Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomiar impedancji głośnika programem Arta

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

http://techtalk.parts-express.com/sh...mp-calibration
    Prościej się nie da. R to 16 lub 27 Ohm koniecznie minimum 1% lub dokładnie zmierzony.

Skomentuj

Zamieszczone przez Areczek Zobacz posta
      Panowie.
      Przestudiowałem manuala ARTA i absolutnie nie idzie z nim zrobic nawet kalibracji.Wychodzą czary!
      Jakie ustawienia macie na CONTROL PANEL--PLAYBACK CONTROL oraz RECORD CONTROL?
      Poza tym jak ma wyglądać ta prosta przystawka z rezystorem(w necie jest ich kilka),to z dwoma kablami,to z trzema.Kompletny bajzel.
      Mój sprzęt-komp.Windows XP-karta-Sound Blaster 24 bit.
      Kiedys zrobilem taka przystawke z kabelkami dla dwoch kart jakie wtedy mialem. Na wtyczke chinch i jack. Schemat bralem z tej strony http://soundhobby.com/measurementsystem.htm

Tak to wygladalo:

Skomentuj

Dokładnie ten mały układzik mam,kombinuje z wtykami, a od wczoraj,to nawet nie pokazuje mi przy kalibracji zielonych pasków wielkości sygnału.
        Mogło się coś stać z kartą dzwiękową?Miał ktoś podobne kłopoty?
        Jakie powinny byc ustawienia playback i record?Według ARTY manual nie wychodzi wcale więc zaczyna to być zagadkowa sprawa.

Skomentuj

Moze masz problem z karta dzwiekowa? Albo uszkodzone wejście albo sterowniki i ustawienia karty zle działają. Powinieneś bez problemu zrobić kalibrację przy zwykłym kablu laczacym wyjście z wejściem. Mozesz również za pomocą Arta spróbować zmierzyć pasmo karty w takiej pętli. Jesli to tez się nie udaje to jakiś problem sprzętowy.

Skomentuj

Dziękuję,pokombinuję,posprawdzam...

Skomentuj

Zamieszczone przez Areczek Zobacz posta
              Dziękuję,pokombinuję,posprawdzam...
              Sprobuj z inna karta lub karta dzwiekowa na plycie komputera ( jesli taka masz ).

Skomentuj

Jeżeli działało to dlaczego ma nie działać. Posprawdzaj miernikiem połączenia w jigu. Ustawienia są logiczne. Wchodzisz w odtwarzanie i włączasz aplikacje odtwarzającą dźwięk. W ustawieniach nagrywania robisz analogicznie. Pamiętaj żeby powyłączać wszystkie "efekty", a szczególnie opcje podsłuchu wejścia w opcjach nagrywania.

Powyższe ustawienia sprawdzisz np. klikając w CAL a następnie Generate. Na dwóch dolnych paskach powinien widoczny zielony wskaźnik.

Skomentuj

Witam Panowie.
                  Moglibyscie mi podpowiedziec co to sa za czincze left i right in, mam karte creativa sb 5.1, i tak mysle pod jakie wejscia mam to podlaczyc.?

Myslalem o rozgalezieniu wejscia line, ale wole zapytac...
                  Bo to na samej górze to mikrofonowe jak sie nie myle
                  Last edited by D4RK296; 25.02.2017, 04:21.

Skomentuj

To na samej górze to wyjście głośnikowe/słuchawkowe. Left i right in musisz podłączyć do wejścia liniowego karty.

Skomentuj

Czaruję...
                    X