Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer do pokoju 13metrów kwadratowch?

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Czyli wzmacniacz na tranzystorach, albo STK. Nie pamiętasz nazwy projektu którego kopiowałeś, czy robiłeś go sam? 2x45V to transformator tak? Bo przy tym napięciu DC nie będziesz miał więcej mocy jak 80-100W na kanał przy 8ohm. Przy trafie 2x45V będzie z 130-150W na kanał. Chyba że masz pomiar, skoro jego pasmo takie wąskie, ale domyślam się że ograniczone filtrem.

Skomentuj

Zamieszczone przez etaks Zobacz posta
      To w większości wypadków mit. Ja mam w pokoju ok 15m2 ten głośnik http://stx.pl/sw-stx-10-2-400-2x2-f-s-pp.html i zadymę robi niemiłosierną.
      Zadymę to może robić nawet tani Audion po dobrej aplikacji,i jeśli tylko tym się kierujesz wybierając głośniki to faktycznie,dla Ciebie nie ma różnicy czy to jest samochodowy głośnik czy nie. A prawda jest taka że różnica jest,od choćby na brzmieniu. Głośniki do samochodu to w większości są pompki do wytwarzania ciśnienia,ale żeby to zrozumieć musiał byś najpierw wiedzieć dlaczego,czym się różni pokój np. 20mk od samochodu.

Wg mnie spokojnie wystarczy Ci mniejszy głośnik, tym bardziej że zależy Ci na "uderzeniu" a nie na zejściu
      Jest zupełnie odwrotnie,zejście można uzyskać nawet z 6/5" głośnika,ale żeby mieć "uderzenie" to już musi być większy głośnik.

Skomentuj

Tak to transformator 2*45V DC.Wzmacniacz ograniczony filtrem, robiony na tranzystorach. Kiedyś go robiłem jako praca dyplomową na zakończenie szkoły. I nie dawno go właśnie wygrzebałem. Ale co do nie go to raczej zrezygnuje i kupię jakiś panel (wzmacniacz) do subwoofera bo w nim nie pokładam za bardzo nadziei. Najwyżej zrobię go później jak kaski trochę uzbieram. Bo chcę by to dobrze grało a nie że wydam kasę i zaraz będę szukał czegoś nowego. Chciał bym by ten sub spełniał moje oczekiwania. Słucham takiej muzyki jakiej słucham i w niej jest potrzebne to uderzenie żeby klatka piersiowa chodziła jak membrana głośnika hehe. A co do tego wzmaka pomiary były robione i z tego co pamiętam to było to 2*270W 8ohm chyba że pamięć mi szwankuje i może to było 2*170W 8ohm ale tak mi coś świta że to było 2*270 ale mogę się mylić.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
          Jest zupełnie odwrotnie,zejście można uzyskać nawet z 6/5" głośnika,ale żeby mieć "uderzenie" to już musi być większy głośnik.
          Może doprecyzuję to o czym zacząłeś pisać. Zejście się da uzyskać z 6,5" (Np. AWX 18cm w TLce) ale aby uzyskać niskie zejście (Pomiędzy 20-30Hz) i wysoki SPL w tych rejonach pasma trzeba już spoglądać w stronę 10 i 12 calowych głośników z odpowiednimi parametrami Fs, Qts, Qms i BL.

Skomentuj

No tutaj o SPL-u nie było mowy,tylko o zejściu,a z 6,5" w linii spokojnie da się to uzyskać.
            To w takim razie napisz jeszcze coś o "uderzeniu" i będzie komplet.

Skomentuj

A co to dla ciebie jest uderzenie? Wyjaśnij pojęcia, którymi się posługujesz.

Bo ja używam raczej dobrze rozpoznawalnych i rozumianych pojęć czyli SPL (Tak sobie tłumaczę to twoje enigmatyczne uderzenie lub "kop" jak niektórzy opisywacze dźwięku lubią pisać) i zejście (Czyli jak nisko na charce przenoszenia jest punkt -6dB).

Skomentuj

Zamieszczone przez Wróbel Zobacz posta
                Ale to ma być w tej cenie do 300/350zł już w obudowie
                jak chcesz do samochodu w tej cenie cos co dobrze gra, robi dobre cisnienie to sprzedam ci takiego w obudowie za 300zl z wysylka

tylko nie kupuj przereklamowanych "markowych" glosnikow :/
                ten JBL robi niezle wrazenie... przez jakies max 2 godziny. pozniej boli od niego glowa!

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
                Co do Twojego tematu, poszukaj panelu do subwoofera, o np. tego: http://allegro.pl/okaza-aktywny-pane...109952541.html
                Pewnie pójdzie ok 300zl. (wiem, jest na TDA w stopniu sterującym, ale nie końcowym gdyż autor wiedział że nie wydusi z TDA zacnych watów)
                Ew. ten: http://allegro.pl/wzmacniacz-panelow...120721217.html

Do tego: http://stx.pl/sw-stx-12-2-500-2x4-f-...uplikat-1.html
                mialem polecic to samo, ale zamiast panela wzmacniacz domowy stereo + filtr aktywny. opcja moze byc tansza, ale napewno latwiejsza do zrealizowania

a to nie przeszkadza że o głośnik do samochodu?
                w przypadku bardzo wielu wspolczesnych subwooferow samochodowych odsluchy w domu sie nie sprawdzaja. ale akurat ten stx znakomicie sprawdza sie zarowno w domu jak i w samochodzie. sam takiego mam

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
                Ew z tych co w domu mnie zadziwiły, to infinity ref1260 http://allegro.pl/infinity-ref-1260w...099843959.html jednak STX nie odstaje od niego, a jest tańszy i ma lepsze brzmienie.
                dziwne, sasiad w ciagu paru minut zmienil tego infinity na 8" stxa (jeszcze pierwsza seria)

Zamieszczone przez elvis18 Zobacz posta
                Ja go testowałem w swojej ibizie pod monoblokiem hifonicsa 1x600@4 ohm. Oczywiście nie dał rady przyjąć pełnej mocy hifonicsa
                a co w tym dziwnego skoro glosnik ma 300w?

Według mnie stx lepszy od lanzara max 12.
                te stxy bija na glowe jakoscia wiele glosnikow za 500zl, a co dopiero przecietnego lanzara

Nie ma też mowy o jakimś stukaniu cewki o dno na max wychyleniu.
                bylo o tym juz wiele razy. mechanicznie nie ma mozliwosci zeby ten glosnik udezyl cewka o nabiegunnik!
                wspominane przez kilka osob "stuki" byly spowodowane podaniem glosnikowi za duzej mocy w wyniku czego cewka wyskakiwala poza szczeline magnetyczna!
                a dzieje sie to poniewaz te stxy maja tak male znieksztalcenia ze nikt nie slyszy kiedy koncza sie ich mozliwosci!

Ja mam w pokoju ok 15m2 ten głośnik http://stx.pl/sw-stx-10-2-400-2x2-f-s-pp.html i zadymę robi niemiłosierną.
                Mam nieco inne priorytety niż Ty, bo mi zależy na zejściu ale w połączeniu z moim wzmacniaczem na pewno nie wykorzystuję nawet 40% potencjału przetwornika.
                Do mieszkania jak najbardziej polecam.
                ja tez polecam glownie 10" poniewaz basu produkuje niewiele mniej niz 12" a obudowa mniejsza. w samochodzie ma to znaczenie
                a w domu w kinie domowym sprawdzi sie znakomicie

Skomentuj

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta

Bo ja używam raczej dobrze rozpoznawalnych i rozumianych pojęć czyli SPL
                  No proszę Cię,jeśli "uderzenie" i "kop" nazywasz SPL-em to chyba nie mamy o czym rozmawiać,bo widać że mylisz pojęcia. SPL to nie jest opis brzmienia.

Tak sobie tłumaczę to twoje enigmatyczne uderzenie lub "kop"
                  Może tak przeczytasz ze zrozumieniem każdy post w temacie zanim zabierzesz w nim głos?

Skomentuj

Ah ja mylę pojęcia. To ty nie wiesz jak wyjaśnić co to jest uderzenie.

Może tak przeczytasz ze zrozumieniem każdy post w temacie zanim zabierzesz w nim głos?
                    Twoje określenie. Używasz go jakbyś je rozumiał, więc to jest twoje określenie jakiegoś tam zjawiska. Najwidoczniej nie bardzo jesteś wstanie sobie wytłumaczyć czym jest to owe uderzenie ale zakładasz z góry, że nie ma nic wspólnego z SPLem. Weź się lepiej trzymaj skrobania w drewnie, bo o innych sprawach związanych z audio niewiele wiesz.
                    Last edited by gooralesko; 23.03.2013, 14:37.

Skomentuj

Weź się lepiej trzymaj skrobania w drewnie, bo o innych sprawach związanych z audio niewiele wiesz.
                      Zazdrościsz zdolności manualnych? Bozia ci dała dwie lewe ręce? :)

Czyli Twoim zdanie sub który muli jak najgorszy szmelc,ma "kopa" ponieważ głośno gra? daj spokój...

Twoje określenie
                      ...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                        dziwne, sasiad w ciagu paru minut zmienil tego infinity na 8" stxa (jeszcze pierwsza seria)
                        Ehh chodziło mi o to że w domu schodził nisko, oraz grał głośno, co akurat podpasowało by do altusów, a pisałem że STX jest lepszy brzmieniowo :)

SPL (Tak sobie tłumaczę to twoje enigmatyczne uderzenie lub "kop" jak niektórzy opisywacze dźwięku lubią pisać)
                        SPL jest parametrem, a Kop, uderzenie - opisem brzmienia, więc nie bardzo widzę powiązanie.
                        Owszem, w pewnym sensie, okazuje się że im wyższy SPL, tym lepszy kop, bo wynika to z praw fizyki i ograniczeń głośnika.

Dla mnie kop, uderzenie w przełożeniu na parametry to odpowiedź impulsowa głośnika i obudowy w zakresie 70-150Hz, gdyż same fale czyli ilość okresów na sek, w zakresie od 0Hz - 150Hz jest odczuwalna przez człowieka. Wyższe f są "szybsze" i nie odczuwamy tak tego.

Samo określenie kop, uderzenie, atak - wzięło się od perkusji. W końcu dźwięk stopy perkusji przyjmujemy do wzorowania kopniaka głośników.

Skomentuj

Zadymę to może robić nawet tani Audion po dobrej aplikacji,i jeśli tylko tym się kierujesz wybierając głośniki to faktycznie,dla Ciebie nie ma różnicy czy to jest samochodowy głośnik czy nie. A prawda jest taka że różnica jest,od choćby na brzmieniu. Głośniki do samochodu to w większości są pompki do wytwarzania ciśnienia,ale żeby to zrozumieć musiał byś najpierw wiedzieć dlaczego,czym się różni pokój np. 20mk od samochodu.
                          Wiesz co, Twoja odpowiedź jest obraźliwa i na poziomie napuszonego 13-latka. Nie wiem czemu wyjechałeś do mnie z agresją ale nie będę się wdawał w kłótnię. Szanuję Twoją osobę, bo budujesz bardzo fajne konstrukcje ale zastanów się czasem zanim coś napiszesz...

Może nie jestem super znawcą wszelkich parametrów przetworników, nie mam w głowie wszystkich konstrukcji jakie tylko zostały kiedykolwiek wymyślone + drugie tyle pomysłów na nowości, nie buduję mnóstwa konstrukcji akustycznych i nie jestem "supermegaaudiomaniakiem" ale wiem jedno, dźwięk danej kolumny lub subwoofera musi posiadacza zadowalać. Gdybyś tylko zerknął na jedyną jak dotąd moją konstrukcję (w trakcie budowy) przedstawioną na tym forum, wiedziałbyś co miałem na myśli używając słowa "zadyma".

Tyle z mojej strony do kolegi Mariana.

Autorowi wątku nadal polecam w/w głośnik. Przy dobrym wzmacniaczu i odpowiedniej skrzynce na pewno nie będziesz zawiedziony.

Skomentuj

EQ? Eqalizerem tak? To nic nie daje na srodku pokoju jest bas ale jak się stoi jak sie siedzi to nic basu nie ma albo gdy sie leży w rogu pokoju to jest najlepszy bas
                            A wystarczyło połazić z subem po pokoju...... postaw go około 2/3 dłuższej ściany (albo razem z frontami albo naprzeciw i sprawdź fazę na panelu) u mnie były dokładnie takie same objawy wystarczyło połazić ewentualnie postaw suba głośnikiem do dołu na jakichś nóżkach (u mnie pomogło.... ale nawet samochodowy STX10" nie zrobił takiej ilosci basu jakiego potrzebuję akurat tam gdzie potrzebuje.... owszem bas był ale u brata na górze )

Skomentuj

Bo ja używam raczej dobrze rozpoznawalnych i rozumianych pojęć czyli SPL (Tak sobie tłumaczę to twoje enigmatyczne uderzenie lub "kop" jak niektórzy opisywacze dźwięku lubią pisać) i zejście (Czyli jak nisko na charce przenoszenia jest punkt -6dB).
                              Tak dla potomnych napiszę, żeby ludzi w błąd nie wprowadzać. SPL to skrót od Sound Pressure Level czyli poziom ciśnienia akustycznego. To jest najprościej mówiąc "głośność głośnika", mierzona 1m @ 1W, najczęściej...

Skomentuj

No oczywistości nie pisz womperm. Wiadomo co znaczy skrót SPL i czym jest ten parametr. Wyższy SPL w zakresie 60-100Hz może potęgować coś co ludzie opisują jako kop lub - użyte w tym temacie - uderzenie. Dlatego skonfrontowałęm SPL i uderzenie w jednym zdaniu jako naczynia połączone mające wiele ze sobą wspólnego.

Zazdrościsz zdolności manualnych?
                                A jest czego?

Bozia ci dała dwie lewe ręce?
                                W profilu widać, że nawet trzy lewe i frezarkę za darmo.

Skomentuj

A jest czego?
                                  Zazdrość to standard u Polaków,choć większość z nich do tego się nie przyzna

Skomentuj

Wez chłopie wsadz 18'calowego mivoca awx do horna i bedziesz miał partyzanta na klate:)

Skomentuj

Ja się przyznaje bez bicia, mistrzem stolarki nie jesteś, ale robisz to z duszą i widać tego efekty. Bardzo mi się podobają Twoje działania, jeżeli chodzi o strolarkę.
                                      Tego mi brakuje, bo mi się nigdy wykańczać nie chce, za dużo czasu na to mi schodzi w stosunku do reszty rzeczy które trzeba zrobić przy kolumnie.

Skomentuj

Haha niezły megaloman z ciebie. Zazdrościć talentu i konstrukcji to można takim amatorom-wirtuzom jak bingant a nie tobie. I jemu zazdroszczę bo chciałbym - mając takie narzędzia jak ona ma - "tworzyć" tak wspaniałą powłokę lakierniczą jak on. A z ciebie taki stolarz jak ze mnie czyli średni na jeża, gościu. Mając już tego zielonego nicka wiem, że czujesz się jakbyś chwycił boga za nogi ale proszę cie - zachowuj się jak na moda tego forum przystało i nie pierdol farmazonów choć jeden dzień w tygodniu.

No to jak na moda przysrało daje Ci zakaz pisania na miesiąc za recydywę .
                                        raven.
                                        Last edited by raven1985; 27.03.2013, 15:26.

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
                                          przypominam o tago OFFTOPIC!
                                          jeszcze jedna prywatna wycieczka i warn dla obu!

Skomentuj

Czaruję...
                                          X