Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

kolumny DIY za ok 2000

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez kaka22 Zobacz posta
    Ogólnie nie kupiłbym głośników z niepewnego źródła... Ale do rzeczy. Najchętniej brałbym zestawienie 3 way z 8955 na dole, jednak to juz byłby kawał kobyły taka kolumna. Podobają mi się smukłe podłogówki. Poza tym cena też wyższa. Jeśli warto to mogę dołożyć. Tylko czy w 23m2 nie będzie za dużo basu? Co potrzebowałbym do napędu takiego zestawu?
    Nie można się bać o to, że z większego głośnika będize za duzo basu. Większy głosnik oznacza niższe zejście. Ilosc basu zwykle jest ustalana zwrotnicą poprzez przyciszenie pozostałej czesci pasma.

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
      Mnie np wybitnie nie podoba się T9950.
      W końcu jakaś inna opinia, bo niedawno ten głośnik był tak chwalony i na topie W sumie nie ma się co dziwić, zawsze można znaleźć lepsze głośniki.

Skomentuj

Usher 8948A jako kolumna podłogowa?

Cześć
        Ostatnio przejrzałem chyba wszystkie konstrukcje na Usherach na forum i zauważyłem, że większość (chyba wszyscy) dają 8948a w monitor. Jak ten głośnik zachowałby się w kolumnie podłogowej w pojemności rzędu powiedzmy ok 20L? Mam Winisd i obadałem trochę ten przetwornik, jednak wolałbym spytać kogoś kto miał z tym do czynienia praktycznie. (jak wiemy WINisd to nie wyrocznia i czasem jego teoria mocno różni się od praktyki). Próbował ktoś już taką konfigurację? Jak wrażenia? Jak nisko strojona była obudowa?

Skomentuj

Spokojnie możesz go wsadzić w te 20L :)

A tak w ogóle, 8948a to porządny głośnik, w dodatku cena spadła z 499zł na 422zł w loudspeakershop :)

Skomentuj

Po kilku opiniach (m.in Twojej) jestem zdecydowany już na 90% zestaw 8948a+9550 Muszę się tylko najpierw uporać z remontem :/ Na 90% bo kusi jeszcze 8955 do kompletu

---------- Post dodany o 16:57 ---------- Poprzedni post o 16:42 ----------

Ewentualnie na jaką częstotliwość należy stroić 8948 w 20 litrach? Bardziej zależy mi na sprężystości i dynamice basu niż na zejściu do piekieł.

Skomentuj

kusi jeszcze 8955 do kompletu
              Zależy jak duży masz pokój, 8948a radzi sobie z basem i to dobrze.
              Jeśli jednak masz większy pokój i kusi Ciebie jeszcze 8" na basie, to ja bym jeszcze się zastanowił czy nie zmienić 8948a na jakiś mniejszy ale lepszy... tylko że w tej cenie to ja nie wiem na jaki bym wymienił... tu musieli by się wypowiedzieć lepiej osłuchani którzy słyszeli 8948a i jakąś dobrą 15-stę w tej samej cenie (lub ciutek droższą).

---------- Post dodany o 19:07 ---------- Poprzedni post o 19:02 ----------

Ewentualnie na jaką częstotliwość należy stroić 8948 w 20 litrach? Bardziej zależy mi na sprężystości i dynamice basu niż na zejściu do piekieł.
              Nie wiem, ja miałem go w 15L 46Hz (bez wytłumienia), i grało porządnym basem z dobrym zejście.

Skomentuj

w życiu bym nie zmienił 18 na 15cm, chyba że do pokoju 8-10m2. Zresztą ten głośnik jest świetny, więc po co go zmieniać;-P

Skomentuj

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
                  Zresztą ten głośnik jest świetny, więc po co go zmieniać;-P
                  Po to aby mieć jeszcze lepszą średnicę a nie tylko bas :)

Skomentuj

Posiadam Kolumny na SS9700 Usher 8948a + 8955, wydaje mi się ze ciężko będzie znaleźć 15cm pasujące wyglądem do zestawu(chyba ze Revelator15). Według mnie 8948A gra dobrze na średnicy co również potwierdzał LuSzti. Bierz pod uwage ze do 3 dróg będzie znacznie bardziej skomplikowana zwrotnica i bez pomiaru się nie obejdzie. Co do 9550 zastanowiłbym sie nad tym głośnikiem, według mnie różnica miedzy nim a Wavecorem nie jest duza a cena 2x większa, może warto dopłacić do Morela? Z innej strony zestaw na usherach zawsze będzie łatwiej sprzedać

Skomentuj

A ja bym się zastanowił nad zmianą T9950 na coś innego :) Ten głośnik jest mdły.
                      Co do wyglądu to nie ma co przesadzać, 8948a ma inną membranę niż 8955a. Jedyne co ma wspólne to wklęsły krążek przeciwpyłowy.
                      Można dobrać praktycznie każdy głośnik 15cm z papierową membraną.
                      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Pokój 23m2. Sam nie wiem co zrobić. Nie chcę mieć jakiegoś dźwięku "zamulonego". Mój pokój wygląda tak jak na obrazku. Co Wy byście zrobili?
                        http://diyaudio.pl/i/13361/thumbs/pp...1377105237.jpg
                        Załączone pliki

Skomentuj

Jaki masz budżet?
                          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Jeśli chodzi o Tweeter... Cena 3 waya na 8955+8948+9550 + wiadomo któraś stówa na zwrotnice jest dla mnie raczej ostateczna ;/ Także jeśli miałaby być jakaś alternatywa to tylko leprze 2 way, które zagra dobrze basem. Może oberony?...

---------- Post dodany o 17:21 ---------- Poprzedni post o 17:19 ----------

Myślę ok 3 tys na głosniki + zwrotnice, Wolałbym już nie dokładać...

Skomentuj

9550
                              Nie 9550 tylko 9950 :)

Skomentuj

Mój błąd 9950 W każdym razie jestem otwarty na propozycje

Skomentuj

No to może faktycznie 8955 na bas, 8948a na środek a na górę dać lepszy niż 9950, może Scana? http://audiodrivers.eu/prest/pl/20-s...05-970000.html

Skomentuj

Do takiego zestawu robiłem zwrotkę dla dj_zibi. Fajne granie :)

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                                      No to może faktycznie 8955 na bas, 8948a na środek a na górę dać lepszy niż 9950, może Scana? http://audiodrivers.eu/prest/pl/20-s...05-970000.html
                                      Wyjdzie mój zestaw który mogę koledze odsprzedać(Priv)
                                      Ja w zamian za Ushera 9950 zaryzykowałbym może to: http://audiodrivers.eu/prest/pl/147-...t-328-104.html

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz posta
                                        Wyjdzie mój zestaw
                                        A był przedstawiany na forum?

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                                          A był przedstawiany na forum?
                                          Tylko w dziale "w trakcie budowy".

Skomentuj

Czaruję...
                                          X