Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Usher 8133 i 2-way oversized

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Sprawdź najpierw samą kartę muzyczną czy łącznąc wejście z wyjściem dalej będą takie jaja.

Jeżeli ucina ci wykres przy 10kHz to może być przyczyna w ustawieniu samplowania na 22kHz.

Skomentuj

Powodem obcinania pama ponad 10kHz była włączona redukcja szumów w sterownikach mikrofonu. Po wyłaczeniu mam cały zakres ale z kolei jest drugi problem.

Po wyłączeniu wzmacniacza i dokonaniu "pomiaru na sucho" oba programy rysuja przebieg amplitudy wznoszacy sie ku tonom wysokim.
      Dlatego pomiar głosnika wysokotonowego też wykazuje wzniesienie ku wysokim i wygląda na zafałszowany. Nie mam pojęcia co zmierzył mikrofon kiedy wzmacniacz był wyłączony, ale wygląda to własnie w ten sposób. Może wymagana jest kalibracja mikrofonu, lecz nie wiem jak ja przeprowadzić.
      Załączone pliki

Skomentuj

a co to za mikrofon?
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

WM61A ... podobno.
          Ale to chyba nie jest własciwośc mikrofonu tylko nadal sterowników karty.

Skomentuj

Zamieszczone przez arwas Zobacz posta
            Ale to chyba nie jest własciwośc mikrofonu tylko nadal sterowników karty.
            No tym razem wygląda to chyba na właściwośc mikrofonu bo WM61 trzeba korygować plikiem kalibracyjnym korygującym pasmo od 5kHz w górę. Niestety nie widze ile masz tam dB bo za mały obrazek. Korekcja plikiem wynosi max ok 3-4dB. Jeżeli masz większa górkę to masz problem z wadliwym mikrofonem lub z czymś innym w kompie.

Skomentuj

różnica jest 15db i zaczyna się od 1000 Hz ale ponieważ rośnie tak na oko w funkcji wykładniczej to do 5000 Hz rzeczywiście jest mało widoczna. Stawiam na sterowniki. To karta zintegrowana Asus i ma jaies dziwne sterowniki Sound Max czy coś takiego. Bedę musiał z nimi powalczyć

Skomentuj

a pokaz wykres kalibracji karty
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Jak to zrobić?

Skomentuj

Wlacz Holmimpulse, i podlacz petle przewodem z wyjscia karty do wejscia. Wejdz w zakladke Signal for device & signal i po prawej kliknij na Make DAC-ADC calibration.

Skomentuj

U mnie te zakładki sa troche inaczej ustawione może z powodu wersji programu. Ale wydaje mi sie że przeprowadziłem poprawnie i po skalibrowaniu wygląda to w taki sposób jak na rysunku.
                      Załączone pliki

Skomentuj

Masz dziwne nienaturalne odcięcie ch-ki. Być moze masz za mocny sygnał, zmiejsz volume i zobacz czy ci się ta ch-ka zmieni.

Skomentuj

to nie dziwne, ze zle wychodzi
                          chrakterystyka karty powinna byc jak najbardziej plaska
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

zmniejszyłem sygnał do około 55-60% i teraz po skalibrowaniu wygląda, to jak poniżej. Widac nadal po skalibrowaniu +3db powyżej 5khz. Faza w miare płaska. Wyrażne piki szumów takze korygowane plikiem moga pochodzic od komputera albo zbiera je kabel bo jest dosyc długi. Ale to dziwne podniesienie to myślę że sa sterowniki. Wcześniej miałem inne ale nie potrafię ich przywrócić i pomiary arta wyglądały inaczej w górnym zakresie.

Czy jeszcze coś moge poprawić na drodze programowej?
                            Załączone pliki

Skomentuj

no najlepiej nie jest
                              zmniejsz jeszcze volume i line do 40%
                              i pokaz wtedy
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Korzystasz z wejścia line IN czy MIC ? Moim zdaniem bezwzglednie należ ykorzystac z line IN + pre do mkirofonu. A najlepiej to kupić sprawdzonego SB live :P

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                                  Korzystasz z wejścia line IN czy MIC ? Moim zdaniem bezwzglednie należ ykorzystac z line IN + pre do mkirofonu.
                                  Nieprawda, wejscia nie maja zadnego znaczenia, jesli cos nie gra tak jak powinno to lezy to po stronie sterownikow karty. W laptopie mam realteka i kalibracja z uzyciem wejscia mic przebiega idealnie.

Skomentuj

Może mieć nzaczenie jeżeli na wejściu MIC w karcie zastosowane są jakieś dodatkowe filtry albo odszumiacze. Line IN jest najpewniejsze bo ma ch-kę liniową w całym pasmie (przynajmniej tak jest do dobrych kartach)

Skomentuj

Jedyna roznica miedzy wejscie mic, a wejscie line in to napiecie zasilana na zlaczach dla mikrofonu elektretowego. Reszta jest robiona programowo, bo tak jest prosciej i taniej. Chyba, ze producent stosuje jakies niestandardowe schematy.

---------- Post dodany o 16:38 ---------- Poprzedni post o 16:26 ----------

arwas, takie pomiary sa nieprawidlowe, pasmo powinno byc w miare rowne, z niewielkimi odchylkami. Walcz ze sterownikami, lub kup jakas inna tania karte na pci ( jesli to komp stacjonarny )

Skomentuj

Albo to o czym wspomniałem, skalibruj na wejściu line in, jak będzie piękna gładka linia to tylko dorobić preampa do mikrofonu i gotowe. Pre to przecież jeden podwójny op-amp, parę rezystorów i bateryjka. Chwila roboty na płytce uniwersalnej.

Skomentuj

Mikrofon oczywiście na wejsciu MIC. Spróbuję z tym podziałać. Zaczeło się kaszanić jak wgrałem sterowniki fabryczne do karty dostarczone z płytą Asusa. Mają pozaszywane dodatkowe funkcje bo płyta to model przystosowany do rozszerzennia dzwieku dodatkową kartą PCI do formatu 7.1 z jakimiś wyjściami SPDIF i uprzestrzenniającymi efektami w sterownikach.

Dalsze zmniejszanie poziomu wygładza bardziej wykres ale pojawia sie komunikat o poziomie niższym niz -40db i wieksze robia się te piki na wykresie szumów.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X