Wrzucę foty po Sunrise Festival.Na chwilę obecną tylko panele na suficie są przymocowane tak jak powinny. Reszta stoi pod ścianami na pufach.Za głośniki dam jeszcze dyfuzor skyline ale to wszystko po powrocie z Sunrise.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Adaptacja pokoju 10m2
Collapse
X
-
Zamieszczone przez jaciomp Zobacz postaHiendowy festiwalNie na temat...ale przynajmniej cycki sie zgadzaja :)
Skomentuj
-
Byłem i słuchałem sprzętu z panelami u orscika. Jestem pełen podziwu dla samego wykonania, wyglądają profesjonalnie, jednak najważniejsza kwestia odsłuch. Nie wiedziałem czego do końca się spodziewać, ale przerosło to moje oczekiwania. Wszystko jest "pełne", przyjemne, szczerze to nawet sam nie potrafię tego opisać. Basik to coś pięknego, ale wpływ paneli slychać w całym paśmie. Zdecydowałem się zrobić małą adaptację u sb za sprawą rad kolegi, uważam, że naprawdę warto:-)
Skomentuj
-
Czy warto wstawić tylko jeden taki panel w rogu pokoju za zasłoną, czy lepiej zbudować pułapkę basową? Problem w tym, że wyższy bas wzbudza mi się w pokoju a niestety mieszkanie musi jeszcze jakoś wyglądać. Myślałem też o grafikach lub obrazach w głębokiej ramie wypełnionej wełną mineralną.
Skomentuj
-
Pokój ma jednak kształt litery L, jest połączony z przedpokojem i nie wiem czy wyliczyć tylko część w której słucham czy całość?
Chyba znalazłem odpowiedni kalkulator do wyliczeń. Po pracy wstawię wyniki.
http://www.realtraps.com/modecalc.htmLast edited by jaciomp; 22.07.2013, 14:44.
Skomentuj
-
http://diyaudio.pl/showthread.php/17...B3na+mineralna
Na ostatniej stronie tego wątku są linki do fajnych pułapek, tylko nie bardzo wiem jak je stroić.
Skomentuj
-
Zamieszczam plan swojego pokoju.
uprzedzę iż nie ma możliwości przestawiania mebli
Generalnie ustroje mogę powiesić za kotarą przy oknie jest tam 12cm luzu, za kolumnami na ścianie coś w formie grafiki/obrazu i ewentualnie coś małego i ładnego na lewej ścianie 190cm.
Jak widać punkt odsłuchowy mam na samym rogu kanapy
Jak w moim przypadku obliczyć rezonanse?
Do małej adaptacji będzie również sypialnia, ale to innym razem.Załączone pliki
Skomentuj
-
No właśnie ja też nie, i chyba mikrofonem będzie najdokładniej. W każdym razie przy wykorzystaniu generatora częstotliwości "na ucho" to w miejscu odsłuchu najbardziej mi się wzbudza od ok 68-80Hz potem 90-100Hz potem 200Hz. Postaram się zrobić jakieś szerokopasmowe pułapki membranowe na bazie wełny, jednak za wiele ich wstawić nie mogę i podeprę się w przyszłości DSP z equalizerem parametrycznym, tak chyba będzie najlepiej.
Skomentuj
-
Nie wiem jak podejść do pomieszczenia o takim kształcie. Dziwne masz miejsce odsłuchu bo wychodzi środek pokoju w sumie; z pkt. widzenia stereofonii też nie zbyt idealne miejsce odsłuchu...
60-200Hz czyli większość z skali basu. Dobre rezultat pewnie przyniosło by zastosowanie pułapek basowych, membranowych z gęstą wełną (min. 100kg/m3) zamontowanych kilkanaście cm. od ściany.... tak czy siak nie realne u Ciebie, jak sam napisałeś. Nie można tego robić na zasadzie a dam tu a tu dam taką bo tu mam wolne kawałek kąta itp. Bez pomiarów nie można nic konkretnego określić.
Skomentuj
-
Siema:) Prace na razie w miejscu bo nie chec mi się nic robić
Musze pozawieszać jeszcze panele za głosnikami i za słuchaczem bo tak jak postawiłem tak stoi
W miejscu gdzie jest czerwony prostokąt chcę umieścić dyfuzor 1D który zamierzam wykonać za jakiś czas sam.
http://www38.zippyshare.com/v/42718689/file.html
Skomentuj
Skomentuj