Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Usher 8133 i 2-way oversized

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tang Band ma wiecej głosników wysokotonowych o szerokim pasmie przenoszenia. Ale niski rezonans to nie wszystko. Typowe głosniki wysokotonowe nie maja odpowiedniego wychylenia do odtwarzania pasma niższego niz 2500 Hz. Wynika to z budowy układu drgającego który w głosnikach kopułkowych raczej nie będzie powiększony (sa wyjątki). Warto szukać głosników które wychylenie kompensują większą powierzchnią membrany. Kopułki 28mm sa już trochę większe -w duzym wyborze Usher czy TangBand - najlżejsze w tym rozmiarze chyba Scan Speaki.
    Sa tez 30mm jak tanie Monacor DT-300. Chyba najciekawszą kopułką do łączenia z 8" woferem jest Audax TW 034 X0. Zbudowany jak klasyczny głosnik wysokotonowy, bez ferrofluidu bez komór rezonansowych na siłę odsuwających Fs i powodujących wczesny roll-of. Normalna kopułka tylko większa od typowych - rozmiaru 1.1/4 cala - http://www.audaxspeaker.de/
    Załączone pliki
    Last edited by arwas; 14.08.2011, 08:55.

Skomentuj

arwas, ta symulacja wcale nie wyglada zle. Z taka tuba wiadomo, ze nie bedzie super liniowego pasma, ale generalnie wyglada to dobrze. Ciekawe jak w praktyce brzmialby taki monitor, czy ta tubka dzwiekowa zgra sie z gdn... Trzeba by sprobowac, ale paczka i tak bedzie spora...

Skomentuj

arwas w jakim programie robiles ta symulacje?
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Speaker Pro 7 Visatona. To dosowa wersja symulatora zastapionego teraz przez Boxim. Ograniczeniem nie był program tylko ręczne wpisywanie charakterystyk z pomiarów fabrycznych (ale nie z kart katalogowych tylko pomiarów wprost z komory bezechowej i pomiarów impedancji) oraz konieczność ustalenia offsetu głośników, który w rzeczywistości moze być nieco inny. Przy tak wąskim pasmie współdziałania głosników nawet małe przesunięcia zmienią dopasowanie fazowe.

Obudowa może być mniejsza. Wg ludzi którzy robili suby na tym GDN20/100/3wystarcza mu objętość 28 litrów przy strojeniu na 42 Hz i podobno bas jest już efektowny.
          Mnie po prostu taka wyszła ale pomiar wprowadzony do obliczeń dotyczył obudowy zamknietej objętosci 24 litrów. Symulator przeliczał charakterystykę z takiej obudowy. Dla oryginalnych pomiarów Visatona przelicza z objętości 400 litrów.

Niewiadoma lezy w sposobie odtwarzania tonów średnich. Miałem symulacje na których pasmo było jeszcze bardziej wygładzone, ale filtry zawierały układy rlc i były bardziej skomplikowane, to już mogło dosc dalego odbiegać od rzeczywistości. Wybrałem taki który był najprostszy z sensownych do zastosowania. Jesli na nim średnie tony byłyby zbyt mocno podbarwione, na przykład jakaś nosowość brzmienia czy nadmierna ostrość albo stłumienie itp. to w zasadzie mozna bedzie uznac że ten GDN20/100/3 nie nadaje sie do otwarzania średnich.

GDN20/100/3 jest w tej chwili niedostępny w sklepie internetowym, poza tym jego regularna cena to 150 zł. Kiedy Usher 8133 w promocji przy zakupie grupowym mozna mieć nawet za 111zł. i na pewno da radę w małej obudowie choć bez bardzo niskiego basu.

Skomentuj

Na ożywienie tematu, takie Oversized które ostatnio wpadło mi w oko:

http://www.loudspeaker-art.com/emotion.html

Dół Seas 26RFX, górka Excel "Crescendo". Podobno całkiem fajnie to gada jak na takie połączenie i cenę ponad 20 tysięcy :)

Skomentuj

Taniocha, kto zrobi klona?

Skomentuj

Gdyby parka Exceli nie kosztowała prawie 2,5 tysiąca to miałbym tą pakę na względzie. Z drugiej strony podział w nich jest na 1,7kHz co da się zrealizować wysokimi z serii Prestige.

Skomentuj

Widziałem parę projektów z tym teeterem i niskim podziałem, widać musi dawać radę. Głośnik zacny ale jego cena nie ma litości :).

Skomentuj

Z tanszych glosnikow dajacych rade od 1500Hz sa jeszcze HDS Tweeter oraz Dayton rs28a. Wiec z nimi tez moga powstac konkretne konstrukcje. Ewentualnie z seasem 27tbfcg-dxt ?

Skomentuj

Z tej trójki seas wydaję się być najrozsądniejszy gdyż można go wyżej fizycznie uciąć aby uzyskać dany podział.

Skomentuj

To samo daje włożenie kopułki w płytką tubke czyli waveguide. Praktycznie wszystkie monitory na 8" stosują kopułki umieszczone w WG

Skomentuj

Piszę tutaj po raz pierwszy w związku z tym witam serdecznie wszystkich uczestników.
                          Już od kilku miesięcy męczę się z tym Usherem 8133 i chciałbym podzielić się wnioskami.
                          Założenia projektu były następujące:
                          1. Zespół dwudrożny i raczej tani.
                          2. Możliwie duży midwoofer ze względu na duże pomieszczenie ok.40 m kw.
                          3. Wymagany odpowiedni poziom basu w stosunku do reszty pasma.
                          4. Pojemność obudowy ok. 20 l. Pozostały mi takie obudowy po innym projekcie,są bardzo przyzwoite więc chciałem je wykorzystać.
                          Przejrzałem ofertę głośników 8" i do tak małej pojemności obudowy znalazłem tylko jeden - usher 8133. Miałem spore wątpliwości co do jego zachowania na średnicy,ale przekonało mnie to,że jest stosowany w firmowej dwudrożnej kolumnie V-9803. Jako wysokotonowy wybrałem sprawdzony i dobrze opisany Seas 27 TBFC/G.
                          Po dość długich zmaganiach ze strojeniem bass-reflex i zwrotnicą efekty są raczej mizerne. Poziom basu jest stanowczo za niski, a filtrowanie średnicy midwoofera za słabe pomimo zastosowania głębokiej korekcji baffle-step oraz korektora impedancji. Filtr 2 rzędu. Wydaje mi się ,że zbyt mocno słychać rezonans ushera na średnicy.
                          Moje wnioski są następujące:
                          1. usher wymaga dużo większej obudowy niż wynikałoby to z jego parametrów podawanych przez producenta. Wydaje się,że 30 l to minimum. Właśnie powiększam swoją obudowę do 35 l - zobaczymy.
                          2. usher 8133 aby pokazać co potrafi na basie potrzebuje wydajnego wzmacniacza. Użycie LM3875 to nieporozumienie. Podpięcie końcówki Mosfet również niezbyt wydajnej poprawiło wyraźnie odtwarzanie basu ale nadal niewystarczająco.
                          Po włożeniu przetworników do większej obudowy czeka mnie dalszy ciąg zmagań z filtrowaniem. Optymistą jednak nie jestem.
                          Pozdrawiam.

Last edited by gracz; 23.08.2011, 14:14. Powód: czcionka

Skomentuj

Ten usher sie nie nadaje do 2W i bylo to juz wczesniej powiedziane, rezulalt w praktyce byl do przewidzenia. A jesli komus pasuje suche i drazniace granie na srednicy to moze sobie go ciac nawet na 1700Hz.

Skomentuj

Same banały nie mówiące nic na temat jego własciwości na srednicy. O tym jak będzie grał basem, napisałem wczesniej. Jesli dla kogoś jest to problemem bo chce wydobyć i średnice i bas z głosnika który tego basu nie ma za to ma 90db efektywności to trudno jest na wiare brac jego pozostałe przemyślenia odnośnie strojenia zwrotnicy.
                              Pokaż przynajmniej schemat tej zwrotnicy żebyśmy wiedzieli o czym jest dyskusja.

Mozesz jeszcze spróbować obudowy 36 litrów strojonej na 35-36 Hz wtedy szeroki zakres basu będzie obniżony. osiągniesz swóje poszukiwane niskie zejście ale w jakim stylu to już wątpie po Twoich rozwazaniach na temat :korekcji baffle-step.

---------- Post dodany o 19:26 ---------- Poprzedni post o 19:11 ----------

Pisałem już wczesniej że głosnik w obudowie 18,5-19,5 litra strojonej na 48 Hz będzie miał F3 w okolicy 50 Hz. i F6 poniżej 45 Hz. Przy średniej efektywności nieco ponad 90 db/W.
                              Wiec jasne jest ze to nie będzie subwofer.
                              Do wycięcia rezonansów łamania membrany uzywa sie np. filtra I rzędu z układem RLC i to takim w którym tego "R" dodatkowe prawie nie widać bo wystarcza rezystancja pasozytnicza cewnki. Stosuję taki układ z dobrym skutkiem do GDN17/100 żeby wyciąc podniesienie charakterystyki przy 4kHz - a nawiasem mówiąc kiedys przeczytałem o tym głosniku że "sie wyłącznie do basu nadaje" jakiegoś internetowo-elokwentnego. Od tamtej pory trzymam duży dystans do przypadkowych opinii.
                              Last edited by arwas; 25.08.2011, 20:48.

Skomentuj

Zamieszczone przez arwas Zobacz posta
                                Do wycięcia rezonansów łamania membrany uzywa sie np. filtra I rzędu z układem RLC i to takim w którym tego "R" dodatkowe prawie nie widać bo wystarcza rezystancja pasozytnicza cewnki.

Po efektach działania taki filtr trudno nazwać filtrem 1 rzędu tylko dlatego, że z wyglądu go przypomina (tak jakby gałąź RLC nie miała znaczenia). Skuteczność tego filtru do punktu rezonansu pułapki potrafi być więsza aniżeli filtru 4 rzędu.

arwas skoro jesteś tak pewny tego głośnika, to dlaczego go nie kupisz? Przekosznasz jak jest w praktyce, podzielisz się doświadczeniami na forum. Głośnik nie kosztuje majątku.

Skomentuj

Oczywiście że nie będzie to filtr I rzedu. Wypadkowa będzie zupełnie inna. Ale schemat filtra jest pierwszego rzędu.

Że głośnik nie będzie miał sensownego basu tego jestem pewny. Ale nie tego jak ten głośnik zagra na czestotliwościach średnich.
                                  przy okazji tak się składa że spieprzenie strojenia obudowy dla głosnika nisko-średnitonowego może też oddziaływac na wrażenia odbioru tonów średnich - choćby przez zmianę równowagi tonalnej - pomijajc nawet rozważania na temat znaczenia warunków pracy głośnika.

PS. gdybym chciał wydać pienądze dla eksperymentu to nie pisałbym na ten temat na forum, bo jak widać tylko ja poruszam tę kwestię. Nawet dystrybutor ma to głęboko. Zaczyna wyglądać na to, że kupił tanio dużą ilość małoprzydatnego głosnika do niezbyt dobrze sprzedawalnego zestawu Usher i teraz milczy strategicznie
                                  Last edited by arwas; 26.08.2011, 08:52.

Skomentuj

Choć czasu mamy mało i z tego względu niezbyt często udzielamy się na forum (jak widać szkoda), przygotowujemy pomiary i symulacje dla tego głośnika w obudowie bass-reflex 35 L. Jednocześnie prosimy o nie rzucanie podejrzeń o dziwne czy nieuczciwe zachowania z naszej strony...

Skomentuj

jak widać prowokacje działają Czekam niecierpliwie na pomiary. Warto równiez sprawdzić zachowanie w małych obudowach.
                                      Co prawda oryginalnie w monitorze Ushera jest on w około 30 litrów. Chyba dlatego sie utarło że duzy głośnik musi miec duzo niskiego basu. Są równiez inne korzyści dla basu z zastosowania dużego głosnika.

Skomentuj

http://audioarena.pl/viewtopic.php?f=27&p=133#p133 - pomiar Usher 8133

Skomentuj

Z tych pomiarów wynika że inny przebieg basu niż wskazywał winISD - tam gdzie program wskazuje osłabienie pomiar wskazał podbicie. I przynajmniej bas wyglada całkiem. -3db przy 40 Hz. Szkoda że tylko do 1000Hz i nie widać średnich tonów.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X