Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

kolumny DIY za ok 2000

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kilka osób wcześniej proponowało Ci daytony,tu masz projekt na rs180 z 27tdfc lub tbfc/g: http://www.oocities.org/woove99/Spkr...RS180_2way.htm

Skomentuj

Zamieszczone przez jacky72 Zobacz posta
      Kilka osób wcześniej proponowało Ci daytony,tu masz projekt na rs180 z 27tdfc lub tbfc/g: http://www.oocities.org/woove99/Spkr...RS180_2way.htm
      też to robię obudowy bez przodów i tyłów gotowe, głośniki i elementy zimują jeszcze w szafie

Skomentuj

Zamieszczone przez ruffpl Zobacz posta
        też to robię obudowy bez przodów i tyłów gotowe, głośniki i elementy zimują jeszcze w szafie
        Jak poskładasz,to napisz jak to gra.Tam jest dość niski podział i stąd ta ciekawość.Będziesz robił podłogówki czy monitorki?

Skomentuj

Monitorki. Ale na to jeszcze z pół roku. Wszystko przez pogodę. Chciałem lakierować obudowy w weekend, wszystko przygotowane, a tu niespodzianka po wyciągnięciu chemi z piwnicy- utwardzacz do podkładu i utwardzacz do lakieru zamieniły mi się w galaretę. Muszę zamówić nowe, a jedynym miejscem gdzie mogę lakierować jest przed domem, przez co muszę dać sobie przymusową przerwę zimową. Nie chcę ryzykować lakierowania w niskich temperaturach a u mnie raczej bezdeszczowo do wiosny nie będzie.

Skomentuj

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
            W HURRICANE domyślam się, że fajny to tam jest tylko bas. Średnica pewnie dramat. Bardzo niski podział więc ten zatubiony Seas może nie grać zbyt delikatnie.
            Oj ja bym uważał z takimi domysłami. Szkoda krzywdzić ten projekt niczym nie podpartymi opiniami. Moim zdaniem projekt jest wart uwagi, ale nie mam zamiaru go nikomu wciskać na siłę. Powiem tylko, że przy nich moje tonsile 13/50/9 z morelem NIE MAJĄ NIC do pokazania ani na górze, średnicy i basie również. Może nie jestem jakimś mocnym audiofilem, ale myślę że wszystko co napisał autor w tym temacie jest prawdą. Są pomiary i dokładne opisy. Proszę choć to najpierw poczytać

Skomentuj

te daytony + seas bardzo interesujace. Jako mmonitory i jako 2,5 way tez. Musze spojrzec w sieci na schemat zwrotnicy do 2,5W i pomyslec. W kazdym razie wielkie dzieki za zainteresowanie

Skomentuj

A jak sie ma projekt Dayton rs180+seas27 do monitorow mx 140? Bo to juz w miare podobna polka cenowa. Jeszcze po glowie mi chodzi 2,5 drogi na daytonach ze schematu nizej. Moze ktos cos os tym powiedziec?
                Załączone pliki

Skomentuj

Zamieszczone przez kaka22 Zobacz posta
                  Jeszcze po glowie mi chodzi 2,5 drogi na daytonach ze schematu nizej. Moze ktos cos os tym powiedziec?
                  Ja Ci powiem żebyś tego nie robił bo to będzie porażka. Sam w sobie pomysł zrobienia 2,5 way na tych głośnikach jest bardzo dobry bo to świetne głośniki w swojej cenie ale nie rób tego na tej zwrotnicy! Podział pasma na 1,5kHz woła o pomstę do nieba a zgranie fazy jest wręcz znikome o czym świadczy fakt, że charakterystyka wypadkowa "przylepia" się do charakterystyki tweetera już przed 2kHz. Porażka do kwadratu.

Wcześniej linkowane projekty na dytonach i seasie też miały podobny syndrom niskiego podziału. Ludzie tak to robią bo po prostu nie potrafią dzielić pasma na rozsądnych 2,5-3,5 kHz, wykorzystując optymalnie najlepszy zakres pracy obu głośników do tego celu. To nie jest łatwa sztuka, trzeba się jej nauczyć. A skleić na 1,5kHz byle głupek potrafi a później rodzą się mity o zaletach niskich podziałów.

Jeżeli będziesz zdecydowany na taki zestaw to napisz mi na pw to Ci pomogę ze zwrotnicą. W temacie gotowych zwrotnic też masz mój schemat do innych zestawów w podobnym zakresie cenowym które na pewno są lepszą propozycją niż stx : usher 8935a + 9950 lub visaton AL170 + vifa XT25

Skomentuj

Ja bym wziął W12 od LuSzTi-ego (jak jeszcze chce je sprzedać i ma, chyba 7 stów za nie chciał ) dokupił do tego DXT i rozejrzał się za jakąś okazją na niski. ktoś tu sprzedawał nie dawno L22 okazyjnie może jeszcze ma. Yoshi na pewno przy zazwrotkowaniu pomoże. Będziesz maił spokój na jakiś czas :)
                    A jak Ci się znudzi i fundusze pozwolą to postawisz kropkę nad i dokupisz T29MF001 :)

Skomentuj

W tej cenie można jeszcze dorzucić to do zestawienia http://diyaudio.pl/showthread.php/17...-Seas-27TBFC-G , chociaż pewnie będą problemy z dostaniem vify

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                        Ja bym wziął W12 od LuSzTi-ego (jak jeszcze chce je sprzedać i ma, chyba 7 stów za nie chciał )
                        LuSzTi dalej te magnezowe Excele ma (konkretnie chodzi o Seasa W12 CY001) i w sumie dalej chce je opchnąć za 700zł + KW. Połączyłem je z Sesem L22 RN4X/P i Morelem ET338. L22 ma do sprzedania dj_zibi. Ushera T9950 (obie wersje - ekranowaną i zwykłą) mam w domu, L22 też więc mogę pomóc w zwrotce.
                        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

LuSzTi ma tez projekt linii to tych L22 :)

Zmieścisz się 1.5k za głośniki więc możesz trochę przekroczyć budżet ale będzie warto :) Na niskich możesz oszczędzić ewentualnie (FW200).
                          A wysoki to jednak DXT proponuje. kto co lubi... ale ten wysoki fajnie "znika" a to raveny lubią najbardziej

Skomentuj

Yoshi - twoj projekt na Usherach jest bardzo interesujacy. A wiec polecasz obudowe zamknieta 27L do niego? Czy w przyszlosci można bez modyfikacji zwrotnicy "poprobowac" obudowe BR? Moglbys krotko opisac brzmienie kolumn w twojej obudowie? Bo charakterystyka przenoszenia wyglada obiecujaco. Domyslam sie ze w obudowie zamknietej bas powinien bys szybki i zwarty? Jesli sie myle poprawcie mnie.
                            Bo jest jeszcze mozliwosc Uscher 8948A + 9950 ale jest do tego tylko zwrotnica I rzedu i nie wiem czy to dobrze zagra...

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                              LuSzTi ma tez projekt linii to tych L22
                              A ma taki projekt, ale to duża skrzynka jest. A L22 ma ten plus, że w BR gra już fajnie w 30 litrach.
                              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

dzieku je za pomoc i zainteresowanie, jednak 3 drogi raczej nie... Pozatym dopiero w styczniu bede w domu i to na tydzien moze 2 wiec musze wszystko zdazyc kupic (najlepiej w jednym sklepie) dlatego zestaw usherow od Yoshiego jest dla mnie pelnym, projektem ze wszystkim czego potrzebuje. Wiec bede mogl w przyszlosci poeksperymentowac z obudowa bez zmian w zwrotnicy? I jak ma sie ten zestaw 8535A+9550 do 8948a+9550 ze zwrotnica I rzedu? Chociaz osobiscie sklaniam sie i tak bardziej do projektu Yoshiego

Skomentuj

Zamieszczone przez kaka22 Zobacz posta
                                  A wiec polecasz obudowe zamknieta 27L do niego?
                                  Nie, rób bas reflex. Z braku laku do testów miałem zamkniętą, zwrotnicy to nie przeszkadzało , ale to głośnik jest bardziej do BR. Obudowę można by trochę zmniejszyć w takich dużych bas reflexach 18tki potrafią się czasem trochę gubić. Tak 22-24 będzie ok, zresztą masz winISD itp programy, pobaw się , czegoś się nauczysz . Ten głosnik moze zagrać i bardzo nisko i trochę kluchowato aż po szybki precyzyjny ale niezbyt nisko schodzący bas. Wszystko zależy od tego co będziesz chciał uzyskać. Pod tym względem jest to fajny głośnik bo daje szerokie pole do aplikacji w przeciwieństwie do wspomnianego 8948 który raczej z góry został zaplanowany na mniejsze obudowy i określoną aplikację. Ogólnie zestaw z 8935a gra dobrze, chociaż nie powala klarownością średnich tonów. Lepiej jest z 8948a, głośnik ma dużo większy potencjał na średnich. Tej zwrotnicy 1 rzędu nie znam, jakiś schemat?

Jeżeli szukasz bardziej precyzyjnego brzmienia to lepszym rozwiązaniem są głośniki aluminiowe. O audiofilskich filtrach 1 rzędu można zapomnieć ale i tak grają świetnie . Dyton by wrócił na tapetę. Ew visaton ale ten mój projekt ma na AL170 już kupę lat, teraz pewnie bym zrobił go odrobinę lepiej. Zestawienie AL170 z usherem 9950 też byłoby miodniejsze niż z vifą XT. Cóż, 6 czy 7 lat temu akkus w ogóle miał te ushery w ofercie? .

A propos 3 way to jest niegłupi pomysł. Trochę trudno się zmieścić w 2000zł bo koszt głośników jest co najmniej o 600-700zł wyższy ale 3 way bije na głowę rozwiania 2 drożne względem zejścia basu i klarowności średnich tonów.
                                  Jakiś czas korespondencyjnie z LuSzTim rozwijaliśmy projekt "budżetowego" 3 way na wspomnianym seasie L22RN4xP, aurumie 130MK2 i usherze 9950 . W sumie ostatnie wersje zwrotnicy miały prawo dobrze grać a zestaw w sumie składa się z samych najlepszych głośników w kategorii możliwości(jakości)/ceny . Tego seasa nie pakowałbym w linię bo w br gra świetnie, chyba ze ktoś lubi ten sport z dobieraniem tunelu miesiącami. Można mu dać nawet ciut za duży litraż rzędu 35L jak ktoś chce mieć naprawdę niskie zejście ale warto wtedy zadbać o niską rezystancję szeregową na cewkach zwrotnicy bo czuć jest różnicę.

A excle 12tki, cóz nie ma tu wiele do dodania, na pewno byłoby lepiej niż z aurumem .

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                                    Jakiś czas korespondencyjnie z LuSzTim rozwijaliśmy projekt "budżetowego" 3 way na wspomnianym seasie L22RN4xP, aurumie 130MK2 i usherze 9950
                                    Nawet w tej chwili u mnie ten zestaw gra. Problemem jest to, że nie da się kupić Auruma (niby są w loudspeakershop, ale tak naprawdę ich nie ma). Ale zestaw jest naprawdę dobry za tę kasę.
                                    No i w sumie te Aurumy mam na sprzedaż (400zł za parkę), tak samo jak Excele W12 - po prostu zbieram na lepsze głośniki.

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                                      Zestawienie AL170 z usherem 9950 też byłoby miodniejsze
                                      Wpadliśmy z kolegą na pomysł aby połączyć FW168 z 9950-20. U mnie walały się niepotrzebne Founteki u niego Usherki. Znalazłem obudowę testową na strychu 16L (na razie zamknięta - dorobi się BR). Urządziliśmy sobie zawody w projektowaniu zwrotnicy :). On już pomiary ściągnął, ja pobawię się w tym tygodniu. Wybierzemy najlepszą wersję i jeśli będzie sukces pokażemy na forum. Obudowa testowa (szkoda, że wysokotonówka w osi, będzie dziura tuż za 3000Hz):

Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                                        Nawet w tej chwili u mnie ten zestaw gra. Problemem jest to, że nie da się kupić Auruma (niby są w loudspeakershop, ale tak naprawdę ich nie ma).
                                        O to jak większość głośników u nich. Ale to pewnie kwestia czasu nim dostaną nową dostawę. Przypuszczam, że pod względem zaopatrzenia są solidniejsi od QBA gdzie trzeba czekać miesiącami i dalej nie wiadomo czy coś będzie czy nie . No i zawsze kaka22 może odkupić od Ciebie .

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                                        No i w sumie te Aurumy mam na sprzedaż (400zł za parkę), tak samo jak Excele W12 - po prostu zbieram na lepsze głośniki.
                                        Za 400zł bym się nie zastanawiał tylko brał te aurumy. Nie wiem ludzie są jacyś dziwni, są dobre głośniki do kupienia w ogłoszeniach za niewielkie pieniądze to się dalej uganiają za stx'em .

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
                                        Wpadliśmy z kolegą na pomysł aby połączyć FW168 z 9950-20.
                                        Może być całkiem ciekawe zestawienie.

Skomentuj

co myślicie o takich kolumnach ?
                                          Grundig Audiorama 7000 <== kliknij

mnie powaliły na kolana, jestem na etapie kupowania kolumn i powiem że mnie zwaliło z nóg
                                          bede wdzięczny za wszelkie opinie

Skomentuj

Czaruję...
                                          X