Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

kolumny DIY za ok 2000

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

kolumny DIY za ok 2000

Witam.
    Jakie kolumny polecacie w tej cenie? Sprzet towarzyszacy roznie: NAD302, Luxman LV111, Lm3886; zrodla cd JVC, BD sony, jakis starszy CD marantza. Chcialbym zeby zagraly w pokoju tak miedzy 15-20m2 (wiec w gre raczej wchodza monitory). Slyszalem kiedys chyba dokladnie te http://www.audiocar.pl/system-cas/wa...l-n/al15-m.htm glosniki i srednica zrobila na mnie wielkie wrazenie. Wysokie tez byly ok jednak basu mi brakowalo ;/ bylo go mniej niz w kefach iq10.
    Rozwazam 2 projekty:
    - tanszy - monitory na AWXach
    - drozszy - http://www.troelsgravesen.dk/CSM_KIT3.htm
    - http://www.troelsgravesen.dk/Studio101.htm

Zawsze chcialem uslyszec jak graja scany 18w8545, slyszalem o nich duzo dobrego...
    Mozecie polecic jeszcze jakies projekty? Nie pogardze Seasami
    budzet ok 2000 na przetworniki i zwrotnice. Muzyka od rocka, popu do czasem jakies elektronicznej.
    Czy te 2 projekty z racji ze sa 3 razy drozsze od STX sa rowniez 3 razy lepsze?

Z gory dziekuje zap omoc

Zamieszczone przez kaka22 Zobacz posta
    http://www.audiocar.pl/system-cas/wa...l-n/al15-m.htm
    Ten Focal i na mnie kiedyś zrobił ogromne wrażenie. Szkoda, że nie można już ich kupić. Jeśli podobała Ci się średnica z aluminiowego Seasa to kolumny na węglowych SS czy Usher raczej Cię rozczarują.
    Chyba raczej coś takiego dla Ciebie:
    http://www.troelsgravesen.dk/W15_Neo3.htm
    http://www.troelsgravesen.dk/TJL3W_JP3.htm
    Ja robię coś podobnego lecz w wersji budżetowej (FW146). Oczywiście 3w bo basu z 15cm nie będzie.
    Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Scany grają naturalnie i ciepło,jak Ushery,mogą się nie sprawdzić w elektronice i popie,podejrzewam że Seasy były by lepszym rozwiązaniem.

Najpierw musiał byś sobie odpowiedzieć na pytanie co to znaczy 3 razy lepiej :) Na pewno za tą kwotę znajdziesz lepsze głośniki.

Skomentuj

3 razy lepsze to raczej w ogole zle podejscie, bo jaka miara to zmierzysz. Duzo zalezy od gustu. Na pewno wiekszosc oklepanych zestawow za wieksza kase od stx beda lepsze, ale o ile tego nikt Ci nie jest w stanie tak do konca powiedziec. Mozna opisac subiektywne roznice w brzmieniu miedzy zestawami o ile je znamy.

Skomentuj

3 razy lepsze powiedzialem to tak w cudzyslowiu. Dla mnie 3 razy lepsze tzna od razu jest roznica w grze a nie trzeba sie wsluchiwac pare godzin zeby wychwycic roznice.
          ehh niestety 3W odpada... uparlem sie na 2Way. Nie mowie nie dla innego typu grania, poprostu kiedys slyszalem tego seasa i mi sie spodobal. Chociaz na weglowe SS trudno znalezc negatywne opinie... Wlasciwie moglbym sie skusic na ta naturalna srednice z weglowego a czy ta Vifa na wysokich nie bedzie zbyt odstawac jakosciowo do tego SS? czy moze lepiej wziac wersje SS+ SEAS na wysokim?

Skomentuj

Właśnie dla mnie to "ciepłe" brzmienie jest nienaturalne. Dużo słucham muzyki filmowej. Koncerty orkiestry symfonicznej. Mnóstwo i gęsto instrumentów. Tu sprawdzi się tylko aluminium. Ale znów Sara K., Patrica Barber, Rebeca Pidgeon to miód na Usherkach.
            Kaka22
            Z jakiś czas zrobię taki eksperyment. Głośniki już czekają:
            Fountek Neo CD1.0
            Dayton RS52
            Fountek FW200 w OZ
            Tanie przetworniki. Niskiego zejścia nie będzie ale usłyszysz całą perkusja z doskonałym impulsem. Może wyjść coś co zawstydzi wiele drogich konstrukcji 2W. Lecz dopiero w nowym roku to zagra :(
            Kolejny zestaw który spokojnie zmieści się w Twoim budżecie to:
            Seas 27TBC/G lub 27TBCD/GB-DXT
            Fountek FW146
            Dayton RS225 w BR lub Pogromca pomoże z TL, ostatecznie Fountek FW200 w OZ.
            Tylko czy możesz sobie pozwolić w tym pokoju na 3 way? 2000zł wystarczy na wszystko łącznie ze zwrotnicą i terminalami.

---------- Post dodany o 11:42 ---------- Poprzedni post o 11:38 ----------

Jeśli 2 way na węglówkach to nie kombinuj i zrób:
            Usher 9950-20
            Usher 8945A lub 8948A (nie wiem który lepszy).
            Schematy zwrotnic są dostępne w sieci.

Skomentuj

3 way odpada ze wzgledu na pomieszczenie. Ale bardzo zaciekawila mnie propozycja z Usherami. Widze pozytywne opinie o niskotonowym 8948A i jestem mile zaskoczony cena tego przetwornika. Musze jeszcze poszukac schematu zwrotnicy i moze sie skusze Jednak Temat caly czaso otwarty dzieki za zainteresowanie :)

Skomentuj

Jak zamówisz zestaw głośników tutaj: http://www.loudspeakershop.eu/usher-...c-187_268.html to dostaniesz schemat zwrotnicy,jeśli poprosisz :) lub od razu zamów cały zestaw,głośniki i elementy zwrotnic Jak kupowałem swoje Ushery to Pan Albecki proponował od razu cały zestaw,nawet różne wersje elementów miałem do wyboru,wersję na lepszych kondach i rezystorach milsa lub wersję ciut tańszą. Bez kombinowania z wysyłkami i dobieraniem elementów zwrotnic w innym sklepie.

Skomentuj

heh w zasadzie z tego sklepu mialem zamiar zamawiac glosniki :) warta przemyslenia propozycja i chyba tak zrobie. Jednak to dopiero po nowym roku jak bede w kraju. A litraz i strojenie obudowy tez by jakis zaproponowali?

Skomentuj

Tego nie wiem,ale na forum coś się wymyśli :)

Skomentuj

niestety nie. sa lepsze, ale nie 3 razy

za miesiac jest audio show
                      proponuje zainwestowac 100-200zl na zwiedzenie wystawy i odsluchanie czego sie da. albo znajdziesz cos co ci sie spodoba, albo sie upewnisz czego nie ruszac. szczerze polecam

Skomentuj

bylem na AS juz 2 razy jednak wracam do kraju dopiero grudzien/styczen wiec niestety ta przyjemnosc mnie ominie ;/ Pawel a co ty sadzisz o tych projektach na SS+vifa i SS+Seas? Jak narazie (jesli chodzi o samochod) twoje propozycje byly dla mnie bardzo trafione wiec moze masz podobny gust co do dzwieku Oczywiscie nie odrzucam tez projektu na Usherach jednak nie ma narazie wszystkich potrzebnych danych.

Skomentuj

SS 8545 znam
                          bas bardzo fajny, ale srednicy zbyt ciekawej z tego nie bedzie
                          XT25 przez dlugi czas byl u mnie nie lubiany, przez spieprzona zwrotnice akustyka... ale rok temu jak sluchalem to byl caliem znosny. jednak wolalbym cos innego

drugiego scana niestety nie znam. ale slyszalem tego seasa. jest OK, delikatny, przyjemny ale niestety wg mnie malo szczegolowy
                          plus tej konstrukcji to TL'ka

znam tez w/w seas excel - bardzo fajne glosniki. niekoniecznie warte swojej ceny, ale srednica i bas bardzo fajne

ja bym osobiscie poszedl jeszcze w cos innego
                          np aluminiowy dayton 180RS. bas mial szybki, sprezysty i przyjemna srednice. niestety slyszalem go tylko chwile i w jednej aplikacji

a moze 3 drogi?
                          wydaje mi sie ze konstrukcja

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
                          Seas 27TBC/G lub 27TBCD/GB-DXT
                          Fountek FW146
                          Dayton RS225 w BR lub Pogromca pomoże z TL
                          bedzie bardzo ciekawa

usherow niestety nie sluchalem zbyt uwaznie wiec kompletnie nie pamietam jak brzmia

Skomentuj

Może na alu 18 seasa: http://www.zaphaudio.com/audio-speaker17.html ,do tego zestawu głośników masz jeszcze zaprojektowane dwie zwrotnice przez misiomora na audiostereo: http://www.audiostereo.pl/l18rnxp-27...nka_37441.html
                            Tu firmowa propozycja seasa: http://www.seas.no/index.php?option=...274&Itemid=248
                            Pozdrawiam.

Skomentuj

no te alu powinny byc ciekawe
                              ale chyba sam bym poszedl w 3 drogi

Skomentuj

Polecam zainteresować się projektem HURRICANE. Wystarczy poczytać temat autora, tam jest zawarte wszystko co potrzebne
                                http://audiohobby.pl/topic/1/5185/1

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                  no te alu powinny byc ciekawe
                                  i przystepne cenowo. Wszystkie czesci moge kupic w polinku wiec bez problemu.
                                  Tylko takie pytanie czy na basie nieb edzie kulal ten system w pokoju ok 15-20m2?
                                  bo srednica to napewno nie to co z exela ale alu Seas powinien dac chociaz namiastke tego charakteru dzwieku? dobrze mysle?

Skomentuj

W HURRICANE domyślam się, że fajny to tam jest tylko bas. Średnica pewnie dramat. Bardzo niski podział więc ten zatubiony Seas może nie grać zbyt delikatnie.
                                    Pokój masz całkiem spory. Szkoda, że nie chcesz 3 way. Bo za te pieniądze miałbyś kolumny bez kompromisów.
                                    Do Daytona RS180 najlepiej pasowałby ten Seas 27TBCD/GB-DXT. Może uda się zrobić podział w okolicach 2kHz. Wszystko w Polinku.
                                    Kolega będzie łączył Fountek FW168 (odpowiednik RS180) z Usher 9950-20. Bardzo jestem ciekaw jak to zabrzmi. Do końca roku zwrotnica będzie gotowa. Obudowa testowa już jest, nawet dwie. Więc odsłuchamy nawet w stereo. Jeśli będzie to coś warte to zareklamuję na forum :). Tak więc konkurencyjny zestaw z loudspeakershop.eu :)

Skomentuj

A ja zaproponuję Dayton RS180S (2szt.) + Seas 27TBFCG w układzie 2.5 drożnym. Świetna góra, średnica i basu w bród, głośniki bardzo ładnie się łączą. Słuchanie muzyki symfonicznej na tym zestawie to rozkosz dla uszu.

Skomentuj

Zamieszczone przez kremien Zobacz posta
                                        Polecam zainteresować się projektem HURRICANE. Wystarczy poczytać temat autora, tam jest zawarte wszystko co potrzebne
                                        http://audiohobby.pl/topic/1/5185/1
                                        a ja po odsluchu 3SM nie mam zamiaru ruszac nic tego autora

Tylko takie pytanie czy na basie nieb edzie kulal ten system w pokoju ok 15-20m2?
                                        wszystko zalezy od wymagan i upodoban. mi by wystarczylo. wielu dzieciakom 2x12" w takim pokoju to jeszcze malo

Zamieszczone przez markus111 Zobacz posta
                                        A ja zaproponuję Dayton RS180S (2szt.) + Seas 27TBFCG w układzie 2.5 drożnym.
                                        to tez jest ciekawa propozycja

Skomentuj

Czaruję...
                                        X