Jak tak teraz patrze na pomiary to faktycznie u mnie tez jest dziura w tym pasmie. W tygodniu zamontuje tweetery w frezowane dechy i zmierze ponownie. Cierpliwosci.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Usher 8133 i 2-way oversized
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaTo jest definitywnie wina zlego panelu dla glosnika i braku podfrezowania. Mam pomiary moich GDWK /19 i /26 BEZ montowania w obudowe i dolek na charce jest dokladnie w tym samym miejscu. Tyle, ze u mnie dolek jest na okolo 4db.
Skomentuj
-
Mierzyłem dwa rodzaje tych głosników jeden od Maestro II drugi w wersji od TLC. Oba wykresy w tej samej obudowie były takie same. Więc głosniki sa powtarzalne. Obie wersje sa ekranowane. W wykresie wersji nieekranowanej z komory bezechowej nie było żadnego dołka przy tej czestotliwosci. Takie zafalowanie na 7kHz były w przypadku GDWK 11/100.
Załaczam te wykresy. Do tej pory pomiary pokrywały sie z dużym przybliżeniem.
Na karcie zintegrowanej miałem wyraźnie zaznaczony charakter wysokich prawie niezmienny - wina karty. Ponieważ ją spaliłem wstawiłem jakaś 4kanałową na CMI niewiele lepsza. podobni ejak z tamta po kazdym podłaczeniu mikrofonu mam problemy z ustawieniami wiec tylko kwestia niedługiego czasu kiedy padnie. mozliwe że to tez jest jakaś sygnatura karty ?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez pharoh Zobacz postaPrzeciez zeby sprawdzic, czy to jest wina obudowy oraz braku podfrezowania, wystarczy zrobic pomiar nearfiled i wszystko bedzie jasne.
---------- Post dodany o 01:02 ---------- Poprzedni post o 23:48 ----------
Prosze bardzo. GDWK 10/80/19/2
Seledyn to glosnik bez montowania w obudowe pomiar z okolo 1 cm
Niebieski to ten sam glosnik bez montowania z odleglosci okolo 40-50cm
Skomentuj
-
Zrobiłem dwa pomiary z odległości ok. 1cm - około bo przy tak małej odległości róznica 2mm to 20%.
Tonsil GDWK 10/80/19
i
Vifa PL27tg35-06
dołek jest na kazdej i dodatkowo spadek ponizej 7kHz tam gdzie na wykresach producentów jest lekki wzrost. Wiec to nieskalibrowany mikrofon i kiepska karta. Zastanawiam sie czy pomiar pokazuje wartości zawyżone poniżej 7kHz czy czy zanizone powyżej?
Skomentuj
-
mam plik kalibracyjny do mikrofonu, ten ogolnie dostepny. Napewno dziala poprawnie. wyrownanie do 1paV nie ma zadnego znacznie dla charki. W Kalibrowaniu karty mam wszystko na 1 ustawione. Z przy pomiarze widzisz poziom sygnalu jaki zbiera mikrofon. Jesli sie miesci w normie to musi byc ok.
Skomentuj
-
Założe chyba nowy temat o kwestiach pomiarów ARTA.
Poniżej plik pomiaru głosnika w szerokiej obudowie GDWK 10/80T/1 w polu bliskim.
Zastanawiające jest to że kazda charkaterystyka nawet ta Vify z komora rezonansową wznosi sie na niskich czestotliwościach. nie wiem dlaczego. Tak samo jest u Pogromcy. Mój pomiar jest bez pliku kalibracyjnego wiec zasadniczo od 5 khz nie jest wiarygodny i widac tam zafalowania wywołane nierównomiernościa mikrofonu ale bardzo małe. Kolejny spadek powyżej 7 w kopułkach tkaninowych i 15 w tytanowej też nie był uwidaczniany w pomiarach producenta. Skąd sie to bierze ? Czy so moga być odbicia dyfrakcyjne od krawędzi mikrofonu ? Albo braku podfrezowania ? Kiedy odsuwam mikrofon dalej to ta zapadłość przesuwa się na niższe czestotliwosci a charakterystyka przestaje sie wznosić mimo zwiekszania poziomu sygnału.
Jak więc prowadzic pomiary w domu żeby były jak najbardziej użyteczne do symulacji ? Bo jednak okazuje się że MLS nie jest wolny od interakcji z pomieszczeniem.Załączone pliki
Skomentuj
-
A więc? Karta dźwiekowa czy warunki pomiaru? Może trzeba okolice kolumny i statywu obłożyć gąbką??
---------- Post dodany o 17:38 ---------- Poprzedni post o 17:31 ----------
Nawiasem najlepsze efekty uzyskałem kiedy ani w symulacji ani w pomiarze nie miałem juz idealnej fazy. Poniewierany przez domorosłych miszczów techniki z audiostereo tytanowy Tonsil daje jak na razie najepszy i niemęczący wglad w szczegóły i jest mniej jednostajny niż aluminiowe seasy (oczywiście od 3,5kHz bo ponizej to jednak konieczny byłby seas).
Problem jednak w tym że mikrofon mimo że pokazuje dobrze przebiegi dla głośników nisko-średniotonowych to coś jest nie tak z pomiarem kopułek wysokotonowych. W efekcie tego pomiar wygląda na co innego niz to co słychać i nie wpasowuje się w symulacje w zakresie okolic podziału pasma.
Skomentuj
-
Z takim wyjasnieniem mogę sie zgodzić. Chociaż Tonsile maja bardzo małą nierównomierność przebiegu impednacji w porównaniu na przykład w Vifa PL27tg35-06 która w pomiarze bliskim wyszła wręcz tragicznie podniesiona na długo przed rezonansem.
Przypomniałem sobie że Tosli podawał filtry pomiarowe dla głośników wysokotonowych. Były to filtry do pomiaru mozy znamionowej. Czyzby także na tych filtrach zdejmował przebiegi czestotliwości??? Stą by wynikało niwelowanie wzrostu impedancji ale raczej mało prawdopodobne bo taka chrakterystyka byłaby nieprzydatna do projektowania zestawu.
---------- Post dodany o 18:36 ---------- Poprzedni post o 18:27 ----------
Podstawowym problemem przy łączeniu kopułek 25mm z głosnikami 20mm wydaje się duża wrazliwość na smianę kąta odsłuchu. Przesunnięcie niewielkie przesunięcie mikrofonu w pionie podowuje diametralne zmiany w obrazie charakterysyki czestotliwości. Faza szaleje. Dlatego wyadje mi sie że wavequide byłby tutaj bardzo na miejscu. Scan Speak Revelator miał duży front wyprofilowany w stożek własnie w celu zawężaenia charakterystyk kierunkowych do współpracy z wiekszymi głosnikami niskotonowymi. I moze to jest właściwa droga.
Skomentuj
-
Ja mierze kopulki bez kondensatora, wiec to moze byc rowniez powod dla ktorego mam te wzniosy charek. Dlaczego bez kondensatora? Bo zazwyczaj uzywam bardzo malej mocy, a odciecie basu moge zrealizowac na wzmacniaczu. Wiem, ze sporo producentow jak i amatorow daje kondensatory np. 33uf szeregowo, no ale jak pisalem wczasniej ja tego nie robie.
---------- Post dodany o 18:51 ---------- Poprzedni post o 18:49 ----------
Zamieszczone przez arwas Zobacz postaPodstawowym problemem przy łączeniu kopułek 25mm z głosnikami 20mm wydaje się duża wrazliwość na smianę kąta odsłuchu. Przesunnięcie niewielkie przesunięcie mikrofonu w pionie podowuje diametralne zmiany w obrazie charakterysyki czestotliwości. Faza szaleje. Dlatego wyadje mi sie że wavequide byłby tutaj bardzo na miejscu. Scan Speak Revelator miał duży front wyprofilowany w stożek własnie w celu zawężaenia charakterystyk kierunkowych do współpracy z wiekszymi głosnikami niskotonowymi. I moze to jest właściwa droga.
Skomentuj
-
ja też robiłem pomiary bez kondensatora. Dlatego mnie to trochę zdziwilo. Wynikałoby z tego że trzeba dawac wyzszą filtracje niż wychodzi mi z symulacji. Tylko że na słuch zwrotnica z obliczeń brzmiała lepiej niż taka po zaostrzeniu filtracji.
Monitory 8 calowe sa moze mało popularne ale raczej z powodu wielkości. To już sa monitory bliskiego-średniego pola i nie bardzo jest sens takie nosić, a i nie kazde studio bedzie miało warunki do optymalnego ustawienia. A własnie w monitorach bliskiego pola chodzi tę zalete że realizator może je łatwo przytargac do studia, postawic na konsoli blisko twarzy i robic na takich do których ma zaufanie i jest przyzwyczajony.
Generalnie jak odstroiłem zwrotnice dla niskiego tak że powstała lekka górka zgodnie z symulacja i skaszaniła sie faza, to całosc brzmiała czytelniej, a na pomiarze nadal był dół na 3-4db. o co kurza d... chodzi ??? Zaczyna mi brakowac pomysłów co robię nie tak z tym pomiarem. Może wysokotonowy trzeba inaczej mierzyć, wprowadzac jakąś korekcje czy co ?Last edited by arwas; 03.02.2012, 23:23.
Skomentuj
Skomentuj