Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer do pokoju 13metrów kwadratowch?

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez elvis18 Zobacz posta
    Mogę napisać, że gdn ma potężny wykop i jest bardzo głośny, ale niskie basy odtwarza słabo. Może to wina sharpa sx8800 na którym był odsłuchany głośnik. Obudowa była taka jak zaleca producent i filtr też stxa.
    Ten głośnik żeby zagrać bardzo nisko będzie potrzybował sporo większej skrzynki niż sugerowana aplikacja. A i tak nie będzie miał nigdy charakteru brzmienia tłuczków basowych.

Skomentuj

a czy kolumny estradowe (czy na twardym zawieszeniu) bedą dawać bas w pomieszczeniu 30metrów kwadratowych ? bo taki jeden w sklepie mi mówł że estradowe tylko na dworzu sie sprawdzają:)

Skomentuj

Zamieszczone przez Wróbel Zobacz posta
        a czy kolumny estradowe (czy na twardym zawieszeniu) bedą dawać bas w pomieszczeniu 30metrów kwadratowych ? bo taki jeden w sklepie mi mówł że estradowe tylko na dworzu sie sprawdzają
        Facet bredzi w dużym skrócie :)

Skomentuj

yhymm to wtedy jakie estradowe kolumny byście zaproponowali??

Skomentuj

marian, co powiesz na cos w stylu a'la zeus ale na lepszym driverze?
            moze koledze cos nie drogiego a lepszego od zeusa uda sie zlozyc

ja dla siebie przy takich wymaganiach zlozylbym 2.2
            wysokosprawne monitory 2 drozne na 18-20cm (akurat mamy pelno mivocow) + aktywne doly na 10-12". kiedys myslalem o aluminiowym STXie, ale ze ich nie ma... a AWX 10" mocno mnie zachwycil
            tylko wtedy 2kPLN idzie na same glosniki!

Skomentuj

Dobra ja zdaje się na was i zobaczymy co zaproponujecie.

Skomentuj

Eminence 12cali plus Stx d800 i gra muzyka, to tak w skrocie mocnym :)

Skomentuj

Eminence co to?

Skomentuj

Zamieszczone przez Vigoss Zobacz posta
                    Eminence 12cali plus Stx d800 i gra muzyka
                    Dokładnie, tyle że celestion truvox wychodzi taniej.

Zamieszczone przez Wróbel Zobacz posta
                    Eminence co to?
                    Ciężko wpisać w google i kliknąć od choćby "grafika" w zakładce?

Skomentuj

to sa głośniki gitarowe?

Skomentuj

Eminence między innymi produkuje także gitarowe...

Skomentuj

Celestiony jak i Eminensy są również używane do paczek gitarowych.

Ja do "napierdzielania", mając mało kasy, zrobił bym tak:

Na jedną kolumnę bym dał dwa takie http://www.stx.pl/wm-stx-15-2-500-8-f-s-mc.html do tego driver http://www.stx.pl/d-800-8-ti.html i do tego horn http://www.stx.pl/horn-195-155.html

Za głośniki wychodzi 900zł, z elementami na zwrotnicę zmieścisz się może w 1000zł. Materiał na obudowy sam sobie policz. Za resztę kasy kupujesz końcówkę mocy, przynajmniej żeby miała te 600W przy 4 ohmah na kanał http://allegro.pl/dap-audio-p-1200-2...112147509.html

I tu mówimy o napierdzielaniu, jakość dźwięku schodzi troszkę na drugi plan, ale nie jest tragicznie. Mając 20 lat powinno Ciebie zadowolić.

Skomentuj

a średniotonowych nie bedzie brakować?

---------- Post dodany o 18:15 ---------- Poprzedni post o 18:13 ----------

a sorki nie zauważyłem że to WM

---------- Post dodany o 18:20 ---------- Poprzedni post o 18:15 ----------

No ale chciał bym by dzwiek był czysty a nie taka jadka. I te zwrotnice problem bym miał bo ponoć zwrotnice uklada się pod gośnik a ja nie mam takiej wiedzy

---------- Post dodany o 18:32 ---------- Poprzedni post o 18:20 ----------

A i czym sie różni głośnik na twardym zawieszeniu a miękkim?

Skomentuj

Z kolumn estradowych pełnopasmowych nie uzyskasz niskiego basu jak z kolumn domowych, zapewnia to jedynie system z oddzielnym subem (chyba że te kolumny pełnopasmowe będą na drogich głośnikach, na które tak naprawdę Ciebie nie stać).

Ale ja bym się tym nie przejmował,bo po drobnej korekcji EQ i "dołożeniu do pieca" tym kolumnom to i tak będzie ten niski bas który zatrzęsie pokojem, w końcu to dwie 15-stki w jednej kolumnie (co prawda nie subbasowe, ale jednak).

Skomentuj

marian daj spokój po 15" na stronę

Kolego w jakich pomieszczeniach robisz te domówki? 20/30/40mkw? To ważne pytanie...
                                Jak do 30mkw to według mnie zupełnie wystarczy coś takiego: http://stx.pl/stx-f-280-n-kolor-wenge.html Tylko do tego potrzebujesz dobrego wzmaka, Sharp SX8800 pod 8R wystarczy Ci.

http://diyaudio.pl/showthread.php/21...ta-10CX-ATP50) Moje zabawki na 10" Eminencie w 20mkw robiły taki "łomot" ze głowa bolała... wiec nie widze sensu dawania 2x15" na stronę.

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz posta
                                  marian daj spokój po 15" na stronę
                                  Biorę pod uwagę wiek Wróbla jak również jego muzykę. Wiem jak to było jak byłem młody, im więcej basu tym lepiej :)

To jak nie dwie 15-stki to chociaż jedna trochę lepsza.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                                    Biorę pod uwagę wiek Wróbla jak również jego muzykę. Wiem jak to było jak byłem młody, im więcej basu tym lepiej :)

To jak nie dwie 15-stki to chociaż jedna trochę lepsza.
                                    Sam słucham od jazzu przez rok po House. Wielu młodych Technem nazywa pomixowane kawałki Eski a wiemy ze to nie to samo Jakos wydaje mi sie ze lepiej podpowiedz jakąs dobrą jedną 15" niz te które podałeś... jeśli podbije +6db na basie może kończyć sie zawieszenie...

Skomentuj

Ciekawie mi się czyta wasze wypowiedzi ale wolał bym Coś konkretnego byście podali bo tak jak jeden z was pisze o takich głośnikach drugi o innych to mam mieszane myśli. dj_zibi pokój ma 30mkw. I prawda o to chodzi by było ful basu aż goście mi z krzeseł będą spadać, ale również by to też nie był sam bas tylko by średnie i wysoki również były słyszalne.

Skomentuj

A ja ci podpowiem inaczej jak wszyscy , kupujesz takie coś http://allegro.pl/dap-audio-palladiu...124266868.html , dokupisz do tego filtr subwofera i masz zaje... panel mocy . Zostanie tylko skleić pudło i jakiś lepszy głośnik wstawić . Najlepiej z niskim Fs i qts .

Skomentuj

A rozwiązanie typu zrób porządny sub. Na co dzień jakieś monitorki a na imprezy ''byle co'' typu tonsil 140 czy 200 w kofiguracji z tym subem skoro chcesz dużo basu. nie wydaje mi się żeby ktokolwiek na imprezie zwracał uwagę na jakość muzyki. Ważne żeby było głośno. A i każdy wie jak jest po imprezie 140 nie będzie tak szkoda jak zestawu za 2kPLN. przecież dawno dawno temu 140 były używane w dyskotekach...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X