Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Faza w projektowaniu zwrotnic

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

za duża bramka .
    Pokaż schemat tej zwrotki.
    Możesz też wrzucić plik do SW.

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
    wygładzaniem 12dB/oct.
    najlepiej niech nie wygładza na razie bo nie będzie widać ile te pomiary są warte.

wykonaj weryfikację pomiarów od razu jak będziesz robił nowe.

Po wykonaniu pomiarów za symuluj sobie na ich podstawie jaś zwrotkę (wystarczy że dasz kond na wysokotonówkę :) )
    dodaj sobie kolejny głośnik np . test i strzel pomiar całości nie ruszając wcześniej mikrofonem.
    Otrzymany przebieg powinien się pokryć z symulowanym .
    Wtedy będziesz miał pewność że pomiary są OK.

---------- Post dodany o 10:52 ---------- Poprzedni post o 10:47 ----------

Jak masz ustawione markery ?

Skomentuj

Markery są wyłączone (przynajmniej tak mi się wydaje).
      -Kopułka Nokia LPKH 97/19/145 FKF,
      -niski ARN188/03/8 (ale impedancję samego niskiego muszę jeszcze zmierzyć).

Co do jakości samych pomiarów, mikrofon ciągnie do 16k i wrzuciłem jego cha-ke do SW, na razie projektowałem zwrotkę do swojego zestawu i wyniki z network pokrywały się z tym co mierzyłem.
      Dla zestawienia w tych samych warunkach zmierzony GDWK9/80 z tubką:

Na szybko naszkicowana zwrotnica z pamięci:

Po tych wykresach wygląda to jak jakaś uniwersalna, robiłem na razie pomiary różnymi kompami i majkami -było podobnie, ale dla pewności postaram się zdjąć całość i każdy głośnik po kolei, potem się zobaczy co na ten schemacik powie SW.

Skomentuj

Ja ostatnio coraz czesciej siegam po Lspcad z Justmls do pomiarow i musze powiedziec, ze nawet fajniej mi sie pracuje niz z Arta, szczegolnie bramkowanie jakos lepiej dziala w Justmls.

Skomentuj

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
          Co do jakości samych pomiarów, mikrofon ciągnie do 16k i
          co to za wynalazkiem mierzysz ?

Skomentuj

http://www.tme.eu/pl/details/ld-mc-0...awki/loudity/#

Chciałem WM61a, ale już nie produkują chyba, zresztą do sprawdzenia czy zwrotnica działa taki zakres starcza, ten słupek z cha-ki mikrofonu to SW uwzględnia i raczej nie powinno być tragedii.

Skomentuj

Dla tej Nokii wykres wygląda prawdopodobnie. Tylko dobry mikrofon to podstawa. Zrób wszystkie pomiary i kombinuj ze zwrotnicą. Na pewno zrobisz lepszą niż aktualna.
              Justmls jeszcze nie próbowałem. Jest bardziej intuicyjny od Arty? Aktualnie lutuję nowego JIG'a do Arty na PCB. Będzie pro:)
              Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
                Justmls jeszcze nie próbowałem. Jest bardziej intuicyjny od Arty? Aktualnie lutuję nowego JIG'a do Arty na PCB. Będzie pro
                Nie znam nic prostszego od Justmls, jedyna sprawa to taka, ze tam nie zapisuje sie projektu, tylko exportuje gotowe pomiary. To taki prosty ale skuteczny system, szczegolnie jak sie robi zwrote w Lspcad.

Dodatkowo jig z arty dziala pod Justmls, przed pomiarem przestawiam w opcje kalibracji i wszystko dziala jak nalezy, lacznie z impedancja. Fajny programik! Szkoda tylko, ze nie dziala w wersji demo Lspcad ;/

Arty oczywiscie nadal uzywam, ale do innych rzeczy. Jak chce szybko i sprawnie zrobic pomiar dla Lspcad, to przechodze na Justmls.

Skomentuj

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
                  Chciałem WM61a
                  ale są jeszcze dostępne chyba.
                  To co masz to raczej jest homo nie wiadomo .

Skomentuj

Jednak faza ma ogromne znacznie, gdy się jej nie zgra odpowiednio, to zestaw brzmi nieciekawie, teraz też tak było, z tym że przez driver Nokia, wystarczyło zmienić jego polaryzację, zrobić pomiary bliżej i wszystko wyszło ok.
                    Zwrotnicy w całości 2rz nie ma sensu robić, bo wyszło prawie to samo.
                    Z tą impedancją też coś pokręciłem, może watolina przytkała BR, albo było coś z JIGiem, teraz są okolice 45Hz.
                    Cały pomiar z 16cm, bo z dalszej odległości wychodzą krzaki.

Tu jest porównanie, program wyliczył z tego schematu to samo, tylko kwestią trącenia mikrofonu albo głośnika podczas kręcenia i zamiany kabli.

Nie na temat...
                    Ściszyłbym jeszcze trochę kopułkę, bo ARN ma słabiutką efektywność, widać że 4.7R nie starcza.

Skomentuj

A pomiary bramkowane to Ty się nauczysz w końcu robić? Wtedy pomierzysz z metra i będziesz miał pewność, że się dobrze sumuje :)
                      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Jak twoje pomiary zczną wyglądć tak :

Bramka 9ms , brak wygładzania :)

To wtedy możesz zabrać się za projekt zwrotki.
                        Ustaw markery , wytłum odbicia.
                        Na stronie głównej są artykuły Yoshiego gdzie wszystko jest napisane i nie ma sensu tego tutaj powtarzać .

Skomentuj

Czarne wyliczenia zwrotnicy, czerwone pomiar:

Same głośniki:

Nie na temat...
                          Czy faza z wykresu impedancji jest wykorzystywana do generowania wyników zwrotnicy? Troszkę za późno się spostrzegłem i chyba mam impedancję zmierzoną na innym podłączeniu niż w SPL. Pytam, bo to LPKH zachowuje się jakby miało odwróconą polaryzację, a bateryjką szkoda mi tego głośnika testować.

Skomentuj

Dlaczego szkoda?
                            A co mu sie stanie?

Wiecej V dostaje jak mu sygnał z programu puszczasz
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

sprawdź :)
                              Zmierz imp. tak i tak :)

---------- Post dodany o 21:00 ---------- Poprzedni post o 20:58 ----------

A po co to testować ?
                              Jak jest źle to wystarczy odwrócić polaryzację i tyle :)
                              Więc po co się zajmować rzeczami nieistotnymi ?
                              Posłuchaj w fazie i z dziurą na podziale to już więcej nie zamienisz

Skomentuj

ZMA w obu przypadkach wygląda tak samo, pomiary z bramkowaniem już coś pokazały, zamieniłem tylko polaryzację (by nie było dołka) i chyba więcej grzebać nie trzeba, a raczej powinienem szukać przetworników na następne eksperymenty.

W obu kolumnach spiąłem kopułkę zamieniając plus z minusem i nie dało to dołka, więc jeśli nic po drodze nie pokręciłem, to po prostu źle podpisali.

Skomentuj

W projekcie który aktualnie męczę wyszło tak, że już mała zmiana wartości pogarsza reverse null, czy warto zawracać sobie głowę równoległym łączniem kondensatorów dla kilku lub kilkunastu dB dołka?

Skomentuj

masz dążyć do zgrania fazowego w jak najszerszym paśmie akustycznym, nie tylko w punkcie cięcia/przecięcia charakterystyk przetworników. Ale też jest to istotne.

Skomentuj

Udało się mnie zrobić zgranie fazowe tak, że wg pomiaru Holmimpulse różnica dla 3,5 kHz wynosi ok. 10 stopni. Myślicie że warto dalej z tym walczyć ?
                                      Wg moich wyliczeń dla 10 stopni przy częstotliwości 3,5 kHz róznica w drodze wynosi ok. 3 mm.
                                      https://diyaudio.pl/i/24731/kz83i5xo...1389377127.jpg
                                      Last edited by wiesiek9990; 10.01.2014, 19:19.

Skomentuj

Dobrze wyliczyłeś.
                                        Dobrze zgrałeś w pokazanym paśmie.
                                        Teraz pokaż jak wygląda w całym paśmie akustycznym oraz podłącz oba przetworniki i sprawdź czy się sumują i znoszą, czyli czy aby napewno udało ci się zmierzyć aktualną fazę.

Skomentuj

Faza zatem Ok . A teraz charakterystyki ...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X