Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Usher 8133 i 2-way oversized

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Rzeczywiście, na pomiarach wyglada bardzo obiecująco. A tak straszyliscie że głośnik sie do niczego nie nadaje i że nie ma basu.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
      arwas, ta symulacja wcale nie wyglada zle. Z taka tuba wiadomo, ze nie bedzie super liniowego pasma, ale generalnie wyglada to dobrze. Ciekawe jak w praktyce brzmialby taki monitor, czy ta tubka dzwiekowa zgra sie z gdn... Trzeba by sprobowac, ale paczka i tak bedzie spora...
      Złapałem co miałem pod ręką. W obudowie około 29 litrów strojonej ... nie wiem nawet jak chyba na 45 hz - rura ma srednice 7cm i długość 12, wstawiłem GDN20/100/3 - skleciłem mu belejaką zwrotnice na cewkach 0,66mH+0.1mH pomiędzy 10uF+3,3om (takie coś w rodzaju zwrotnicy III rzędu). Połączyłem z GDWK10/80/19/5 przez 3,3uF+10,1uF i cewkę 0,33 przed filtrem rezystoy - około 4 om.
      Tak wygląda pomiar z mikrofonem pomiędzy głośnikami w odległości ok. 1m w małym pomieszczeniu o gołych scianach:
      Załączone pliki
      Last edited by arwas; 13.10.2011, 11:08.

Skomentuj

ps. nie wiem dlaczego mój pomiar kończy sie na 10 khz - albo coś źle ustawiłem albo mikrofon odmówił współpracy ... - albo jakieś silne podbicie na wysokich powoduje odejmowanie pasma obu głosników - co raczej mało prawdopodobne. Najciekawsze są jednak wrażenia subiektywne. Głośnik niskotonowy gra wyraźniej na średnicy niż inny mniejszy Tonsil GDN17/100 - to mnie akurat nie zaskoczyło. Ale nie podbarwia - czego się obawiałem patrząc na silne podniesienie charakterystyki w szerokim paśmie okolicy 3kHz.
        Natomiast dźwiek całosci był bardziej ekscytujący kiedy uzyłem łagodniejszego filtru dla wysokotonowego - to znaczy 4,7uF +18uF i 0,33mH do tego rezystory przed i za filtrem - co moze sugerowac przydatność WG dla wysokotonowca.
        Planuje jeszcze wypróbować układ RLC w celu wyrównania przebiegu. Wczesniejsza symulacja dla tych głosników wyszła obiecująco dlatego zamierzam dalej "ćwiczyć" ten układ - z braku laku, czyli opinii na temat Ushera 8133 - na Tonsilu.

Skomentuj

Ciekawy eksperyment ale wydaje mi sie, ze GDN powinien miec nieco silniejsze filtrowanie. Ten wzrost na 3khz i kawalek dalej moze odpowiadac za ta wyrazniejsza srednice. Zastanawiam sie jaki mial pomiar czestotliwosci GDN z oryginalnych kolumn TLC AMS.

Skomentuj

Na słuch GDN z tym filtrem gra już dość przygaszonym środkiem. Trudno oczywiście ocenić w ten sposób ale nie odczuwam wrażenia ze wyższy srodek z niego sie wybija. A bez zwrotnicy takie wrażenie jest. Dlatego jeszcze planuje dołozyć układ RLC i go troche przytłumić. Mimo tego jestem zaskoczony poprawnościa brzmienia. Spodziewałem się niewyraźnych, cofniętych wokali i "tubowego" zabarwienia, albo zbasowienia. Na razie nie odczułem takich efektów.

Skomentuj

Mysle, ze polaczenie GDN z wieksza kopulka Seasa mogloby dac naprawde niezly dzwiek. Jednak glosniki wysokotonowe Tonsila maja zbyt duze ograniczenia do takich konstrukcji. Gdyby GDN nie byl tak drogi to dawno bym go nabyl do testow, bo aktualna cena ponad 150zl to rozboj w bialy dzien.

Skomentuj

ja mam takie z zapasów pro-tonsilu taniej, chyba po 119 złotych. A GDWK10/80/19/5 (wersja TLC) też zabrzmiał lepiej niż oczekiwałem. Albo sie tak dobrze dopasował. Delikatny nie jest ale dobrze zrównowazony i dobrze schodził.
                Last edited by arwas; 13.10.2011, 15:59.

Skomentuj

Robilem kiedys projekt krotkiej linii transmisyjnej do tego glosnika, tak aby upchac ja w wymiarach nie wiekszych od oryginalnego projektu TLC PMS1/AMS1. Da sie to zrobic, mimo ze wyjscie linni bedzie mialo okolo polowe powierzchni glosnika. Niby tak sie nie robi ale to dalej wiecej niz typowe rury basrefleksu.
                  Moze kiedys jak mi wpadna w lapska to cos podlubie w tym temacie.

Skomentuj

Miałem zamiar połączyć kopułke w waveguide ale na razie nie mogę zmierzyć wysokotonówki w ARTA. Nie wiem dlaczego wykres charakterystyki opada przy 10kHz, cos robie nie tak albo mikrofon zepsuty. bas GDNa w tych 29 litrach jest w porządku, myślę że da się nawet zmniejszyć do 26-28 litrów - podobnie jak w AMS. Nie będzie tektoniczny ale nie o to chodzi.

Skomentuj

Mikrofon jest napewno ok, to ARTA czasami takie cuda robi. Sprobuj zmierzyc za pomoca innej metody pomiaru, np szumem rozowym.

Skomentuj

Kilka pomiarów GDN20/100/3 we wspomnianej wyzej obudowie. Z odległości 1/3m na wysokości cewki głosnika (dodatkowo założona ramka ozdobna na kosz)
                        Pierwszy bez zwrotnicy.
                        Drugi ze zwrotnicą III rzedu 0,66mH+0,1mH i 10uF+3,3om i układem RLC 5,6uF+3,3om+0,33mH włączonym od strony głośnika
                        Trzeci pomiar z tą samą zwrotnicą III rzedu 0,66mH+0,1mH i 10uF+3,3om bez RLC.
                        Załączone pliki

Skomentuj

A wysokotonowego nadal nie mogę zmierzyć. Wynik wychodzi dziwny

Skomentuj

Myślę, że ten 3 rząd tu jest trochę na siłę. Cewka 0,1mH pomaga tyle co umarłemu kadzidło. Sprawę powinno się dać załatwić filtrem 2 rzędu + ewentualnie pułapka bo ta góka na końcu kiepsko wygląda. Można też popróbować filtrem 3 rzędu ale ostrzejszym niż ten co aplikujesz bo ten to ledwo działa.

Skomentuj

Też mam wrazenie że 2 rząd powinien wystarczyć. Niestety ten głosnik jest jakiś upierdliwy. Im bardziej próbuje wyciać rezonans na 3kHz tym wiekszy mam spadek poniżej a górke nadal widać. A mnie chodzi o zostawienie wysokiego pasma tylko rozpłaszczenie tej górki. W symulacji ta mała cewka działa skutecznie. W pomiarze nie widać jednak aż takiej róznicy po jej zastosowaniu. W PMS-1 podobnie jak w większości pasywnych monitorów tego rozmiaru był podobno filtr IV rzędu.

Skomentuj

tak to wygląda w tej chwili filtr "prawie" II rzedu z RLC (pozbyłem się cewki 0,1mH). Wersja bez RLC gra troche wyzej ale akceptowalnie. W ogóle zestawy z lekko podkreśloną wyższa srednicą pasma są lepiej akceptowane jesli tylko głosnik nie produkuje nieprzyjemnych podbarwień waskopasmowych zniekształcajacych barwę wokali. Ten głośnik tego nie robi, wszelkie stłumienia lub podbarwienia uwydatniane przez zmiany w zwrotnicy odbieram raczej jako zmiane głośnosci w podzakresach i zmiany szczegółowości. Wydaje mi się że THD tego głośnika jest na przyzwoicie niskim poziomie.
                                Usher 8133 ma zbliżoną masę membrany i parametry. Spodziewałbym się podobnego zachowania.
                                Załączone pliki
                                Last edited by arwas; 15.10.2011, 08:38.

Skomentuj

Jak ustawić w ARTA pomiar dla głośnika wysokotonowego ?

Skomentuj

a nie ograniczyłem skali do iluś tam tysięcy?
                                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

arwas, odpal holmimpulse i sprawdz czy mikrofon tam poprawnie dziala.

Skomentuj

albo truRTA
                                        kalibracja zajmuje max 30sek
                                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Mam ARTA w natywnych ustawieniach. Co bym nie mierzył to przy 10Khz jest już spadek tak z -30db. Nie przypominam sobie zebym dawniej miał takie problemy - mierzyła do 20kHz jedynie powyżej 15 przebieg był już bardziej "umowny" bo mikrofon niekalibrowany. Spróbuje jeszcze innymi programami.

---------- Post dodany o 07:35 ---------- Poprzedni post o 07:17 ----------

W Holm Impulse nadal tak samo. Nie dochodzi do 10kHz
                                          Last edited by arwas; 17.10.2011, 08:22.

Skomentuj

Czaruję...