Czyli wzmacniacz na tranzystorach, albo STK. Nie pamiętasz nazwy projektu którego kopiowałeś, czy robiłeś go sam? 2x45V to transformator tak? Bo przy tym napięciu DC nie będziesz miał więcej mocy jak 80-100W na kanał przy 8ohm. Przy trafie 2x45V będzie z 130-150W na kanał. Chyba że masz pomiar, skoro jego pasmo takie wąskie, ale domyślam się że ograniczone filtrem.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Subwoofer do pokoju 13metrów kwadratowch?
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
Zamieszczone przez etaks Zobacz postaTo w większości wypadków mit. Ja mam w pokoju ok 15m2 ten głośnik http://stx.pl/sw-stx-10-2-400-2x2-f-s-pp.html i zadymę robi niemiłosierną.
Zamieszczone przez etaks Zobacz postaWg mnie spokojnie wystarczy Ci mniejszy głośnik, tym bardziej że zależy Ci na "uderzeniu" a nie na zejściu
Skomentuj
-
Tak to transformator 2*45V DC.Wzmacniacz ograniczony filtrem, robiony na tranzystorach. Kiedyś go robiłem jako praca dyplomową na zakończenie szkoły. I nie dawno go właśnie wygrzebałem. Ale co do nie go to raczej zrezygnuje i kupię jakiś panel (wzmacniacz) do subwoofera bo w nim nie pokładam za bardzo nadziei. Najwyżej zrobię go później jak kaski trochę uzbieram. Bo chcę by to dobrze grało a nie że wydam kasę i zaraz będę szukał czegoś nowego. Chciał bym by ten sub spełniał moje oczekiwania. Słucham takiej muzyki jakiej słucham i w niej jest potrzebne to uderzenie żeby klatka piersiowa chodziła jak membrana głośnika hehe. A co do tego wzmaka pomiary były robione i z tego co pamiętam to było to 2*270W 8ohm chyba że pamięć mi szwankuje i może to było 2*170W 8ohm ale tak mi coś świta że to było 2*270 ale mogę się mylić.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez marian Zobacz postaJest zupełnie odwrotnie,zejście można uzyskać nawet z 6/5" głośnika,ale żeby mieć "uderzenie" to już musi być większy głośnik.
Skomentuj
-
A co to dla ciebie jest uderzenie? Wyjaśnij pojęcia, którymi się posługujesz.
Bo ja używam raczej dobrze rozpoznawalnych i rozumianych pojęć czyli SPL (Tak sobie tłumaczę to twoje enigmatyczne uderzenie lub "kop" jak niektórzy opisywacze dźwięku lubią pisać) i zejście (Czyli jak nisko na charce przenoszenia jest punkt -6dB).
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Wróbel Zobacz postaAle to ma być w tej cenie do 300/350zł już w obudowie
Zamieszczone przez Wróbel Zobacz posta
ten JBL robi niezle wrazenie... przez jakies max 2 godziny. pozniej boli od niego glowa!
Zamieszczone przez LightSound Zobacz postaCo do Twojego tematu, poszukaj panelu do subwoofera, o np. tego: http://allegro.pl/okaza-aktywny-pane...109952541.html
Pewnie pójdzie ok 300zl. (wiem, jest na TDA w stopniu sterującym, ale nie końcowym gdyż autor wiedział że nie wydusi z TDA zacnych watów)
Ew. ten: http://allegro.pl/wzmacniacz-panelow...120721217.html
Do tego: http://stx.pl/sw-stx-12-2-500-2x4-f-...uplikat-1.html
Zamieszczone przez Wróbel Zobacz postaa to nie przeszkadza że o głośnik do samochodu?
Zamieszczone przez LightSound Zobacz postaEw z tych co w domu mnie zadziwiły, to infinity ref1260 http://allegro.pl/infinity-ref-1260w...099843959.html jednak STX nie odstaje od niego, a jest tańszy i ma lepsze brzmienie.(jeszcze pierwsza seria)
Zamieszczone przez elvis18 Zobacz postaJa go testowałem w swojej ibizie pod monoblokiem hifonicsa 1x600@4 ohm. Oczywiście nie dał rady przyjąć pełnej mocy hifonicsa
Zamieszczone przez elvis18 Zobacz postaWedług mnie stx lepszy od lanzara max 12.
Zamieszczone przez elvis18 Zobacz postaNie ma też mowy o jakimś stukaniu cewki o dno na max wychyleniu.
wspominane przez kilka osob "stuki" byly spowodowane podaniem glosnikowi za duzej mocy w wyniku czego cewka wyskakiwala poza szczeline magnetyczna!
a dzieje sie to poniewaz te stxy maja tak male znieksztalcenia ze nikt nie slyszy kiedy koncza sie ich mozliwosci!
Zamieszczone przez etaks Zobacz postaJa mam w pokoju ok 15m2 ten głośnik http://stx.pl/sw-stx-10-2-400-2x2-f-s-pp.html i zadymę robi niemiłosierną.
Mam nieco inne priorytety niż Ty, bo mi zależy na zejściu ale w połączeniu z moim wzmacniaczem na pewno nie wykorzystuję nawet 40% potencjału przetwornika.
Do mieszkania jak najbardziej polecam.
a w domu w kinie domowym sprawdzi sie znakomicie
Skomentuj
-
Zamieszczone przez gooralesko Zobacz postaA co to dla ciebie jest uderzenie? Wyjaśnij pojęcia, którymi się posługujesz.
Bo ja używam raczej dobrze rozpoznawalnych i rozumianych pojęć czyli SPL
Zamieszczone przez gooralesko Zobacz postaTak sobie tłumaczę to twoje enigmatyczne uderzenie lub "kop"
Skomentuj
-
Ah ja mylę pojęcia. To ty nie wiesz jak wyjaśnić co to jest uderzenie.
Może tak przeczytasz ze zrozumieniem każdy post w temacie zanim zabierzesz w nim głos?Last edited by gooralesko; 23.03.2013, 14:37.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez gooralesko Zobacz postaWeź się lepiej trzymaj skrobania w drewnie, bo o innych sprawach związanych z audio niewiele wiesz.
Czyli Twoim zdanie sub który muli jak najgorszy szmelc,ma "kopa" ponieważ głośno gra? daj spokój...
Zamieszczone przez gooralesko Zobacz postaTwoje określenie
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postadziwne, sasiad w ciagu paru minut zmienil tego infinity na 8" stxa (jeszcze pierwsza seria)
Zamieszczone przez gooralesko Zobacz postaSPL (Tak sobie tłumaczę to twoje enigmatyczne uderzenie lub "kop" jak niektórzy opisywacze dźwięku lubią pisać)
Owszem, w pewnym sensie, okazuje się że im wyższy SPL, tym lepszy kop, bo wynika to z praw fizyki i ograniczeń głośnika.
Dla mnie kop, uderzenie w przełożeniu na parametry to odpowiedź impulsowa głośnika i obudowy w zakresie 70-150Hz, gdyż same fale czyli ilość okresów na sek, w zakresie od 0Hz - 150Hz jest odczuwalna przez człowieka. Wyższe f są "szybsze" i nie odczuwamy tak tego.
Samo określenie kop, uderzenie, atak - wzięło się od perkusji. W końcu dźwięk stopy perkusji przyjmujemy do wzorowania kopniaka głośników.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez marian Zobacz postaZadymę to może robić nawet tani Audion po dobrej aplikacji,i jeśli tylko tym się kierujesz wybierając głośniki to faktycznie,dla Ciebie nie ma różnicy czy to jest samochodowy głośnik czy nie. A prawda jest taka że różnica jest,od choćby na brzmieniu. Głośniki do samochodu to w większości są pompki do wytwarzania ciśnienia,ale żeby to zrozumieć musiał byś najpierw wiedzieć dlaczego,czym się różni pokój np. 20mk od samochodu.
Może nie jestem super znawcą wszelkich parametrów przetworników, nie mam w głowie wszystkich konstrukcji jakie tylko zostały kiedykolwiek wymyślone + drugie tyle pomysłów na nowości, nie buduję mnóstwa konstrukcji akustycznych i nie jestem "supermegaaudiomaniakiem" ale wiem jedno, dźwięk danej kolumny lub subwoofera musi posiadacza zadowalać. Gdybyś tylko zerknął na jedyną jak dotąd moją konstrukcję (w trakcie budowy) przedstawioną na tym forum, wiedziałbyś co miałem na myśli używając słowa "zadyma".
Tyle z mojej strony do kolegi Mariana.
Autorowi wątku nadal polecam w/w głośnik. Przy dobrym wzmacniaczu i odpowiedniej skrzynce na pewno nie będziesz zawiedziony.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Wróbel Zobacz postaEQ? Eqalizerem tak? To nic nie daje na srodku pokoju jest bas ale jak się stoi jak sie siedzi to nic basu nie ma albo gdy sie leży w rogu pokoju to jest najlepszy baswystarczyło połazić
ewentualnie postaw suba głośnikiem do dołu na jakichś nóżkach (u mnie pomogło.... ale nawet samochodowy STX10" nie zrobił takiej ilosci basu jakiego potrzebuję akurat tam gdzie potrzebuje.... owszem bas był ale u brata na górze
)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez gooralesko Zobacz postaA co to dla ciebie jest uderzenie? Wyjaśnij pojęcia, którymi się posługujesz.
Bo ja używam raczej dobrze rozpoznawalnych i rozumianych pojęć czyli SPL (Tak sobie tłumaczę to twoje enigmatyczne uderzenie lub "kop" jak niektórzy opisywacze dźwięku lubią pisać) i zejście (Czyli jak nisko na charce przenoszenia jest punkt -6dB).
Skomentuj
-
No oczywistości nie pisz womperm. Wiadomo co znaczy skrót SPL i czym jest ten parametr. Wyższy SPL w zakresie 60-100Hz może potęgować coś co ludzie opisują jako kop lub - użyte w tym temacie - uderzenie. Dlatego skonfrontowałęm SPL i uderzenie w jednym zdaniu jako naczynia połączone mające wiele ze sobą wspólnego.
Zazdrościsz zdolności manualnych?
Bozia ci dała dwie lewe ręce?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez gooralesko Zobacz postaA jest czego?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez marian Zobacz postaZazdrość to standard u Polaków,choć większość z nich do tego się nie przyzna
Tego mi brakuje, bo mi się nigdy wykańczać nie chce, za dużo czasu na to mi schodzi w stosunku do reszty rzeczy które trzeba zrobić przy kolumnie.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez marian Zobacz postaZazdrość to standard u Polaków,choć większość z nich do tego się nie przyzna
No to jak na moda przysrało daje Ci zakaz pisania na miesiąc za recydywę .
raven.Last edited by raven1985; 27.03.2013, 15:26.
Skomentuj
Skomentuj