Gating ma nie przekraczac 250hz. u Ciebie jest 1500Hz. Opanuj pomiary a pozniej baw sie zwrotnica.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Faza w projektowaniu zwrotnic
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Niestety nie zgadza ci się charakterystyka wypadkowa ze zmierzonymi pojedynczo, czyli nie masz zmierzonego prawidłowego przebiegu fazy.
---------- Post dodany o 20:20 ---------- Poprzedni post o 20:19 ----------
zresztą powinieneś sam to zauważyć, jak wiesz co to interferencja fal zgodnych w fazie i przeciwnych.
Skomentuj
-
Witam
Jest to mój pierwszy post na tym forum, więc na początku witam wszystkich i prosze o ewentualna taryfę ulgową :-)
pozwolę sobie odnowić temat.
Od wczoraj walczę z pomiarem fazy za pomocą holmimpuls. Trzymałem sie wskazówek jakie dał tomq88. Mam jednak problem. Jeżeli każdy następny pomiar po oznaczeniu time zero locked u naciśnięciu use ma byc mierzony na podstawie tego pomiaru to dlaczego za każdym razem mam inny pomiar fazy. Pierwszy pomiar woofer, potem wysoki. Temu ostatniemu zrobiłem 2 pomiary i są całkiem inne!!! wg mnie powinny byc takie same.
pozdrawiam
Skomentuj
-
może podam na przykładzie wokali, głos wokalisty w tym samym utworze w zalezności od "tonu" raz słyszę z konkretnego miejsca ze środka, za chwilke słyszę np głoski syczące po bokach prosto z głośników, podobnie z gitarami, raz jest dobra lokalizacja raz je słychac ale nie wiadomo z kąd. teraz zrobiłem pomiar charki, przez ta zabawy z fazą całkiem rozjechałem zwrotkę. podłączenie wysokiego w fazie i przeciw fazie prawie nic nie zmienia z wyjatkiem przesuniecia się dołków które mają ok 15dB. Zastanawiam sie czy jest możliwośc zmierzenia fazy w sw tylko tam też trzeba chyba cos pozaznaczać. jeżeli wyłącze w holmimpuls funkcje time locked, to pomiary juz są bardzo zbliżone do siebie, a zmiana elementów przesuwa faze o kilka stopni w górę lub w dół. z załączonym time locked to faza wyglada całkiem inaczej.
Skomentuj
-
mam kartę wbudowaną, ale znalazłem że mam jakis problem ze sterownikiem do tej karty. W menedżer urzadzeń mam wykrzykniki: audio device in hi definition. Więc tu może byc jakiś problem, hm trochę denerwujące to jest. płyta główna nie jest stara ma ok 2 lat, jeszcze jedno co może być to może jest jakis problem z przedwzmacniaczem mikrofonowym, mam zrobiony z kit avt 2728 jak dobrze pamiętamLast edited by fader_audio; 07.05.2014, 22:48.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez fader_audio Zobacz postajeszcze jedno co może być to może jest jakiś problem z przedwzmacniaczem mikrofonowym, mam zrobiony z kit avt 2728 jak dobrze pamiętam
Zainstaluj program Arta jest bardziej przejrzysty moim zdaniem niż holm jeśli chodzi o fazę.
Sprawdź impuls, będzie widać jak wygląda latencja karty.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez fader_audio Zobacz postaartę mam zainstalowaną, demo. niewiem czy jeszcze będę mół podziałać ale sprawdzę
Zamieszczone przez fader_audio Zobacz postaMyślę że problem może leżec własnie po stronie latencji
A jaki to Windows?
Skomentuj
-
mam xp, myslałem że arta jest ograniczona czaowo jeśli tak to wygląda pomiar mozna zarchiwizować choćby przez print screen hehe. nie bawiłam się jeszcze tym programem, może warto zaryzykować. jutro bedę miał kartę muzyczną więc zobacze jak to wygląda. może rzeczywiście to fazy lepiej nie używać karty muzycznej zintegrowanej.
Skomentuj
-
Witam, tak jak pisałem zamieszczam screeny pomiarów, wraz ze schematami zwrotek. nie podoba mi się okolica 4-5 kHz, niski przeszkadza wysokiemu, na filtracji 2 i 3 rzędu jest podobnie z tym że na 3rzędzie bardziej widoczne, a na 2 rzedzię (szersze ale płytsze). Głośniki to vifa m18wo oraz morel supremo piccolo. Wiem że pomiary nie należą do takich jakby było to oczekiwane na forum, na chwile obecną nie mogę bardziej "namieszać" w pokoju. z tego co widzę to dół 3 rzędem odpada, probowałem też nawet 4 ale faza kompletnie rozjechana była.
2 rząd wyglada juz znacznie lepiej. Proszę o ewentualne sugestie doświadczonych forumowiczów. ja myślę jeszcze nad zabawą z kondensatorem w niskim torze, ewentualnie zmienić cewkę z 1.4 na 1.5, a może wysoki ciąć drugim rzędem??? tylko czy to nie bedzie zbyt obciązające dla niego ( czestotliwośc rezonansowa ok 750Hz)
Last edited by fader_audio; 08.06.2014, 13:36.
Skomentuj
-
to już coś, tego nie brałem nawet pod uwagę I rząd, moje kolumny tzn monitory ale dośc spore mają pochyloną przednią ścianke, jaki kąt dokładnie to nie powiem dokładnie. Jeżeli będę ciął I rzedem to woofer mam ciąc drugim??? czy w tym momencie nie było by znaczenia, mysle by zostac przy drugim, 3 rząd tnie woofer jakos dziwnie, tak jakby druga cewka była cos nie halo, do tego jak porównam to symulacja na sw jest inna, ale to tak jak pisałem moje pomiary nie są dobre, muszę nad tym popracować. jutro myślę że dam radę się pobawić to pokaże co wyszło
Skomentuj
-
Patefil
Czy mógłbyś przedstawić pomiary w jednym wykresie np. tak:
Cienkie linie to pomiary głośników w obudowie bez filtrów, linie pogrubione z filtrami oraz pomiar w fazie i przeciwfazie kopułki. Ponadto ogranicz pole wykresu na skali amplitudy i częstotliwości, wtedy więcej widać.
Skomentuj
-
w holm impuls mogę dać jedynie 3 pomiary, mogę ewentualnie je pozamieniać np. spl jednego głośnika i drugiego + całosć. Myśle że jak da się tyle wykresów na jednym to traci się troszkę na czytelności, ze skalą to dobra wskazówka faktycznie jest za duża. najbardziej czego chce się pozbyć to problem z cięciem woofera w okolicach 4kHz, przeszkadza tweterowi, zmiana rzedu filtra za dużo nie zmieniła, dziś jak będzie czas to dalej spróbuje zmienić flitr na inny rząd, ewentualnie inna fp.
Skomentuj
Skomentuj