpowiednio rzeczywisty offset głośników. Tylko jakie programy zastosować i jak eksportowac dane z pomiarów?
                                        W ten sposob nie dostaniesz realnej chrakterystyki glosnikow. Projektujac kolumne i jej zwrotnice musisz ustalic os na ktorej bedziesz sluchal zestawu. Najprosciej jest uczyc sie na zestawach dwudroznych, ktore odsluchiwane sa zazwyczaj na osi tweetera badz na osi pomiedzy midwooferem, a tweeterem. Wykonujac pomiary musisz zastosowac odleglosc minimum 50cm od glosnika wyskotonowego w przypadku typowego monitora. Bez odpowiedniej odleglosci nie pomiar nie wychwyci realnego pasma czestotliwosci, ani np problemu baffle step.
                                        Sprobuj moze poczytac kilka artykulow w czytelni naszego forum, tam koledzy bardzo sporo wartosciowej wiedzy przekazali w swoich tekstach.
                                        Co do programow to temat rzeka, mozna uzywac tylko jednego do wszystkiego jak np SW, lub przynajmniej dwoch/trzech do pomiarow pasma, impedancji i do symulacji zwrotnicy.

Skomentuj

w polu bliskim np. 2cm
                                          Mam wrażenie, że to trochę za daleko.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X